Het mooiste Malaga strandfeest: la Virgen del Carmen

Malaga is een stad die gemaakt lijkt om te genieten van zon, stranden en alle andere fantastische voorzieningen die je tegenwoordig in deze zuiderse stad kunt vinden. Maar dat was lang niet altijd zo.

Tot voor kort waren de dorpjes en steden langs de kustlijn van Malaga eenvoudige vissersdorpjes. Het leven hing af van de zee en wat daaruit te vingen viel. 

Virgen del Carmen: prachtige sfeervideo!

Het zijn feestelijkheden als de Virgen del Carmen die hieraan herinneren. Bekijk snel de schitterende beelden in de video hieronder, want deze viering is spectaculair om te zien!

 

 

Op 16 juli eren steden en vissersdorpjes aan de zuidelijke kust van Spanje La Virgen del Carmen, patroonheilige der zeelieden. De beeltenis van deze Maagd paradeert dan door de straten in een mensenstoet. Eindbestemming is de haven, waar ze te water gaat in een kleurrijk versierde zeilboot. 

De beste plekjes in Malaga om deze fiesta te zien, zijn Rincón de la Victoria en de El Palo / Pedregalejo strandgebieden (waar onze video ook opgenomen is).

De oorsprong van de Virgen del Carmen

Virgen del Carmen, Malaga

 

Om de oorsprong van de 'Reina de los Mares' volgen - de Koningin der Zeeën - moeten we helemaal terug naar het Oude Testament, toen profeet Elias zich terugtrok in een grot in de buurt van de Carmelo Haifa berg in Israël. Zo ontstond de belangrijkste katholieke orde in de 12e eeuw, de Karmelieten.

Honderden jaren later kregen mensen nood aan bescherming door de Maagd Maria van de Carmelo berg: la Virgen del Carmen. Ze werd al snel omarmd door zeelieden en vissers als leidend licht en patroonheilige.

Wat gebeurt er op 16 juli?

Carrying the Virgen del Carmen, Malaga

 

Op 16 juli wordt het beeld van de Maagd van haar gebruikelijke plaats van aanbidding gehaald. Versierd met bloemen wordt ze op de schouders van lokale mannen de zee ingedragen.

Daar gaat ze aan boord van een met bloemen beladen boot voor een tochtje rond de baai, begeleid door tal van kleinere bootjes - waaronder traditionele jábegas - vuurwerk en feestgedruis.

 

Boat with the Virgin del Carmen

 

Het feest heeft niets van de sombere Semana Santa processies voor Pasen. Het is vrolijk en uitbundig, en eindigt gegarandeert in een nachtje feesten, waarbij de drank rijkelijk vloeit en luide kreten als "¡Guapa!" (Schoonheid!) en "¡Viva la Virgen!" (Leve de Maagd!) tot in de vroege uurtjes weerklinken!

De exacte datum van dit feest kan variëren per lokatie. Het is altijd beter vooraf even ter plaatse het precieze tijdstip na te gaan.

We wensen jullie alvast een unieke ervaring, en horen er graag meer over in het commentaar hieronder! Bekijk ook dit feest in de zomer: het San Juan strandfeest.