De beste stranden aan de Costa Dorada

De Costa Dorada is een van de meest populaire kusten in Catalonië. Vertaald naar het Nederlands betekent het ¨De Gouden Kust¨, wat niet zonder reden is. Deze kust staat bekend om haar fijne, gouden zand, heldere water en prachtige natuurlijke landschappen. Het is misschien niet zo bekend als de Costa del Sol of de Costa Brava, maar dat neemt niet weg dat het een absolute aanrader is als je op zoek bent naar een onvergetelijke strandvakantie.

Of je nu reist met de hele familie, als koppel of met een groep vrienden, er is altijd een strand te vinden aan de Costa Dorada dat perfect op je behoeften aansluit. Met zo veel kilometers aan prachtige kustlijn, kan het best lastig zijn om de ideale strandbestemming te kiezen.

We nemen je van noord tot zuid mee langs de beste stranden aan de Costa Dorada. We bespreken ze allemaal, van de centrale, populaire stranden tot de kleine, verborgen baaitjes en nudistenstranden. Alle informatie staat op een rijtje, om de beslissing voor jou zo makkelijk mogelijk te maken. Lees mee en ontdek jouw perfecte strandvakantiebestemming in Spanje

1. Playa de Cunit, Tarragona

Playa de Cunit in Tarragona, Costa Dorada

Playa de Cunit bestaat uit 2 kilometer aan gouden zand, opgebroken in zeven kleine baaitjes. Het water is er rustig en ondiep, wat het een goed en veilig strand maakt voor kleine kinderen. 

Elk van de zeven kleine strandjes heeft ten minste een restaurant en andere faciliteiten zoals verhuur van strandbedjes en parasols, toiletten, watersportmateriaal en meer.

Cunit is een rustig kuststadje op ongeveer 50 kilometer afstand van de historische stad Tarragona. Het is een van de meest noordelijke gebieden van de Costa Dorada, waar het overgaat in de Costa de Barcelona. De relatief verre afstand naar Tarragona zorgt ervoor dat dit gebied niet overdreven toeristisch is, het is nog natuurlijk en wordt omgeven door prachtige bergen. Het is de perfecte combinatie van natuur en strand en is de ideale vakantiebestemming voor jonge en actieve families. 

2. Playa Calafell, Tarragona

Playa Calafell in Tarragona, Costa Dorada
 
Een ander prachtig strand in de provincie van Tarragona is Playa Calafell, dat tot het historische stadje Calafell behoort. Het stadje ligt 1,5 kilometer van de kust in het binnenland en is de perfecte bestemming voor diegenen die een strandvakantie met cultuur willen combineren. De omliggende Romeinse stadjes zijn zeker de moeite waard om te ontdekken. 
 
Playa Calafell bestaat uit vijf kilometer aan zacht, goudkleurig zand en loopt van de Segur Yacht Club tot Playa L´Estany. Het is een goed strand voor families dankzij het kalme, schone water met een goede temperatuur. Ook zijn er speeltuinen voor kinderen, strandbedjes die je kunt huren en een breed scala aan watersportmogelijkheden. Voor rolstoelgebruikers zijn er aangepaste paden en parkeerplaatsen vlakbij. 

3. Playa Coma-Ruga, Tarragona

Playa Coma-Ruga in Tarragona, Costa Dorada
 
Coma-Ruga is een van de drie stranden in het stadje El Vendrell die bekroond is met een Blauwe Vlag. Dit strand heeft de Blauwe Vlag al sinds 1988 en is 2 kilometer lang en 120 meter breed. Het gouden, zachte zand en kalme water maken ook dit strand ideaal voor families.
 
Er zijn faciliteiten zoals verhuur van strandbedjes en parasols, douches en verhuur van watersport materiaal. Het is het meest centraal gelegen strand van de drie stranden, naast Masia Blanca Marina en is daarom het populairste strand van dit gebied. Het kan er dan ook erg druk worden, zorg er dus voor dat je er op tijd bent om zeker te zijn van een goed plekje.  

 4. Cala de Canyadell, Tarragona

Cala de Canyadell in Tarragona, Costa Dorada
 
Deze stille, semi-stedelijke baai is 60 meter lang en 35 meter breed, heeft goudkleurig zand en kalm water. De baai wordt regelmatig schoongemaakt en is niet al te druk bezocht, voornamelijk door het gebrek aan faciliteiten. Het heeft geen strandwachten en wordt omgeven door een klein bos, wat veel privacy geeft.
 
De enige manier om dit strand te bereiken is te voet, iets dat het lastiger maakt voor rolstoelgebruikers, kleine kinderen of ouderen. Het is daarentegen wel een perfect strand voor koppels of groepen vrienden die op zoek zijn naar een wat meer afgelegen strand waar een ontspannen sfeer hangt. Het staat namelijk bekend om zijn rust en natuurlijke schoonheid. 

5. Playa Altafulla, Tarragona

Playa Altafulla in Tarragona, Costa Dorada
 
Altafulla is een middeleeuws stadje in de provincie van Tarragona, op slechts 10 minuten afstand van het centrum van Tarragona en op een uur van Barcelona.
 
Het strand heeft fijn, goudkleurig zand en is ook bekroond met de Blauwe Vlag. Het strand is ongeveer 1.100 meter lang en 20 meter breed en loopt van Cap Gros tot La Roca del Gaia. Ook rolstoelgebruikers kunnen via een aangepaste toegang het strand op en de strandwachten maken het een geschikte bestemming voor een vakantie in Tarragona met jonge kinderen. 
 
Door de centrale ligging is het strand ideaal voor families: je kunt namelijk ook Tarragona zelf verkennen met de kinderen, er is namelijk genoeg te doen en te zien. Het fantastische klimaat aan de Costa Dorada zorgt ervoor dat er het hele jaar door genoten kan worden van het strand, de natuur en alle activiteiten die in Altafulla worden aangeboden.  

6. Platja de Tamarit, Tarragona

Platja de Tamarit in Tarragona, Costa Dorada
 
Platja de Tamarit is een van de stranden in Tarragona die zijn bekroond met een Blauwe Vlag. Het zand is er fijn en zacht en het strand wordt iedere dag schoongemaakt. Bovendien loopt het water geleidelijk af, wat het een goede plek maakt om met jonge kinderen te zwemmen en te spelen in de zee. 
 
Het strand is 1.750 meter lang en 45 meter breed en heeft een breed aanbod aan faciliteiten. Zo zijn er toiletten, douches, verhuur van parasols en strandbedjes, restaurants en café's, fietsverhuur, boottochtjes, watersport en een toegang voor rolstoelgebruikers. Ook zijn er drijvende rolstoelen op dit strand aanwezig.
 
Het strand ligt naast de Gaià Rivierdelta, waardoor het omgeven is door populieren, wilgen en rietstengels. Het natuurgebied is de habitat van veel soorten vogels, en dankzij de vele, goed onderhouden wandelroutes is het een geweldige plek om te wandelen.
 
Het brede aanbod aan faciliteiten en de veiligheid van dit strand maken het perfect voor een lange dag onder de Spaanse zon met de hele familie. Het prachtige uitzicht op het Tamarit Kasteel en de bosachtige omgeving zullen ervoor zorgen dat je een onvergetelijke strandvakantie aan de Costa Dorada zult hebben. 

7. Platja de la Mora, Tarragona

Platja de la Mora in Tarragona, Costa Dorada
 
Platja de la Mora is 520 meter lang en 65 meter breed, heeft wat grover zand en is daarom niet het zachtste strand in de omgeving van Tarragona. De basisfaciliteiten zijn aanwezig, zoals douches, toiletten, eerste hulp en een groot parkeerterrein. 
 
De helling op het strand (en in de zee) is redelijk steil, dus voor families met jonge kinderen is dit iets om rekening mee te houden. Ook is nudisme toegestaan, houd dit dus ook in gedachten. 

8. Cala de la Roca Plana, Tarragona

Platja de la Roca Plana in Tarragona, Costa Dorada
 
Cala de la Roca Plana Baai is een geïsoleerd naaktstrand, gelegen aan de rand van het Bosque de la Marquesa. Het strand is 205 meter lang en 26 meter breed en heeft net als alle stranden in Tarragona fijn, goudkleurig zand dat wekelijks wordt schoongemaakt. 
 
Het water is schoon en ondiep en het is er vaak rustig, dus het is een goede keuze voor vakantiegangers die op zoek zijn naar een rustige, ontspannen stranddag. Het strand ligt afgelegen en is redelijk lastig om te bereiken. Er is geen toegang voor rolstoelgebruikers en het is misschien ook niet de beste optie voor families, gezien het gebrek aan faciliteiten.  

9. Cala Fonda oftewel Waikiki Beach, Tarragona

Cala Fonda Baai oftewel Waikiki Beach in Tarragona, Costa Dorada
 
Cala Fonda, doorgaans Waikiki Beach genoemd, is een geïsoleerd strand dat op slechts een paar kilometer afstand van Tarragona ligt. Het ligt wat zuidelijker dan de Cala de la Roca Plana grot en is een van de meest natuurlijke en goed bewaard gebleven stranden in de omgeving. Dit naturistenstrand is omgeven door het geurige Bosque de La Marquesa en gigantische kalksteen kliffen. 
 
Het strand is 200 meter lang en 25 meter breed en bestaat uit goudkleurig zand en warm, ondiep water. Net zoals de andere stranden die wat meer verborgen liggen, heeft ook Cala Fonda geen faciliteiten. Houd hier dus rekening mee als je van plan bent om een dag naar dit strand te gaan; het brengen van eigen drinken en parasols is zeker geen overbodige luxe. Het strand kan alleen te voet bereikt worden en er is geen toegang voor rolstoelgebruikers. 

10. Playa L’Arrabassada, Tarragona

Playa L’Arrabassada in Tarragona, Costa Dorada
 
Dit semi-stedelijke strand in Tarragona is 550 meter lang en 60 meter breed, het zand is schoon en zacht en het water is rustig en heeft een aangename temperatuur. Het strand wordt dagelijks schoongemaakt en er zijn strandwachten. Ook is er een looppad en een toegang voor rolstoelgebruikers, wat het een toegankelijk en veilig strand maakt voor alle soorten bezoekers. 
 
Het strand heeft verschillende faciliteiten zoals cafés, bars, restaurants, douches, toiletten, kluisjes, verhuur van strandbedjes en parasols, een grote parkeerplaats, de mogelijkheid om watersportbenodigdheden te huren, een speelplek voor kinderen en zelfs een gebied om te leren surfen. Het strand is makkelijk te bereiken met zowel de auto als te voet en is populair bij alle leeftijdsgroepen. 

11. Playa del Milagro, Tarragona

Playa del Milagro in Tarragona, Costa Dorada
 
Playa del Milagro is een ander strand in Tarragona dat je absoluut niet mag missen. Het is een van de meest populaire en drukste stranden in de omgeving.  Het strand ligt aan het stuk van de weg dat het stadscentrum met de haven verbindt, wat het een erg handige locatie maakt. Zeker als je in het historische stadscentrum van Tarragona verblijft tijdens je vakantie, is dit strand op een steenworp afstand. Naast het strand ligt een moderne boulevard met palmbomen en vele terrasjes. 
 
Playa del Milagro is 500 meter lang en 70 meter breed en bestaat uit fijn, goudkleurig zand. Het water is er rustig en warm en loopt langzaam af, wat het perfect maakt voor jonge kinderen en ouderen. Ook heeft het meerdere faciliteiten, zo zijn er strandwachten aanwezig, is er toegang voor rolstoelgebruikers en zijn er douches, toiletten en een parkeerplaats. Ook kun je strandbedjes huren en een hapje eten in een van de bars of restaurants. De kinderen kunnen zich vermaken op de speelplekken. Het strand ligt op korte afstand van de haven, waar je nog meer restaurants en bars kunt vinden en ook een auto kunt huren.

12. Cala Penya Tallada, Salou

Cala Penya Tallada in Salou, Tarragona, Costa Dorada
 
Dit schattige, verborgen baaitje is 125 meter lang en 10 meter breed en wordt omgeven door een prachtig groene omgeving. Dankzij de afgelegen locatie behoort deze baai tot de beste stranden van Salou, aangezien het niet bekend is onder toeristen en het er zelden druk is.
 
Je zult nooit moeilijkheden hebben met het vinden van een een plekje. Er zijn echter geen faciliteiten op dit strand. Daardoor kun je wel lekker genieten van een stranddagje tijdens je vakantie in Salou, even helemaal afgesloten van de rest van de wereld.      

13. Platja Larga, Salou

Platja Larga in Salou, Costa Dorada
 
Salou heeft meerdere topstranden, het is dan ook een van de meest populaire vakantiebestemmingen aan de Costa Dorada. Platja Larga ligt net buiten het stadscentrum en wordt omringd door een heerlijk geurend dennenbos.
 
Dit semi-stedelijke strand is 600 meter lang en 35 meter breed en heeft fijn, goudkleurig zand en kalm water. Ook de basisfaciliteiten zoals toiletten en douches zijn aanwezig, net als de mogelijkheid om strandbedjes en parasols te huren. 
 
Het is ook mogelijk om jetski´s en waterfietsen te huren, dus je kunt dit prachtige stukje kust ook vanaf het water bekijken. Geniet van een van de leuke familieactiviteiten die Salou te bieden heeft

14. Playa del Regueral, Cambrils

Playa de Regural in Cambrils, Tarragona, Costa Dorada
 
De volgende vakantiebestemming aan de Costa Dorada, ten zuiden van Salou, is het prachtige kuststadje Cambrils. Cambrils is een zeer populaire familie vakantiebestemming dankzij de vele, veilige stranden en het grote aanbod aan kindvriendelijke activiteiten. 
 
Playa del Regueral is het hoofdstrand van Cambrils, het ligt namelijk direct naast het stadscentrum en de boulevard loopt langs de gehele lengte van het strand. Het is makkelijk te bereiken door de handige locatie en met alle families, locals en toeristen die het bezoeken is het een erg druk strand. 
 
Er zijn veel interessante dingen te zien en te doen in Cambrils en het hoofdstrand is daarop dan ook geen uitzondering. Het is 1,2 kilometer lang en heeft bars, restaurants, douches, verhuur van strandbedjes en volleybalvelden. Ook kun je er watersportactiviteiten doen zoals waterskiën en een tochtje maken op een bananenboot.  

15. Playa de Vilafortuny, Cambrils

Playa de Vilafortuny in Cambrils, Tarragona, Costa Dorada
 
Een ander gouden strand in Cambrils is het Playa de Vilafortuny, dat verbonden is met Playa del Regueral. Het is een strand van 1,5 kilometer lang bij 70 meter breed, heeft gouden zand en verschillende faciliteiten zoals douches, strandbedjes en speelplekken voor kinderen. Dit maakt het de ideale plek voor een familievakantie in Cambrils

16. Cala de les Sirenes, Miami Platja, Tarragona

Cala de les Sirenes Miami Platja in Tarragona, Costa Dorada
 
De Cala de les Sirenes Baai is deel van Miami Platja en is 180 meter lang. Het zand is fijn en het water is rustig, alhoewel het ongelijk afloopt en je dus uit moet kijken met de stroming. Houd hier vooral rekening mee als je naar het strand gaat met jongere kinderen en/of ouderen.
 
Het strand wordt dagelijks schoongemaakt en er zijn een paar basisfaciliteiten zoals douches, een restaurant en benodigdheden voor watersport. Het is een van acht kleine baaitjes, die allemaal deel uitmaken van een beschermd natuurgebied. Het gebied rondom de baai is rotsachtig en is bezaaid met dennenbomen en struiken. 

17. Playa El Torn, Tarragona

Playa El Torn in Tarragona, Costa Dorada
 
Gelegen in een beschermd natuurgebied op slechts een paar minuten afstand van het stadje L´Hospital de L´Infant, ligt dit nudistenstrand. Het biedt de perfecte combinatie van onaangetaste stranden en een prachtig groene omgeving. Het ligt redelijk afgelegen en is daarom rustig en perfect voor ontspanning zonder omgeven te worden door grote massa´s mensen.
 
Playa El Torn is 1.400 meter lang en ongeveer 70 meter breed, het zand is donker en het water is rustig en warm. Het strand wordt regelmatig schoongemaakt en heeft wat basisfaciliteiten zoals toiletten en verhuur van strandbedjes. Het is het perfecte strand voor een groep vrienden of een koppel dat op zoek is naar een plek om te ontspannen in rust en afzondering. 

18. Playa Riumar, Tarragona

Playa Riumar in Tarragona, Costa Dorada
 
Playa Riumar is bijna 4 kilometer lang en 150 meter breed en strekt zich uit langs het oostelijk gebied van Delta de L´ebre. Het is een van de enige stranden aan deze kust dat duinen heeft en het zand is zacht en goudkleurig. Tel hier ondiep water bij op en je hebt een goede, veilige optie voor een familievakantie aan de Costa Dorada. Omdat het zo lang is, is het strand niet te druk en is het een populaire optie voor surfers en windsurfers dankzij de dagen met veel wind. Het heeft vele faciliteiten zoals een parkeerplaats, douches, een post van het Rode Kruis, beach bars en verhuur van watersportbenodigdheden. 
 
Het is gelegen in het Delta de L´ebre Natuurreservaat, dat de natuurlijke habitat is voor vele soorten vogels. Het park heeft meerdere wandelpaden en uitkijkpunten, wat dit strand de ideale bestemming maakt voor liefhebbers van flora en fauna en watersport. 

Met zo'n groot aanbod aan stranden, is de Costa Dorada de perfecte bestemming voor je volgende strandvakantie naar Spanje. Of je nu met kinderen, familie of vrienden reist, je hebt alle benodigde informatie om een weloverwogen keuze te maken. Lees alles nog eens goed door en kies de beste strandbestemming aan de Costa Dorada!

Kaart