Welk Canarisch Eiland kies jij? 5 Verschillen per eiland!

De Canarische eilanden behoren tot de populairste vakantiebestemmingen in Europa. Het grootste deel van het jaar kun je er rekenen op zon, strand en zee, en het is niet eens ver vliegen! Maar welk eiland kies je? Als je speelt met het idee van vakantie op de Canarische Eilanden zal je merken dat elk eiland weer anders is en dus is het goed om te weten waaraan je je kunt verwachten, om zo te kiezen naargelang je eigen voorkeuren en interesses.

Video: De Top 3 eilanden 

De 3 meest bezochte eilanden zijn om te beginnen Tenerife, Gran Canaria en Lanzarote. Maak in deze video kennis met enkele van hun belangrijkste attracties:

Overzicht van de 5 belangrijkste kenmerken per eiland:

1. Tenerife

Vulkaan Teide, Teide National Park, Tenerife, Canarische Eilanden

Tenerife is eigenlijk onderverdeeld in twee delen. Er zijn de typische vakantieverblijven aan de stranden, zoals Playa de las Americas en Costa Adeje, en er is de rest van het eiland. Dat laatste is het grootste deel, waar ook de meerderheid van de lokale bevolking woont, al 5 eeuwen lang.

Wat zijn de voornaamste kenmerken van Tenerife?

- De heerlijke stranden, dat spreekt voor zich. Bekijk ze in onze Top 10 Stranden op Tenerife!

- Diversiteit. Het eiland is groot genoeg om zowel kosmopolitische, bruisende steden met mooie historische centra (ook UNESCO-erfgoed) als kleine gezellige dorpjes of een landelijke omgeving te bieden. Meer info vind je ook in onze Top 10 Gratis Activiteiten.

- Fantastische natuur, vooral in het prachtige Nationale Park van de Teide - zo uitgestrekt dat je er heerlijk rustig kunt wandelen. De spectaculaire Teide vulkaan is trouwens de hoogste berg van Spanje en de 3de grootste vulkaan van de wereld! Al te zien vanuit het vliegtuig, en een indrukwekkend uitkijkpunt!

- Een grote verscheidenheid aan restaurants, aangezien dit ook het dichtst bevolkte Canarische eiland is. Het is bovendien het enige eiland met Michelin sterren.

- Kleurrijke lokale feesten, met zowel Spaanse als Zuid-Amerikaanse of zelfs Afrikaanse invloeden. Bekijk bijvoorbeeld hier ons artikel over Carnaval op Tenerife!

2. Gran Canaria

Tejeda, Gran Canaria, Canarische Eilanden

Gran Canaria wordt net als Tenerife wel eens afgedaan als weinig meer dan een toeristische massabestemming. Maar ook hier zijn er tal van interessante plekjes, vooral buiten de typische vakantieverblijven. Hoewel beide eilanden met elkaar rivaleren, zijn er opvallend veel gelijkenissen. Wie graag Tenerife bezoekt, zou ook van Gran Canaria moeten houden, en omgekeerd. Al zijn er natuurlijk nog altijd verschillen!

Wat zijn de voornaamste kenmerken van Gran Canaria?

- Gran Canaria biedt fantastische stranden, waarvan zelfs wordt beweerd dat die beter zijn dan op Tenerife. Zie onze Top 10 Stranden op Gran Canaria en oordeel zelf!

- Net als Tenerife zijn de plekjes die je er kunt bezoeken erg divers, van steden tot dorpen.

- Hoofdstad Las Palmas wint het ook van hoofdstad Santa Cruz de Tenerife in aantrekkelijke historische wijken (UNESCO-erfgoed), een subliem stadsstrand (Las Canteras) en een bloeiende live-muziekscène. 

- De dorpjes zijn mooier om te zien en het landschap is epischer dan op Tenerife, bijna Arizona-achtig. 

- Gran Canaria mag dan geen kanjer als de Teide bezitten, de eilandbewoners beweren dat ze lekker wel het beste uitzicht op de megavulkaan hebben! Ontdek dit uitzicht zelf tijdens je vakantie op Gran Canaria!

3. Lanzarote

Costa Teguise, Lanzarote, Canarische Eilanden

Lanzarote is een eiland met bijzondere karakteristieken en een eigen geschiedenis, die er samen voor zorgen dat er een stuk minder faciliteiten en resorts voorkomen. Zo was er lokale held César Manrique die uit liefde voor het milieu verhinderde dat politici het kustlandschap verpestten met hoogbouw. Er zijn ook nooit zo veel mensen gaan wonen als op de andere Canarische eilanden, omdat de grond er nu eenmaal niet zo landbouwvriendelijk is.

Wat zijn de voornaamste kenmerken van Lanzarote?

- Door de lagere bevolkingsgraad is de Canarische cultuur en de verscheidenheid aan restaurants gericht op een lokale bevolking, minder sterk aanwezig.

- Omdat Lanzarote ten oosten van de archipel ligt als een van de oudste eilanden, is het bezaaid met vulkanische kegels, waardoor het wel een andere wereld lijkt. Verrassend en mysterieus!

- De oostelijke ligging heeft Lanzarote bovendien fantastische goudgele stranden geschonken. Een troef waar de westelijke eilanden best jaloers op kunnen zijn!

- Lanzarote is minder groen dan de westelijke eilanden. De zwarte vulkanische bodem is dan weer een waar spektakel om te zien op je vakantie naar Lanzarote!

- Loop, fiets, duik of windsurf je graag? Lanzarote heeft de laatste jaren een heuse reputatie als 'sporteiland' opgebouwd!

4. Fuerteventura

Kiteboarding, Fuerteventura, Canarische Eilanden

Dit is het oudste Canarische Eiland en ook het meest winderige. Een favoriet onder windsurfers die dan ook met heel veel plezier Fuerteventura als bestemming voor een vakantie kiezen!

Wat zijn de voornaamste kenmerken van Fuerteventura?

- Een bijna constante wind biedt er fantastische brandstof om te windsurfen en kitesurfen. Maar opgelet, voor wie enkel van rustig zonnebaden houdt, is dat mogelijk een bron van irritatie.

Bekijk hier de Beste Surfstranden op Fuerteventura.

- Fuerteventura is van alle Canarische Eilanden het strandparadijs bij uitstek. De Corralejo duinen lijken bijvoorbeeld wel een mini-Sahara! Het mag Fuerteventura resorts dan aan charme ontbreken, de schoonheid van de gouden stranden en turquoise zee is onovertrefbaar!

- Hoewel zoals op Lanzarote een kleine Canario bevolking minder cultuur en een beperktere keuze aan goede traditionele restaurants betekent, zijn er een paar mooie historische dorpjes.

- Zo dicht als Fuerteventura bij Lanzarote ligt, zo anders is het landschap. Door de eeuwen heen heeft de wind de heuvels in zachtere, meer aantrekkelijke gewelfde vormen gegoten.

- Naast de stranden biedt het eiland nog een aantal interessante verrassingen, zoals een grote verscheidenheid aan vogels. Fuerteventura ligt ook dichter bij Afrika, wat het landschap een Noord-Afrikaanse tint heeft. Zeker als je ook de duizenden geiten ziet, die er vrij ronddwalen over de oranje-verbrande heuvels.

Lees hier meer over het eiland Fuerteventura en wat het allemaal te bieden heeft!

5. La Palma

Caldera de Taburiente, La Palma, Canarische Eilanden

Dit eiland staat bekend als 'La Isla Bonita', bezongen door Madonna als 'prachtig eiland'. La Palma is misschien zelfs het mooist van alle Canarische Eilanden! 

Wat zijn de voornaamste kenmerken van La Palma?

- Watervallen, rivieren, bos met UNESCO-biosfeer status,... Het landschap is rijk, divers en uniek! Topplekjes zijn bijvoorbeeld de Caldera de Taburiente en het water bij de tunnels van Marcos y Cordero. 

- Santa Cruz de la Palma biedt historisch belang als vroegere haven van scheepsbouw, en dat in de spannende tijden toen avonturiers de oceaan overstaken, op naar de Nieuwe Wereld! Ook piraten zwierven er rond.

- Het eiland biedt grond van minder dan 50 jaar oud, door de uitbarsting van de Teneguía vulkaan in 1971. 

- In de grotere steden heerst een gezellige drukte, met als extraatje een bijzondere Zuid-Amerikaanse sfeer (er worden zelfs sigaren met de hand gerold). 

- Eigenlijk biedt La Palma de speciale karakteristieken van de kleinere Canarische eilanden, met tegelijk troeven van de meer bevolkte eilanden. La Palma is nog zo authentiek als de Canarische Eilanden vroeger waren. Toch trekt het minder toeristen.

6. La Gomera

Hermigua, La Gomera, Canarische Eilanden

Dit is zonder twijfel het meest opvallende Canarische Eiland, en na El Hierro het kleinste. Het zit vol wilde natuur, van groepjes palmbomen en weelderig regenwoud tot heuvels die eruitzien alsof ze thuishoren in het Atlasgebergte. Er zijn zelfs heel wat ravijnen, waardoor rondtrekken met de auto niet zo snel verloopt als je zou denken.

Wat zijn de voornaamste kenmerken van La Gomera?

- La Gomera heeft wel stranden, maar vergis je niet: dit is vooral een eiland om aan de drukte te ontsnappen en van de natuur te genieten.

- Er zijn resorts aan Playa Santiago en Valle Gran Rey, maar die zijn niet echt te vergelijken met de resorts op andere eilanden. 

- Het natuurpark Garajanoy is een topattractie.

- Dit eiland  is bovenal een wandelparadijs, met weinig wegen maar veel wandelpaden.

- Zelfs de hoofdstad San Sebastian is rustig, met slechts een enkele historische troef: Columbus stopte er op zijn ontdekkingsreis die naar Amerika leidde.

7. El Hierro

Wandelpad El Hierro, Canarische Eilanden

Dit is nog het meest magische eiland van allemaal. El Hierro was ooit het eiland 'aan de rand van de wereld.' Er hangt nog steeds een zeker mysterie in de lucht. Het is dan ook niet te vergelijken met de andere eilanden. Er is een fantastisch sabine bos, een vreemde kleine oude nederzetting die je nergens anders op de Canarische Eilanden vindt, reuzehagedissen en een hotel, voordien nog het kleinste op aarde.

Wat zijn de voornaamste kenmerken van El Hierro?

- Dit is het kleinste Canarische Eiland!

- Dit is van alle Canarische Eilanden de zogenaamd beste plek om te duiken, met als extraatjes onderwatergrotten, scheepswrakken,... 

- De heuvels met hun kuddes wollige schapen en stenen muren doen soms eerder denken aan Yorkshire dan aan een eiland in de buurt van Afrika. 

- Weinig vluchtverbindingen en een 3-uur-durende tocht met de veerboot houdt de bezoekersaantallen laag. El Hierro, aan de rand van de Canarische Eilandengroep, verdient dan ook echt de term 'ongerept'!

- Dit eiland is ideaal voor natuurliefhebbers die verlangen naar een rustige vakantie. Bekijk hier nog een fantastisch uitkijkpunt op het eiland, op nummer 11 in onze Top Miradores in Spanje (met ook de Teide vulkaan)! 

Dat waren ze alle 7! Welk eiland kies jij op basis van deze kenmerken? Deel je keuze hieronder met ons in het commentaar!

Appartement in Las Palmas de Gran Canaria

 • 2 slaapkamers
 • 4 personen
 • 1 badkamer
 • 80 m² woning
 • Lift
 • TV
 • Wasmachine
 • Strijkijzer
 • Diepvries
Id: 50657 Voeg toe aan lijst Verwijder Verwijder
€ 314 - 483/week € 45 - 69/nacht Toon informatie

Villa in San Mateo

(4)
 • 3 slaapkamers
 • 8 personen
 • 3 badkamers
 • 150 m² woning
 • 200 m² terras
 • 200 m2 tuin
 • Privé-zwembad
 • Wifi
 • Barbeque
Id: 42298 Voeg toe aan lijst Verwijder Verwijder
€ 1.050 - 1.282/week € 168 - 183/nacht Toon informatie

Appartement in Puerto de la Cruz

 • 1 slaapkamer
 • 3 personen
 • 1 badkamer
 • 60 m² woning
 • Wifi
 • Balkon
 • Lift
 • Tuinmeubilair
 • TV
X
Win een cadeaubon ter waarde van 750€!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op €750 voor je volgende vakantie naar Spanje.


Ik heb het privacybeleid gelezen en ga hiermee akkoord
 Win een cadeaubon ter waarde van 750€! 
VakantiehuizenSpanje.nl gebruikt haar eigen cookies en cookies van derde partijen. Zo proberen wij onze dienstverlening te verbeteren en je advertenties te tonen aangepast aan je voorkeuren door je surfgedrag te analyseren. Om de instellingen te veranderen en voor meer informatie klik hier.