Waarom Arcos de la Frontera zo een prachtig wit dorpje is

In de bergen van de provincie Cádiz ligt een spectaculair stadje bovenop een heuveltop, nabij de Guadalete rivier: Arcos de La Frontera. Een bewogen geschiedenis, pure schoonheid en een zichtbare erfenis uit de Middeleeuwen trekt er elk jaar tal van bezoekers!

 

Arcos de la Frontera

Arcos de la Frontera ligt net als Vejer de la Frontera op zowat 200 meter boven de zeespiegel. Het maakt deel uit van de Witte-Dorpjes-Route van Cádiz (Ruta de los Pueblos Blancos). Het ligt op 67 kilometer van de stad Cádiz (Zie de kaart onderaan dit artikel).

Het verhaal van Arcos de la Frontera

Arcos de la Frontera, Cadiz

Arcos de la Frontera was in de Middeleeuwen de hoofdstad van de islamitische Taifa de Arcos (Arcos Koninkrijk) en de hoofdstad van het hertogdom vanaf 1493. De naam 'Arcos de la Frontera' (‘grensbogen’) grijpt terug naar de 13de eeuw, toen het als grensstad dienst deed tijdens de gevechten tussen moren en Spaanse christenen.

Arcos de la Frontera haalde veel welvaart en schoonheid uit de tijd van de moren, maar archeologische vondsten in het gebied hebben aangetoond dat het stadje al bewoond was sinds de Neolitische periode. Strategisch gezien had het immers altijd al belangrijke troeven: gelegen hoog op een heuvel, met een overvloedige watervoorraad. Dat maakte dat er veel om het stadje gestreden werd!

De hoogtepunten en het oude centrum

Arcos de la Frontera

De charme van Arcos de la Frontera ligt vooral in de hellende smalle straatjes (een moorse erfenis) met witgekalkte huisjes en monumenten die elkaar prachtig afwisselen. De huisjes openen bovendien hun deuren om bezoekers hun met bloemen versierde patios te laten zien (Zie ook het Patiosfestival in Córdoba).

Spectaculair zijn bovendien de uitkijkpunten of miradores met fantastisch uitzicht op de rivier en het omringende landschap!

 

Arcos de la Frontera

In het lagere gedeelte van de helling ligt de nieuwe wijk, met toegang tot het oude centrum via de hellende Cuesta Belénin straat. Vandaaruit strekt het oude gedeelte zich uit tot de Puerta Matrona, de enige toegangspoort uit de oude moorse muur die is blijven bestaan. Aan de voet van de heuvel stroomt de lange Andalusische rivier Guadalete.

Bezoek vooral het Plaza del Cabildo plein, met vlakbij een van de beste uitkijkpunten, het Balcón de Arcos. Het biedt een adembenemend uitzicht op het landschap van Cádiz en de zee!

Op het Plaza del Cabildo plein valt vooral de mooie kerk op, de Basílica Menor van Santa María de la Asunción. Ze werd gebouwd in de 16de eeuw op de plek waar zich vroeger een moskee bevond.

Aan de linkerkant van de kerk ligt het stadhuis en en aan de rechterkant het Castillo Ducal, dat werd uitgeroepen tot cultureel erfgoed in Spanje in 1993.

De moren bouwden het oorspronkelijke fort in de 11de eeuw, maar later bewoonden vooral christelijke hertogen het kasteel dat gerenoveerd werd in de 15de eeuw. Tegenwoordig is het privé-eigendom en gesloten voor het publiek. 

 

Iglesia de San Pedro, Arcos de la Frontera

In het oude centrum van de stad is ook nog de mooie San Pedro kerk te bewonderen, die werd gebouwd op de plek van een verwoest moors fort. Vooral binnen is de kerk indrukwekkend, met renaissance en vooral barok elementen en een enorm altaar, dat verschillende periodes uit het leven van de heilige San Pedro laat zien.  

Daarnaast zijn er tal van kerkjes, torens, kloosters en paleizen die je kunt ontdekken terwijl je heerlijk kuiert door de gezellige straatjes van dit adembenemend mooie witte dorpje!

De lokale gastronomie

Arcos de la Frontera

Arcos de la Frontera is een dorpje vol oude tradities, en dat zie je niet alleen in de charmante witte steegjes en tijdens lokale fiestas als Semana Santa (Goede Week), maar proef je ook in de lokale gastronomie.

Grijp vooral de kans om er te genieten van de heerlijke recepten van de provincie Cádiz, met bijvoorbeeld kwaliteitsvlees als Iberische ham, lokale groenten en pescaíto frito of gefritureerde vis. (Bekijk hier ons video-recept van Tortitas de Camarones uit Cádiz!)

Er zijn immers tal van gerenommeerde restaurants en uitstekende tapasbars!

Eetadresjes:

- Zo is er in het oude centrum restaurant Marqués de Torresoto, in het gelijknamige historische paleis of 'Palacio antiguo del Marqués de Torresoto',  met grote tapasporties voor een goede prijs. De populaire specialiteit van het huis is er Rabo de Toro (Ossestaart), een van Andalusië's meest traditionele gerechten.

- Aan het meer (Avda Sombrero de Tres Picos 17, in Santiscal) kun je ook genieten van zuiderse smaken in El Mesón de la Molinera.

Arcos de la Frontera organiseert bovendien jaarlijks een leuke tapasroute. Hierover vind je meer informatie op de gemeentelijke website of in de dienst toerisme. 

Meer uitstapjes vanuit Arcos de la Frontera

Arcos de la Frontera

Foto: Choco Planet

Wil je graag in Arcos de la Frontera verblijven? Het charmante stadje ligt op 67 kilometer van de hoofdstad van de provincie Cádiz, en op ongeveer een uur rijden van Sevilla. Beide steden bieden vanuit dit dorpje dus een prima daguitstap! 

Ook kun je naar het naburige Jerez de la Frontera (op 34 km afstand), beroemd om haar sherry en paardenferia, en het al even mooie Vejer de la Frontera (op 56 km).

Zowel Sevilla als Ronda (spectaculair!) en Cádiz kun je vanuit Arcos de la Frontera met de bus bezoeken.

De Costa del Sol ligt op ongeveer 2 uur rijafstand. En wil je naast strand ook lekker actief de natuur in, dan kun je heerlijk fietsen langs de Vía Verde de la Sierra, Cádiz - een van de mooiste 'Groene Wegen' van Spanje!

Voor meer parels van witte dorpjes, bekijk onze Top 23 Andalusische dorpjes!