Mis de 5 mooie strandparadijzen van Lloret de Mar niet!

De Costa Brava was destijds een van de eerste gebieden in Spanje waar toeristen op af kwamen, met Lloret de Mar als een van de vroegste vakantieoorden. Deze zonnige kustplaats, comfortabel gelegen op 30 km van Gerona en 80 km van Barcelona, heeft nog altijd veel aantrek. Bezoekers kunnen er immers genieten van cultuur, natuur en vooral schatten van stranden en baaitjes, veelal met Blauwe Vlag (onderaan aangeduid op de kaart). Wij helpen je graag om de allermooiste niet te missen, met enkele tips voor mooie wandelingen en bezienswaardigheden!

1. Cala Banys

Lloret de Mar - Cala Banys 

Sluit je ogen en beeld je in: een sprookjesachtig kasteel, een fotogeniek bos van pijnbomen, daaronder een aanlokkelijk baaitje,... Het is het Castell de Sant Joan dat pronkt aan de Cala Banys, met helderblauw water dat het baaitje perfect geschikt maakt om te snorkelen en vissen (meer dan om te zonnebaden).

In onderstaande video kun je verschillende stranden op deze lijst al écht bekijken... en wegdromen:

 

Hoe kom je bij Cala Banys? 

Wandel in zuidelijke richting vanaf het belangrijkste strand van Lloret de Mar via een speciaal aangelegd wandelpad. Het is nog een halve kilometer (10 minuten) wandelen vanaf het einde van Playa de Lloret bij het Monument de la Doña Marinera, een 2,4 meter hoog bronzen standbeeld ter ere van de visservrouwen. (De opgestoken hand naar de zee zou daarom verwijzen naar het afscheid of verwelkomen van hun man). 

Je kunt er ook met de wagen heen; er is een ondergrondse parking bij Bar Cala Banys.

Tip! Via een weg vanaf Playa de Lloret (nr. 4 op deze lijst) kun je wandelen naar de toren van het San Joan kasteel, of via een pad dat de klif oploopt voorbij het standbeeld. De weg vanaf het strand is iets langer maar minder steil. (Toegangsprijs: 3€; 1.50€ voor studenten en senioren).

Nog een tip! Vanuit Lloret de Mar kun je wandelen voorbij het San Joan kasteel richting het Fenals strand (nr. 3 op deze lijst), via het Sa Caravera baaitje. Je kunt zelfs verder op wandeling tot Blanes! Dat is dan 7 km, zowat 2, 5 uur te voet.

2. Cala Boadella

Santa Clotilde - Zicht vanuit de Tuinen de Santa Clotilde op Cala Boadella 

Half baai, half strand, met goudkleurig zand over een lengte van 250 meter. Het kristalheldere water schittert er uitnodigend in de zon, en geeft dit strand een welverdiende Blauwe Vlag. Het is niet zo gemakkelijk toegankelijk als Banys, zodat ook nudisten hier graag komen pootjebaden. Zij doen dit discreet aan de noordkant, in het meer rotsachtige deel. 

Hoe kom je bij Cala Boadella? 

Er zijn 3 manieren mogelijk:

- Met de wagen: je trekt richting Blanes en rijdt af bij de aanwijzing Jardins de Santa Clotilde en Cala Boadella.

Lloret de Mar, Santa Clotilde Tuinen

Tip! De prachtige Catalaanse landschapstuinen of Jardins de Santa Clotilde liggen net ten zuiden van het centrum van Lloret, op zowat 40 minuutjes wandelen door verschillende wijken en langs het Fenals strand (hieronder beschreven in nr. 3). Het ontwerp dateert uit het begin van de 20ste eeuw. De ligging ervan bovenop een klif biedt adembenemend uitzichten op de Boadella baai. Leuk ook voor een picknick op een van de bankjes, met zicht op de Costa Brava!

4 km verder ten zuiden is er trouwens nog een Tropische Botanische Tuin, Pinya de Rosa (elke dag open, 9:00-19:00)

- Met de trein: Neem de Carrilet Turístic (rijdt enkel in de zomer) vanaf Lloret's hoofdpromenade naar de hierboven vermelde Jardins.

- Te voet: Wandel 2,5 kilometer vanuit vakantieoord Lloret de Mar.

3. Platja de Fenals

Lloret de mar, Fenals strand

Dit schone, rustige strand met Blauwe Vlag ligt op slechts een kwartiertje wandelen vanuit Lloret de Mar zelf. Er zijn enkel basisvoorzieningen als strandwachten en een chiringuito of strandbar. Wel is er een speciaal voorziene toegang naar de kustlijn voor andersvaliden. Je hebt met 775 meter ook meer plaats om te zonnebaden dan in de baaitjes.

4. Playa de Lloret

Lloret de Mar, zeezicht

Hoewel dit prachtige zandstrand wel 1,6 kilometer lang is, slingert er geen vuilnis rond. Daarom wordt het steeds opnieuw beloond met een Blauwe Vlag-erkenning voor kwaliteit, netheid en uitstekende voorzieningen. Het loopt immers langs het hele centrum van Lloret de Mar. De levendige promenade erboven, omzoomd met palmbomen, biedt allerlei bars en restaurants.

 

Lloret de Mar - Sa Caleta

Aan het noordelijke uiteinde is er nog een klein baaitje, 'Sa Caleta'. Lees er meer over in onze Top 10 Costa Brava stranden (nr. 3).

Tip! Je kunt een prachtige wandeling beginnen langs Sa Caleta en het majestueuze Castell d'en Plaja kasteel, en dan kom je voorbij een tunnel op een van de mooiste stukjes van deze kustlijn, met het heldere water typisch voor de streek. Je kunt zelfs helemaal verder tot het wondermooie Tossa de Mar.

Nog een tip! Vanaf het strand van Lloret kun je ook rustigere stranden opzoeken, met de boot bovendien (zie onderaan dit artikel), bijvoorbeeld naar Fenals of ons volgende prachtstrand in nr. 5, Santa Cristina.

5. Platja de Santa Cristina

Lloret de Mar - Playa de Santa Cristina 

Heerlijk beschut zonnen tussen heuvels in kan aan het Santa Cristina strand met ook al een Blauwe Vlag. Hier zullen golven noch wind je vakantierust verstoren. Er waait hoogstens een zacht briesje, waardoor de Mediterrane Zee heerlijk kalm zwemwater biedt. Daal vanaf de gelijknamige kapel neer in dit tropische paradijs, schakel je telefoon uit en vergeet de rest van de wereld...

Wil je verder strandhoppen, kies dan ook een van de prachtstranden in Tossa de MarOf geniet er van een dagje cultuur en middeleeuwse schoonheid.

Tip: Vanuit Lloret de Mar en naburige stranden kun je met de boot naar Tossa (met glazen doorkijkbodem) of andere bestemmingen als Blanes, Santa Susanna en Calella. Tickets zijn te koop op het strand zelf in houten stalletjes. De prijzen variëren van 8€ (Lloret-Fenals) tot 30€ (Tossa-Calella). 

Meer bijzondere uitstapjes in de omgeving van Barcelona.