El Hierro - Puur natuur op de Canarische eilanden

Vroeger, toen de mensen nog dachten dat de Aarde gewoon plat was, leek El Hierro de laatste plaats in het westen waarheen je kon zeilen zonder van de planeet te vallen!

Tegenwoordig is reizen naar dit fantastisch groene Canarische Eiland veel eenvoudiger. Vooral reizigers die alles zelf plannen en organiseren, trekken naar El Hierro. Velen kiezen daarbij voor een appartement op Tenerife of een van de andere Canarische Eilanden, met El Hierro als excursie tijdens hun verblijf.

Uitkijkpunt over Las Playas, El Hierro

Nog nooit gehoord van El Hierro? Dit eiland is het kleinste van alle Canarische Eilanden en een paradijs voor natuurliefhebbers! 

El Hierro's bekendheid en reputatie als het groenste Canarische Eiland groeit over de hele wereld, want het is nog ongerept, uniek en vol natuurlijke pracht. Hier zul je geen winkelcentra of luidruchtige Engelse bars vinden. 

Ben je een natuurfan, dan zal dit je favoriete plek zijn voor een vakantie op de Canarische Eilanden.

Wat maakt El Hierro zo anders?

El Hierro eiland, Canarische Eilanden

Slechts 10.000 mensen genieten het privilege op dit kleinste Canarische eiland te wonen. Ga vooral niet op zoek naar hotels of kunstmatige stranden. Niets van dat alles komt tussen het prachtige natuurlijke landschap, de vredige dorpjes en fascinerende bossen.

Nergens kom je zo dicht in contact met de natuur. Het eiland is slechts 30 kilometer lang, maar de adembenemende landschappen en het weer veranderen voortdurend. Een zware regenstorm kan hier in luttele minuten omslaan in een helderblauwe lucht met zon!

Ook onder water is El Hierro een en al verrassing en natuurlijke charme. De oceaan openbaart er fantastische geheimen aan duikers, die van heinde en ver hiernaartoe reizen om het unieke mariene leven te ontdekken.

Is dit het groenste eiland ter wereld?

El Hierro, Canarische Eilanden

De mensen van El Hierro zijn erg natuurbewust. Het eiland heeft het ambiteuze doel om via hernieuwbare energiebronnen volledig zelfvoorzienend te worden:

- El Hierro opende een nieuwe windenergie centrale in 2015, dat nu al instaat voor meer dan de helft van de energie nodig voor het eiland. 

- Een ander doel is om mensen alleen met milieuvriendelijke, elektrische voertuigen te laten rijden. Daarom zul je ook auto-opladers zien op de vreemdste plaatsen op het eiland.

Deze belangrijke eco-projecten hebben de aandacht van de hele wereld getrokken. Het groene imago van El Hierro trekt zowel toeristen als wetenschappers naar dit milieuvriendelijke eiland, dat trouwens bij de door UNESCO erkende biosfeerreservaat-gebieden hoort.

El Hierro is misschien wel het groenste eiland ter wereld!

De vele gezichten van El Hierro

La Frontera vallei, El Hierro Island

Het is haast niet te geloven hoe de landschappen van El Hierro van de ene minuut op de andere kunnen veranderen. Zo kan het gaan van heel groen en nevelige bossen of vruchtbare valleien tot een soort vulkanisch landschap. De geweldige uitzichten op de blauwe Atlantische Oceaan zullen alle reizigers bekoren!

Waar krijg je de beste uitzichten?

Het beste is het om een auto te huren in El Hierro. Zo kom je ook op de meest fascinerende plekjes. 

El Hierro, Canarische Eilanden

De westkust van El Hierro is het dunst bevolkte gebied van het eiland. Het mag dan verlaten aanvoelen, hier kun je rijden tussen de meest spectaculaire landschappen!

La Frontera, El Hierro

Volg daartoe het bochtige weggetje van El Pinar naar het kleine dorpje Sabinosa en rijd langs de hele weg naar het stadje La Frontera. Check wel even de condities van de wegen vooraf, want soms zijn ze gesloten omwille van aardverschuivingen.

Een ander schitterend uitkijkpunt op El Hierro vind je in onze Top 12 Miradores in Spanje (nummer 10).

Waar kun je heerlijk zwemmen?

Eigenlijk zijn er nauwelijks stranden op dit eiland, maar zwemmen is hier juist zo uniek en anders in een van de natuurlijke zwembaden!

Sea pools, El Golfo, El Hierro

Ook zijn er overal op het eiland tal van mooie plekjes in de natuur met picknick-tafels en barbecue-voorzieningen. Vaak is er zelfs een trapje naar de zee, zodat iedereen die dat wil gemakkelijk een duik kan nemen.

Verblijf je liever op een Canarisch Eiland met enkele van de mooiste stranden van Spanje, bekijk dan zeker onze selectie accommodatie voor vakantie op Fuerteventura. Dit staat bekend als het Canarische eiland met de beste stranden en biedt een prima uitvalsbasis, want ook vanaf Fuerteventura is het gemakkelijk om El Hierro te bereiken. 

Natuurlijke zwembaden Pozo de Calcosas, El Hierro

De beste natuurlijke zwembaden op El Hierro zijn Charco Azul (Vertaald: 'Blauwe Plas') en La Maceta, beide gelegen in La Frontera en Pozo de Calcosas in het noordelijke punt van het eiland.

Vulkaan onder water

Nog een reden waarom El Hierro internationaal de aandacht trekt, is door het fascinerende geheim dat het verbergt diep in het blauwe water van het eiland. Een heuse vulkaan onder water duwt zich er een weg naar boven vanuit de oceaan, recht voor de kleine vissershaven La Restinga. 

La Restinga dorpje, El Hierro

In 2011 werden al 600 inwoners van La Restinga geëvacueerd toen deze vulkaan onder water grote hoeveelheden gas in de lucht begon te spuwen, na een aardbeving met een schaal van 4.3. De zee kleurde zelfs groen door deze vulkaangassen en ook lavabubbels waren te zien voor het vissersdorpje!

De vulkaan raakt elke dag dichter bij het zeeniveau. Op dit moment is de vulkaantop nog maar 70 meter van het wateroppervlak verwijderd. 

Wordt dit een nieuwe vulkaan in de collectie van de Canarische Eilanden? Dat valt nog te bezien.

Hoe kom je er? 

Las Playas, El Hierro

Je kunt naar El Hierro vanuit de naburige eilanden Tenerife, La Gomera en Gran Canaria, met tal van mooie stranden. Vluchten en ferries vertrekken geregeld naar het eiland, met gelijkaardige prijzen voor beide. 

De Canarische Eilanden hebben hun eigen vluchtmaatschappij - Binter. Het biedt dagelijks vluchten van Tenerife en Gran Canaria naar El Hierro. De maatschappij verkoopt ook vluchten naar El Hierro vanuit andere Canarische Eilanden, maar altijd met een stop onderweg in Tenerife of Gran Canaria.

Kies je ervoor op een ander Canarisch Eiland te verblijven en een daguitstap of excursie naar El Hierro te maken, dan kun je prima verblijven in een private woning speciaal uitgerust voor je vakantie op Gran Canaria. Nog een aantrekkelijke optie is een verblijf in een appartement in Lanzarote, dat voor alle leeftijden heel wat te bieden heeft. 

Een tragere maar comfortabele optie om te reizen naar El Hierro is per ferryNaviera Armas reist zes keer per week naar El Hierro vanuit Los Cristianos, Tenerife, ook met heerlijke stranden. Hetzelfde bedrijf verbindt El Hierro met het eiland La Gomera

Kaart van El Hierro