De mooiste dorpjes van Asturië

Asturië - ‘Asturias’ in het Spaans - is buiten Spanje misschien niet zo gekend als andere Spaanse regio’s, maar het is zeker een van de mooiste. Met een weelde aan majestueuze stranden én bergen, en ongelooflijke grotten, natuurparken en wandelroutes, is Asturië een paradijs voor natuurliefhebbers. 

Ribasedella

Asturië ligt in het groene noorden, en dat biedt voordelen. In de zomer wordt het er niet verstikkend warm, en in het najaar kleedt de regio zich in zacht oranje tinten. De bossen en natuurparken zijn dan echte plaatjes, als uit een sprookje!

Laat je verrassen en meevoeren, en volg ons op onze route (zie ook de kaart onderaan dit artikel) langs de mooiste dorpjes en steden in het ruige Asturië, vol adembenemende landschappen, mooie tradities, en een rijke gastronomische cultuur. 

1. Gijón

Kerkje San Pedro, Gijón

We starten onze route in een van de belangrijkste steden van de streek, die toch de ziel van het vissersdorp dat het ooit was, heeft weten te behouden.

Een van de grootste troeven van de stad is de heerlijke paseo marítimo of zeepromenade. Het voert wandelaars langs de Cantabrische zee aan de centrale playa de San Francisco tot aan het schiereiland van Cimadevilla, het historische hart van de stad, waar overblijfselen van meer dan tweeduizend jaar oud gevonden zijn.

Het gebouw van het culturele Laboral Ciudad de la Cultura

Gijón biedt de perfecte uitstap voor het hele gezin, dankzij tal van parken, musea en gezellige pleinen. Heerlijk is het om er enkele dagen door te brengen, zeker als je ervoor kiest een vakantiehuis in Gijón te huren. ‘s Avonds is er veel sfeer, vooral in de straatjes vol bars in Cimadevilla.

Vergeet ook niet het indrukwekkende gebouw van de Laboral Ciudad de la Cultura te bezoeken, met allerlei tentoonstellingen en een enorme botanische tuin van meer dan 25 hectare. 

2. Ribadesella 

Panoramisch uitzicht van Ribadesella

Ribadesella is een verborgen juweeltje in Asturië. Het heeft alles om je favoriete dorpje te worden. Het ligt in een schitterende natuurlijke omgeving: in de baai waarin de Sella rivier in zee uitmondt, omringd door hoge bergen en kliffen, verleidelijke stranden en kostbare natuurlijke schatten.

Zo zijn er in Ribadesella de grotten ‘Cueva de Tito Bustillo’ en ‘Cuevona de Argüelles’. De grotschilderingen die er zijn ontdekt, behoren tot de oudste ter wereld. Ze zijn wel meer dan 14.000 jaar oud!

Ribadesella grotten, Asturië

En dan zijn er nog de ‘Cuevonas de las Cuevas de Agua’: grotten die Ribadesella verbinden met het dorpje ‘Cuevas de Agua’. Je kunt er te voet door, of zelfs met de wagen.

Ribadesella verkennen doe je het best langs haar lange zeepromenade, die begint bij de dinosaurus-sporen verborgen in de kliffen van het Santa Marina strand. Vervolgens loopt ze parallel aan het strand en enkele ‘Casas de Indianos’, de typische huizen van Spanjaarden die in de 19de eeuw naar de oude kolonies van Amerika trokken, er fortuin maakten en naar Spanje terugkeerden.

Ribadesella promenade

De promenade loopt verder voorbij de haven naar de ‘Monte Corberu’, de berg die het dorp en de baai beschermt tegen de krachtige zee. Je kunt zelfs via trappen omhoog naar de top, waar adembenemende uitzichten de gedane inspanningen belonen. Zoek je graag een verblijfplaats om volop te kunnen genieten van het prachtige landschap van Ribadesella, bekijk dan zeker onze vakantiewoningen in Ribadesella.

Na deze heerlijke wandeling kun je in het dorpscentrum genieten van tal van restaurantjes, winkeltjes en banketbakkerijen, waar je kennis kunt maken met lokale gastronomische producten. We bevelen vooral de Letizias aan, typische zoetigheden uit Ribadesella en omgeving. 

3. Llanes

LlanesIn het oosten van Asturië is dit een van de meest bezochte dorpjes in de streek.

Llanes ligt immers bij verschillende spectaculaire stranden, zoals de Playa de Cuevas del Mar of het verbazingwekkende goudkleurige strandje Playa de Gulpiyurri, dat wel degelijk op meer dan 100 meter van de Cantabrische zee ligt en waarvan het water omringd is door kliffen! Gulpiyurri is al vaker gestemd als het 'beste strand van Asturië'.

Llanes biedt echter meer dan een mooie omgeving. Het is een schattig klein vissersdorpje met tal van uitkijkpunten en een historisch centrum waar zelfs nog de middeleeuwse muur van bewaard gebleven is, een toren uit de dertiende eeuw, en het Palacio de la Gastañaga, uit de 15de eeuw.

De haven van Llanes

Dit is zonder twijfel een van de meest typerende plaatjes van Llanes: de Cubos de la Memoria, of ‘Kubussen der Herinnering’, een rij blokken in levendige kleuren van de Baskische artiest Agustín Ibarrola. De kleuren staan symbool voor de culturele, artistieke en historische erfenis van Asturië. 

4. Oviedo

Het was Woody Allen die Oviedo als ‘een stad uit een sprookje’ omschreef, en zijn film 'Vicky Cristina Barcelona' speelde zich dan ook voor een deel hier af. De hoofdstad van Asturië is rijk aan architecturale schatten in het historische centrum, dat uitnodigt tot een zorgeloze wandeling in haar gezellige straatjes. 

Kathedraal Oviedo

De vele architecturale pareltjes van Oviedo huizen onder andere musea en faculteiten, maar de echte protagonist van het centrum is de gotische kathedraal, gebouwd in de 15de eeuw.

Net buiten de stad kun je trouwens de Monte Naranco beklimmen, een berg met spectaculair uitzicht op de stad, de omliggende valleien en - op een heldere dag - ook de Cantabrische zee en de kust van Gijón.

Iglesia Santa Maria del Narranco, Conjunto Prerrománico Asturias

Nog een verplichte stop op de Monte Naranco zijn de belangrijkste gebouwen van de Conjunto Prerrománico Asturiano, en dan vooral de idyllische kerkjes San Miguel de Lillo en Santa María de Naranco, dat ook voorkomt in de Woody Allen film 'Vicky Cristina Barcelona'. Deze vroeg-romaanse gebouwen zijn wel duizenden jaren oud en UNESCO Werelderfgoed verklaard. 

Serveren van cider in Calle de la Gascona

's Avonds is the place to be in Oviedo de calle de la Gascona. In deze sfeervolle straat komen lokale inwoners dan samen om te genieten van typische Asturische gerechten en natuurlijk enkele glazen sidra (cider), dat vanaf armhoogte in brede glazen geschonken wordt. Een spektakel!

5. Cudillero

Cudillero

Cudillero siert vele lijstjes van ‘mooiste dorpjes’ aan de Costa Verde of Groene Kust. Dit charmante visserdorpje is vooral bekend van haar kleurrijke huizen die de helling sieren van een groene heuvel, vlak aan zee. 

Dit dorpje is perfect voor een lange lunchstop, want je kunt er proeven van de beste verse vis en zeevruchten op een van de vele terrasjes. 

Cudillero

Neem de tijd om gezellig rond te kuieren, en geniet van de geweldige uitzichten die je krijgt wanneer je de heuvel opklimt. Dit kleurrijke dorpje is trouwens vervuld van Asturische tradities. Zo kun je er aan sommige huizen zelfs vis zien drogen aan de waslijn!

Cudillero ligt ook vlakbij een van de beste stranden van Asturië: Playa del Silencio. De naam ('Strand der Stilte') verwijst naar de steile kliffen eromheen, waardoor dit strand een bijzondere rust uitstraalt.

6. Cangas de Onís

Cangas de Onis

Cangas de Onis is de officiële poort naar het Picos de Europa natuurpark, waar je de meest spectaculaire wandelingen kunt ondernemen

Als stop loont het ook de moeite, want Cangas de Onís is bekend van een van de belangrijkste momenten in de geschiedenis van Spanje. Voordien was dit immers de hoofdstad van het Asturische Koninkrijk, tot 774 na Christus, en het was in deze kleine stad waar koning Don Pelayo de Reconquista begon, de herovering van Spanje op de moren. 

Mooi om te zien is de imposante 'Romeinse brug' over de rivier, het meest gefotografeerde monument van Cangas de Onís. Eigenlijk is het een middeleeuwse brug gebouwd op de Romeinse overblijfselen. In de hoogste boog van de brug hangt een replica van het Cruz de la Victoria (Kruis van de Overwinning), als aandenken van de overwining van koning Pelayo op de moren. De brug is toegankelijk en biedt een prachtig uitzicht op het dorpje en de omliggende bergen. 

Kapel Covadonga

In het monumentale complex van Covadonga wat verderop, dat deel uitmaakt van het Picos de Europa park (UNESCO biosfeerreservaat), kun je weer een stop maken voor een bezoek aan de 'heilige grot' of Santa Cueva de Covadonga, met het beeld van de Maagd van Covadonga en het graf met standbeeld van Don Pelayo. Deze kleine grot ligt meters hoog boven de grond, en langs die afstand stroomt een prachtige natuurlijke waterval!

Santuario de Covadonga

Nog een indrukwekkend bouwwerk hier is de Basílica de Santa María la Real de Covadonga, opgetrokken in roze kalksteen en een echt plaatje binnenin het omringende landschap. Ze maakt ook deel uit van het 'Santuario de Covadonga', in 1989 nog bezocht door paus Johannes Paulus. Je kunt ze zelf ook bezoeken; het uitzicht loont er de moeite.  

Vanaf Covadonga kun je verder omhoog naar de spectaculaire bergmeren van de Picos de Europa, de Lagos de Covadonga (ongeveer 12 km van het dorp). Je kunt er fantastisch wandelen rondom de meren. Het is de perfecte plek voor een unieke belevenis met de hele familie!

Het nabijgelegen dorpje Arriondas is ook al perfect voor wandelaars, én je kunt er tal van andere buitenactiviteiten kiezen, van kajakken tot klimmen en paardrijden. Het is een fantastisch oord voor enkele zorgeloze dagen vakantie in de natuur!

Mirador del Fitu

Foto: Nacho Gonmi

Vanaf Arriondas is het bovendien niet ver naar het beroemde uitkijkpunt Fitu (in onze Top 12 Uitzichten in Spanje), dat in de vorm van een zwevende vliegende schotel (!) een ongelooflijk panoramisch uitzicht biedt op de Cantabrische zee en de Picos de Europa. Je ziet er zó waarom de Picos wel vaker als 'de mooiste bergketens van Europa' beschreven worden. Wil je de tijd nemen om dit geweldige nationale park, het grootste van Spanje en zelfs van Europa, te verkennen, huur dan een landelijk vakantiehuis, perfect voor zowel koppels als families om van een verblijf in de natuur te genieten.

7. Taramundi

Taramundi

Ten slotte is er nog het Reserva de la Biosfera Oscos, met Taramundi als betoverend dorpje. De meest traditionele Asturische gebruiken zijn er bewaard gebleven onder de lokale inwoners. 

Taramundi is gekend om de ambachtelijke productie van vooral zakmessen en stoffen van hoge kwaliteit. Je kunt er verschillende musea en workshops bezoeken om de geheimen van deze traditionele ambachten te ontdekken, een essentieel onderdeel van de lokale economie. 

Molenmuseum Taramundi

De Ruta del Agua is een geweldige wandelroute om Taramundi en de bossen rondom te verkennen. Deze 'Route van het Water' verbindt kleine dorpjes en loopt dwars door paradijselijke landschappen met watervallen en kreken. Er liggen bovendien verschillende musea op deze route, zoals het Molenmuseum of Weefmuseum.

Het beste van Taramundi is nog te vinden in het onlangs gerenoveerde dorp Os Teixois, waar je getuige kunt zijn van wat voor geweldige dingen de mens heeft kunnen verwezenlijken door gebruik te maken van de kracht van water. Het smeden van gereedschap is daar een van, of het voortbrengen van energie en beweging.

Ontdek hoe mensen 300 jaar geleden leefden in dit gebied, binnen een ongelooflijke natuurlijke omgeving. Je kunt dit doen onder begeleiding van een gids, die dit ook voor kinderen eenvoudig kan uitleggen. 

Van de landelijke omgeving van Taramundi geniet je het best in een landelijke vakantiewoning, zodat je middenin de natuur verblijft zonder daarbij aan modern comfort te moeten inboeten. Aangezien Taramundi vlakbij het al even groene Galicië ligt, kun je ook daar een deel van je vakantie doorbrengen. Een vakantiehuis in Galicië biedt immers al evenzeer een heerlijk verblijf in de natuur, weg van alle drukte!

Lagos de Covadonga, Picos de Europa

De Picos de Europa die statig boven het groene landschap uitrijzen, de Cantabrische kustlijn met verrukkelijke vissersdorpjes en verleidelijke stranden,... De lijst magische plekjes is lang in Asturië! Je hoeft ze alleen maar te ontdekken met familie of vrienden. En waarom zou je niet tijdens je volgende vakantie? De beschreven route volg je gemakkelijk aan de hand van de kaart hieronder!

Kaart