Dit moet je zien in Vejer de la Frontera

Vanaf de weg lijkt Vejer de la Frontera wel te zweven. Witte huisjes op een heuvel aan een helderblauwe hemel, een prachtig Andalusisch plaatje! Een must-see als je in de provincie Cádiz verblijft. 

Vejer de la Frontera

Foto: Braulio Tortosa

De faam van Vejer de la Frontera strekt zich uit tot over de grenzen van Spanje dankzij haar bijzondere ligging en geschiedenis, de uitzonderlijke panorama's, haar overvloed aan Andalusische charme, de nabijheid van het strand en een geweldige natuurlijke omgeving!

Vejer is bovendien bekroond met de Nationale 'Schoonheidsprijs'. Geniet er van de barrio de la Judería of joodse wijk en andere culturele prachtplekjes. 

Een dorpje op een heuveltop 

Vejer de la Frontera

De weg naar dit stadje is op zich al een belevenis.  Ze slingert de heuvel op tussen bomen en rotsen. De hoogte voel je al gauw in je oren en zie je aan het indrukwekkende uitzicht onder je. Dichter bij het stadje verschijnen al snel de eerste witte huisjes!

Zodra je uit de wagen stapt, proef je de frisse berglucht en ligt een uitgestrekt landschap voor je van weelderige bossen, velden en witte dorpjes. Dit kleine bergdorp ligt net als het naburige Arcos de la Frontera op zowat 200 meter boven de zeespiegel en biedt een thuis aan wel 12.900 inwoners op een oppervlakte van zowat 264 m2. Het is gevestigd bovenop oude kasteelruïnes; je reist hier zo terug naar het zuiderse Spanje zoals het vroeger was!

Parkeer, wandel en ... geniet

Vejer de la Frontera

Zoals je van een charmant wit dorpje kunt verwachten, zijn de keistraatjes in het oude centrum zo goed als vrij van verkeer. Enkel lokale bewoners mogen er met de auto in. 

Als bezoeker kun je je wagen het best parkeren zodra je in het stadje aankomt (en voor je per ongeluk in een doodlopend straatje belandt waar je moeilijk weer uit geraakt). Aan de ingang van het dorp zul je bovendien de dienst toerisme vinden. Daar krijg je een gratis kaart van het gebied, waardoor je al meteen veel gemakkelijker je weg vindt door de smalle, kronkelende straatjes!

 

Vejer de la Frontera

Het kleine dorpje is gemakkelijk te voet te verkennen, en dat is ook de beste manier. Zo heb je alle tijd om te genieten van de vele gezellige hoekjes en fijne details die je er kunt vinden.

Dit zie je in het historische gedeelte

Vejer de la Frontera

Vejer de la Frontera is een droom voor wie van pure schoonheid, geschiedenis en lekker eten houdt, met tal van restaurantjes, unieke speciaalzaken en pittoreske pleintjes. Bezoek vooral Plaza de España, met prachtige fonteinen!

Het stadje leeft van het toerisme, en dat is te merken aan de vele goede restaurants en gezellige cafés. Met zo veel opties gezellig weggestopt tussen witte huisjes en kasteelruïnes wordt het kiezen moeilijk!(Wij raden aan: La Castilleria en Restaurante Venta Tinto, vooral voor heerlijke retinto

De kasteelruïnes vallen op in het stadje. Het kasteel werd gebouwd in gotische stijl rond de 14de eeuw, maar de vestiging dateert al uit de 10de en 11de eeuw. Het is gebouwd bovenop een oude moskee die nog stamt uit de tijd toen de moren de streek in hun macht hadden, en biedt een mix van moorse en christelijke elementen. In 1931 werd het kasteel nationaal monument verklaard omwille van haar historische verleden en belang in de streek.

Vejer de la Frontera

Sommige huizen zijn tegen de kasteelmuren aangebouwd, en dat is behoorlijk uniek! De keistraatjes lopen onder grote stenen bogen heen en er groeien planten op de kasteelmuren, die een ver verleden uitademen. Let vooral op de kleine waterput in een hoekje bij de nog intacte kasteelvoorgevel en laat je verbeelding de volle loop, terug naar de tijd van de Middeleeuwen...

Wat valt er te beleven in Vejer de La Frontera? Tips en adresjes!

Restauranthof im El Califa, Plaza de España, Vejer

Vejer de la Frontera is rijk aan cultuur. Het geluid van flamenco muziek vult er de straten vanuit authentieke flamencobars, waar mooie Spaanse muziek en dans de toeschouwers elke avond in vervoering brengen! En dat is lang niet alleen voor toeristen! Zo kun je je onder de lokale bevolking mengen in flamenco club Penya Flamenca (calle Rosario 29, Tel: +34606171732 of 956450789). Op Facebook worden ook regelmatig evenementen aangekondigd.

Geniet er bovendien van de typisch Andalusische huizen met hun heerlijke binnenplaatsen of patio's (een bekend zicht ook in de stad Córdoba, vooral tijdens het Patiosfestival). Sommige inwoners van de stad stellen ook hier hun prive-woningen open, zodat bezoekers kunnen zien hoe het leven eruit ziet in het zuiden van Spanje. Neem bijvoorbeeld de route langs de 'Casa del Mayorazgo', met toegang tot een van de torens van het kasteel. Die is gratis, al is een fooi altijd welkom.  

Dachterrasse im El Califa, Plaza de España, Vejer

Voor een bijzondere Andalusische eetervaring, moet u naar het elegante Jardin del Califa Restaurant (Plaza de España 16, Tel: +34 956 44 77 30). Je geniet er niet alleen van moderne Andalusische gerechten, maar ook fantastisch versierde binnenplaatsen, met tafels tussen de palmbomen en charmante historische muren, en een gewelfde wijnkelder met een hele verzameling van de beste Andalusische wijnen!

Het restaurant en hotel bevindt zich in een historische moorse Aljibe (waterberging) en is zeker de moeite waard. Alleen al het dakterras is prachtig, omdat men er een fantastisch uitzicht over de daken van het dorpje heeft. Vooral 's nachts is het een van de meest romantische plekjes in Vejer de la Frontera!

Waarom de windmolens van Vejer de la Frontera ook de moeite waard zijn

Vejer de la Frontera

Vejer de la Frontera is eigenlijk een fascinerende fusie van verleden en heden. Onder de interessante bezienswaardigheden behoren historische windmolens, gerestaureerd in een geweldige omgeving!

'Los Molinos de Viento de Vejer de la Frontera' (de windmolens van Vejer de la Frontera) vormen een attractie die je moet gezien hebben. Het gaat om 3 prachtexemplaren op de heuveltop net achter het historische gedeelte. Net als de kasteelruïnes maken ze het verleden van het stadje tastbaar: in de 19de eeuw had het dorp nog verschillende windmolens om graan en maïs te malen van de omliggende boerderijen. 

Vejer de la Frontera

Omwille van de hoge ligging was het dorpje perfect voor windmolens, die de sterke mediterrane winden opvingen die zich met al hun kracht de helling op bliezen. Bezoekers kunnen er nu een kijkje nemen in de molens en zien hoe het agrarische leven er voordien aan toe ging. Het park met de molens is gratis toegankelijk en de deur van een van de molens staat open voor het publiek. Oude gebruiksvoorwerpen, historische foto's aan de muren en manden vol maïs geven de molen een authentieke sfeer.  

Een smalle wenteltrap leidt naar de bovenste verdieping, waar de machines te zien zijn. Het mooiste zijn de adembenemende uitzichten die je er krijgt vanuit de kleine raampjes. Een heerlijke plek ook om kinderen mee naartoe te nemen! Er is een speelruimte met hangbrug, glijbaan en nog veel meer. Naast de drie windmolens is er ook een typisch Andalusisch huis met bloemen en planten aan de muur. Het biedt een kleine bar waar je kunt genieten van een koud biertje en het fantastische uitzicht.  

Vejer de la Frontera  

Vejer de la Frontera is de perfecte bestemming als je zin hebt in een terugreis in de tijd, de tradities van het Spaanse zuiden, mooie panorama's en gezellige restaurantjes. Bovendien ligt het stadje maar 8 kilometer van Andalusië's beste surfstranden, waaronder El Palmar de Vejer, een blauwgroen waterparadijs met bovendien een bruisend nachtleven in kleine strandbarretjes..!

Zin in meer? Bekijk de 23 mooiste Andalusische dorpjes!

Op de kaart hieronder zie je ook welke mooie dorpjes en steden dichtbij liggenKlik op een aangeduide plek in de kaart en lees het bijhorende artikel. Een aanrader: Jerez de la Frontera.