Wat zie je op wandeling door Segovia?

Rondom cultureel Madrid zijn enkele parels van historische stadjes te bezoeken. Segovia, op zowat een uurtje rijden, is er een van en was ooit zelfs kroonstad.
 
Een sprookjespaleis, talrijke romantische kerkjes, een pracht van een kathedraal en andere fraaie monumenten behoren tot het patrimonium van het vredige oude centrum, sinds 1985 UNESCO-Werelderfgoed verklaard. Samen met het naburige Ávila en Toledo, Spaanse hoofdstad van de Gastronomie 2016, staat Segovia dan ook in onze Top 6 Romantische Bestemmingen!

Het wonderlijke Aquaduct van Segovia

Aquaduct, Segovia
 
Het meest indrukwekkend in Segovia is ongetwijfeld dat kolossale monument dat je er plots voor je naar de hemel ziet reiken: het Romeinse Aquaduct. Ook dit spectaculaire bouwwerk is UNESCO-erfgoed!
 
Het Aquaduct van Segovia is het grootste en best bewaarde van het vroegere Romeinse Rijk en is wel 28 meter hoog. Je mond valt open als je omhoog tuurt en bedenkt dat de grijze granietstenen duizenden jaren geleden door mensenhanden op elkaar zijn gestapeld... Al die tijd zijn de enorme stenen door een soort wonderlijke kracht onwrikbaar op hun plaats gebleven, zonder mortel! Je kunt het miraculeuze bouwwerk ook vanaf de heuvel erlangs bewonderen, zoals hierboven op de foto.
 
De Romeinen waren in de 2de eeuw vr Chr. al in Segovia. Het Aquaduct was een project van prestige, en transporteerde water vanuit de Sierra-bergketen naar het volk, over een afstand van meer dan 15 kilometer! 

Van Romeinse tot moorse en Spaanse overheersing

Iglesia de San Martín, Segovia

Na de val van het Romeinse Rijk vestigden zich hier mensen uit Noord-Europa, tot die overmeesterd werden door de Arabieren. Segovia werd toen de hoofdstad van verschillende moorse koninkrijken.
 
In 1088 veroverde Alfonso VI, koning van Castillië, Segovia, dat daardoor koninklijke residentie werd, zetel van de bisschop én een welvarend handelscentrum. Het is in die bloeiende periode dat de meeste Romaanse monumenten hun oorsprong vonden, destijds een recordaantal voor een stadscentrum in Europa!

Wandelroute, van terrasjes & tapas tot paradijselijke pleinen & tuinen

Segovia

Vanaf het busstation (zie 'Praktische info' onderaan dit artikel) wandel je naar het Aquaduct en het historische centrum via de Fernández Ladreda boulevard, omzoomd met bars en terrasjes. Hier zie je al de eerste lieflijke romantische kerkjes uit de 11de en 12de eeuw aan weerszijden opduiken. 
 
Daarna stuit je op het wonderlijke Aquaduct, en vanaf daar kun je verder wandelen via een sliert straten (Cervantes, Juan Bravo, Plaza del Corpus, Isabel de la Católica) die uitmondt in de Plaza Mayor. 

Het opvallende 'Casa de los Picos'

Terras, Segovia

Onderweg kom je langs de Casa de los Picos, een herenhuis met een erg karakteristieke gevel van uitstekende granietpiramiden, en het terras van Restaurante Asador El Bernardino, met een heerlijk uitzicht!

Een terrasje op de Plaza Mayor

Eenmaal op de Plaza Mayor doet de sierlijke Kathedraal je ongetwijfeld even verstillen. Ze geeft het plein een soort Italiaanse flair, zo elegant en verfijnd als ze is. Ga vooral even zitten op het terras van La Concepción, een zalig plekje om bijvoorbeeld te ontbijten met zicht op de Kathedraal!
 
Bij de Plaza Mayor is er ook de gotische kerk Iglesia de San Miguel, waar Isabel I de Castilla in 1474 tot Koningin van Castillië gekroond werd. Dit moment was een hoogtepunt voor Segovia tijdens de periode van de Trastámara dynastie.
 
Klik hier voor meer mooie religieuze gebouwen in Spanje o.a. in het naburige Ávila en Toledo.

Tapas en geschiedenis

Segovia

Calle la Infanta Isabel heet de straat van de Iglesia de San Miguel vandaag nog, naar de beroemde Spaanse koningin, en de volgende parallel aan deze heet calle Isabel la Católica, een levendige straat vol bars. (Zie de kaart onderaan dit artikel)
 
Een tapasfavoriet van de Segovianen bevindt zich in een zijstraat van de Infanta Isabel straat: bar ‘El Figón de los Comuneros’. Letterlijk vertaald betekent dit: ‘het eethuis van de Castiliaanse opstandelingen tegen Karel V’. 
 
In 1521 vond immers een opstand van de edelen plaats. Zij wilden de machtsoverdracht naar het nieuwe keizerlijke bestuur van buitenlander Karel V en dus het verlies van Segovia’s belangrijke politieke status niet aanvaarden. Ze verloren, maar op het Medina del Campo plein prijkt nog altijd het standbeeld van Juan Bravo, een leider van de opstand. Naar hem is ook de straat genoemd die verderop in Isabel la Católica uitmondt.

Het Alcázar: een middeleeuws sprookjeskasteel

Segovia - Alcazar

Segovia heeft een bijnaam: 'het Stenen Schip'. Dat is te danken aan het profiel van nog een historisch juweeltje, dat na de Plaza Mayor in het zicht opduikt: het Alcázar (Arabisch voor 'kasteel'). Het dateert uit de 12de eeuw en balanceert als in een sprookje op een berg van rotsen.
 
Het romantische ontwerp en de roze kleur doen sterk aan het Walt Disney paleis denken, en inderdaad, het model van Disney World is gebaseerd op het Alcázar!
 
Je komt bij het kasteel via de toeganspoort van een soort voortuin met prachtige verzichten op het Spaanse binnenland. Vervolgens moet je over een heuse ophaalbrug over de kasteelgracht om het kasteel binnen te gaan!
 
Uitzicht vanaf het park bij het kasteel, Segovia
 
Tijdens de Middeleeuwen was het Alcázar de favoriete residentie van de Koningen van Castillië, die het originele moorse fort tot de 15de eeuw steeds verder uitbreidden en ombouwden tot volwaardig kasteel en Koninklijk Hof. Een brand in 1862 verwoestte helaas een deel van het dak, maar het Alcázar is in dezelfde stijl gerestaureerd.
 
Binnenin het versterkte Paleis met moorse invloeden kom je onder meer op de Patio de Armas (Wapenplein) en Patio del Reloj (Kloksplein), de Koningszaal met een spectaculair fries van de verschillende monarchen, en de Troonzaal, waar de Katholieke Koningen Fernando II en Isabel I ooit op de troon zaten! Ook de harnassen en lansen uit de Middeleeuwen maken dit een leuk bezoek aan het verleden.
 
Praktische info zoals tickets en prijzen: zie onderaan dit artikel.
 

De tuinen van Segovia

Tuin van Segovia

Het leuke aan Segovia is dat het oude gedeelte niet als een stad aanvoelt. Je kunt er rustig kuieren in het compacte en verkeersvrije historische centrum. Menig Madrileen ontsnapt hier graag aan de stadsdrukte!
 
Rondom het kasteel en langs de stadsmuur kun je prachtig wandelen in het groen via tuinbalkons langs de stadsmuur, zoals de Paseo del Salón. Je krijgt er ontspannende uitzichten te zien, zoals op de foto hierboven en onze eerste foto met zicht op de Kathedraal.
 
Ook in de buurt achter de San Miguel kerk is het leuk kuieren in een wirwar van steegjes en pleinen, waar plots historische schatten als de San Esteban kerk voor je opdoemen, of gezellige bars en restaurants met terrasjes. In de zomer heerst er veelal een aangename temperatuur en is de sfeer in dit kleinschalige stadje met niet meer dan 55.000 inwoners lekker relaxed. Heerlijk! 

Praktische info & tips voor een bezoek 

Waar is het goed eten in Segovia?

Mesón de Cándido, Segovia

Voor een traditionele Spaanse keuken ben je in Segovia aan het juiste adres. De lokale specialiteit is er speenvarken uit de oven, te proeven in de authentieke setting van eeuwenoude restaurants. 
 
- Meson de Candido: Dit is het restaurant met de langste reputatie, sinds 1884. Dat is er ook te zien aan allerlei schilderijen, medailles en foto’s van bekende figuren uit de geschiedenis. De ligging vlakbij het Aquaduct is uitstekend, en je kunt ook boven tafelen met zicht op het monument. (Adres: Plaza Azoguejo 5. Website: www.mesondecandido.es/)
 
- Conde Duque: Dit restaurant met haar opvallend authentieke interieur is al bijna even historisch befaamd. Het werd in 1895 zowat het eerste eethuis van Segovia. Naast de traditionele gerechten kun je er genieten van een heerlijk dagmenu tijdens de week. (Adres: calle de Cervantes, 12. Website: http://www.restauranteduque.es/)
 
- Restaurante José María: Deze eetplek biedt naast een gereputeerde traditionele cuisine ook uitstekende wijnen uit eigen bodega. Leuk dus ook om hier gewoon een glas wijn te drinken, samen met een tapa onder de gedroogde hammen aan de bar. (Adres: calle Cronista Lecea, 11. Website: http://restaurantejosemaria.com/)
 
- Restaurante Asador El Bernardino: Hier kun je genieten van het terras met het beste uitzicht. (Adres: calle Cervantes 2. Website: www.elbernardino.com/‎)
 
- El Figón de los Comuneros: Tapasfavoriet onder de Segovianen. (Adres: Travesía del Patín, 4. http://www.figondeloscomuneros.com/)
 
Ben je tuk op de traditionele Spaanse gastronomie, dan zal het unieke dorpje Chinchón op slechts 44 kilometer van Madrid je zeker ook bekoren!

Praktische info voor een bezoek aan het Alcázar paleis

Zicht op de Torre de Juan van het Alcázar paleis

Het Alcázar is zowat elke dag van het jaar open. Het is de hele dag gesloten op 25 en 31 december, en op 6 januari en De Dag van het Alcázar (gewoonlijk ergens eind juni of begin juli). Op 24 december en 5 januari is het open tot 14:00u.
 
Openingsuren:
Zomerseizoen (april tot en met september): 10:00-19:30
Winterseizoen (november tot en met maart): 10:00-18:30
Oktober: vrijdag en zaterdag open tot 19:30 uur, de rest van de week: 10:00-18:30.
 
Tickets zijn te verkrijgen aan het loket tot maximaal 30 minuten voor sluitingstijd. Het loket bevindt zich in la Casa de la Química, naast het fort. Deze tickets zijn enkel geldig de dag van aankoop. 
Tickets zijn daarnaast eenvoudig en snel te verkrijgen via de website. Zo vermijd je ook eventuele wachtrijen of problemen van beschikbaarheid. 
 
Tarieven:
Toegang tot paleis en museum: 5,50€.
Toegang tot de Torre de Juan: 2€.
Combinatieticket paleis, museum en Torre de Juan: 7,50€.
Opgelet: De Torre de Juan is door renovatiewerken gesloten tot 30 juni 2016. Het toren-ticket en combinatieticket zijn tot die tijd dus niet verkrijgbaar. De Torre de Juan biedt uitzicht op het oude centrum van Segovia.
 
Tickets met korting (3,50€) voor: 
Kinderen van 5 tot 16, gezinnen vanaf 3 kinderen, studenten, 65-plussers, werklozen, mensen onder begeleiding van officiële gidsen, andersvaliden (vanaf 33%). Ook beschikbaar voor groepen vanaf 20 personen van eenzelfde organisatie, met een verantwoordelijke die alle tickets in een keer aankoopt. De verantwoordelijke krijgt dan gratis toegang.
 
Gratis toegang: 
Op dinsdag tussen 14:00u en 16:00u voor alle inwoners van de Europese Unie. 
Kinderen jonger dan 5, officiële gidsen, andersvaliden (vanaf 65%). 

Het Museum voor Moderne Kunst van Segovia

Nog een mogelijk cultureel bezoek in Segovia is bijvoorbeeld het Museo de Arte Contemporáneo Esteban Vicente (Adres: Plaza Bellas Artes, zie de kaart hieronder). Soms zijn er ook tijdelijke tentoonstellingen. (website)

Welke feestdata zijn interessant voor een bezoek?

Segovia, zicht vanaf het kasteel

Segovia staat vooral bekend om haar Semana Santa of Heilige Paasweek, waaraan in het historische centrum zelfs een standbeeld is gewijd. En hoewel het er erg koud kan zijn in de winter, is de parade van de Drie Koningen (los Reyes Magos) de avond van 5 januari er een magische belevenis met het sprookjesachtige Alcázar paleis in de achtergrond!

Waar vind je een Dienst Toerisme?

Er zijn verschillende infopunten voor toeristen in Segovia: in het Guiomar AVE-treinstation, aan het Azoguejo plein bij het Aquaduct, en op de Plaza Mayor.

Waar kun je verblijven in Segovia?

Je kunt ook gewoon in de provincie Segovia verblijven. Kijk hier om in een vakantiewoning nabij Segovia te verblijven en zo langer dan een dag te genieten van het stadje en de landelijke omgeving!

Hoe kom je er met het openbaar vervoer vanuit Madrid ? 

Vanuit Madrid kun je naar Segovia met de AVE-sneltrein of met de bus. (de gewone trein is niet aan te raden voor een daguitstap; die rit duurt wel 2 uur door alle stops).
 
Zoals eerder vermeld, bevindt het busstation van Segovia voor Sepúlveda bussen uit Madrid zich op wandelafstand van het Aquaduct en het oude centrum (Zie ook de kaart hieronder). Het AVE Guiomar treinstation daarentegen bevindt zich op 6 kilometer van het centrum, en is ermee verbonden met bussen 11 of 12 (Bus 11 stopt aan het Aquaduct). Met de AVE trein ben je er echter ongeveer dubbel zo snel, in zowat een halfuurtje.
 
Bekijk het uurrooster en boek een busticket vanuit het Moncloa busstation van Madrid naar het Segovia busstation (7,95€ enkele reis) via de website.
Voor de AVE-verbinding vanuit het Chamartín station in Madrid naar het Guiomar station in Segovia, ga naar de Renfe website. Daar kun je prijzen en uren consulteren of een ticket boeken.
 
Bezoek ook Salamanca, nog een stad in Castilla y León met een prachtige oude binnenstad als UNESCO-werelderfgoed!