Ontdek het verborgen strand van Valencia - Het hippe Patacona

De stad Valencia maakt opgang als mediterrane stad met bijna altijd zon en ook nog eens fantastisch grote stranden van zacht, goudgeel zand. De luxe is dat ze nooit te druk bevolkt zijn, zelfs niet in de zomer. In ons artikel over La Malvarrosa en Las Arenas, de 2 bekendste en meest centrale stranden van de stad, gaven we al tips om maximaal te genieten, maar eigenlijk ligt er wat verderop nog een parel van een strand: La Patacona. Het is een strand waar vooral valencianos komen en dat ook minder druk is. Toch vind je er de leukste strandtentjes en een gezellige sfeer.

Chiringuito La Mas Bonita, La Patacona, Valencia

La Patacona, vlakbij de stad maar niet druk

La Patacona ligt in het verlengde van de drukkere stadsstranden Las Arenas en La Malvarrosa, maar hoort eigenlijk niet meer bij de stad maar bij het dorp Alboraya net ten noorden van Valencia. Daardoor is de sfeer er lokaler en komen er minder toeristen. Zo zie je er nog Spaanse families op strandstoelen aan campingtafeltjes picknicken, gewoon aan de promenade. Het is een gebruik dat ook populair is in het prachtige Port Saplaya, nog een strandgedeelte van Alboraya wat verderop. 

Een comfortabel strand

La Patacona, Valencia

Dit zalige zandstrand is 1340 meter lang en zowat 80 meter breed. Het biedt de nodige faciliteiten, zoals houten wandelpaden, toiletten, douches en verkleedruimtes. Ook voor andersvaliden zijn er voorzieningen, zoals aangepaste parking en een dienst die gratis hulp verleent bij het baden (11:30-18:30 u.).

Je kunt er strandbedden en parasols huren, om lekker comfortabel in de zon te luieren, vaak vlakbij een leuke strandbar. Je kunt ook een fris drankje bestellen bij een van deze strandbars of chiringuitos, zowel overdag als 's avonds in het maanlicht, bij het zalige ruisen van de zee. 

La Patacona, Valencia

Deze strandbars zijn enkel open in de warmste maanden van het jaar (gewoonlijk van half mei tot half oktober). Hieronder bieden we echter enkele adresjes aan de strandpromenade waar je het hele jaar terecht kunt. Het mooie aan Valencia is immers dat de zon er ook volop schijnt in de andere seizoenen, zodat het bijna altijd wel aangenaam is aan het strand, al is het maar voor een verkwikkende wandeling en een hapje.

Smakelijke hapjes en sapjes aan de promenade

La Mas Bonita

La mas Bonita, Valencia

De 'mooiste' bar aan de Patacona is zoals de naam het zelf zegt, ‘La Mas Bonita’. Dit is een bar-restaurant in een van de kleurrijke huisjes aan de promenade, zeer geliefd bij zowel locals als toeristen. Aan het aanlokkelijke terras (honden toegelaten) op de promenade heb je een zalig zicht op het strand. 

Het kan er wel druk zijn, vooral in het weekend, maar sinds kort heeft La Mas Bonita in de zomer ook een eigen chiringuito op het strand voor de bar. Je kunt er iets eten of met een drankje op ligbedden in de zon soezen en naar muziek luisteren, tot 23u 's avonds.

De mooiste plaats in La Mas Bonita vind je eigenlijk achteraan de bar, waar je kunt relaxen in een paradijselijke binnentuin: mooi mediterraans, groen en schaduwrijk met planten en bloemen. Schaduw is namelijk zeer gewild in het warme Valencia. Wie met de fiets komt, kan er zijn fiets ook stallen in de binnentuin zelf.

La Mas Bonita, Valencia

De grootste troef van deze hippe bar zijn de heerlijke hapjes en sapjes. Van smoothies en smakelijke koffies tot broodjes, salades en andere gerechten, alles is er om de vingers bij af te likken. ¡Para chuparse los dedos! Nog een specialiteit van deze bar zijn de fantastische taarten en zoetigheden die er elke dag vers aangeboden worden. 

Adres: Paseo Marítimo de la Patacona 11, Alboraya (Valencia)

Website: lamasbonita.es

Openingsuren: Ma t/m zo van 08:00 – 01:30

Casa Navarro

Aan de achterkant van La Mas Bonita kun je een klein beetje verderop terecht bij Casa Navarro als je zin hebt in de typisch mediterrane keuken van Valencia: paella de marisco (paella van zeevruchten), calamares,... Of lekkere Spaanse hapjes als patatas bravas. 

Adres: Avenida Mare Nostrum 32, Alboraya (Valencia)

Tel: 963720027

Website: http://www.casa-navarro.com/

Openingsuren: elke dag van 10.00 tot 18.00, zaterdag en zondag ook 's avonds tot 24.00.

Brassa de Mar en chiringuito Warung Beach

La Patacona, Valencia

Brassa de Mar is een feestelijk wit restaurant met een groot terras dat erg elegant oogt, vlak aan de promenade. De valencianos vieren er bijvoorbeeld graag een familiefeest of ander feestje. De gerechten zijn er behoorlijk 'fancy' en dus ook wat duurder. Je kunt er echter vaak genieten van live muziek in de zomermaanden, of gewoon een heerlijk drankje. Op het strand voor Brassa de Mar is er bovendien de chiringuito Warung Beach, met feestjes of live muziek tijdens zwoele zomeravonden in het weekend.

Adres: Avenida Mare Nostrum, 50, 46120 Alboraia, Valencia

Tel: 963 55 70 46

Website: http://www.brassademar.com/

Openingsuren: elke dag 10.00 - 24.00.

Sport en spel

Net als de andere stranden van Valencia is dit strand goed voor balsporten als beachvolley. Ook zijn er op het strand of langs de promenade fitnesstoestellen voor ouderen en speeltuigen voor kinderen.

La Patacona, Valencia

Zin in watersport? De Mediterranean Surf School bevindt zich op het strand zelf, schuin voor La Mas Bonita (zie foto hierboven), en biedt douches, kleedruimtes en het nodige materiaal, zowel om te surfen als voor die andere steeds populairdere watersport: stand-up paddle surf (SUP). Het kalme water in Valencia is vooral geschikt voor SUP en iedereen kan dit gemakkelijk leren en zo op het water genieten in de zon. Je kunt er zowel planken huren als lessen nemen. Het is elke dag open tot 20.00u 's avonds, het hele jaar door (op zondag tot 18.00u). Website: http://www.mediterraneansurfschool.com/.

Hoe kom je er?

- Net als bij het Malvarrosa en Las Arenas strand kun je gewoon met de bus vanuit het centrum van Valencia naar het Patacona strand, het hele jaar door. Je kunt kiezen uit deze buslijnen:

 2 ‘La Malvarrosa – Campanar’

19 ‘La Malvarrosa – Pl. Ajuntament’

31 ‘La Malvarrosa – Poeta Querol’

32 ‘Passeig Marítim – Marqués de Sotelo’

N1 ‘Pl. Ajuntament – La Malvarrosa’ (nachtbus)

N9 ‘Pl. Ajuntament – Cabanyal’  (nachtbus)

31 tot aan de Patacona

La Patacona, Valencia

- Nog leuker is met de fiets, want de promenade van de Patacona is lekker breed en er is een fietspad. Fietsen kun je gemakkelijk huren in de stad; er zijn verschillende verhuurplaatsen. Je kunt naar de stranden via het voormalige Formule 1-circuit en de haven, met ook nog eens allerlei cocktailbars, sommige zelfs met dakterras. Daarna gaat het eerst langs het Las Arenas en dan het Malvarrosa strand en ten slotte de Patacona. Je kunt zelfs nog verder fietsen (ongeveer 10 minuten) tot aan Port Saplaya, het 'Kleine Venetië' van Valencia. Als je goed kijkt, zie je de top van de toren van dit jacht-en wooncomplex achter de duinen uitsteken op de foto hierboven... Veel plezier!

Bekijk de andere stranden in Valencia hier.