Is Mónsul het mooiste strand van Cabo de Gata?

Is Mónsul, zoals veel mensen denken, het beste strand in de Cabo de Gata? Het is zeker een icoon van dit natuurgebied en een van de mooiste stranden van Spanje. In deze video krijg je al een beeld:

 

Handig is ook dat het naast dat andere befaamde strand ligt dat je er moet gezien hebben: het Genoveses strand.

Het vermaarde Mónsul

Playa Monsul

Foto: Met dank aan Jorge Jimenez Rapallo (Almería)

Mónsul is zelfs internationaal bekend, want regisseur Steven Spielberg zette er enkele slotscènes neer in zijn Indiana Jones en The Last Crusade. Sindsdien werd dit vulkanische strand het toneel van nog andere films en reclamespots.

Het ruige landschap met de bergen van de Sierra de Cabo de Gata in de achtergrond bieden een indrukwekkend plaatje! Het maakt dat je je behoorlijk klein voelt tussen zo veel majestueuze schoonheid. Mónsul prijkt dan ook als coverfoto op heel wat reisgidsen- of artikelen.

De kliffen rondom het strand steken als grote lavatongen uit boven de zee. Bij kalm water kun je erlangs wandelen aan het zuidelijke uiteinde van het strand en zo de interessante rotsformaties bewonderen. Soms zijn er ook klimmers actief.

Een beschermde omgeving

Cabo de Gata - Playa Monsul

Mónsul, Genoveses en San José liggen rond de 'El Romeral' boerderij van Francisca Díaz Torres (1911-2014), beter bekend als Doña Pakyta of Paquita. 

Deze opmerkelijke dame was een rasechte milieuactiviste, die eerst samen met haar echtgenoot en na zijn dood in haar eentje streed tegen de aantasting en ontwikkeling van het gebied, en ijverde voor gratis toegang tot de stranden. Zonder haar was Cabo de Gata nooit het paradijs die het nu is!

Geen wagens aan dit strand

Playa Monsul

Tegenwoordig gelden stricte regels om het ecoysysteem van het Parque Natural de Cabo de Gata te beschermen. Daarom kun je alleen tot op een bepaalde afstand bij het Mónsul strand met de wagen en moet je de rest te voet doen. Meer info over parkeren of pendelbussen naar het strand volgt hieronder. 

Een ongerept, uitgestrekt strand

De vulkanische kust van Cabo de Gata

Het vulkanische Mónsul is met 400 meter lengte op 40 meter behoorlijk groot te noemen. Hoewel het een van de populairste stranden is in Cabo de Gata, kun je er altijd een rustig plekje vinden. Nog een voordeel is de schaduw van de rotsen tijdens het warmste tijdstip van de dag. 

Wat breng je mee?

Omdat dit strand de status van natuurpark geniet, is er geen enkele vorm van voorzieningen. Breng dus het nodige mee, vooral voldoende drinkwater en bescherming tegen de zon! Ook iets te eten kan van pas komen. In de zomer zijn er mobiele toiletten, dat wel, en ze worden geregeld schoongemaakt. 

Mooiste strand...

Is Mónsul nu het mooiste strand van Cabo de Gata? De unieke vegetatie, de rood-gele tinten in de vulkanische bodem en de imposante donkere rotsformaties van gestolde lava maken van dit strand in elk geval een favoriet, vooral onder fotografen, wandelaars, kampeerders, natuurliefhebbers,...

De beschermde status garandeert zeker een fantastisch ontspannende, fascinerende omgeving!

Playa Monsul

Foto: Met dank aan Lola Pic S (Cabo de Gata)

De magische contrasten van zwarte lava en bruin strand, met bovendien fijn zand en kristalhelder water, zijn een gegeerde target voor cameralenzen, vooral bij zonsopgang en zonsondergang. 

Nudisten welkom

Playa Monsul

Mónsul is zeker niet het enige strand in Cabo de Gata waar het dragen van zwemkledij optioneel is. Kijk dus niet verbaasd als je er strandgangers in hun nakie ziet rondlopen. Het nudisme is er wel minder uitgesproken dan aan de andere stranden in de omgeving.

Goed voor gezinnen 

Cabo de Gata - Monsul

Dit strand is goed voor nudisten maar even goed voor gezinnen met kinderen, dankzij het relatief ondiepe en beschutte water. (Nog een heel goed familiestrand is trouwens Playa El Playazo, nabij Rodalquilar)

Hoe kom je er?

Met de wagen

Het Mónsul strand ligt op 4 km van het dorp San José. De enige manier om er te komen is via een zandweg die zich slingert door de woestijnachtige omgeving: de Camino del Campillo del Genovés.

Let wel! De toegang is met 400 plaatsen behoorlijk beperkt tijdens de drukkere zomermaanden. Dit betekent dat je vroeg moet vertrekken (voor 10.00). Zodra de parkeerplaats vol raakt, zorgen de lokale overheden immers voor afsluiting met een metalen barricade, en dan kun je alleen nog met de bus of te voet naar Mónsul en Genoveses. 

De parking met toegang tot het natuurpark vanuit San José kost tijdens de zomermaanden (juni-september) 5€ per dag. Grote gezinnen en gepensioneerden krijgen kortingen van 20 tot 50%.

Een goed alternatief voor de wagen is de bus.

Met de bus

Tussen 9u 's morgens en 9u 's avonds vertrekken om het halfuur pendelbussen (1€)  vanuit San José. Ook voor bestuurders is het gemakkelijk om de wagen bij de ingang van het dorp gratis aan de parkeerplaats achter te laten en de bus naar het strand te nemen. 

Op de weg ernaartoe zijn er nog verschillende stops waar je de bus kunt nemen, inclusief eentje vlak aan het begin van het pad. De bus stopt ook bij la Playa de Los Genoveses en Cala Barronal. Een enkele reis kost 1,50€; voor een retourtje is het 2€.

Bekijk hier de huidige weersomstandigheden aan la playa de Mónsul.

Aanraders in de omgeving

Playa Monsul en Cala Media Luna

Wie zin heeft om te voet en 'off the beaten track' nog wat afgelegen baaitjes of strandjes te ontdekken, moet zeker naar La Cala de la Media Luna en Cala Carbón, net voorbij Mónsul.

Lees ook: Top 5 Gezinsexcursies in Almería en 'Bereid je voor op het paradijs: Playa de los Muertos'.

Kaart

View Cabo de Gata - Monsul in a larger map