Rolstoelvriendelijk Malaga & Benalmádena

Wat is er allemaal te zien en te doen in en om de historische stad Malaga en het pittoreske dorpje Benalmádena als je met de rolstoel op vakantie gaat? Deze twee bestemmingen aan de Costa del Sol zijn om meerdere redenen erg populair als vakantiebestemming. Sunset Malaga rooftop terraces
Het zonnetje over de stad Malaga, eind september 2013

Behalve dan dat de stad beschikt over een internationale luchthaven, zijn het historische centrum, de meer dan 20 musea, de vele winkels,restaurants en het havengebied grote trekpleisters. Daarnaast liggen langs de kusten zowel in oostelijke als in westelijke richting tussen respectievelijk Motril en Marbella in een groot aantal aantrekkelijk badplaatsen waar het comfortabel 'overzomeren' is:brede boulevards en veel, heel veel zandstrand. 

Het team van Vakantiehuizenspanje.nl komt regelmatig in deze plaatsen en kan uit eigen hand tips geven. Zo ook op het gebied van rolstoeltoegankelijke gebieden en monumenten en welke voorzieningen er beschikbaar zijn.Het onderstaande overzicht is een samenvatting van beschikbare voorzieningen in Malaga en het dorpje Benalmádena, op ca. 25 minuten rijden verwijderd van Malaga.

Hieronder hebben we een overzichtje gemaakt van monumenten,wijken en voorzieningen dat je als gids kunt gebruiken. Wij horen graag wat je er van hebt gevonden en wanneer je aanvullende informatie en tips hebt, schroom niet om onder het artikel je meningen achter te laten!


Aangepaste treinen

Tussen Malaga en Fuengirola loopt een forenzenlijn die stopt in alle tussengelegen plaatsen. Deze Renfe Cercanias lijn heeft in de afgelopen jaren renovatie doorgevoerd in het 'wagenpark' en één van de innovaties is de drempelloze deur in het centrale gedeelte van het treinstel.

Ook een groot gedeelte van de perrons op de route is makkelijk toegankelijk via hellingen en lifts, sowieso de volgende stations op de route: 

 • Malaga Maria Zambrano,
 • Malaga Alameda Principal (centrum)
 • Aeropuerto
 • Malaga Victoria Kent
 • Los Alamos Torremolinos
 • Montemar Alto Torremolinos
 • Benalmádena Arroyo de la Miel (halte voor kabelbaan)
 • Fuengirola Los BolichesFuengirola Centrum Website van Renfe Cercanías, met treintijden is in het Spaanse, maar voldoende overzichtelijk om eruit te komen. Er is ook een app beschikbaar renfe.mobi

Verder is busvervoer in Malaga niet of op weinig plekken aangepast, dus raden wij je aan om de trein te nemen, taxi of een auto te huren.


Toegankelijke zones Malaga


Picasso Museum Malaga

Hoofdingang van museum Picasso

Als je trein neemt richting Malaga stap bij de laatste halte Alameda principal uit voor het centrum. De eerste schuifdeur aan je linkerhand door en je komt bij de ticketpoortjes, waarvan er één over bredere toegang beschikt.Daarna kun je met de lift naar boven. De Alameda is het centrale busknooppunt van Malaga. Deze ga je over rechtdoor in oostelijke richting en aan het aan het einde bij de rotonde met het standbeeld van Larios steek je weg over om te belanden in Calle Larios, de breedtse en langste winkelstraat van Malaga. Van daaruit kom je makkelijk naar diverse monumenten en bezichtigingen.

Het centrum van Malaga is ideaal om op je gemak te bezoeken en wel om drie redenen: 1) Het is voor een groot gedeelte autovrij 2) Het is voor een groot gedeelte stoepvrij 3) De trottoirs zijn relatief nieuw en er worden op veel plekken gladde tegels gebruikt. Wel zo prettig dat je niet naar bedeneden hoeft te kijken en kunt genieten van kleurrijke voogevels van de gerestaureerde panden.

Deze wijken zijn al vanwege de gezellige pleinen en sfeervolle straten de moeite waard om te bezoeken:

 1. Wijk rondom het Thyssen museum: behalve het museum veel kleine boetiekjes, hoewel sommige in smalle straatjes liggen, zijn ze relatief goed te bereiken. 
 2. Wijk rondom het Picasso museum: het wegdek is iets hobbeliger vanwege het mozaïk plaveisel, maar dit is lang niet overal en nog steeds goed begaanbaar. 
 3. Calle Larios en de zijstraatjes. 
 4. ........lees hier verder over waarom je de leukste wijken van centrum van Malaga niet wilt missen

Toegankelijke zones Benalmádena

In Benalmádena kun je het beste afreizen zijn Benalmádena Costa. Een stuk bovenin het Costa dorp vanaf het deelgebiedje Arroyo de la Miel, heet het dorp Benalmádena Pueblo. De laatste is een hooggelegen wit dorp. Erg leuk, maar slecht te bereiken en een stuk minder toegankelijk dan de Benalmadena Costa.

Zoals de naam al doet vermoeden is de grote attractie hier het strand. Ongeveer 500 meter voor het Casino Torrequebrada vind je stranden met 'board walks', met planken belegde paden die een paar tientallen meters het strand toegankelijk maken.Benalmadena by nightVerder is de plezierhaven een grote en toegankelijke trekpleister waar het barst van de restaurants en uitgaansgelegenheden. Ook kun je er een veerboot nemen die je overzet naar Fuengirola of een dolfijnencruise ondernemen. In de haven zelf is het Sea Life aquarium de moeite waard.

Toegankelijke attracties Malaga

Museo Thyssen Malaga

Ingang van het Thyssen museum

 • Alcazaba Fort en Gibralfaro kasteel: Prachtig uitzicht vanaf die Middeleeuwse Arabische fort over de baai van Malaga. Er bevindt zich een lift aan de zuidkant in straat Calle Guillen Sotelo, ongeveer ter hoogte van nummer 5. 
 • Museo Thyssen: klassieke Spaanse kunstmuseum gehuisvest in een voormalig Romeins paleis. Het museum is inclusief toiletten overal togankelijk voor rolstoelers en er zijn eventueel stoelen beschikbaar.
 • Oldtimer museum: volledig drempelvrij museum gehuisvest in een voormalige tabaksfabriek. Ludieke tentoonstelling en iedere zondag wordt één van de auto's 'uitgelaten' in het museum om 12.00 uur. 

Toegankelijke attracties BenalmádenaDragon statue

Standbeeld bij de ingang van het Vlinderpark

 • Mariposada: Vlindertuin gehuisvest in een replica van een Aziatische tempel. Als je beschikt over een auto, een leuke en moderne attractie.
 • Sea Life: aquarium gelegen in de sfeervolle plezierhaven van Benalmádena. 
 • Selwo Marina: Maritieme zoo

Hoe vind ik aangepaste vakantiehuizen in Malaga en Benalmadena?

Op onze site staan ca. 7.000 vakantiehuizen vermeld in heel Spanje inclusief de Balearen en de Canarische eilanden. Daarvan bevinden zich 68 vakantiehuizen in Benalmadena Costa en 73 in Malaga stad.

Als je filtert aan de linkerkant van het scherm vervolgens op rolstoelgankelijk krijg je zoekresultaat van 23 vakantiehuizen in Benalmadena Costa en 12 aangepaste vakantiehuizen in Malaga stad. Vraag ook altijd even na bij de eigenaar zelf van de woning welke voorzieningen er zijn. Soms is het interieur wel duidelijk op een foto, maar soms laat het zich wat vrij interpreteren en kun je het beste zo concreet mogelijk navragen voor het geval je twijfels hebt. Zo zorg je er ook voor dat je vakantiehuis helemaal naar je wens is.

Overzicht aangepaste vakantiehuizen Malaga
Overzichtaangepaste vakantiehuizen Benalmadena