Wat zijn de verschillen tussen de Canarische Eilanden?

De Canarische eilanden behoren tot de populairste vakantiebestemmingen in Europa. Deze eilanden zijn bij velen bekend als DE bestemming bij uitstek die het hele jaar lang garant staat voor zon, zee en strand! Wat velen niet weten, is dat ieder eiland toch wel behoorlijk anders is, en zijn eigen, unieke karakteristieken heeft.

De archipel bestaat uit acht hoofdeilanden (plus vijf onbewoonde eilandjes en verschillende afgelegen rotsformaties). Om uit te maken welke bestemming het beste bij jouw persoonlijke voorkeuren aansluit, is het de moeite waard te weten wat de verschillen tussen elk van de Canarische eilanden nu wel precies zijn. 

Tenerife - Het Eiland van de Eeuwige Lente 

Tenerife - Playa del Duque

Tenerife is eigenlijk onderverdeeld in twee delen. Er zijn de typische vakantieverblijven aan de stranden, zoals Playa de las Americas en Costa Adeje, en er is de rest van het eiland. Dat laatste is het grootste deel, waar ook de meerderheid van de lokale bevolking woont, al 5 eeuwen lang.

Wat Tenerife aantrekkelijk maakt is diversiteit. Het eiland is groot genoeg om zowel kosmopolitische, bruisende steden met mooie historische centra als kleine gezellige dorpjes of een landelijke omgeving te bieden. Ook vind je hier het Nationale Park waar je eindeloos kunt wandelen zonder ook maar één iemand tegen te komen.

Tenerife pakt ook uit met de hoogste berg in Spanje, de torenhoge Berg Teide. De enorme grootte van deze berg bezorgt reizigers die per vliegtuig aankomen een spectaculaire eerste indruk van het eiland. Ook zeker niet te vergeten, over bijna het hele eiland, vind je verscheidene fenomenale stranden naar ieders hartenwens

Berg de Teide, Tenerife

Omwille van de grote hoeveelheid aan lokale bevolking, varieert het restaurantaanbod buiten de resorts van traditionele tot avant-garde restaurants (Tenerife is het enige Canarische eiland met Michelinsterren restaurants). Daarnaast wordt de unieke Canarische cultuur (een mix van Spaanse en Zuid-Amerikaanse met een vlaagje van Afrikaanse invloeden) gekenmerkt door talrijke, fleurige feesten. 

Veel geld is niet noodzakelijk om Tenerife te verkennen. Hier vind je de 10 leukste gratis activiteiten op Tenerife en vakantieverblijven voor ieders budget op Tenerife

  • Ideaal voor: natuur, watersport, nachtleven

Gran Canaria - Strand & Stadsleven

Güigüi

Gran Canaria wordt net als Tenerife wel eens afgedaan als weinig meer dan een toeristische massabestemming. Maar ook hier zijn er tal van interessante plekjes, vooral buiten de typische vakantieverblijven.

Hoewel beide eilanden met elkaar concurreren, zijn er opvallend veel gelijkenissen. Wie Tenerife graag bezoekt, zou in feite ook van Gran Canaria moeten houden, en omgekeerd. Al zijn er natuurlijk nog altijd wel verschillen! Gran Canaria heeft betere stranden, hoofdstad Las Palmas wint het van hoofdstad Santa Cruz wanneer het aankomt op aantrekkelijke historische wijken, een fantastisch stadsstrand in Las Canteras en livemuziek op iedere straathoek

Kathedraal Santa Ana, Las Palmas, Gran Canaria

De dorpjes zijn mooier om te zien en het landschap is epischer dan op Tenerife, bijna Arizona-achtig. Gran Canaria mag dan geen kanjer als de Teide bezitten, de eilandbewoners beweren dat zij wel lekker het beste uitzicht op de megavulkaan hebben!

Nogmaals, het is een keuze voor hen die houden van veel diversiteit tussen hun vakantiebestemmingen. Ontdek meer nieuwe en prachtige landschappen, weg van de cliché bestemmingen in Gran Canaria. 

  • Ideaal voor: familievakanties, nachtleven, bezienswaardigheden en activiteiten

Lanzarote - Adembenemende Landschappen 

Playas de Papagayo, Lanzarote

Soms verwijst men naar Lanzarote als het minst ontwikkelde Canarische Eiland. Dit heeft zo zijn redenen. Zo was er de lokale held César Manrique die uit liefde voor het milieu verhinderde dat politici het kustlandschap verpestten met hoogbouw. 

Een andere reden is, zoals een Tinerfeño mij ooit heeft uitgelegd, ‘Niemand woont op Lanzarote’. Hier zijn nooit zoveel mensen gaan wonen als op de andere Canarische eilanden omdat de grond hier nu eenmaal niet zo vruchtbaar is. Door het kleine aantal lokalen, is de Canarische cultuur en de verscheidenheid aan restaurants gericht op de lokale bevolking, minder sterk aanwezig.

Wijngaarden, La Geria, Lanzarote

Omdat Lanzarote ten oosten van de archipel ligt als een van de oudste eilanden, is het bezaaid met vulkanische kegels waardoor het wel een andere wereld lijkt. Verrassend en mysterieus! Lanzarote is minder groen dan de westelijke eilanden

Loop, fiets, duik of windsurf je graag? Lanzarote heeft de laatste jaren een heuse reputatie als 'sporteiland' opgebouwd! Haar oostelijke ligging heeft Lanzarote bovendien fantastische goudgele stranden geschonken, een troef waar de westelijke eilanden best jaloers op kunnen zijn! Als je een vakantie naar Lanzarote plant, bekijk dan hier de vakantieverblijven op Lanzarote

  • Ideaal voor: stranden, gezinnen, koppels, architectuur en landschappen 

Fuerteventura - Strandleven 

Dit is het oudste Canarische Eiland en ook het meest winderige. Een bijna constante wind biedt hier fantastische mogelijkheden tot windsurfen en kitesurfen. Maar opgelet, voor wie enkel van rustig zonnebaden houdt, is dit mogelijk een bron van irritatie. Van alle Canarische Eilanden is Fuerteventura HET strandparadijs bij uitstek met de Corralejo duinen die wel een mini-Sahara lijken! 

Het mag de Fuerteventura resorts dan wel aan charme ontbreken, de schoonheid van de gouden stranden en de turquoise zee is onovertreffelijk. 

Naast de stranden biedt het eiland nog een aantal interessante verrassingen, zoals een grote verscheidenheid aan vogels. Hoewel net zoals op Lanzarote een kleine Canario bevolking minder cultuur en een beperktere keuze aan goede traditionele restaurants betekent, zijn er op Fuerteventura een paar hele mooie historische dorpjes.

Windmolens, Antigua, Fuerteventura

Zo dicht als Fuerteventura bij Lanzarote ligt, zo anders is het landschap. Door de eeuwen heen, heeft de wind de heuvels in zachtere, meer aantrekkelijke gewelfde vormen gegoten. Fuerteventura ligt ook dichter bij Afrika, wat het landschap een Noord-Afrikaanse tint geeft. Zeker als je ook de duizenden geiten ziet, die er vrij ronddwalen over de oranje-verbrande heuvels.

Voor meer informatie, check hier de vijf beste Fuerteventura activiteiten. Bekijk hier ook onze vakantieverblijven op Fuerteventura

  • Ideaal voor: stranden, watersport, ontspanning en wellness

La Palma - La Isla Bonita 

Caldera de Taburiente, La Palma, Canarische Eilanden

Gekend als 'La Isla Bonita', is La Palma, zoals de naam al doet vermoeden misschien wel het mooiste van alle Canarische Eilanden! Santa Cruz de la Palma heeft historisch belang als vroegere haven van scheepsbouw, en dat in de spannende tijden toen avonturiers de oceaan overstaken, op naar de Nieuwe Wereld! Ook piraten zwierven hier rond.

La Palma beschikt ook over natuurschoon dat je op andere Canarische Eilanden niet terugvindt – zoals de Caldera de Taburiente en het water bij de tunnels van Marcos y Cordero. Het eiland heeft ook grond van minder dan 50 jaar oud, door de uitbarsting van de Teneguía vulkaan in 1971. 

Straat O'Daley, Santa Cruz de La Palma, Canary Islands

In de grotere steden heerst een gezellige drukte, met als extraatje een bijzondere Zuid-Amerikaanse sfeer (er worden zelfs sigaren met de hand gerold). Eigenlijk biedt La Palma de speciale karakteristieken van de kleinere Canarische eilanden, met tegelijk troeven van de meer bevolkte eilanden. La Palma is nog zo authentiek als de Canarische Eilanden vroeger waren. Toch trekt het minder toeristen.

  • Ideaal voor: natuur, actieve vakanties 

La Gomera - Weg van deze Wereld 

La Gomera, Canarische Eilanden

Dit is zonder twijfel het meest opvallende Canarische Eiland. Het barst van wilde natuur op La Gomera, van groepjes palmbomen en van weelderig regenwoud tot heuvels die eruitzien alsof ze thuishoren in het Atlasgebergte

La Gomera heeft heel wat ravijnen, waardoor rondtrekken met de auto hier niet zo snel verloopt als je zou denken. Soms is het net zo gemakkelijk te voet te gaan. Dit eiland is bovenal een wandelparadijs: weinig wegen maar zeer veel wandelpaden. Daarom is La Gomera heel populair bij trekkers uit heel Europa. 

Torre del Conde, La Gomera

Er zijn resorts aan Playa Santiago en Valle Gran Rey, maar die zijn niet echt te vergelijken met de resorts op de andere eilanden. Zelfs de hoofdstad San Sebastian is rustig, met slechts een enkele historische troef: Columbus stopte er op zijn ontdekkingsreis die naar Amerika leidde. La Gomera heeft wel stranden, maar vergis je niet: dit is vooral een eiland om aan de drukte te ontsnappen en van de natuur te genieten.

Leer meer over dit eiland in onze korte gids en vind hier jouw ideale vakantieverblijf op La Gomera. 

  • Ideaal voor: natuur, wandelen, ontspanning

El Hierro - Rust & Natuur 

Uitkijkpunt over Las Playas, El Hierro

Dit is nog het meest magische en mysterieuze eiland van allemaal. El Hierro was ooit het eiland 'aan de rand van de wereld'. Er hangt hier nog steeds een zeker mysterie in de lucht. Het is dan ook niet te vergelijken met de andere eilanden.

Er is een fantastisch sabine bos, een vreemde kleine oude nederzetting die je nergens anders op de Canarische Eilanden vindt, reuzehagedissen en een hotel, voordien nog het kleinste op aarde. 

El Hierro

Dit is van alle Canarische Eilanden de zogenaamde beste plek om te duiken terwijl de heuvels met hun kuddes wollige schapen en stenen muren soms eerder doen denken aan Yorkshire dan aan een eiland in de buurt van Afrika. Weinig vluchtverbindingen en een 3-uur-durende tocht met de veerboot houdt de bezoekersaantallen laag. El Hierro, aan de rand van de Canarische Eilandengroep, verdient dan ook echt de term 'ongerept'!

  • Ideaal voor: natuur, rust 

La Graciosa - Weg van de Cliché Bestemmingen

Tot voor kort werd La Graciosa officieel beschouwd als een “eilandje“ van de gemeente Teguise (Lanzarote). Toch werd het in 2018 eindelijk erkend als het achtste bewoonde eiland van de Canarische Eilanden en kreeg het ook een soort van administratieve onafhankelijkheid.

Het eiland ligt op minder dan een paar mijl afstand van de noordkust van Lanzarote (er is regelmatig een veerdienst beschikbaar). Het eilandje heeft amper twee steden (Calete de Sebo en Casas de Pedro Barba), bijna geen verharde wegen en talloze baaien met turquoise water. Het is de ideale bestemming om wat gas terug te nemen, te ontspannen op het strand, te genieten van een tijdloze sfeer en van de prachtige witte authentieke huisjes en vulkanische landschappen. 

Playa de las Conchas, La Graciosa

Vergeet niet om een bezoekje te brengen aan Playa Francesa, een wondermooi strand gelegen in het zuiden van het eiland, alsook aan Playa de las Conchas, in het noorden. Als je op zoek bent naar een rustgevend strand, ver weg van de cliché bestemmingen, is La Graciosa de ideale plaats.

  • Ideaal voor:  stranden, natuur, rust

Aanbevolen artikelen:

Waar verblijf je het best op Tenerife? 

Waar verblijf je het best op Lanzarote?

Waar verblijf je het best op Fuerteventura?

Kaart Canarische Eilanden