De mooiste trouwlocaties in Spanje

Gotische kathedralen, een romantische kerk op een heuvel of liever een intieme ceremonie op het strand bij zonsop- of ondergang: dit zijn allemaal voorbeelden van locaties die toekomstige bruiden in gedachten kunnen hebben voor hun trouwdag. 

Son Marroig - Mallorca

Koppels zijn vaak redelijk veeleisend wanneer het op hun droomlocatie om te trouwen aankomt. Heeft het die speciale touch waar ze naar op zoek zijn? Het wordt in ieder geval niet veel romantischer dan een bruiloft met een zacht mediterraans klimaat, de zee op de achtergrond en een heerlijk feest met lekker eten en goede wijn. 

Een Spaanse bruiloft - Waar begin je? 

Het organiseren van een bruiloft kan overweldigend zijn, aangezien er een hele hoop zaken zijn waar je rekening mee moet houden. Vooral naarmate de dag dichterbij komt, neemt de stress toe. De minimale periode die nodig is op een bruiloft te organiseren is zo'n drie maanden, voornamelijk door het papierwerk dat geregeld moet worden. Het is echter wel aan te raden om gewoon je tijd te nemen, zeker als je besluit om in het buitenland te trouwen. 

Een bruiloft op het strand, Formentera

Het belangrijkste aspect van een bruiloft is de locatie, aangezien dit het hele evenement maakt of breekt. Of je graag in het bos zou willen trouwen, op het strand of op de top van een berg: het moet hoe dan ook ruim op tijd geregeld worden.

Het kan nuttig zijn om een weddingplanner in te schakelen, aangezien hij of zij gespecialiseerd is in het onderhandelen met leveranciers en weet waar de beste locaties te vinden zijn. Het is makkelijker om afspraken zoals deze te maken wanneer je de taal spreekt, iets anders waar een weddingplanner je mee zou kunnen helpen. Als je besluit om alles zelf te organiseren, zorg er dan voor dat je voor leveranciers gaat die genoeg Engels spreken om communicatieproblemen te voorkomen. 

Na het vinden van een geschikte locatie, blijven er nog genoeg zaken over die geregeld moeten worden. Voorbeelden zijn het vinden van een goede fotograaf en decoratie voor de hele setting. Een professionele fotograaf is van cruciaal belang, omdat je uiteraard de dag niet zomaar even over kunt doen. Als je niet tevreden bent met de uiteindelijke foto's, zul je er spijt van krijgen als je niet voor een goede en betrouwbare fotograaf hebt gekozen. Je kunt er zelfs voor kiezen om een fotograaf mee te nemen vanuit Nederland of België naar het buitenland, als je dat liever hebt.

Net als bij een gewone bruiloft, is de lijst met zaken om te regelen eindeloos. We raden je aan om even een kijkje te nemen op Pinterest, een platform waar je ontelbaar veel inspiratie en informatie over bruiloften (in het buitenland) zult vinden.  

Het legale aspect van het huwelijk

Het legaliseren van een huwelijk kan even ingewikkeld zijn, vooral als je besluit om in het buitenland te trouwen. In Spanje zijn er een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen om voor de wet te trouwen. In tegenstelling tot in andere landen zoals Italië, is het voor buitenlanders en niet-inwoners niet mogelijk om het huwelijk te legaliseren in Spanje. Minstens een van de twee moet een Spaanse nationaliteit hebben of minimaal twee jaar in Spanje wonen. 

We gaan er even van uit dat de meerderheid van de koppels die besluiten om een destination wedding in Spanje te houden, niet aan een van deze eisen voldoen. Dit hoeft echter geen probleem te zijn, er zijn nog andere manieren. De makkelijkste optie is om het huwelijk te legaliseren in je eigen land en vervolgens de trouwceremonie in het buitenland te houden. Op die manier is het papierwerk makkelijk geregeld thuis en heb je het trouwfeest in het buitenland op een latere datum.

Let op: Zoals we eerder al hebben vermeld, verschilt het per land hoe moeilijk alles te regelen is. Als je graag in het buitenland zou willen trouwen, zorg er dan voor dat je alle regels en mogelijkheden ruim van te voren uitzoekt. Op die manier voorkom je dat je op het laatste moment nog stress hebt of zelfs in de problemen komt. We raden je aan om het alles uitvoerig uit te pluizen op bijvoorbeeld de website van de overheidsinstantie.

Als de legale zaken allemaal geregeld zijn, kunnen we overgaan tot de orde van de dag: het kiezen van een locatie voor jullie perfecte dag. Als je altijd al gedroomd hebt van een sprookjesbruiloft in Spanje, blijf dan vooral verder lezen. 

Locatie, locatie, locatie

We hebben het al eerder gezegd: de locatie van de bruiloft kan de dag maken of verpesten. Met zoveel opties is het soms moeilijk om door de bomen het bos te zien, het kan namelijk best overweldigend zijn waardoor je het overzicht verliest. Om de keuze wat makkelijker te maken, zullen we nu wat populaire mogelijkheden bespreken. 

Een bruiloft op het strand

Als je aan iemand vraagt waar ze aan denken bij het woord Spanje, dan zal het antwoord heel vaak 'strand' zijn. Dit is niet heel raar, aangezien Spanje bijna 5.000 kilometer aan kustlijn heeft. Het strand is een van de populairste opties voor een bruiloft in het buitenland, dankzij het tropische plaatje dat het biedt. Wie zou er nu niet het ja-woord willen geven met zijn of haar voeten in het zijdezachte, gouden zand? Houd wel in gedachten dat het niet mogelijk is om zomaar op ieder strand een bruiloft te organiseren, aangezien het op sommige stranden verboden is. Onderzoek dus goed de mogelijkheden om te voorkomen dat je teleurgesteld wordt op het laatste moment. 

Trouwen in het bos

Stel je voor: je hoort de vogels fluiten op de achtergrond terwijl het zonlicht door de bomen komt en je je partner in de ogen kijkt... Als dit je als muziek in de oren klinkt, dan is trouwen in het bos perfect voor jullie! Het hele sprookjesgevoel is iets wat veel stellen aantrekt in deze trouwlocatie. Het voordeel is dat je niet veel versiering nodig hebt; de groene omgeving en het prachtige zonlicht voegen al veel toe aan de sfeer op de locatie. 

Een bruiloft in de kerk

Traditioneel, maar prachtig: een bruiloft in de kerk. Om het religieuze deel van de bruiloft te organiseren, moet alle documentatie officieel vertaald worden naar de taal van het land waar de ceremonie plaatsvindt. Het is dus zeker mogelijk om een bruiloft in een buitenlandse kerk te houden, mits je een Katholieke achtergrond hebt.  

Villa S'Arenal, Mallorca
 
Op de top van een berg, onder water, in de jungle... aan jullie de keuze! 
 
Er zijn geen beperkingen met betrekking tot jullie trouwdag. Als je wilt trouwen op een uitzonderlijke locatie dan is het misschien handig om de hulp van een weddingplanner in te schakelen, alles is echter mogelijk.
 
Lees verder om de mooiste locaties in Spanje te ontdekken die perfect zijn voor jullie droombruiloft.  

Trouwen op het strand

Trouwen op het strand - Formentera

Als je nadenkt over trouwen in het buitenland, dan komt het idee van trouwen op het strand waarschijnlijk in je op. Het zachte zand, het geluid van de golven die breken op de rotsen en de zonsondergang maken een bruiloft op het strand een erg populaire keuze.

Velen zeggen dat Playa de Bolonia een van de mooiste stranden van Spanje is. Met het ongelooflijk zachte zand en het ondiepe, helderblauwe water is het een ideale plek voor een droombruiloft. Een ander gebied met geweldige stranden is Cadiz, waar je veel villa's zult vinden die perfect zijn voor de bruiloft met je hele familie en vriendengroep. 

Als je zeker wilt zijn van zon op je trouwdag, dan is de Costa del Sol een goede optie. Met meer dan 325 zonnige dagen per jaar, is de kans op regen vrij klein. We hebben een lijst gemaakt met de beste stranden aan deze ¨Zonnige Kust¨ om de kueze voor een locatie nóg makkelijker te maken. 

Spaanse Kerken en Kloosters

Monasterio de Piedra, Navalus

Als je je trouwdag graag een historisch tintje zou willen geven, dan is een bruiloft in een kerk of klooster een perfecte keuze. Omring jezelf met indrukwekkende muren en historische ruïnes, terwijl je naar het altaar loopt. We bespreken twee unieke, historische locaties in Spanje die je een kijkje geven in de rijke cultuur en geschiedenis van dit land. 

The Cistercian Abbey, Navalus, Aragón 

The Cistercian Abbey in Navalus is gelegen temidden van het spectaculaire Monasterio de Piedra-park (Aragón). Deze plek staat bekend om zijn prachtige omgeving en een geweldig gevarieerd aanbod van flora en fauna. Als je ervan droomt om het officieel te maken in een echt middeleeuws klooster met gigantische muren en indrukwekkende pilaren van wel achthonderd jaar oud, dan zou je zomaar eens de ideale locatie voor je bruiloft gevonden kunnen hebben. 

Monasterio de Piedra, park

Als je besluit om in dit klooster te trouwen, dan zijn er een aantal opties. De ceremonie kan ofwel binnen in de abdij of erbuiten, omringd door watervallen en bergstroompjes. Het is een paradijs voor natuurliefhebbers, dus raden we je zeker aan om een vakantiehuis in het gebied van Aragón te huren. Bergen, bergpaden en prachtige uitzichten liggen om de hoek. 

La Ermita de San Juan, Bilbao, Baskenland

San Juan de Gaztelugatxe

Als je op zoek bent naar een hele ongebruikelijke plek voor je bruiloft, blijf dan vooral lezen. Alleen al door naar de foto's te kijken zul je een idee krijgen van hoe uniek en magisch deze plek is. We hebben het over La Ermita de San Juan, een middeleeuwse kerk die dateert uit de negende eeuw. De kerk is gelegen op een piepklein eilandje dat verbonden is met het vasteland van Bilbao, een stad in het Baskenland door middel van een smalle brug. Een bruiloft op deze plek is perfect voor bruidsparen die niets meer om zich heen willen dan de open zee en de groene begroeiing op de heuvels. 

San Juan de Gaztelugatxe

Voordat je besluit om deze locatie te bezoeken, houd er rekening mee dat je maar liefst 231 traptreden op moet om bij de kerk te komen. Dit is zeker iets om in gedachten te houden, vooral als je gasten hebt met lichamelijke beperkingen. De beste tijd om hier te trouwen is ofwel de lente of de herfst, om te voorkomen dat de wind of te hoge golven de trouwdag niet verpesten. 

Deze plek werd nog populairder in 2017 toen het gebruikt werd als filmlocatie voor de populaire TV-serie ¨Game of Thrones¨. Ga naar de plek waar de Mother of Dragons zelf - oftewel the prachtig blonde Daenerys - ook heeft gestaan.

Als je besluit om te trouwen in het Baskenland, ga dan zeker op zoek naar een accommodatie in San Sebastian. Het is een levendige stad vol charme, die ook nog eens een geweldige gastronomisch aanbod en vele bezienswaardigheden heeft om je gasten te vermaken. 

Spaanse Trouwbestemmingen 

Spanje is een erg divers land, wat er voor zorgt dat er voor ieder wat wils is op trouwgebied. Elke streek heeft zijn eigen charme en klimaat, dus het is handig om hier rekening mee te houden als je een bestemming kiest. 

De Spaanse Kusten

Mocht je een bruiloft op het strand in gedachten hebben, dan is een van de Spaanse kusten zeer geschikt als bestemming. Er zijn echter wel verschillen tussen de verschillende gebieden.

De Costa del Sol is waarschijnlijk een van de bekendste kusten in Spanje. Met Málaga als internationale luchthaven, is dit deel van het land goed verbonden met rest van Europa, wat het een populair gebied maakt. Het klimaat is warm en de stranden zijn er prachtig, dus de kans op regen op je trouwdag is behoorlijk klein. 

Als je op zoekt bent naar iets anders, dan zou Costa de la Luz zomaar eens perfect kunnen zijn. Het is misschien niet zo bekend als de Costa del Sol, maar het heeft zeker ook zijn charme. De stranden hier zijn zachter en hebben een prachtige gouden kleur.

De rest van Spanje

Trouwen aan de zuid- of oostkust klinkt natuurlijk aantrekkelijk, maar laten we vooral de rest van het prachtige land niet vergeten! Zeker het noorden van Spanje, dat bekendstaat om de prachtige groene gebieden, is de perfecte locatie voor een bruiloft. Provincies zoals Galicië en Asturias zijn minder geschikt voor een bruiloft in de winter, maar in de zomer is de temperatuur zeer aangenaam. Het zal misschien niet het eerste gebied zijn waar je aan denkt, maar je zou zomaar eens verrast kunnen worden!  

Wat verderop in dit artikel zullen we dieper ingaan op de Spaanse eilanden, de Costa Blanca, Catalonië en Andalusië. Ook hebben we enkele fantastische vakantiehuizen verzameld in die gebieden om je te inspireren voor je grote dag!

Eilandbruiloften

Lanzarote

We denken dat het voor zich spreekt waarom trouwen op een Spaans eiland zo'n goed idee is. Met zowel de Balearen als de Canarische eilanden zijn er genoeg eilanden om uit te kiezen.

De verborgen baaitjes van de Balearen met het kristalheldere, diepblauwe water bieden een prachtige omgeving om de verbintenis officieel te maken. Voeg hier prachtige architectuur en wilde begroeiing aan toe en je snapt wel waarom zoveel mensen deze bestemming kiezen voor een intieme, romantische viering met hun vrienden en familie. 

In een klein buurtje genaamd Portals Nous (deel van het stadje Calvia dat gelegen is ten westen van Palma de Mallorca) ligt een klein kerkje net boven de zee. Het is een geweldige optie voor een huwelijk in het buitenland, aangezien de uitzichten over de Middellandse zee, de groene omgeving en de eindeloze, strakblauwe lucht zeker een magisch tintje aan de grote dag zullen toevoegen. De kerk is makkelijk te bereiken en ligt naast een kleine haven, wat de perfecte plek is voor trouwfoto's na de ceremonie. 

Trouwlocaties op de Balearen

Aangezien we meer dan 1.500 geweldige vakantiehuizen op Mallorca hebben, zit er zeker eentje bij die aan al je eisen voldoet voor een feest met je geliefden. Bekijk onze selectie op de Balearen, met in totaal vier grote eilanden heb je heel wat keuze. 

Als je op de Balearen niet bent tegengekomen waar je naar op zoek bent, geef de Canarische eilanden dan zeker een kans. We hebben ze vergeleken om de verschillen te zien en om de keuze voor jullie makkelijker te maken. 

Trouwlocaties aan de Costa Blanca

De Costa Blanca is een topbestemming voor een bruiloft. Met lange, zachte stranden en prachtig weer heb je niet veel meer nodig om er een geweldige dag van te maken. Je kunt hier zelfs genieten van je huwelijksreis: met de stranden van de Costa Blanca zo dichtbij, is er niks beters dan optimaal gebruik gebruik maken van je vrije tijd in de zon. Kom je bed uit, ontbijt op het terras en ontspan in de namiddag met een heerlijk glas Spaanse wijn.

Trouwlocaties in Catalonië
 
De bekendste stad in Catalonië is natuurlijk Barcelona, maar dit gebied heeft nog veel meer te bieden. Provincies als Girona en Tarragona bieden een goede mix tussen het stadsleven en stranden, dus je hoeft niet eens te kiezen! Inwoners van Catalonië vieren vaak bruiloften in ¨masias¨, oude, stenen huizen die een rustiek karakter hebben. 

Trouwlocaties in Andalusië

Andalusië biedt veel geweldige opties voor verloofde koppels. Of je nu op zoek bent naar een romantische bruiloft in een kapel, een kerk of liever op een prachtig strand, je zult het hier vinden. Andalusië staat bekend om de feestjes, dus bereid je voor om te feesten tot de zon opkomt!

Benalmádena Pueblo kerk

Deze kerk in Benalmádena lijkt wel een sprookje! Vlakbij het stadscentrum vind je een klein pleintje met een fontein en een standbeeld genaamd ¨Het meisje van Benalmádena¨. De geurende sinaasappelbomen rondom het plein bieden schaduw in de zomer en dragen bij aan het prachtige plaatje. Voeg hier een achtergrond met witte gebouwen aan toe en je hebt een mooie, intieme setting voor de ceremonie. 

Een smal steegje zal je naar de bestemming brengen - een zestiende eeuwse kerk. Het is een klein gebouw dat omgeven wordt door groene bomen en een prachtig blauwe lucht. De kerk is gebouwd op een rotsachtige berg en biedt daarom een prachtig uitzicht over de Costa del Sol: Málaga, Torremolinos, Benalmádena, Fuengirola en Marbella. Als de lucht helder is kun je zelfs Gibraltar en de Afrikaanse bergen zien...

Het maakt niet uit hoe je je bruiloft wil organiseren, maar we raden je zeker aan om te trouwen onder de Spaanse zon. 
 
Met een glas Rioja in de ene hand en een lekkere tapa in de ander en je familie en vrienden die plezier hebben, heb je niet veel meer nodig. Bereid alles goed voor, maar geniet bovenal van deze bijzondere ervaring.