Alles wat je moet weten over het Alcázar van Córdoba

Slechts enkele monumenten hebben al iconische foto's van de stad Córdoba mogen sieren. Voor de Mezquita en het Alcázar de los Reyes Cristianos (''Kasteel van de Katholieke Koningen'') is die eer al weggelegd geweest. Terwijl de Mezquita echter over heel de wereld beroemd is, bekleedt het Alcázar eerder de positie van de underdog. Maar is dit middeleeuwse kasteel nu een bezoek waard of niet?

Tuin van het Alcázar

Geschiedenis van het Alcázar

Het Alcázar is altijd een belangrijke plek geweest in Córdoba. Het was de verblijfplaats van Romeinse gezaghebbers en Moorse kaliefen. In 1328 werd het zelfs de thuisbasis van de Spaanse koningen wanneer die in Córdoba verbleven.

Het gebouw staat beter bekend als het Alcázar van de Reyes Cristianos, omdat de Katholieke Koningen Ferdinand en Isabella er meer dan acht jaar gewoond hebben. Op dat moment waren ze de herovering van Granada in goede banen aan het leiden. Het was ook in hetzelfde Alcázar dat Christoffel Columbus zijn idee voorstelde om op zoek te gaan naar een westelijke route naar India.

Nadat Spanje helemaal heroverd was, doneerden Ferdinand en Isabella het gebouw aan de kerkgemeenschap van Córdoba. Die maakte van de site de rechtbank van de gevreesde Inquisitie. Enkele eeuwen later werd het kasteel gebruikt als civiele gevangenis en later ook als militaire gevangenis. Vandaag de dag is het een historisch monument en maakt het deel uit van het UNESCO-werelderfgoed. Het Alcázar doet daarnaast ook dienst als museum en plaats waar publieke en privé-evenementen worden georganiseerd (concerten, bruiloften ...).

Façade van het Alcázar

Hoogtepunten van het kasteel

Het Alcázar werd strategisch gebouwd aan de boorden van de rivier de Guadalquivir, ten zuidwesten van de casco antiguo (het oude centrum). Op slechts een steenworp afstand vind je bovendien de beroemde, pittoreske Joodse wijk. Je kunt het Alcázar dus gemakkelijk terugvinden tijdens een wandeling door de smalle straatjes van het historische centrum.

Córdoba, Alcázar

Als je het kasteel betreedt, dan kun je de Torre de los Leones beklimmen ("Leeuwentoren"). De toren schotelt je een pittige klim voor, maar je wordt erna wel beloond met een prachtig uitzicht op de hele stad en het omringende landschap.

Via de Torre de los Leones kun je dan weer de Torre del Homenaje ("Toren van het Eerbetoon") beklimmen. De andere torens daarentegen zijn niet publiek toegankelijk.

Zicht op de Romeinse brug vanuit het Alcázar

In de gallerij op de benedenverdieping worden verschillende kunstvoorwerpen tentoongesteld die teruggevonden werden in het Alcázar. Het gaat om Romeinse, Moorse en katholieke vondsten die mooi de evolutie van Córdoba en Spanje door de eeuwen heen aantonen. Er is ook een zaal in de gallerij waarvan de muren deels bekleed zijn met Romeinse mozaïeken. Dit geeft de ruimte een heel interessante extra dimensie.

Romeinse mozaïeken in Córdoba

Een ander hoogtepunt van het Alcázar bevindt zich buiten het gebouw: de prachtige patio en tuin. In de grote patio binnen kun je enkele overblijfselen vinden van de oude structuur uit de tijd toen de Moorse kaliefen de plak zwaaiden in Córdoba.

Patio van het Alcázar

De grote tuin werd aan het bouwwerk toegevoegd door de Katholieke Koningen Ferdinand en Isabella. Ze lieten zich voor de stijl echter inspireren door Moorse tuinen en patio's. Als je door de tuinen wandelt, moet je dan ook al snel denken aan die andere beroemde Arabische tuinen van het Generalife in Granada.

Tuin van het Alcázar

Het Alcázar de los Reyes Cristianos is een prachtig gebouw waar geschiedenis geschreven werd. Als je een vakantie naar Córdoba op de planning hebt staan, dan moet je het vast en zeker bezoeken!

Praktische informatie

Toegansprijzen

- volwassenen: €4,50

- kinderen tot 13 jaar: gratis

- studenten (met studentenkaart): €2,25

Je kunt altijd een toeristisch armbandje kopen waarmee je toegang krijgt tot het Alcázar, het Museo de Julio Romero, de Arabisch baden van de kaliefen en het Museo Taurino. Prijs: €8,40 (gratis voor bezoekers ouder dan 65).

Openingstijden

- dinsdag - vrijdag: 08:30-20:45

- zaterdag: 08:30-16:30

- zondag en feestdagen: 08:30-14:30

De openingstijden kunnen variëren afhankelijk van het seizoen. Raadpleeg de website van Toerisme Córdoba als je twijfelt.

Kaart