Mallorca of Menorca: Welk eiland kies jij voor je vakantie?

Zowel Mallorca als Menorca bieden de karakteristieke omgeving van een zonnig mediterraans eiland in de Balearen. Gemiddeld schijnt de zon er wel 300 dagen per jaar - tot 12 uur per dag zelfs in de zomer! 
 
Sant Vicenc Playa, Mallorca 
De aangename lente en herfst zijn ook uitstekend om een vakantiehuis in de Balearen te huren - zeker om in alle rust van de mooiste stranden te genieten. Die hebben zowel Mallorca als Menorca namelijk in overvloed!
 
En er is nog veel meer voor een leuke vakantie! Maar wat precies? Zijn er verschillen? Beide eilanden behoren tot dezelfde familie en hebben daardoor ook veel gemeenschappelijk.
 
Voor de beste keuze kun je de tien onderstaande vragen beantwoorden, en onze lokale tips en info volgen voor een heerlijke vakantie!

Welk eiland kies jij voor je vakantie als ...?

1. ... je vooral voor de stranden gaat?

Het grootste Balearische eiland Mallorca biedt een kustlijn van 555 kilometer op een totale oppervlakte van 3640 km². Er zijn meer dan 200 stranden om uit te kiezen. De mooiste of bekendste vind je in onze Top 10 Stranden van Mallorca
 
Playa de Es Trenc, Mallorca
 
Tijdens een vakantie op Mallorca heb je een ruime keuze en variatie aan stranden, van comfortabel met tal van faciliteiten tot ongerepte stranden omringd door natuur. Een van de bekendste stranden van Mallorca is bijvoorbeeld Es Trenc, een puur wit zandstrand van bijna twee kilometer en turquoise, kristalhelder water.
 
Het is het soort strand dat Mallorca zo aantrekkelijk maakt als bestemming. Het doet haast denken aan de Caraïben!
 
Mallorca - playa de Pollensa
 
Port de Pollença is ook een bekend plaatje van Mallorca, met de rust van de Tramuntana bergen in de achtergrond maar tegelijk tal van bars, restaurants, een jachthaven, een promenade, voorzieningen voor watersport of ander vertier. 
 
Omdat Mallorca al lang veel meer toeristen ontvangt dan Menorca, zijn er meer voorzieningen en activiteiten, maar kan het er ook drukker zijn - vooral aan de stranden.
 
Cala Mitjaneta, Menorca
 
Menorca is het kleine broertje van Mallorca, maar biedt meer strandjes op een kleinere en minder dichtbevolkte oppervlakte. Zowat 700 vierkante kilometer telt het eiland - een vijfde van Mallorca - maar wel 216 kilometer kustlijn en zowat een tiende van Mallorca's bevolking. 
 
Op Menorca kun je elke dag kiezen uit zowat 75 stranden. Vaak zijn dit calas’ of kleine, verborgen zandbaaitjes tussen de kliffen, zodat elk strandje er weer een prachtige nieuwe ontdekking is en je op veel plaatsen ook echt complete rust vindt. Menorca is daarom fantastisch voor reizigers die graag wandelen of actief op zoek gaan naar de beste geheime strandbaaitjes. Meer info over bereikbaarheid en andere karakteristieken vind je in onze Top 10 Stranden op Menorca
 
Cala Macarella, Menorca
 
Enkele van de meest spectaculaire stranden op Menorca zijn Son Saura, Cala Turqueta en Cala Macarella, met in dezelfde baai het meer afgelegen naakstrandje Cala Macarelleta. De befaamde Cala Macarella ligt zowat 16 km van Ciutadella stad. 

2. ... je graag leuke steden of dorpen bezoekt op vakantie?

Palma de Mallorca is de hoofdstad en de stad met de meeste inwoners van de Balearen. Bijna de helft van de inwoners van Mallorca concentreert zich daar, en dus is er van alles te zien en te beleven. 
 
La Seu, Kathedraal van Palma
 
Het beroemdst is La Seu, de kathedraal van Palma en het embleem van de stad. 
 
Palma is een fijne stad om te bezoeken, met charmante straatjes en een promenade met palmbomen in het havengedeelte, de Paseo Marítimo.   
 
Porta de Sant Sebastià, Alcudia, Mallorca
 
Daarnaast zijn er allerlei interessante plaatsen of bezienswaardigheden op Mallorca, de moeite waard om te bezoeken. Alcudia bijvoorbeeld biedt met zowel strand als haven én een prachtig bewaard middeleeuws dorp een fijne excursie of verblijfplaats voor jong en oud. 
 
Natuurlijke haven van Mahón, Mallorca
 
Ook op Menorca kun je strand mooi afwisselen met bezoeken aan dorpjes en steden. De grootste steden zijn hoofdstad Mahón en Ciutadella, met elk nog geen 30.000 inwoners - een groot verschil met Palma de Mallorca, dat er bijna een half miljoen telt. 
 
Door hun kleinschaligheid bieden de stadjes van Menorca een ontspannende omgeving. Zo kun je in Mahón zelfs boottochtjes maken in de tweede grootste natuurlijke haven van de wereld, en biedt Ciutadella romantische hoekjes in het historische centrum.
 
Binibeca, Menorca
 
Meer info vind je in onze Tips voor leuke uitstapjes op Menorca, ook over bijzondere dorpjes als het hagelwitte Binibeca. 

3. ... je houdt van vertier of een goed avondje uit?

Mallorca Rocks, Magaluf
 
Bezoekers die zich verzekerd willen weten van de stimulans van een stad of een bruisend uitgaansleven, kiezen wellicht beter voor Mallorca. Palma biedt die dingen immers al zeker in de vele bars en grotere discotheken zoals Tito's en Pacha Mallorca. 
 
De avonden op Menorca zijn gewoonlijk rustiger. Dronken feestvierders zul je er zelden tegenkomen. Een veelzijdig avondprogramma echter ook niet. 
 
Cova d'en Xoroi, grot, Menorca
Foto: Cova d’en Xoroi
 
Dat betekent niet dat er niets te beleven valt op Menorca, dat soms een 'hippie' eiland genoemd wordt - sociale activiteiten zijn er dan ook meer relaxed. Een niet te missen avondje uit is bijvoorbeeld de Cova d’en Xoroi, de bekendste grot van het eiland. Ze is omgetoverd tot disco: je kunt er gezellig een glaasje drinken bij zonsondergang en chill muziek, met uitzicht op de zee vanaf de kliffen. DJs verzorgen er ook thema-avonden. 

4. … je vooral op zoek bent naar lokaal en authentiek?

Cala Macarelleta, Menorca

Strand én de rust van de natuur. Volgens veel Spanjaarden is Menorca het meest authentieke eiland van de Balearen. Het landschap en de stranden zijn er wilder dan op Mallorca, vaker ongerept. Het is een andere wereld, vol calas of strandbaaitjes, zonlicht en kristalhelder turquoise water. Een paradijs! 
 
Playa de Formentor, Mallorca
 
Mallorca is dichter bevolkt maar biedt ook rustige hoekjes. Alleen moet je misschien wat meer inspanning doen om ze te vinden, vooral in het hoogseizoen. Zeker aan de stranden vind je gemakkelijker rust op het minder druk bezochte Menorca. 
 
Markt alcudia
 
Zowel op Mallorca als Menorca kun je van het lokale leven genieten. Denk bijvoorbeeld aan de plaatselijke markten in Palma en Alcudia op Mallorca.

5. ... je de lokale gastronomie wilt ontdekken?

Wijntours Mallorca

De Balearen bieden een heel eigen eetcultuur en gastronomische producten. Zo zijn er karakteristieke kazen zoals die van Mahón op Menorca, en lokale zoetigheden zoals de Ensaimada de Mallorca. Je kunt ze ontdekken op kleurrijke lokale marktjes of heerlijk uit eten gaan in de pittoreske dorpjes en steden. Je kunt op kaastour en zelfs op wijntour! 
 
Wijn? Inderdaad, er zijn lokale wijnmakers op beide eilanden. Mallorca is de belangrijkste producent, met de pijlers van de wijnbouw in Binissalem en Santa Maria, maar er zijn ook kleinere wijnmakers verspreid over het hele eiland. 
 
Menorca heeft er minder, maar je kunt er eveneens op wijnbezoek. Een aanrader is bijvoorbeeld wijnmaker Binifadet, mét restaurant, in het zuidelijke dorpje Sant Lluis - om de wijn van Menorca met de eigen zintuigen te proeven én beleven.

6. … je vakantie een moment vindt om van mooie natuur te genieten?

Mirador de la Creueta o del Colomer, Serra de Tramuntana, Mallorca

De Balearen zijn meer dan strand en zon. Zo is de Sierra de Tramuntana op Mallorca, een bijna 100 km lange bergketen, als cultureel landschap tot UNESCO Werelderfgoed benoemd (2011). Ze neemt wel 30 procent van het eiland in beslag!
 
Er zijn fantastische uitkijkpunten zoals de Mirador de la Creueta. Het hoogste punt van Mallorca is de Puig Major op 1445 meter.   
 
Deià, Sierra de Tramuntana, Mallorca
 
In het Tramuntana gebergte kun je bovendien romantische bergdorpjes verkennen. 
 
Ook geliefd op Mallorca is het Mondragó natuurpark, met vlakbij idyllische witte stranden met turquoise, kristalhelder water, langs indrukwekkende kliffen. Het ligt wat afgelegen, maar kan, zeker in het hoogseizoen, behoorlijk druk worden - bijvoorbeeld aan de voorziene merenderos of picknickplaatsen. 
 
Landschap Menorca
 
Menorca is voornamelijk vlak, met als hoogste punt de Monte Toro berg op 358 meter. Bovenaan kun je de contouren van heel Menorca zien, bij helder weer zelfs Mallorca. Menorca is een klein eiland maar biedt groene ruimte in overvloed, met veel akkertjes in het binnenland die ommuurd zijn door opeengestapelde stenen. 
 
Door dit landelijke karakter, minder toerisme en een lagere bevolkingsdichtheid zul je snel tot rust komen op Menorca. Een mooie villa in het groen of een comfortabel appartement op Menorca is een uitstekende optie voor een ontspannende vakantie, en nog voordelig ook. 
 
Albufera des Grau - Lagune, Menorca
 
Op Menorca kun je het natuurpark s´Albufera des Grau bezoeken, met meer dan 5000 hectare het grootste natuurreservaat van Menorca. Er leven honderden dier-en plantensoorten, en je kunt er vogels observeren aan het water. Het biedt ook prachtige wandelroutes.
 
In feite is het hele eiland Menorca UNESCO Biosfeer Reservaat sinds 1993. Vaak zijn er geen faciliteiten aan de strandjes, zelfs geen vuilnisbakken, om esthetische redenen. Wees hierop voorbereid en breng naast een picknick en voldoende water ook zakken voor vuilnis mee. Menorca is puur natuurschoon.
 
Cala Fustam, Menorca
 
Bijna de helft van Menorca’s stranden zijn ook niet direct toegankelijk met de auto, en heel wat zelfs enkel via de zee. Dat verklaart waarom talrijke bootjes en witte plezierjachtjes de strandbaaitjes opfleuren! 
Een andere optie om bij de stranden te komen is per kajak, leuk voor wie graag actief is op het water.
 
Een auto of moto is handig op beide eilanden om te gaan strandhoppen, maar op Menorca moet je vaak de auto laten staan en een eind te voet als je de mooiste strandjes wilt zien, dus aan land ontsnap je niet aan wat beweging. De complete rust maakt het echter de moeite waard. Zorg er alleen voor dat je een goede rugzak bij je hebt of niet te veel moet dragen. 

7. … wandelen of fietsen je favoriete activiteit is op vakantie? 

Camí de Cavalls, noorden van Menorca

Op Menorca kun je uitstekend wandelen, fietsen of paardrijden. De Camí de Cavalls (letterlijk ‘Paardenroute’) is een beschermd pad van zowat 220 kilometer dat het hele eiland omringt.
 
Op Mallorca bieden de Tramuntana bergen voor wie dat wil wat meer uitdaging, zeker op de fiets. Er is echter even goed een centrale vlakte, Es Pla, waar je comfortabel en gemakkelijk kunt fietsen van dorp tot dorp, in een heerlijk landschap!
 
Wandelen in de Tramuntana, Mallorca
 
Vooral in de lente is de natuur erg mooi op de Balearen, met tal van bloemen. Van oktober tot mei kun je er veelal fietsen of wandelen in de zon, en valt er weinig regen. 

8. ... je op reis bent met kinderen?

De Balearen bieden veel strand of natuurlijke ruimte, en de steden zijn niet te groot of druk. Er is veel plaats voor kinderen om buiten te spelen, terwijl jongeren kunnen genieten van outdoor sporten als paardrijden.   
 
Cala Barques, Mallorca
 
Op Mallorca is er voldoende keuze uit gezinsvriendelijke stranden met strandwachten, veel faciliteiten, een gemakkelijke toegang en de mogelijkheid om dichtbij te parkeren. Zelfs de ongeschonden stranden hebben er vaak basisvoorzieningen. Als kenmerk geldt veelal kristalhelder, rustig en ondiep water, perfect voor kinderen.
 
Klein strandbaaitje, Menorca
 
Naar Menorca reizen veel Spaanse gezinnen met kinderen graag omwille van de rust. Aan de ene kant moet je er soms minstens een halfuur te voet naar de verborgen strandbaaitjes - vaak zonder de minste voorziening - maar anderzijds bieden die juist heel kalm en ondiep helder water, ideaal voor kinderen.
Met een beetje organisatie en een picknick kunnen ouders die van ongerept houden hiervan ook genieten met hun kroost.
 
Son Bou
 
Houd je van goede strandvoorzieningen of reis je met jonge kinderen, dan zijn er op Menorca wel degelijk bepaalde grotere stranden zoals Son Bou. Met bijna vier kilometer is dit het langste zandstrand op het eiland: gemakkelijk toegankelijk en met allerlei voorzieningen - ook voor watersport - maar dan enkel waar het hotel zich bevindt. De overige twee derde van het strand is nog puur natuur. 

9. ... jij of je kinderen fan zijn van watersport of andere buitenactiviteiten?

Bootjes in Cala Escorxada, Menorca

Wie de pittoreske strandjes van Menorca vanaf het water wil verkennen, kan dit zoals hierboven vermeld ook per kajak doen. Het rustige, glasheldere water is er prima voor. Leuk om te doen met het hele gezin! 
 
Wie meer houdt van windsurfen, zeilen of waterski, kan terecht in Ses Salinas en Fornells in het noorden, dankzij de spectaculaire baai daar. In het bijhorende witte vissersdorp aan het haventje kun je trouwens heel lekker mediterraans eten. Proef vooral de Caldereta de Langosta of stoofpot van kreeft!
 
Cala Galdana vanaf de Mirador de Sa Punta, Menorca
 
Cala Galdana op Menorca is nog een verrukkelijke grote strandbaai, bekend om goede voorzieningen, waaronder watersport.
 
Helemaal perfect is Menorca om te snorkelen en duiken. In het warme turquoise water zijn tal van grotten, kleurrijke vissen en zelfs scheepswrakken te ontdekken. 
 
Snorkelende kinderen, Es Trenc strand - Mallorca
 
Ook Mallorca biedt veel duik-en snorkelplezier. Daarnaast heb je er er veel mogelijkheden voor watersport en kun je er ook kiezen uit avontuurlijke buitensporten zoals canyoning en klimmen. 

10. ... je interesse hebt in lokale tradities en feesten?

Jaleo festival in Ciutadella, paard Menorca

Menorca is een eiland met een bijzondere paardentraditie die teruggaat tot de Middeleeuwen. Het 'Jaleo paardenfeest op Menorca is een echt spektakel dat je niet mag missen in de zomer, wanneer het in verschillende dorpen en steden gevierd wordt. 
 
Op Mallorca is Ses Salines de enige plaats die deze traditie van Menorca heeft overgenomen. La Festa del Cavall de Ses Salines vindt elk jaar in augustus plaats. 
 
Zo kunnen we nog een eindje doorgaan, want een grote feestdrang hebben de inwoners van de Balearen al zeker gemeen met de rest van Spanje, waar allerlei dolle festivals plaatsvinden. Voor meer feestelijke evenementen: bekijk de culturele agenda van de Balearen.
 
Welk eiland je ook kiest, je zult je niet vervelen. Daarvoor is er te veel moois te genieten, want zowel Mallorca als Menorca hebben unieke ingrediënten voor een onvergetelijke vakantie.
Mallorca biedt naast stranden en vlaktes een adembenemend berglandschap, erkend door UNESCO, een pittig uitgaansleven en een levendige, mooie stad - Palma is zelfs geroemd in de pers als een van de beste plaatsen in de wereld om te wonen.
Menorca biedt de rust van een klein dunbevolkt eiland en is erkend als UNESCO Biosfeer reservaat. Er liggen tal van paradijselijke strandjes verborgen, met hier en daar authentieke kleine steden en dorpjes.