Eten en drinken als een Cantabriër

U kunt uw buik goed rond eten in het mooie Cantabrië! De inwoners van Cantabrië zijn niet erg gesteld op nouvelle cuisine en geven liever de voorkeur aan een stevige maaltijd die het lichaam goed opwarmt als de berglucht te fris wordt. Een andere manier om warm te worden is natuurlijk het drinken van een alcoholische versnapering.

Dames en heren, wij stellen u voor aan de natjes en de droogjes van Cantabrië. Smakelijk!

Cocido Montañes

Cantabria - cocido montañes 

Ter voorbereiding voor dit gerecht worden witte bonen eerst een hele nacht geweekt. Hierna worden de bonen gecombineerd met boerenkool (berza) en voorgebakken gebakken spek (tocino), varkensribbetjes (costillas), bloedworst (morcilla) en tot slot chorizo. Vervolgens laat men het geheel ongeveer anderhalf uur zachtjes sudderen op een laag vuurtje.

U zult zeker uw best willen doen om het precieze recept voor de Cocido Montañes (bergstoofpot) te pakken te krijgen tijdens uw vakantie, zodat u dit heerlijke gerecht nog eens over kunt doen. En ook al bent u geen hoogverbrander, dit typische, goedvullende wintergerecht is een geschikt lunch- of hoofdgerecht voor iedereen. Zeker na een van de mooie wandelingen in de Picos de Europa die je er kunt ondernemen.

Orujo

Orujo

Orujo is niet uniek in Cantabrië. Het wordt overal in het noordwesten van Spanje, in Asturië, Castilla y León en Galicië genuttigd. Maar het is wel dé meest geconsumeerde alcoholische versnapering in Cantabrië, en dan met name in de Liébana-vallei. Qua smaak is Orujo vergelijkbaar met de Franse marc en de Italiaanse grappa. Het heeft medicinale eigenschappen, een sterke smaak en komt stevig aan.

Na het druivenpersen worden de overgebleven pulpresten genaamd orujos opgeschept en opgesloten in vaten, waarna vergisting plaatsvindt. Uit het mengsel wordt vervolgens Orujo-likeur gefilterd.

 

Sidra

Sidra 

Cider is een populaire drank in het groene deel van Spanje. Anders dan de koolzuurhoudende drank cider, is de Asturische sidra meestal niet sterker dan 4,5%. Daarnaast bevat het ook geen koolzuur.

Als u geluk heeft, kunt u tijdens uw vakantie deelnemen aan een cider-festival. Maar geen zorgen: als u die misloopt, kunt u altijd nog de Liébana Ruta de la Sidra lopen, een wandeling die niet voorbij zal gaan zonder aan het einde wat van deze smakelijke drank in te kopen.

 

Sobao

Cantabria - Sobao pasiego 

Cantabriërs kunnen behoorlijke zoetkauwers zijn als ze uitgebreid ervoor gaan zitten om hun favoriete streekbanket, sobao, op te peuzelen. Sobao heeft een goudbruine buitenkant en een zachtegele kern en smaakt altijd naar meer. Wilt u de échte sobao pasiego proeven, sobao met anijslikeur, dan moet u naar de Miera en de Pas-valleien afreizen.

Sobao lijkt veel op madeleines die in andere Spaanse provincies worden verkocht, maar de Cantabrische variant is steviger en zoeter. Hopelijk blijft er niet te veel cake aan het verpakkingspapier kleven, maar ach: anders neemt u er toch gewoon nog eentje?

Bezoek zeker ook het charmante dorpje Santillana del Mar in Cantabrië!