Deze bergmeren moet je zien in de Picos de Europa, Asturië!

Wie het geluk heeft het groene Asturias vol charmante dorpjes in het noorden van Spanje te bezoeken, kan er in de bergen van het Nationale Park Picos de Europa even de wereld vergeten. Vooral de 'Lagos de Covadonga' moet je er gezien hebben!

Lago Ercina, Picos de Europa

Deze helderblauwe gletsjermeren in fantastisch groen landschap, omringd door de statige Picos bergtoppen, bieden het soort plaatje dat voor altijd in je geheugen gegrifd blijft staan. Zó ongelooflijk mooi! Misschien ken je ze zelfs van de 'Vuelta' of Ronde van Spanje, waarin ze sinds 1983 al vaak een van de laatste etappes waren. 

Sta je 's morgens op en is het een heldere dag, laat er dan geen twijfel over bestaan. Bij de Lagos de Covadonga in het hart van de Asturiaanse Picos zul je ten volle genieten. Je kunt er vanuit de hoge bergen zelfs de zee zien. 

Neem snel de wagen en volg onze route en tips! (Vooral de 'Praktische Info' in ons voorlaatste punt; in het hoogseizoen is de toegang met de wagen tot bij de meren beperkt)

De weg ernaartoe: een uitstap op zich

Picos de Europa, Asturias

Via Cangas de Onis

Ligt je vakantiehuis bijvoorbeeld aan de kust van Asturias, dan rijd je het best eerst naar Cangas de Onis, een prachtig plaatsje om ook even te stoppen.

Op zondagmorgen is er bijvoorbeeld een artisanale kaasmarkt, het product bij uitstek van Asturias. Zo kun je er een kaasplank bestellen om zeker de belangrijkste kazen te proeven.

Cangas de Onis, Romeinse Brug

Ook mooi om te zien is de imposante Romeinse brug over de rivier, die vele ansichtkaarten van Asturias siert!

Handig is ook om meteen even binnen te lopen bij de dienst toerisme, schuin tegenover de brug in een van de karakteristieke gebouwen van het dorp. Je kunt er kaarten en meer informatie krijgen voor allerlei uitstapjes of wandelroutes in de Asturiaanse omgeving. (Adres: Avd./ Covadonga nº1 33550 - Cangas de Onis. Contact: 985 84 80 05 - turismo@cangasdeonis.com)

Vanuit Cangas de Onis is het nog ongeveer 45 minuten rijden naar de Lagos. Volg om te beginnen de wegwijzers naar Covadonga of Santuario de Covadonga, op slechts een kwartiertje rijden van Cangas.

Via Covadonga

Covadonga is een piepklein dorpje waar de gelijknamige basiliek hoog boven uittorent. Ze maakt deel uit van het 'Santuario de Covadonga', in 1989 nog bezocht door paus Johannes Paulus. Je kunt ze zelf ook bezoeken; het uitzicht loont er de moeite. 

Santuario de Covadonga

Daarnaast kun je een bezoek brengen aan de heilige grot of Santa Cueva de Covadonga, met het beeld van de Maagd van Covadonga en het graf met standbeeld van Don Pelayo, de eerste koning Astur in Covadonga, die trouwens de herovering van Spanje op de moren van hieruit startte! 

En... onder de grot bevindt zich een 'magische' fontein, el fuente de los 7 caños: als je van alle 7 spuiters drinkt, ben je volgens de legende binnen het jaar getrouwd!

Verder op weg nu naar het natuurwonder van de Lagos de Covadonga. Vanaf het Santuario de Covadonga gaat het goed omhoog (965 meter over 14km, gemiddeld 6,87%, met hellende stukken van tot 15%)! Je hoeft nu alleen de wegwijzers 'Lagos de Covadonga' te volgen.

Let wel:

- De weg is smal, steil en met veel scherpe bochten. Bij mistig weer is het bijvoorbeeld niet aan te raden deze tocht zelf te ondernemen. Ook moet je opletten voor overstekend vee, van koeien tot schapen en geiten! Ze kunnen plots opduiken vanuit de omliggende weilanden.

- Kom je in het hoogseizoen, bekijk dan de 'Praktische info' hieronder, want dan is er beperkte toegang met de wagen!

De Mirador de la Reina

Mirador de la Reina

Onderweg zul je ook dappere fietsers zien, maar voor dit soort beklimming lijkt echt wel wat ervaring en fitheid vereist. De weg naar de Lagos is nu adembenemend mooi! Ze loopt middenin het uitgestrekte berglandschap.

Zorg ervoor dat je zeker stopt bij de goed aangeduide Mirador de la Reina. Aan dit geweldige uitkijkpunt (hierboven in de foto) ben je op zowat 900 meter hoogte en al dicht bij de Lagos de Covadonga.

Tip: Deze daguitstap kun je afsluiten met de zonsondergang bij nog een fantastische Mirador in Asturië: de Mirador de Fitu (op 39 km va Covadonga)! Zie onze Top 12 Miradores in Spanje, nr. 4!

De Lagos meren en wandelroutes

Lagos de Covadonga, Picos de Europa

Ga je niet tijdens het hoogseizoen en kun je dus vlak aan de meren parkeren (Zie de 'Praktische info' hieronder), dan zul je meteen versteld staan van de Asturiaanse schoonheid van deze natuurplek. Op een mooie dag glinsteren de meren uitnodigend in de zon, en de weidse omgeving heeft echt iets magisch!

Het beste is om te parkeren bij het Ercina meer, van waaruit goed aangeduide wandelroutes vertrekken. Maar eerst stoppen we nog even bij het Enol meer voor een foto!

Het Enol meer

Lago Enol, Picos de Europa

Dit meer ligt op 1.070 meter hoogte en is net als het naburige Ercina meer van glaciale oorsprong. Het water is maximaal 25 meter diep en uiteraard behoorlijk frisjes.

Het is ontstaan uit de pak ijs die er lang geleden lag, of volgens de legende uit de traan van een vrouw: de 'Maagd' of 'Virgen de Covadonga'. Haar beeltenis rust onder het wateroppervlak, om volgens de traditie elk jaar op 8 september naar boven gehaald te worden door een groepje duikers.

Er huist verder een behoorlijke populatie rivierkreeften die je doorheen het kristalheldere water misschien wel kunt spotten. Ook bijzonder mooi is om de bergen rondom in het glasheldere water gereflecteerd te zien!

Het Ercina meer

Lago Ercina, Picos de Europa

Het Ercina meer, waar we de auto parkeren, ligt op slechts 2 kilometer afstand van het Enol meer en op 1108 meter hoogte. Het is kleiner dan Enol, maar het weidse landschap en de bergtoppen die er bovenuit schitteren, zijn zo mogelijk nog imposanter!

Het is niet meer dan 2 meter diep, maar voorziet met haar waterplanten een ware aantrekkingsbron voor allerlei vogels, van meerkoeten tot wilde eenden. Vooral kraaiachtige vogels en roofvogels zul je er gemakkelijk zien vliegen, en zelfs buizerds en uilen!

Heerlijke wandelroutes

Picos de Europa, Asturias

Vanaf het Ercina meer vertrekken verschillende wandelroutes. Je kunt er kiezen voor relatief gemakkelijke circulaire routes: een korte van ongeveer een uurtje, of een stevige wandeling van zowat 3 uur.

Deze routes zijn goed aangeduid met kaarten en geverfde streepjes, lopen via duidelijke paden met soms ook trappen of leuningen, en bieden adembenemende uitzichten onderweg! Zo zul je aan de Mirador 'Entrelagos' (een heuvel 'tussen de meren') geregeld willen stilstaan om te genieten... Dit is Asturias op zijn mooist!

Praktische info: opgelet tijdens het hoogseizoen

De Lagos de Covadonga behoren tot de meest bezochte toeristische attracties in Asturië, en dat het hele jaar door. Om het Picos de Europa Nationaal Park als Biosfeer Reservaat te beschermen, regelt een plan de toegang tot de Meren in de piekdagen tijdens de paasperiode en de zomer. Je kunt dan helaas niet met de eigen wagen tot bij de meren, maar wel met het openbaar vervoer.

Parking vlak aan het Ercina meer

De rest van het jaar is de toegang niet beperkt, en dan is het wel degelijk heerlijk om er met de auto zelf naartoe te rijden, te parkeren op de kleine parkeerplaats middenin het landschap en uit te stappen met direct zicht op het meer! Er is dus wel wat voor te zeggen om in het voorjaar (maar niet rond Pasen) of najaar te gaan, in plaats van in de drukke zomerperiode.

Hoe verloopt de openbare vervoersregeling?

Lagos de Covadonga, Picos de Europa

De toegang tot de Covadonga Meren en het openbaar vervoer wordt georganiseerd vanuit parkings en via bustransport. Zo worden files, lange wachttijden en andere ongemakken op de weg vermeden, en kun je ook in het drukkere zomerseizoen genieten van het prachtige Picos-landschap aan de meren.

Wanneer is er een openbare vervoersregeling?

Zomer: Van 28 juli tot en met 3 september 

Uurrooster: van 10:00 tot 18:30 uur.

Frequentie: 10-15 minuten

Sluittijd van de weg voor particuliere wagens (naar de Covadonga Meren): 10:00 uur.

Openingstijd van de weg voor particuliere wagens ‘s avonds: 20:00 uur.

Waar kun je parkeren?

Parking aan Lago Ercina

Er zijn 4 parkings voorzien met meer dan 1600 plaatsen: in het centrum van Cangas, El Bosque, Muñigo en Repelao. Je kunt je auto er de hele dag kwijt voor 2 euro.

Alleen in deze parkings zijn bustickets naar de Lagos te verkrijgen. Je moet ze dus vooraf kopen en niet op de bus zelf. Met hetzelfde kaartje kun je in- en uitstappen op elk van de haltes, de hele dag door. 

Je kunt ook steeds vanuit het busstation van Cangas de Onis de bus nemen naar de Lagos de Covadonga (8€).

Het openbaar vervoer brengt je gemakkelijk en snel naar Covadonga.

Wat zijn de tarieven voor het openbaar vervoer?

Parkeren: 2€ voor de hele dag.

Volwassen busticket 8€ (de hele dag geldig)

Kinderen jonger dan 12 jaar 3,50€ (de hele dag geldig)

Kinderen jonger dan 3 jaar gratis (de hele dag geldig)

Busticket Cangas de Onis-Covadonga € 1,50 (Enkele reis)

Speciale toegang tot de Lagos

Lagos de Covadonga, Lago Enol, Asturias

Toegang voor andersvaliden:

Andersvaliden krijgen steeds toegang in een particuliere wagen mits ze de nodige accreditatie van beperkte mobiliteit bij zich hebben.

Toegang voor groepen per bus:

Er is vooraf toegang te verkrijgen via het Asturias Transport Consortium: +34 985.203.974.

Toegang voor huisdieren:

De bus biedt een gratis hondenhokje in de kofferruimte. Andere huisdieren moeten in de transportkooi van de reiziger in de kofferruimte. Honden zijn dus toegelaten in het park, maar moeten ten allen tijde aan de leiband.

Voor meer informatie, om vooraf te bestellen of info over concrete data: www.consorcioasturias.com en de dienst toerisme van Cangas de Onis.

Geen zin in openbaar vervoer? Je kunt ook met een taxi en gids

Kies je graag voor een meer persoonlijke vorm van vervoer, dan zijn er ook ervaren gids-bestuurders die het gebied goed kennen en meer uitleg kunnen geven.

Ze zijn te contacteren via dit telefoonnummer: +34 985 848 797 / 985 848 373.

Nieuw zijn ook de voertuigen voor 8 personen (9:00-19:00) met haltes bij de Mirador de la Reina en de meren. Prijzen: 11€ voor volwassenen, 5€ kind. Vertrek vanaf het Taxitur Park, T1 SOTO.

Geniet van een stevige maaltijd

Chorizo a la sidra, restaurante Repelao, Asturias

Na een wandeling bij de Lagos keer je ongetwijfeld met honger terug. Heb je zin in een heerlijke maaltijd, dan raden wij een restaurant in Covadonga aan. Wij kozen voor Restaurante El Repelao, en dat is ook een van de 4 parkeerlocaties. Een aanrader! Reserveer een tafel op drukke dagen zodat je niet hoeft te wachten.

Het restaurant serveert stevige kost, zoals de typische fabada Asturiana uit grote soeppotten om uit op te scheppen. De chorizos a la sidra (chorizoworst in cidersaus) bieden een smaakvol aperitiefje, en voor zowat 14 euro kun je een goed gevuld pannetje friet, ei en vlees bestellen, met daarnaast bijvoorbeeld een frisse salade om te delen. Smakelijk! 

Meer wandelen? Bekijk ook onze Top 5 Wandelroutes in de Picos de Europa!