Malaga: de geboorteplaats van Pablo Picasso

Terwijl Pablo Picasso nog geen 10 jaar van zijn leven in Malaga heeft gewoond, is het waarschijnlijk de meest bekende Malagueño. Lees hier over Picasso’s periode in Malaga.  

Plaza de la Merced

Tijdens je bezoek aan Plaza de la Merced, het gezelligste plein in het centrum van Malaga, is een bezoekje aan Pablo Picasso vanzelfsprekend. Het plein ligt trouwens op 10 minuten loopafstand van de nieuwe haven van Malaga en haar vele stranden.

Pablo Picasso is namelijk geboren op 25 oktober 1881 op de hoek van de straat van Plaza de la Merced. De eerste twee jaar van zijn leven heeft hij doorgebracht in zijn geboortehuis, het hoekhuis op de eerste verdieping. Vervolgens is hij met zijn ouders verhuisd naar een andere woning in hetzelfde gebouw. Het gebouw is te herkennen aan de bruine grote deuren. 

Beeld Picasso Plaza de la Merced

En wie zien we hier op het bankje zitten? Inderdaad, de enige echte Picasso, nou ja .. zijn standbeeld dan. Op het bankje, genietend van het plein, genietend voor zijn geboortehuis. Kleine Pablo begon hier met tekenen en schilderen. Hij had weinig interesse in het spelen op het plein met andere kinderen. Er wordt gezegd dat hij zo druk bezig was met tekenen en schilderen dat hij nooit heeft leren fietsen. 

Er wordt geloofd dat door over het hoofd van Picasso te aaien je nakomelingen met artistiek talent geboren zullen worden. 


Vanuit deze woning is familie Picasso vertrokken naar La Coruña, Pablo was toen bijna 10 jaar. Het ouderlijk huis is nu omgetoverd tot een klein museum, Fundación Picasso, waar spullen, tekeningen van Picasso en kledingstukken van het gezin van Picasso te zien zijn. Om een idee te krijgen waar Pablo Picasso is opgegroeid, is het leuk om hier even naar binnen te lopen.

Geboortehuis Picasso, Casa Natal

Na zijn vertrek uit Malaga is Picasso nooit meer teruggekeerd naar Malaga, echter alleen voor vakantie. Een van de redenen daarvoor is omdat Spanje in die tijd onder leiding stond van Fransisco Franco. Picasso had een hekel aan die man, en hij zei nooit terug te keren naar Spanje zolang Franco aan de macht was. Hij maakte wel wat kunstwerken over Spanje, maar deed dit vanuit Frankrijk. Sinds 1934 was Picasso niet meer in Spanje geweest. Picasso was echter wel erg gepassioneerd door de politieke problemen in Spanje, zo toonde hij bijvoorbeeld actief verzet tegen de Spaanse dictator door middel van zijn meest politieke werk La Guernica. Picasso overleed in 1973, twee jaar voordat Fransisco Franco overleed. Vele Malagueños vragen zich af of hij ooit teruggekeerd zou zijn naar Malaga. 

Casa Natal

Iglesia de Santiago 

Niet ver van het geboortehuis, in Calle Granada, vind je de Iglesia de Santiago. Dit was de huiskerk van de familie Picasso. De ouders en grootouders van Picasso zijn in deze kerk getrouwd en Picasso zelf is hier gedoopt. Picasso werd gedoopt met de volledige naam van maar liefst 23 woorden: Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno Maria de los Remedios Cipriano de la Santisima Trinidad Martyr Patricio Clito Ruiz y Picasso. Het doopvont en doopregister is nog altijd terug te vinden in de kerk, als je binnenkomt aan de rechterkant. Ook hangt er aan de buitenkant van de kerk een tegeltje dat aangeeft dat dit de kerk is waar Pablo Picasso gedoopt is. 

Iglesia Santiago

Museum Picasso

Een eindje verderop in het meest authentieke straatje van Malaga, Calle San Agustín, bevindt zich het Picasso Museum. Het museum is gelegen in het historisch centrum waar je kunt genieten van de vele barretjes en restaurantjes en de mooiste dakterrassen.  

Het museum werd geopend in 2003 door de toenmalige koning Juan Carlos en zijn vrouw Sofia. Het museum is gevestigd in Palacio Buenavista en is ongetwijfeld het bekendste en meest bezochte museum in Malaga. Mocht je niet van kunst houden dan is het gebouw op zich zeker een bezoekje waard. De meeste werken in het museum komen uit de familieverzameling van Picasso, dit maakt de collectie uniek. Ze is heel veelzijdig met werken van zijn beginjaren en zijn eindjaren. Zijn bekende werken hangen echter niet in dit museum, maar zijn te vinden in het Picasso Museum in Barcelona en Parijs. Zijn meesterwerk 'Guernica' hangt in het Reina museum in Madrid. 

Naast het Picasso museum in Malaga heeft Picasso in totaal vijf naar hem vernoemde musea, de andere vier zijn: Musee Picasso in Parijs, Museo Picasso in Barcelona, Graphikmuseum Pablo Picasso in Munster en Musee Picasso in Antibes.  

Leuke weetjes over Picasso

• Picasso's eerste woord: Potlood
Het lijkt erop dat Picasso werd geboren als kunstenaar. Zijn eerste woord was 'piz', een afkorting voor het Spaanse woord 'lapiz', dat potlood betekend. 

• Picasso werd beschouwd als wonderkind
Bij de geboorte dacht de verloskundige dat Picasso doodgeboren was. De bevalling was enorm zwaar en Picasso was erg zwak. De verloskundige liet hem vervolgens op de tafel liggen, waarna de oom van Picasso, die op dat moment een sigaar aan het roken was, zijn rook uitblies in het gezicht van Picasso. Hierop reageerde Picasso onmiddelijk.  

• Picasso veranderde voortdurend zijn schilderstijl
Picasso staat bekend om zijn vele verschillende periodes van schilderstijlen; de blauwe periode, de roze periode, kubistische periode, klasieke periode, surrealistische periode en abstracte periode. 
De vele verschillende vrouwen die hij ontmoette in zijn leven waren daar de reden voor. Iedere keer raakte hij opnieuw en op een andere manier geïnspireerd, dit zorgde voor een wisseling in schilderstijl. 

• Van geen enkele kunstenaar zijn er zoveel schilderijen gestolen als van Picasso
Ongeveer 1.150 werken van Picasso staan vermeld als ontbrekend en/of gestolen in het Art Loss Register. Dit is twee keer zoveel als van iedere andere kunstenaar. 

Pablo Picasso

Essentiële informatie

Fundacion Picasso, Casa Natal, Malaga
Openingstijden: Dagelijks van 09:00 - 20:00
Entree: €3,- (inclusief audiogids)

Picasso Museum Malaga
Openingstijden:
juli - augustus: 10:00 - 20:00
september - oktober: 10:00 - 19:00
november - februari: 10:00 - 18:00
maart - juni: 10:00 - 19:00
Entree: €8,-

Nieuwsgierig naar de geboortestad van Picasso? Breng een bezoek aan het bijzondere Malaga.