Op vakantie naar Spanje met je baby

De komst van een nieuw gezinslid zal je leven voorgoed veranderen. Sommige ouders beslissen om na de geboorte eventjes niet meer te reizen totdat de kinderen wat zelfstandiger zijn. Je hoeft reizen echter helemaal niet op te geven, want met een jong kind kan je nog altijd genieten van een vakantie in Spanje.

Ouders voelen zich vaak overdonderd door de gedachte van met een kind te reizen. Al gauw denken ze aan tientallen tassen vol pampers, melkflessen, een sterilisator, kleren en geneesmiddelen. Kinderen tot twee jaar oud kunnen echter de perfecte reisgezellen zijn.

Vader en baby in het zwembad

Op vakantie gaan met een jong kind vergt wel wat organisatie, maar je moet ze ook niet constant entertainen. Hiermee bedoelen we dat je geen plannen hoeft te maken voor waterparken, uitstappen en andere excursies met het gezin. In de plaats daarvan kunnen jullie heerlijk relaxen in een kindvriendelijk vakantiehuis in Spanje.

De beste bestemmingen voor een vakantie naar Spanje met je baby of je peuter 

Hier zijn vijf suggesties voor wie geïnteresseerd is in natuur, cultuur, sport, zonnebaden, uitstappen en gastronomie.

 

1. Gran Canaria, Canarische Eilanden

 

Puerto de Mogán, Gran Canaria

  

Gran Canaria is een van de groenste eilanden van de Canarische eilandengroep met beschermde natuurgebieden die zo'n 40% van het grondgebied van het eiland bestrijken. Tussen de groene heuvels vinden toeristen tal van wandelroutes en stadjes die actief reizen met een klein kind heel wat gemakkelijker maken. Maak tijdens je verblijf in een appartement in Las Palmas de Gran Canaria zeker gebruik van de gelegenheid om te gaan wandelen in een van de lokale parken en trek ook wat tijd uit om te stoppen in een van de hippe lokale restaurants.

 

Tejeda, Gran Canaria

 

Als je van charmante dorpjes houdt dan is Puerto de Mogán een verplichte halte. En wie avontuurlijk ingesteld is, kan zijn baby meenemen in een draagzak en zo een van de talrijke routes rondom bergen als de Arreucas of de Tejeda afleggen.

 

2. Fuerteventura, Canarische Eilanden

 

Surfen, paddleboarden, fietsen, eten in vegetarische restaurants, witte huizen bezichtigen, cactussen en vulkanen bewonderen ... Dat is Fuerteventura ten voeten uit. Op dit droomeiland kunnen sportieve ouders tussen al het sporten door zich onderdompelen in de relaxte atmosfeer. Een vakantiehuis in Corralejo is daarvoor de perfecte uitvalsbasis. Hier kan je even aan de routine ontsnappen en voor een weekje de eilandsfeer opsnuiven. Als kers op de taart bulkt het op Fuerteventura van de fantastische stranden.

 

De Canarische Eilanden moet je vast en zeker overwegen voor een vakantie met kleine kinderen en zeker als je kinderen hebt die jonger zijn dan twee jaar. Je kan dan de schoolvakanties ontlopen en betaalbare vluchten en een goedkoop vakantiehuis op de Canarische Eilanden vinden. De temperatuur in de herfst en de winter is er bovendien aangenaam voor kinderen en op de stranden en in de dorpen is het buiten de schoolvakanties minder druk. Zo kan je in alle rust relaxen met het hele gezin. Waar wacht je nog op?

 

3. Madrid

 

Een weekendje weg naar een van de meest interessante en inspirerende plekken in Europa is heel goed mogelijk met een jong kind of een baby. We hebben het natuurlijk over Madrid, een stad die bekendstaat als een uitstekende bestemming voor een vakantie met het hele gezin. Naast het ruime aanbod aan appartementen in het centrum van Madrid heeft de stad heel wat attracties en bezienswaardigheden in petto voor wie op zoek is naar cultureel entertainment en een heerlijk gastronomisch aanbod.

 

Malasaña, Madrid

 

Madrid is synoniem met tapasbars, gratis bezienswaardigheden en parken. Ook aan trendy pubs, alternatieve winkels en kindvriendelijke plekken waar baby's welkom zijn, is er in de Spaanse hoofdstad allesbehalve een gebrek. 

 

4. Menorca, Balearen

 

 

Droom je van wat stilte en rust op de Balearen, maar huiver je bij het idee van de mensenmassa op de stranden van Mallorca of Ibiza? Ga dan naar dat andere Balearische eiland Menorca. Het kleine broertje van Mallorca en Ibiza is niet alleen een geweldige bestemming voor een vakantie met oudere kinderen, maar dankzij de rust en de exclusieve sfeer zal het eiland ook ouders met jonge kinderen en baby's weten te bekoren. De rijkdom aan uiteenlopende, kindvriendelijke stranden is ronduit indrukwekkend. Zo tref je er kleine, intieme baaitjes aan in een omgeving met bomen en bossen die op snikhete dagen welgekomen schaduw en verkoeling bieden.

 

Menorca is niet zo heel groot. Vanuit je vakantiehuis op Menorca is het dan ook gemakkelijk om met een huurauto het hele eiland te verkennen. Mocht je ervoor kiezen om in wat grotere steden als Ciutadella of Mao te verblijven dan kan je genieten van een ruim aanbod aan restaurants, bars en winkels op wandelafstand van je vakantiehuis.

 

5. San Sebastián, Baskenland

 

San Sebastián geniet een uitstekende reputatie op gastronomisch vlak. De stad wordt omringd door heuvels en de zee waardoor je er kan genieten van een prachtig uitzicht vanuit heel wat standpunten. Kies voor een vakantiehuis in San Sebastián en verken de stad en haar moderne pubs en traditionele pinxtosbars. Toeristen en locals komen hier met vrienden of familie samen om te genieten van lokale gerechten om duimen en vingers bij af te likken.

Een vakantie met je baby - tips om te plannen en je vakantie voor te bereiden

1. Kies voor de eerste vakantie met je baby voor een bestemming die niet te ver gelegen is. Houd rekening met de periode om te drukke plekken te ontlopen en vermijd locaties met hoge temperaturen, want dat zal niet aangenaam zijn voor je baby.

Kind op het vliegtuig

2. De meeste luchtvaartmaatschappijen rekenen niets aan voor een kind jonger dan 2 jaar. Je hebt dus geen zitje voor hen nodig. Lees van tevoren echter goed de algemene voorwaarden van de maatschappij, zodat je op de dag van de vlucht zelf niet voor een verrassing komt te staan. Informeer ook naar de mogelijkheid om extra bagage mee te nemen of om een kinderzitje of een extra zitje te krijgen. 

Wieg op het vliegtuig

3. Als je het slaapritme van je baby niet wil verstoren dan kan je nagaan of het mogelijk is om een plek te reserveren voor een wieg. Het aantal plekken voor een wieg op een vlucht is normaal gezien beperkt. Sommige toestellen bieden deze optie zelfs niet aan. Het is dus aangeraden om wat research te doen wanneer je een luchtvaartmaatschappij kiest. Vergeet ook niet dat de wieg niet meer dan 11 kg mag wegen.

4. De meeste luchtvaartmaatschappijen bieden toekomstige moeders en ouders met jonge kinderen de mogelijkheid aan om te boarden zonder eerst aan te schuiven. Dit geldt ook voor de veiligheids- en paspoortcontrole. 

Bagage van kinderen

5. Als je een vakantie met je gezin naar Spanje plant, ga dan na wat je mee moet nemen en wat je kan kopen op vakantie. Beperk het aantal pampers, doekjes en flesjes zonnebrand. Je kan dit immers gemakkelijk ter plaatse vinden. Zo zal je meer plaats hebben in je koffer voor andere zaken.

Op vakantie met je kind

6. Een van de belangrijkste factoren om rekening mee te houden wanneer je een vakantie plant met je peuter of je baby is natuurlijk de accommodatie. Als je je reis al min of meer uitgestippeld hebt en al een idee hebt waar je naartoe wil, wat je wil zien en wat je wil doen, dan kan je op zoek gaan naar accommodatie dicht bij de lokale bezienswaardigheden. Grijp op vakantie de gelegenheid aan als je kind in slaap valt en ga te voet op verkenning met je slapende baby. Zo zal je zelf meer zien en ervaren. 

Al wandelend de stad verkennen

7. Jonge kinderen hebben nood aan routine en rust en de accommodatie waar je zal verblijven speelt daar een grote rol in. Veel kindvriendelijke vakantiehuizen beschikken bijvoorbeeld over een wieg of een kinderstoel om je verblijf met je baby aangenamer te maken. Denk bij het boeken van een vakantiehuis ook aan ruimtes waar je zelf kan relaxen wanneer je kind aan het slapen is. Opteer bijvoorbeeld voor een Spaanse villa met een terras en een privézwembad. Een baby heeft ook een onvoorspelbaar ritme. Het is dus een goed idee om in accommodatie te verblijven waar je op elk moment van de dag voor het hele gezin kan koken.

 Een draagzak is onontbeerlijk

8. Een lichte en gemakkelijk op te vouwen kinderwagen is een onontbeerlijk voorwerp op vakantie. Dit zou het eerste punt moeten zijn op je lijst met mee-te-nemen voorwerpen. Hij zal van pas komen wanneer je steden en dorpen al wandelend wil verkennen. Ook in de luchthaven zal je er heel wat aan hebben wanneer je je handen vol hebt. 

9. Geniet van je vakantie en maak het er het beste van nu jij nog controle hebt over de situatie. Voor je het weet zal je baby veranderen in een kind dat bepaalt hoe je vakantie eruitziet. Op een vakantie met een baby kan je immers nog wat zelfzuchtig zijn en een bestemming uitkiezen waarvan jij vindt dat ze tot de verbeelding spreekt. Als je zelf kalm en gelukkig bent op vakantie, zal dit een positief effect hebben op je peuter. Zo kunnen jullie, ouders, een onvergetelijke vakantie beleven met het hele gezin.