De beste evenementen van dit jaar in Spanje

Spanje is het land van fiestas en festivals! Elk dorp, hoe klein ook, heeft zijn eigen unieke festiviteiten. Maar wat zijn de feesten die je zeker niet mag missen dit jaar? We hebben een lijst gemaakt met de dertien beste evenementen van dit jaar, zodat je je keuze kunt maken. Ben je klaar om te feesten tijdens je vakantie zoals de Spanjaarden dat doen?

La Tomatina

1. De Heilige Week (Semana Santa)

'Semana Santa', oftewel de Heilige Week, vindt plaats tijdens Pasen. Het is een volledige week van processies en andere religieuze vieringen. Maar ook als je helemaal niet religieus bent, is deze week een viering die je minstens een keer in je leven gezien moet hebben. Voor de indrukwekkendste festiviteiten moet je een vakantiehuis in het centrum van Malaga of Sevilla huren, zodat je middenin de actie zit.

De broederschappen van de belangrijkste kerken bereiden maandenlang de processies voor, met als resultaat een plechtige en adembenemende ervaring. Tientallen mannen en vrouwen marcheren door de straten, terwijl ze het standbeeld van hun patroonheilige dragen, dat verlicht wordt door honderden kaarsen. Het mag misschien wat raar klinken, maar dit evenement is een van de topevenementen voor jong en oud in Spanje. Hele families brengen hun stoelen en snacks mee om vanaf de stoep de indrukwekkende processies te bekijken.

Nazareno

2. Carnaval

Laten we het plechtige keurslijf even achterwege laten en feestvieren! Het kleurrijke en ritmische carnaval is het meest extravagante feestje in heel Spanje. Het zijn echter Tenerife en Cádiz die zich allebei prins Carnaval van Spanje mogen noemen.

Tenerife is de carnavalshoofdstad van Europa. De hele maand februari is alles op het eiland gewijd aan de festiviteiten. Het eiland vult zich dan met lachende gezichten, kleuren, glitter en glamour. De talrijke evenementen, parades en feesten zijn van de bovenste entertainmentplank. Het is een evenement dat bezoekers van over de hele wereld aantrekt in hun zoektocht naar een authentieke carnavalservaring. 

Reina de Carnaval

Cádiz laat dan weer het authentieke Andalusische carnaval zien en pakt dan ook volledig uit. Carnaval tovert deze stad om tot een plaats vol muziek, energie en plezier. Dit feest wordt elk jaar in februari gevierd en is er een om niet te missen!

3. Las Fallas de Valencia

Valencia lijkt haast te exploderen half maart. Vergeet alles wat je tot hiertoe gezien hebt, want er is geen groter en fascinerender spektakel als de Fallas in Valencia. Het werd zelfs uitgeroepen tot Immaterieel Cultureel Erfgoed door UNESCO.

Gedurende een week vullen enorme, kleurrijke standbeelden en figuren de pleinen en de straten van de stad. Heel vaak gaat het om indrukwekkende satirische beelden die verwijzen naar gebeurtenissen uit de popcultuur van het afgelopen jaar. Er bestaat geen leukere manier om de stad Valencia te voet te verkennen dan de Fallasroute van beeld tot beeld te lopen!

Valencia - Las Fallas

Elke dag om 14.00 uur kun je bovendien genieten van spectaculaire shows met muziek en vuurwerk. Het echte hoogtepunt van het festival is echter de laatste avond wanneer de standbeelden verbrand worden tijdens een lichtshow.

Fallas de Valencia

4. La Tomatina

Heb je ook wel eens zin gehad om iemand met tomaten te bekogelen? Dan moet je in Spanje zijn. Tijdens La Tomatina in Buñol is dit namelijk toegestaan! Deze gekke traditie zag zo’n zeventig jaar geleden het levenslicht en nu gooien duizenden mensen elke laatste woensdag van augustus tomaten naar elkaar tijdens het leukste evenement van het jaar.

La Tomatina is het slotfeest van een week vol festiviteiten, traditionele parades, kermissen en markten. Het feest is zo origineel en zo leuk dat mensen er speciaal voor naar Spanje reizen om er aan deel te nemen. Het aantal deelnemers is beperkt tot 20.000, wat veel lijkt, maar kaartjes gaan als zoete broodjes over de toonbank. Als je over de rooie wilt gaan in Buñol, koop dan je tickets ruim van tevoren!

Vergeet ook de heerlijke ham niet die elk jaar midden op het dorpsplein aan een paal omhoog gehesen wordt. Kun jij als eerste naar de top klimmen om deze prijs te bemachtigen?

5. Festival de los Patios in Córdoba

Mei is de belangrijkste maand in Córdoba en het Patiofestival is daarbij de kers op de taart. Het festival vindt elk jaar plaats begin mei en het is dan dat de eigenaars hun mooie patio's openstellen voor het grote publiek.

Het is een festival vol vreugde en muziek dat hordes nieuwsgierige toeristen naar Córdoba lokt. Het zijn niet enkel liefhebbers van planten die hun hart kunnen ophalen in Córdoba, want de stad staat ook bekend om haar lekkere eten, de interessante geschiedenis en de talrijke plekjes waar je de typische Andalusische sfeer kunt opsnuiven.

Patiofestival in Córdoba

6. La Feria de Abril in Sevilla

Op 4 mei gaat een van de indrukwekkendste evenementen van 2021 van start: de Feria de Abril. Zoals altijd start dit vrolijke flamencofeest om middernacht met het aansteken van de lichtjes van de toegangspoort naar de festivalzone. De week die daarop volgt, is er een vol entertainment, kleuren en het beste van wat Andalusië te bieden heeft, waaronder flamenco.

Er is geen beter moment om de hoofdstad van Andalusië te bezoeken! De stad ademt dan gewoon een authentieke, feestelijke Spaanse sfeer uit. Wanneer de avond valt, kun je op elke straathoek genieten van spontane flamencoconcerten. Er zijn geen woorden om het te beschrijven, je moet het gewoon met je eigen ogen zien!  

Feria de Abril

7. Feria del Caballo in Jerez

Wat kun je verwachten van de Paardenferia in Jerez de la Frontera? Niets dan vrolijke vieringen, flamenco-optredens, en het beste van de Andalusische gastronomie en natuurlijk: paarden, heel veel paarden!

Tijdens deze week in mei wordt deze stad een feest voor de zintuigen. De festiviteiten gaan van start met het aansteken van de spectaculair verlichte poort. Daarna volgen er parades met paarden en kun je marktjes bezoeken met meer dan 250 kraampjes, waar je kunt smullen van de lekkerste tapas. Slenter rustig rond en geniet zeker ook van een van de vele flamencovoorstellingen.

Feria del Caballo

Iedereen dost zich voor de gelegenheid sierlijk uit: de vrouwen gaan gehuld in typische flamencojurken en de mannen dragen een traditioneel pak dat traje corto genoemd wordt. Maar als puntje bij paaltje komt, dan is het belangrijkste dat je je gewoon in het feestgedruis begeeft en ten volle geniet van de culturele traditie.

8. Feria de agosto in Málaga

De 'Feria de Agosto' ofwel de Feria van Málaga is een week vol feestelijke activiteiten in het kloppende hart van de Costa del Sol.

Het traditionele deel vindt overdag (feria de día) plaats met straatmarktjes, muziek en heel veel gedans in het mooie historische centrum van Málaga. 's Avonds (feria de noche) wordt er verder gefeest op het festivalterrein even buiten de stad. Attracties, eetkraampjes en danstenten zorgen er voor sfeer tot in de vroege uurtjes.

Feria de agosto

9. La Fiesta Mayor de Gracia in Barcelona

Elke wijk in Barcelona bouwt zo zijn eigen feestje in de zomer, maar geen enkel wijkfeest is zo speciaal, zo creatief en zo verbazingwekkend mooi als de 'Fiestas de Gracia'.

De emblematische Graciawijk transformeert zich tijdens het wijkfeest tot een echt spektakel van kleur en kunst. Elke straat strijdt dan om de prijs voor de beste en meeste extravagante decoratie, zodat iedereen die voorbij komt volop kan genieten van een geweldig decor. Achter elke hoek schuilt een nieuwe wereld!

Fiestas de Gracia

Alsof de decoratie nog niet genoeg is, kun je tijdens het festival ook genieten van tal van straatacrobaten, correfocs (een vuurwerkspektakel), tentoonstellingen, parades, straatmarkten en nog veel meer. 's Nachts wordt de pret vervolgd met heel wat concerten op de pleintjes van Gracia. 

10. La noche de San Juan

Er is een nacht die heel bijzonder is voor de Spanjaarden: de nacht van 23 juni, ook wel 'Noche de San Juan' genoemd. Tijdens deze nacht wordt de komst van de zomer gevierd met vreugdevuren en vuurwerk op het strand. 

Noche de San Juan

Het is een magische nacht vol oude gebruiken en bijgeloof. Heel wat mensen zullen over het vuur en in de golven springen, omdat ze geloven dat dit ze geluk zal brengen. In sommige delen van Spanje speelt eten ook een belangrijke rol tijdens deze nacht. In Galicië geurt het die nacht bijvoorbeeld overal naar sardientjes, heerlijk klaargemaakt boven de feestvuurtjes. In Barcelona en Valencia kun je daarnaast maar beter op zoek gaan naar een goed uitkijkpunt om van het vuurwerk te genieten dat om middernacht afgestoken wordt.

11. Boloencierro in Mataelpino, Madrid

Stel je voor dat je keihard moet rennen, omdat je achtervolgd wordt door een gigantische bal met een diameter van 3 meter en een gewicht van meer dan 150 kilo ... Het is elke augustus de realiteit in Mataelpino, een dorpje in de Sierra de Guadarrama. Het dorp besloot om de traditionele encierro (stierenlopen) te vervangen door de boloencierro, met als hoofdrolspeler een grote, plastic bal.

Boloencierro in Mataelpino

Ook kinderen voelen er de adrenaline razen, terwijl kleinere en lichtere ballen in opzichtige, goed zichtbare kleuren hen achterna zitten. Dolle pret! 

12.  Batalla de Vino in Haro, La Rioja

Vroeg in de ochtend van 29 juni verzamelen meer dan 10.000 mensen op het hoofdplein van het wijnstadje Haro (La Rioja) voor het leukste evenement van de stad: een wijngevecht.

Naar deze ‘Slag van de Wijn' komt iedereen in de traditionele klederdracht van La Rioja: witte kledij met enkel een rood sjaaltje om de nek. Zodra de raket als startsein afgaat, is er werkelijk niemand die z'n kleren schoon kan houden! Wijn vliegt in het rond en het hele stadje kleurt dieprood.

Batalla del Vino

Maar liefst 40.000 liter wijn wordt voorbehouden voor het festival. En zolang er nog wijn over is, blijft de lokale band muziek spelen. Plezier gegarandeerd op dit hilarisch smerige evenement!

13. La Semana Grande de Bilbao

Naar Bilbao gaan, is altijd een goed idee. De stad bloeit, is constant in beweging en is aantrekkelijk voor toeristen die de minder zonnige kant van Spanje wensen te verkennen.
 
Midden augustus maakt de stad zich namelijk op voor het belangrijkste evenement van het jaar, de 'Aste Nagusis' of 'Semana Grande'. Tijdens dit festival van negen dagen vinden overal in de stad concerten, markten, theateroptredens en nog veel meer plaats. Een van de hoogtepunten is het vuurwerk dat elke avond de lucht vult met licht.

Op de laatste avond van het festival vindt er geen vuurwerk plaats. Het is dan namelijk tijd voor de slotceremonie, wanneer de Marijaia (de mascotte van Semana Grande) op de rivier drijft, omgeven door vlammen. Ze duikt pas weer op bij het volgende zomerfeest!

Aste Nagusia

Spanje biedt voor elk wat wils aan als het op feesten aakomt, van plechtige rituelen tot de gekste vieringen! Wij hebben er slechts dertien opgenomen in deze lijst, maar er zijn nog tal van feesten in Spanje die je zelf kunt ontdekken. Op welk feestje zien we jou binnenkort uit de bol gaan?
 

Aanbevolen artikelen: