12 niet te missen gezinsevenementen in Spanje

Ben je nog op zoek naar een leuke bestemming voor je volgende gezinsvakantie? Dan hoef je niet verder te speuren, want Spanje is het perfecte land om qualitytime door te brengen met je gezin! Je vindt er niet alleen mooie stranden, een zonnig klimaat en lekker eten, maar ook heel wat evenementen die geschikt zijn voor alle leeftijden. Je zult geen betere bestemming voor een gezinsvakantie vinden dan Spanje!
 
Spanje beschikt over een ruim aanbod aan evenementen: parades, middeleeuwse feesten, sportevenementen, ecobeurzen, multiculturele festivals … Ontdek de meest vermakelijke en leerzame evenementen in Spanje die je zeker moet bezoeken! 
 
Calafell familieweekend

1. Beleef de magie van de Cabalgata de los Reyes Magos

Elk jaar op 5 januari worden de straten in Spanje gevuld met magie, zoetigheden en lachende gezichten! Tijdens parades groeten de koningen Melchior, Balthasar en Caspar en hun helpers de kinderen vanuit hun rijtuigen. Het belooft weer een drukke avond te worden voor de koningen, omdat ze in elk huis van het land kinderen een lach op het gezicht zullen toveren. 

Cabalgata de Reyes

De driekoningenparades zijn ware spektakels! Eerst maken de dansende helpers hun intrede en even later volgen de praalwagens van de koningen. Vervolgens overladen de wuivende koningen de enthousiaste kinderen met snoepgoed. Als je Spanje bezoekt in het begin van januari, dan moet je er gewoon voor zorgen dat je een glimp opvangt van de koningen en vooral geen zak vergeet mee te nemen om alle lekkere zoetigheden in te verzamelen!

2. Vier carnaval en zet een masker op

Enkele weken na Driekoningen maakt Spanje zich in februari al weer op voor carnaval, een kleurrijk, vreugdevol feest dat tot de verbeelding van kinderen spreekt. Het is het perfecte feest om eens helemaal uit je dak te gaan en de creativiteit en verbeeldingskracht van je kinderen aan te wakkeren. Als je in Spanje verblijft in februari, bereid je dan voor om carnaval te vieren zoals je dat nog nooit eerder hebt gedaan! 
 
De Spaanse carnavalsfeesten zijn immers veel meer dan klassieke verkleedpartijen. In heel wat steden zijn er parades, activiteiten en wedstrijden waar het extravagante vanaf spat. Het carnaval van Tenerife, Cádiz en Águilas (Murcia) genieten de meeste faam in Spanje en zijn dan ook uitgeroepen tot Fiestas de Interés Turístico Internacional (feesten van internationaal toeristisch belang). Ook het unieke carnaval in Ourense (Galicië) is absoluut de moeite waard.
 
Een van de populairste carnavals ter wereld is dat van Santa Cruz de Tenerife. Twee weken lang vult dit extravagante feest de stad met kleuren, muziek, opzwepende ritmes en vreugdevolle gezichten. Het maakt echter niet uit waar je je bevindt in Spanje, omdat elk plekje carnaval op zijn eigen, unieke manier viert. Reis dus naar Spanje om te delen in de feestvreugde!
 
peliqueiros - carnaval in Galicië

3. Voel het vuur van Las Fallas in Valencia

Wil je je kinderen verrassen met een onvergetelijk spektakel? Dan is Las Fallas in het centrum van Valencia een uitstekende optie! Het is een uniek festival met kleurrijke figuren en licht- en vuurspektakels. Het festival is gericht op families en er zijn dan ook veel shows en spektakels speciaal voor kinderen te vinden. Je kunt er bovendien een ritje maken in het grootste reuzenrad van Europa. Je kinderen zullen zonder twijfel gek zijn op dit feest en hun ogen uitkijken!
 
Overdag kun je de stad verkennen en je vergapen aan de fallas (de kleurrijke constructies en figuren die hun naam ontleend hebben aan het festival). De leuke vormen en kleuren zullen ongetwijfeld de aandacht trekken van je kinderen. Om 14.00 uur is het tijd voor de Mascletá, een spektakel met vuurwerk en voetzoekers. 's Avonds kun je vervolgens genieten van het prachtig verlichte Valencia en om het festival af te sluiten wordt er heel wat vuurwerk afgestoken en vindt een extravagante parade plaats (de Vuurparade). Op de laatste dag worden de fallas in brand gestoken tot er helemaal niets meer van overblijft. Niet getreurd voor de kinderen, want in heel wat buurten zul je ook kindvriendelijke vreugdevuren vinden die eerder aangestoken worden en waarvan de vlammen niet zo hoog reiken.
 
Fallas, Valencia

4. Hoogvliegers op het Festival Internacional del Viento in Valencia

Begin april wordt op het Malvarrosastrand in Valencia de helderblauwe lucht gevuld met honderden vliegers. Het is dan namelijk tijd voor het 21ste Festival Internacional del Viento (Internationale festival van de wind) van Valencia. Dit originele evenement met tal van mooie vliegers zal iedereen kunnen bekoren.

Een ander gelijkaardig festival vindt midden november plaats in het natuurpark Corralejo (Fuerteventura). Het Festival Internacional de Cometas (Internationale vliegerfestival) brengt liefhebbers van vliegers van over de hele wereld samen. Vliegers domineren er het hele park en kinderen kunnen er zelfs workshops volgen over hoe ze hun eigen exemplaar kunnen maken!

Festival Internacional de Cometas - vliegers

5. Laat de motor warmlopen voor het Lloret Formula Weekend

Als je deel uitmaakt van een gezin met autoliefhebbers, dan kun je samen uit je dak gaan tijdens het Lloret Formula Weekend. Dit weekend vindt midden mei plaats in, zoals de naam al doet vermoeden, Lloret de Mar (Girona). Het is dé perfecte gelegenheid om je in de wereld van de Formule 1 onder te dompelen.
 
Kartcircuits, races met speelgoedautootjes, tentoonstellingen, autoshows, springkastelen, proefritten met levensechte Ferrari's (voor de ouders) …. Je vindt het er werkelijk allemaal! Iedereen zal gek zijn op dit evenement met activiteiten voor alle leeftijden. En als je nog niet genoeg gekregen hebt van de autogekte, dan kun je nog altijd Ferrariland bezoeken in PortAventura (Tarragona).
 
Lloret Formula Weekend
 
Rond dezelfde periode vindt in Girona (niet ver van Lloret de Mar) het Temps de Flors-bloemenfestival plaats. Het is de beste periode van het jaar om de lokale joodse wijk vol bloemen te ontdekken!
 
Temps de Flors, Girona

6. Zet de zomer goed in met Noche de San Juan

Noche de San Juan (Nacht van San Juan) is een van de oudste en meest magische festivals van Spanje. Het vindt plaats in het hele land in de nacht van 23 op 24 juni. De beste plekken om uit je dak te gaan zijn echter de costa's, omdat het feest hier traditioneel op het strand gehouden wordt met vreugdevuren.

In heel wat steden zoals Barcelona en Valencia gaat deze nacht bovendien gepaard met een heuse vuurwerkshow. Als je dus liever geen zand in je schoenen vindt de volgende dag, dan is een hoog gelegen plekje (zoals het Montjuïc-park in Barcelona) een uitstekend alternatief om volop van het spektakel te kunnen genieten.

Noche de San Juan

7. Reis terug in de tijd tijdens de ferias medievales

Zou je graag eens terug in de tijd willen reizen? In de derde week van juni is dit mogelijk, want dan reist het dorp Briones (La Rioja) helemaal terug naar de veertiende eeuw. Geef je ogen er goed de kost, want je loopt er tussen middeleeuwse ambachtslieden, jongleurs, traditionele spelen, dansspektakels en eetfestijnen. Een waar middeleeuws spektakel voor het hele gezin!

Meer dan zevenhonderd lokale inwoners trekken voor de gelegenheid een middeleeuwse outfit aan. Dat betekent dat haast het hele dorp meehelpt om een sprong terug in de tijd te maken! Snuif de sfeer op in de straten die gevuld zijn met stro en middeleeuwse stalletjes en begeef je 's avonds in het gezellige licht van de fakkels aan de muren.

Feria Medieval - middeleeuws
Minstens even indrukwekkend is de Feria Medieval de Montblanc, in de provincie Tarragona, die heel goed weergeeft hoe Sant Jordi de confrontatie met een draak aanging om een prinses te redden. Op een grote middeleeuwse markt kun je handgemaakte producten, sieraden en overheerlijke lokale gerechten vinden. Ook zeker mooi is het schouwspel van licht en vuur tijdens La Noche del Dragón (Nacht van de draak) en de romantische Entrega de la Rosa (Overhandiging van de roos). Je kinderen zullen er dol op zijn!
 
Feria Medieval de Lloret de Mar - middeleeuws

8. Calafell Family Weekend - een festival voor en door families

Stel je eens een festival voor waar gezinnen de hoofdrol spelen. Dat is waar het Calafell Family Weekend, begin mei in Calafell (Tarragona), om draait. Je hele gezin zal er een leuke tijd beleven tijdens tal van vermakelijke activiteiten voor alle leeftijden.
 
De hele week staat volledig in het teken van gezinsactiviteiten: obstacle races, kooklessen, theater, voorstellingen van verhalenvertellers, watersporten … Voor sommige activiteiten moet je een klein bedrag betalen, maar aan de meeste kun je gewoon gratis deelnemen.
 
Calafell Family Weekend

9. Geniet van een feestelijke augustusmaand

De zomer en dan vooral de vakantiemaand augustus is in Spanje het moment bij uitstek om met het hele gezin te genieten. Vrijwel alle steden en dorpen organiseren in deze periode feesten met tal van leuke gezinsactiviteiten.

In Madrid, bijvoorbeeld, zijn er de zomerfeesten Veranos de la Villa met popconcerten, jazz- en elektronische muziek, maar ook traditionele en minder traditionele danspartijen op de belangrijkste pleinen. Er is echter meer dan muziek alleen, want er vinden ook rugbywedstrijden plaats en er worden ook vliegers de lucht in gelaten.

In Barcelona zijn Las Fiestas de Gracia dan weer hét evenement van de zomer. De Graciabuurt wordt dan in verschillende thema's gehuld waarbij nagenoeg elke straat uitgebreid wordt versierd om mee te dingen naar de titel van 'mooist versierde straat'. Onder andere concerten, standjes met street food, activiteiten voor kinderen, folklorische dansen en spelletjes zorgen er voor wat extra vermaak en gevulde magen.

Veranos de la Villas, Madrid - vuurwerk

10. Ontdek hoe het er aan toe gaat op de Feria de Málaga

Van alle zomerevenementen in Spanje springt de Feria de Málaga zonder twijfel in het oog. Eigenlijk gaat om twee feria's in één. Je hebt de feria de día (overdag) en de feria de noche ('s avonds). De feria de día vindt plaats in het stadscentrum en is een feest voor al je zintuigen. Denk daarbij aan standjes met street food, optredens, marktjes met ambachtelijke producten … Iedereen is bovendien in een opperbest humeur en dat kun je zien aan de vele mensen die dansen of meezingen met de bands die optreden. Ook kinderen kunnen terecht op de Feria de Málaga voor tal van spelletjes, workshops, theateroptredens en nog veel meer.

Wanneer de avond valt, verplaatst het feestgedruis zich vervolgens naar net buiten de stad. Daar vind je een authentieke feria met kermisattracties, concerten en, hoe kan het ook anders, nog veel meer lekkers. Smullen geblazen!

Feria de Málaga

11. Reis de wereld rond op het Festival Boreal op Tenerife

Eind september komen in Los Silos (Tenerife) heel wat culturen samen tijdens het Festival Boreal. Je kunt er samen met je kinderen typische gerechten uit verschillende landen proberen, lekker dansen op internationale muziek en in contact komen met een wereld vol nieuwe culturen. Het voelt aan alsof je een wereldreis maakt, terwijl je gewoon op dezelfde plaats blijft!
 
Dromen je kinderen ervan wetenschapper te worden? Dan moet je zeker een bezoekje brengen aan Noche de los Volcanos (Nacht van de vulkanen), een evenement dat plaatsvindt in september in Puerto de la Cruz (Tenerife). Dit Europese initiatief probeert de fascinerende wereld van de wetenschap dichter naar gezinnen te brengen. Naast traditionele documentaires en wetenschappelijke experimenten, kunnen je kinderen er genieten van educatief theater en boeiende excursies door vulkanische landschappen.
 
Festival Boreal - Tenerife

12. Festival de las Capacidades - een feest voor iedereen

Voor dit laatste evenement blijven we op Tenerife. In december zal de stad Arona immers de eerste editie van het Festival de las Capacidades organiseren. Dit festival biedt door middel van cultuur en innovatie een nieuwe kijk aan op invaliditeit.
 
Verscheidenheid en universele toegankelijkheid worden via er culturele activiteiten, zoals dansvoorstellingen, theater en concerten, in de schijnwerpers geplaatst. Kinderen zullen er daarnaast al spelend heel wat bijleren over verdraagzaamheid en gelijkheid. Het Festival de las Capacidades is het beste bewijs dat ze al spelenderwijs dingen leren.
 
Festival de las Capacidades, Tenerife

In Spanje zul je je niet snel vervelen! Er valt altijd wel iets te beleven, waar je ook heengaat! De meeste van deze festivals zijn daarom perfect voor jou en je gezin met tal van leuke activiteiten voor zowel de kinderen als de ouders. Je hoeft alleen nog maar te kiezen welk evenement jullie het meest aanspreekt en je kunt op reis vertrekken! Bereid je voor op een geweldige vakantie in het zonnige, familievriendelijke Spanje!