De mooiste stranden van Cantabrië

Het groene Spanje bestaat uit de noordelijke provincies die beschikken over een indrukwekkende kustlijn, met stranden die prachtig geflankeerd zijn door het bergachtige, woeste achterland. De regio Cantabrië is daarop geen uitzondering. Vergeet dus niet zowel je zwemkleding als je wandeluitrusting mee te nemen op vakantie naar dit prachtige natuurlijke gebied!

Hier een overzicht van onze 10 favoriete stranden in Cantabrië:

1. Berria

Cantabria - Berria beach - Santoña

Op dit 2 kilometer lange strand storten zich het hele jaar lang surfbare en stoutmoedige golven op het goudgele zand. De schone Cantabrische wateren nodigen uit tot een verfrissende duik en dat komt zeker uit wanneer je de avond ervoor uitgebreid hebt genoten van stevige orujo, de lokale likeurspecialiteit.

Hoe kom je er:

Om het strand te bereiken volg je de oostelijke U-vormige route vanuit Santander over de S-10 en A-8 wegen. De route via de S-10 lijkt direct, maar is in werkelijkheid langer in kilometers. Als je de route neemt die langs de kust kruipt duurt de rit in principe minder dan 40 minuten.

2. Comillas

Cantabria - Comillas beach

Een traditioneel vissersplaatsje uitgegroeid tot badplaats. Liefhebbers van vis en zeevruchten zullen niet snel honger lijden in Comillas!

Haar dorpsstrand bestaat uit heel erg fijn zand dat zó door je vingers glipt; een populaire plek is het om te duiken, zeilen en te windsurfen. En net als zo vele andere stranden in de regio wappert de Blauwe Vlag (klassificering voor schoon zwemwater en proper strand met vele voorzieningen) boven het strand van Comillas.

Comillas biedt trouwens een heerlijke daguitstap. Je kunt er zelfs een huis van Gaudí bezoeken! Lees meer over Comillas en haar strand en bezienswaardigheden.

Hoe kom je er:

Vertrek in westelijke richting vanuit Santander om dit 900 meter lange strand te bereiken. Als je de A-8 in plaats van de A-67 neemt, heb je de snellere route te pakken en rijd je er met gemak binnen 45 minuten naar toe.

3. El Sardinero

Cantabria - Sardinero beach - Santander

Om een dag van het strand te genieten hoef je niet eens de stad Santander te verlaten. De 1,3 kilometer lange kuststrip bestaat eigenlijk uit twee stranden, simpelweg la primera en la segunda (de eerste en de tweede).  De twee stranden worden onderbroken door de Jardines de Piquío tuinen wier tamarinde bomen een vleugje Afrika toevoegen aan de noordelijke kust van Spanje.

4. Langre 

Cantabria - Langre beach
Aan de Costa Trasmiera vind je een trappetje naar de sterren, maar dan in omgekeerde volgorde: de houten treden leiden naar een strand dat adembenemend mooi is en een ideale plek om overdag van het strand en later van de nachtelijke sterrenhemel te genieten. De landbouwgronden achter het strand vallen direct weg achter de kalkstenen vertikale kliffen; het geeft een dramatisch landschapsbeeld.

Hoe kom je er:

De snelste route om de baai van Santander over te steken is per boot, maar als je liever met de auto gaat volg je de S-10 in oostelijke richting, om de stad te ontsnappen richting deze groene oase. De rit duurt ruim een half uur, waarna je wordt opgewacht door het ontspannen goudgele strand!

5. Los Locos

Cantabria - Los Locos beach - Suances

Dit strand wordt ´De Dwazen´ genoemd. Het relatief warme water en de wilde wateren maken deze plek tot een waar mekka voor surfers. De stroming is hier erg sterk dus let goed op, maar toch zijn de wateren erg geschikt voor beginners in de surfsport.

Hoe kom je er:

Het strand ligt bij Suances, op ongeveer een half uur rijden vanaf Santander. Reis in westelijke richting over de A-67 om het gebied te bereiken.

6. Magdalena

Cantabria - Magdalena beach - Santander

Dit is een van de stadsstranden van Santander. Het is al even majestueus als het paleis met haar fenomenale uitzicht dat erboven prijkt. De strandgangers tikken een balletje weg op het uitnodigende zand waar voorheen de leden van de Spaanse koninklijke familie regelmatig hun strandvakantie doorbrachten.

Meer strandactiviteiten in Santander en omgeving.

7. Mataleñas

Cantabria - Matalenas beach

Mataleñas is een ideaal familiestrand, omdat het bestaat uit prettig zacht zand om op te liggen en voor de kinderen om er kastelen mee te bouwen. Een Cantabrische variant op een typisch Mediterraans strand. Het is dan ook een van de iconische stranden van Santander.

Hoe kom je er:

Je bereikt het aanlokkelijke zand door tussen Cabo Mayor en Cabo Menor af te dalen. Op de heenweg zul je er minder moeite mee hebben dan op de terugweg de heuvel op. Het strand vangt de meeste zon in de ochtenduren, dus zorg ervoor dat je flink zonnecrème smeert vanaf het begin van de dag. 

8. Oriñón

Cantabria - Oriñón beach

Nog een favoriet onder gezinnen is dit strand dat wordt geflankeerd door een hoefijzervorm aan rotsen en kliffen. Deze bieden voldoende verkoelende schaduw. Als het getij terugvalt ontstaan bovendien tussen de rotsen poeltjes waar je allerlei maritieme fauna kunt bespeuren. Een mooie gelegenheid voor de kleinsten om hun zwembandjes af te gooien en op hun gemak in de poeltjes te spelen. Een pittoreske plek voor een heerlijke familiedag!

Hoe kom je er:

Het strand ligt op korte afstand van het toeristenplaatsje La Lareda, op ongeveer 40 minuten rijafstand van Oriñón. Rijd in westelijke richting op de A-8 om deze hoefijzerbaai te bereiken.

9. Somo

Cantabria - Somo beach

Dit strand is onderverdeeld in 3 verschillende functies: links voor kitesurfen, rechtdoor voor zwemmen en rechtsaf voor surfen. Somo is een prettige drieëenheid en er is plaats voor iedereen.

Hoe kom je er:

De tocht per boot naar Somo vanaf de baai van Santander duurt 10 minuten en boten vertrekken om de 10 minuten. Als je er liever naartoe rijdt, neem je de S-10. Je bent er dan in ongeveer 30 minuten.

10. Valdearenas

Cantabria - Valdearenas beach

Dit strand is wellicht wat afgelegen, maar Valdearenas is makkelijk toegankelijk ook voor wanneer je minder mobiel bent. Het is een 2,8 kilometer lang en 50 meter wijd strand. Water- en luchttemperaturen komen hier redelijk overeen, dus je zult in de zomer geen kou lijden.

Hoe kom je er:

Het idyllisch gelegen strand ligt bij het plaatsje Liencres, ten westen van Santander.
Een heerlijke plek om de zonsondergang te aanschouwen!

Mis ook de zomerfeesten in Santander niet!