Naakt in Andalusië: de 10 mooiste naturistenstranden

Veel mensen denken nog steeds dat Spanje geen naturisten duldt en zeker niet in het nog 'ouderwetse' en conservatieve Andalusië. Niets is minder waar! Deze autonome regio heeft de meeste kilometers naturistenstrand van heel Spanje.

Bovendien is naturisme bij wet toegestaan op ieder strand en aangezien ieder Spaans strand openbaar toegankelijk is –privéstranden zijn niet toegestaan – kun je met gerust hart op natuurlijke wijze zonnebaden. Er zijn veel gemengde stranden waar een gedeelte naturistenstrand is, maar gelukkig ook meer en meer duidelijk gemarkeerde naturistenstranden.

Het aanbod is groot: van kleine beschutte baaien tot wijde zandstranden met poederfijn, goudgeel zand. En aangezien het strand voor veel reizigers de topattractie is, worden de stranden en wateren goed schoongehouden.

Vakantiehuizenspanje.nl heeft een overzichtje gemaakt van de fijnste naturistenstranden in Andalusië!

1. Playa Alberquillas, Maro, Málaga

La Caleta de Maro

Dit strand wordt geflankeerd door rotsen van 75 meter hoog aan de achterzijde, en is zelf 400 meter lang en 20 meter breed. Het is een natuurlijke enclave geschikt voor natuurlijke badgasten, hoewel er een gemengd publiek komt.
Het is er prachtig duiken en snorkelen, maar kijk uit voor de stroming nabij de rotsen. Neem voldoende water, een flinke picknick en veel zonnebrandcrème mee. En voor de zekerheid waterschoenen. De kiezels zijn niet erg groot, maar onze voeten zijn het niet gewend. Meer info over het Alberquillas strand.

 • Hoe kom je er? Op de snelweg Malaga – Motril / Almeria, neem afslag 295 in de richting N-340a/Costa/Nerja/Maro. Na het plaatsje Maro, neem je de rotonde, eerste afslag richting strand. Duur van de rit v.a. Malaga: 50 minuten
 • Coördinaten strand Alberquillas: 36.754909,-3.835737

2. Playa Almayate bij Torre del Mar, MalagaAlmayate

Ook aan dit strand zijn nudisten welkom, want het ligt op een rustige, beschutte plek op slechts 30 km van Malaga. Een heerlijk ongerept stukje Costa del Sol! Puur natuur, lekker eten,... Helemaal niet zo druk als op de omringende stranden. Het nabijgelegen parkeerterrein biedt goedkoop plaats en raakt zelden vol. Meer info over het Almayate strand.

 • Hoe kom je er? Met de auto vanaf Málaga duurt de rit ca. 35 minuten. Op de snelweg A7 tussen Malaga en Almería / Motril neem afslag 265 op de MA-176, richting Cajiz/Iznate/N-340a/Almayate/Valle Niza. Rechtdoor totdat je niet verder kunt. Sla linksaf de N-340 op en rijd rechtdoor totdat je het plaatsje Almayate voorbij komt. Aan het einde van Alamayate neem je weggetje aan het einde richting strand. 
 • Coördinaten strand Almayate: 36.724524,-4.121784

3. Playa de Nueva Umbría, Huelva

Dit strand ligt paradijselijk nabij het natuurgebied Marismas de Piedras, aan de kant van het plaatsje Lepe op ca. 30 kilometer van de stad Huelva. Het ligt in de zone van de riviermond Rio Piedras. De begaanbare kuststrook telt maar liefst 8 km fijn, wit zand. Dat belooft al veel! Aangezien je er praktisch middenin de natuur zit, zijn er geen strandbarretjes of andere voorzieningen, maar met een coolbox of picknickmand in de auto is dat geen enkel probleem. Rustig plekje met gemiddelde tot lage bezettingsgraad. 

 • Hoe kom je er? Vanuit de plaats Huelva rijd je er in ca. 25 minuten naar toe. Neem op de A-497 richting het zuiden de afslag 9 richting El Portil/El Rompido. Je rijdt op de HV-3113. Vervolgens sla je ter hoogte van het strand rechtsaf de HV-3112 op. Na ongeveer 1,5 kilometer draai je links Calle Saturno op en parkeert  de auto. 
 • Coördinaten strand Nueva Umbría: 37.215429,-7.103995

4. Costa Natura, aan playa Arroyo Vaquero, Estepona

Estepona Habour

Fantastisch gelegen vlakbij het charmante havenstadje Estepona en niet al te ver van het glamoureuze Puerto Banús. Maar waar het ons hier om gaat, is natuurlijk het strand: 2500 meter lang en 30 meter breed in totaal. Daarvan is het naturistenstrand ca. 400 meter lang, met zelfs in het hoogseizoen een gemiddelde bezettingsgraad. Het strand ligt in de overgang van het witgele fijne zand van Cadiz naar het grovere donkere zand van Malaga. Er zijn diverse urbanisaties bij waar geen grote hotels op uitlopen, wel zo prettig. Je kunt er ligbedden huren én er zijn douches en toiletten. 

 • Hoe kom je er? Gerekend vanuit Malaga rijd je er in ongeveer een uur naar toe, via de A7 / E-15 richting Cadiz (gedeeltelijk tolweg v.a. Fuengirola). Neem ter hoogte van Estepona de afslag 153. Op de rotonde vervolg je weg richting A-7 in de richting A-7 Algeciras/Cádiz. Op de tweede rotonde ga je rechtdoor, op de derde keer je op je as terug te keren en draai de parallelweg aan je rechterhand op. Probeer ergens inde buurt van het resort te parkeren en wandel vervolgens richting strand.
 • Coördinaten Playa Costa Natura: 36.407865,-5.188039

5. Playa Cabopino, Málaga

Cabopino beach Marbella

Tussen Mijas Costa en Marbella in ligt dit bijzondere strand nabij de gelijknamige kleine jachthaven Cabopino. Zoals overal in de omgeving van Marbella zijn er meer dan voldoende voorzieningen. Zowel Cabopino als Playa Artola en Dunas de Artola zijn gemengde naturistenstranden. Alledrie zijn het stranden bedekt met fijn, geelbruin zand. Op sommige plekken kun je surfen, vrij ongebruikelijk aan de Costa del Sol, voornamelijk geschikt voor windsurfen.

 • Hoe kom je er? Op de N-340 tussen Fuengirola en Marbella (dus niet de tolweg) staat Cabpino goed aanegeven. Je kunt de afslag Cabopino nemen, maar voor naturistenstrand Artola is het handiger de afslag ervoor te nemen (op de route Malaga naar Marbella). 
 • Coördinaten strand Cabopino: 36.48785,-4.748574 

6.  Negratín strand in de binnenlanden van Granada

Lake Negratin, Granada Province

In de binnenlanden van Granada ligt het grote stuwmeer Negratín, waar de plaatselijke gemeente Cuevas del Campo in 2005 dit 3 kilometer lange naturistenstrand heeft geopend. Overigens naast een gewoon strand, maar het staat aangegeven. De omgeving doet aan als een maanlandschap en het kan er in de zomer bloedheet worden. Gelukkig zijn er enkele parasols geplaatst, maar neem voor de zekerheid ook zelf een parasol mee. Er is een watersportclub in de buurt waar je kano's en waterfietsen kunt huren. Het is een ideale plek voor de lokale bevolking om verfrissing op te zoeken zonder helemaal naar de kust te hoeven rijden. Ook leuk om te weten: het stuwmeer Negratín staat bekend vanwege haar natuurlijk verwamde, thermale baden genaamd Baños de Zújar. die al sinds de Romeinse tijd in gebruik zijn.

 • Hoe kom je er? Het is belangrijk vooraf goed op de kaart te kijken waar het precies is en te rijden met een GPS. De coördinaten zijn: 37.561385,-2.91272.
 • Voor meer (toeristische) informatie: gemeente Cuevas del Campo tel. +34 958 718 051 

7. Playa Churrito bij duin en strand Bolonia

Bolonia beach dune

Dit strand ligt op de uitlopers van het natuurpark Parque Natural del Estrecho en rust onderaan het natuurmonument Duna de Bolonia in de provincie Cádiz. Voor veel 'gaditanos' (inwoners van de stad Cádiz) een vaste stek om frisse lucht in te ademen na het stadsleven. Aan het einde van het strand vind je een gebied waar badgasten zich wentelen in therapeutische modder. Het is een prachtig strand beschut tegen de fameuze winden in deze regio vanuit de straat van Gibraltar, dankzij de hoge duin. De totale lengte van het strand is 3.800 meter en de breedte 70 meter, tegen een achtergrond van turkoois water. Neem voldoende water en eten mee, want El Churrito ligt afgelegen. Wees voorzichtig met de stromingen. 

 • Hoe kom je er? Vanaf Tarifa rijd je er in ca. 30 minuten naar over de N-340.  
 • Coördinaten strand Bolonia: 36.085869,-5.763029

8. Strand Cantarriján bij La Herradura, Costa Tropical

Cantarrijan beach, Costa Tropical

La Herradura is een klein kustplaatsje dat als een stevige omhelzing rondom de hoefijzervormige baai is gebouwd. Dit gedeelte van de kust beschikt over vele beschutte baaien en verstopte juweeltjes van stranden. Je moet er soms wat moeite voor doen, maar als je er eenmaal bent is het de moeite waard, aangezien het blauwe en glasheldere zwemwater veel ontspannen zwemgenot biedt en het er nooit overvol is. Het Cantarrijan strand is opgesplitst in een naturistengedeelte en een gekleed gedeelte. Ook vind je er een gezellig barretje dus vergeet niet wat badkleding mee te nemen als het tijd is voor de middagborrel, want deze chiringuito is gelegen in het niet-naturistische gedeelte. De zon schijnt er vanaf de late lente al erg sterk dus neem de juiste voorzorgsmaatregelen.

 • Coördinaten strand Cantarrijan: 36.739846,-3.776735

9. Cala de los Genoveses, Cabo de Gata,  Almería

Cabo de Gata - Playa de Los Genoveses

Deze baai in het Cabo de Gata natuurpark is een waar paradijsje: weinig tot geen bebouwing, 1180 meter lang en 40 meter breed bedekt met fijn wit zand. Het wordt beschouwd als een van de mooiste stranden van Andalusië! In 2015 werd het zelfs uitgeroepen tot 'Beste Strand van Andalusië'. Het is geflankeerd door groene zones met dennen- en eucalyptusbomen waar je terecht kunt op de aangewezen picknickplekken, om het strand zo schoon mogelijk te houden. De schoonmaakdienst komt ook geregeld langs. De naturistenzone vind je kijkend naar de zee rechts aan het einde van het strand. Meer info over dit unieke strand.

Hoe kom je er? Vanaf het plaatsje San José volg je een glooiend zandpad en neem je de weg v.a. de windmolen links richting strand. Aan het einde stuit je op een parkeerterrein.

 • Hoe kom je er? Vanaf het dorp San José rijd je er in 7 minuten naar toe in zuidwestelijke richting en zodra je het dorp uitkomt zie je de baai al liggen.
 • Coördinaten Cala de Los Genoveses: 36.746518,-2.121183

10. Playa de la Vera, Almería

Cabo de Gata - El Playazo

Het strand bij Vera in Almería bestaat eigenlijk uit drie stranden: Playa Puerto Rey, Playa Las Marinas en Playa El Playazo. Vera ligt op 92 kilometer van de stad Almería en op de grens van het natuurgebied Cabo de Gata. Het naturisme is hier zo populair dat je er niet van op moet kijken als je naturisten door de straten van het stadje ziet lopen. Op de stranden zul je een mix van geklede en niet-geklede badgasten tegenkomen. Het zand is grof en in de zone vind je diverse rotsachtige baaien. Gezien de nabijheid van het maritieme natuurgebied en de aanwezige rotsen is het een prima plek om te duiken of snorkelen. Zorg voor je natje en droogje, want aangezien de bebouwing gering is zijn er weinig strandbarretjes. Vera Playa is allang niet meer een geheime plek om te ontdekken, maar wel een erg toegankelijke plek om zonder kopzorgen van natuurlijk zonnenbaden te kunnen genieten.

 • Hoe kom je er? Gerekend vanuit Almería rijd je er in rum 1 uur naar toe. Op de snelweg E-15/A-richting Murcia neem de afslag 520 Los Gallardos/Turre/Mojacar/Bedar. Op de A-370 houd links aan richting noorden, Garrucho en Puerto Rey totdat je bij Playas Vera aankomt.
 • Coördinaten Vera Playa: 37.215702,-1.80868

Bekijk ook onze Gids naar de Stranden van Nerja!