Waarom Valencia 2 zalige stadsstranden biedt: La Malvarrosa en Las Arenas

Valencia is niet alleen een van de meest zonzekere citytrips in Europa, de stad biedt ook nog eens fantastisch grote stranden van zacht, goudgeel zand.

Strand Valencia

Zelfs het stadsstrand is er zo breed en uitgestrekt dat je een behoorlijk eindje door het zand moet voor je aan het kalme, verfrissende water van de Middellandse Zee komt. Pure luxe voor een stad als Valencia, de derde grootste van Spanje. En dat weten de valencianos maar al te goed!

Een zalig stadsstrand

Malvarrosa strand in Valencia

Ze zullen het niet gauw rondvertellen, de luxe van hun stranden. La Malvarrosa is bijna 2 kilometer lang en zowat 80 meter breed, en Las Arenas bestrijkt een lengte van zowat 1200 meter. Voeg daar het aangename kalme zwemwater aan toe en je weet waarom deze stadsstranden zo paradijselijk zijn.

Maar er is meer. La Malvarrosa en Las Arenas zijn echte familiestranden, zonder hoogbouw of al te veel toeristische verblijfplaatsen maar met juist een authentieke, Spaanse sfeer. Bovendien zijn de stranden van de stad Valencia erg schoon en verzorgd, en bieden ze alle nodige faciliteiten voor een comfortabel dagje strand, van douches en toiletten tot een heerlijk ruime promenade met lokale restaurants en bars.

Verblijf zelf als een local in een van onze fantastische vakantiewoningen aan het Malvarrosa strand.

De luxe van La Malvarrosa en Las Arenas

Valencia strandpromenade en marktstalletjes

Het is niet gemakkelijk te bepalen waar het ene strand eindigt en het andere begint. Daarvoor moet je eerder op de borden langs het strand letten. 

'Las Arenas' heette voordien Playa de Levante en Playa del Cabañal (naar de vroegere visserswijk erachter), maar dankt haar huidige naam aan een beroemd kuuroord - 'Balneario Las Arenas' - waar in de late 19de eeuw gegoede families kwamen baden. Jammer genoeg is deze Balneario niet bewaard gebleven, iets wat op het Concha strand in de koninklijke badstad San Sebastián bijvoorbeeld wel het geval is.

Het 'Malvarrosa' strand dankt haar naam dan weer aan het grote aantal 'stokrozen', familie van de geraniums, die het strand eeuwenlang doordrongen van hun intense geur van citrus.

Eeuwenoude restaurants en kleine fijne mosseltjes

Restaurants aan strand Valencia

La Malvarrosa en Las Arenas bieden een levendige strandpromenade met verschillende restaurants. Sommige staan los van elkaar op de promenade, met een terras die aan het zandstrand grenst. Dat is bijvoorbeeld het geval bij El Trompo, te zien op de foto in ons volgende punt. Je krijgt er verse tapas en drank aan een eerlijke prijs, en je kunt zowel een dagmenu nemen als van de kaart kiezen.

Verder naar de haven toe zijn de restaurants  aan de promenade met elkaar verbonden, zoals hierboven op de foto. Twee daarvan zijn erg gekend onder de Valencianen: La Pepica en La Marcelina. Zij bieden al sinds de late negentiende eeuw een tafel met zicht op zee voor het proeven van lokale specialiteiten. Ze zijn ondertussen omgeven door andere restaurants, tapasbars, cafés, ijssalons en nachtclubs, vaak met gezellige terrasjes.

Pepica en Marcelina restaurants

Uiteraard kun je in veel van deze restaurants Valencia's meest befaamde gerecht proeven: paella! Of een ander typisch rijstgerecht uit de streek, of het gelijkaardige fideuà, oorspronkelijk uit het naburige strandoord Gandia.

Ook kun je er uitstekende vis proeven. La Malvarrosa en Las Arenas waren voordien immers echte vissersstranden. Typische schelpdiertjes hier zijn de tellinas en de autochtone clóchinas. Die laatste zijn mosseltjes, kleiner dan op andere plaatsen in Spanje maar o zo lekker en fijn van smaak! 

Verfrissende, vrolijk makende drankjes

El Trompo bar, Malvarrosa

Heb je zin in een verfrissend drankje op een terrasje, denk er dan aan dat je hier in het land der sinaasappelen bent. Een zumo de naranja of sinaasappelsap is ook gebruikelijk bij een ontbijtje van koffie en pan con tomate (brood met olijfolie en tomaat). 

Verder ligt het sappige fruit aan de basis van Valencia's geheime 'champagne toverdrankje': Agua de Valencia. Dit 'Water van Valencia' combineert in een speciaal recept sinaasappelsap met cava en nog enkele andere ingrediënten waar je erg vrolijk van zult worden!

Spelen en sporten in het zachte zand

Beachvolley Valencia

Naast eten en drinken kun je ook volop calorieën verbranden op het uitgestrekte zandstrand. Valencia biedt enkele van de beste stadsstranden in Europa om beachvolley te spelen.

Daarnaast zijn er in de zomermaanden gratis sportlessen op het strand, met zowel een ochtend-als avondprogramma aan yogalessen, pilates, zumba, aerobics,... 

Valencia strand

Kinderen kunnen zich volledig uitleven in de frisse zeelucht dankzij de vele speelconstructies in het zand. Typisch is bijvoorbeeld een toren van netten waarin ze kunnen klimmen zonder angst, omdat ze bij een val gewoon in het zachte zand belanden. Spider man aan zee!

Ook aan de promenade zijn er allerlei vrolijk ogende speeltuigen in de vorm van dieren, vissersbootjes,... De hartelijke valencianos zijn immers dol op kinderen!

Plaatjes van zandkastelen

Valencia strand

Je zult er trouwens ook volwassenen in de weer zien met schop en emmer, want het fijne zand van La Malvarrosa en Las Arenas is ideaal voor het maken van zandkunstwerken. Sta even stil, maak een foto en gooi een muntje in de emmer voor hun gezwoeg in het zand, ze zullen je er dankbaar voor zijn.

Strandshoppen

Valencia strand

Lekker kuieren en leuke spulletjes kopen kan ook. Er zijn niet alleen winkeltjes tussen de restaurants in, maar ook kraamstalletjes op de promenade. Zowel lokale inwoners als toeristen wandelen er graag langs, om te zien of ze geen mooie sieraden, bikini's, jurkjes of kleurrijke strandspulletjes voor een goed prijsje op de kop kunnen tikken. Je kunt er ook je haar laten vlechten of je handen met henna laten beschilderen. 

De hele omgeving is hier trouwens ontspannend dankzij de charmante visserswijken in de achtergrond, vrij van hoogbouw: El Cabañal, Cañamelar en El Grao. 

Cultuur en evenementen

Noria Gigante

Omdat La Malvarrosa en Las Arenas deel uitmaken van de stad zelf, met in het zuiden de haven of Puerto de Valencia, zijn ze ook nauw verbonden met grote evenementen als de America's Cup Sailing of de Formule 1 World Cup. De havenzone bruist bovendien van de hippe bars met onder andere dakterrassen met zicht op zee. Daarnaast pronkt hier het hoogste reuzenrad van Europa, met plaats voor 8 personen per cabine (ook toegankelijk voor andersvaliden).

Feestelijke festivals aan het strand

Vliegers

De Malvarrosa en Las Arenas stranden zijn ook nog eens het toneel van verschillende festivals.

  • Er is het beroemde Fallas feest dat tot aan deze stranden reikt, met o.a. voetzoekerorkesten of de zogenaamde 'Mascletà Napolitana'.
  • Er is het International Air Festival, met vliegtuigen die dan hun kunsten tonen.
  • Tijdens een Internationale Vliegerwedstrijd, el Festival Internacional de Cometas, fleuren tal van vrolijke vliegers in allerlei vormen en kleuren de hemel op.
  • En natuurlijk mogen we het typische Spaanse zomerfeest niet vergeten, La Noche de San Juan, wanneer de Spanjaarden vreugdevuren op het strand ontsteken en om middernacht in zee gaan zwemmen. In een stad als Valencia is dat een dol feest dat heel veel volk trekt, met feest tot in de vroege uurtjes. Bekijk meer dolle feesten in Spanje.

Let langs de promenade ook even op de granieten platen in ware Hollywood-stijl, met een palmboom erin gegraveerd. Dat is het symbool van het filmfestival van Valencia, en je zult er de naam in lezen van bekende nationale en internationale sterren. Het heet de Paseo de La Mostra de Valencia, naar het festival.

Het huis van een schrijver

Casa Museo

Meer cultuur vind je in het vroegere zomerhuis van schrijver Vicente Blasco Ibañez, dat je als museum kunt bezoeken. Het ligt aan het einde van de Malvarrosa promenade, dichter naar het volgende stadje Alboraya in het noorden. Hij beschreef de mediterrane magie van deze stranden met fotografische precisie in zijn romans, en de Valenciaanse schilder Joaquín Sorolla deed hetzelfde in zijn kunstwerken vol licht. Het huis van Sorolla kun je in Madrid bezoeken. (Vanuit Valencia is Madrid trouwens in minder dan 2 uurtjes te bereiken met de AVE-sneltrein).

Hoe kom je er?

Valencia strand

De luxe van Valencia is dat je zo vanuit de stad naar het strand kunt. Het kan zelfs gemakkelijk met het openbaar vervoer:

  • Je hebt keuze uit zowat 7 buslijnen, waarvan sommige het hele jaar door rijden, zoals lijn 2,19, 31 en 32, en andere extra ingezet worden in de zomer: 20, 21 en 22.
  • Of je kunt kiezen voor de tram: lijn 4 en 6 brengen je tot op een paar meter van het strand.
  • Je kunt ook heerlijk met de fiets als je er eentje kunt huren. En dan kun je vanaf La Malvarrosa ook verder fietsen naar het volgende leuke, minder drukke strand: La Patacona!
  • Met de wagen kan ook maar dan moet je wel een parkeerplaats zoeken. Er zijn behoorlijk veel plaatsen langs de promenade maar op drukke dagen is dat mogelijk minder het geval.

Nog zin in een uitstapje in de buurt van Valencia? Bezoek het oude centrum van Jávea en de paradijselijke stranden daar! Of kies voor een dagje Gandia.

Kaart: De stadsstranden La Malvarrosa - Las Arenas - La Patacona. En meer stranden rondom Valencia