De Beste Nationale Parken in Spanje

Spanje is het thuisland van vele spectaculaire nationale parken, elkeen met hun eigen unieke aanbod aan flora en fauna. Eén van de beste remedies tegen de dagelijkse stress , is eropuit trekken in de natuur. Ervaar de natuur op zijn best, huur een vakantieverblijf op het Spaanse platteland, spot zelzame diersoorten in hun natuurlijke omgeving en kom volledig tot rust terwijl je deze vredige locaties verkent!  

Nationaal Park Picos de Europa 

Het park Picos de Europa bevindt zich in de bergen van Cantabrië en strekt zich uit over de provincies Asturië, Leon en Cantabrië met een totale lengte van meer dan 646 km. Dit gebied bevat een aantal van de meest adembenemende landschappen van Spanje, gecreëerd door de effecten van ijs en regen, waardoor hier een prachtig karstsysteem is ontstaan. De wandelliefhebbers onder ons kunnen hier hun hartje ophalen: hier zijn ontelbare wandelroutes die je doorheen diepe kloven en weelderige valleien laten slingeren. Beleef hier het traditionele bergleven, proef van de lokale keuken en bewonder de architectuur door enkele van de mooiste dorpjes in de omgeving te bezoeken. Aan de voet van het gebergte, vind je Posada de Valdeón aan de zuidkant, Arenas de Cabrales aan de noordkant en Potes in het oosten.  

Het klimaat is vochtig en regenachtig en de meeste plaatsen zijn hier in de winter bedekt door een sneeuwtapijt. Er zijn talrijke wandelroutes in de Picos de Europa,  ideaal voor fanatieke wandelaars. Je moet hier wel oppassen voor de mistbanken die zomaar uit het niets kunnen verschijnen waardoor het moeilijk is het wandelpad voor je te zien. Ook als wandelen niet jouw ding is, is het nog steeds mogelijk de onvoorstelbare schoonheid van dit gebied waar te nemen door gebruik te maken van de Fuente Dé kabelbaan, gelegen in het hartje van de Picos de Europa in Cantabrië die passagiers in amper 4 minuten tijd tot op 1823 meter hoog brengt. 

Nationaal Park Caldera de Taburiente , La Palma

Caldera de Taburiente domineert het noordelijke deel van La Palma. Dit nationaal park is ontstaan door het proces van erosie nabij de krater van de vulkaan, ongeveer 2 miljoen jaar geleden en strekt zich uit over 10 kilometer. Hier woonde de laatste inheemse bevolking van de archipel tot en met de 15de eeuw.  

Het volledige eiland La Palma is verklaard als biosfeerreservaat van UNESCO. Het unieke landschap van Caldera de Taburiente wordt gekenmerkt door diepe ravijnen, kleurrijke watervallen, dicht beboste dennenwouden en grillige kliffen. De beste manier om de ruige natuur in dit gebied te ontdekken, is te voet. Dit park beschikt over een uitgebreid netwerk aan bewegwijzerde en goed onderhouden wandelpaden. Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden in Taburiente is de waterval 'Cascada de Colores'. Deze attractie is gemakkelijk te missen en vereist dan ook een kleine afwijking van het pad door het "Las Angustias" ravijn om hier te geraken. Bewonder hier de groene, gele en oranje tinten die het hele jaar door verschillen in kleurlevendigheid, afhankelijk van de stroming uit het ravijn. 

Voor een echte unieke ervaring, is La Palma dé locatie bij uitstek voor sterrenkijken. Om overmatige lichtvervuiling te voorkomen, is het eiland wettelijk beschermd. Boek een astronomietour en het team zal je meenemen op een reis door de nachtelijke sterrenhemel terwijl je luistert naar hun mythologische verhalen. 

Hoewel La Palma bijna het hele jaar door een zonovergoten bestemming is, is de beste bezoekperiode aan het Nationaal Park Taburiente van mei tot oktober. Er is ook een camping in het park die het hele jaar toegankelijk is. Je moet op voorhand (minstens 24 uur van tevoren) toestemming aanvragen om hier te mogen kamperen en het aantal nachten is beperkt tot 2 tijdens de zomer en de heilige week (de week voor Pasen). De rest van het jaar kan je hier maximaal 7 dagen kamperen. 

Nationaal Park Aigüestortes , De Pyreneeën

Dit wondermooie landschap vinden we terug in de provincie Lleida. Het gebied strekt zich uit over 141 kilometer en is een waar paradijs voor natuurliefhebbers! Wandel hier rond kristalheldere meren, ruige bergen, stromende rivieren en spectaculaire watervallen. Aigüestortes is bovendien één van de beste nationale parken in Spanje om een overvloed aan dieren in het wild te kunnen spotten. Hier komen o.a. steenarenden, antilopen, reeën en de Pyreneese gems voor. De bezoekerscentra zijn gelegen in de dorpjes Boí en Espot met de hoofdingangen van het park in Pallars Sobirà en Alta Ribagorça. Eén van de meest typerende plaatsen in dit park is het meer van Sant Maurici dat een adembenemend uitzicht geeft op de toppen van Encantants. 

Dit park heeft een ruim aanbod aan wandelpaden, sommige speciaal gericht op de fervente wandelaars onder ons en andere, kortere paden, geschikt voor gezinswandelingen. De bezoekerscentra bieden gerichte informatie aan over de regelgevingen met betrekking tot het grondgebied en de toegang tot het park. Het Nationaal Park Aigüestortes  kan het hele jaar door bezocht worden en elk seizoen heeft zijn unieke schoonheid. In de winter kan het park barre weersomstandigheden ervaren en veel gebieden zijn dan door sneeuw bedekt, van mei tot september kan je hier wel volop genieten van aangenamere temperaturen. 

Nationaal Park Monfragüe, Extremadura

Het Nationaal Park Monfragüe is gelegen in Extremadura en deze hele provincie staat bekend om zijn opmerkelijke, natuurlijke schoonheid. In Monfragüe vinden we een overvloed aan vogels terug, evenals grotten met prehistorische schilderingen. Het park ligt aan de rivier de Taag en heeft verschillende wandelpaden die door de bergen heen lopen. Zwarte gieren, Spaanse keizerarenden, zwarte ooievaars en Egyptische gieren zijn maar enkele van de 280 verschillende vogelsoorten die over dit indrukwekkende landschap zweven. 

Er zijn vele wandelroutes die doorheen het park lopen, allemaal met een andere moeilijksheidsgraad. Als je geluk hebt, stoot je op andere wilde diersoorten in dit park zoals de Iberische lynx, herten, wilde katten, schilpadden en otters. 

Een ander, ongelooflijk attractief van dit park, is de aanwezigheid van prehistorische schematische rotskunst in zijn grotten. Op 100 verschillende locaties binnen dit natuurgebied, zijn rotsschilderingen ontdekt die de menselijke bezetting op dit land uit de koper-, brons- en ijzertijd onthullen. 

Het uitgelezen moment om een bezoekje te brengen aan het Nationaal Park Monfragüe is de lente zodat je de vogels kan zien. In de zomer kan het hier bloedheet worden en als je wilt gaan vogels kijken , kan je best bij zonsopgang of zonsondergang gaan. 

De Cíes Eilanden, Galicië

De Cíes Eilanden zijn simpelweg een natuurparadijs. De archipel bestaat uit witte zandstranden en kristhalheldere waters op slechts een veerboot verwijderd van Vigo. Het gebied bestaat uit drie eilanden: Monteagudo, Faro en San Martiño en de stranden zijn vergelijkbaar met die in de Caraïben. Playa Rodas, ooit bekroond tot mooiste strand ter wereld, is het bekendste strand. De eilanden pronken ook met weelderige dennenbossen, spectaculaire kliffen en indrukwekkende zandduinen. 

Toegang voor bezoekers is strikt beperkt en je moet een vergunning hebben. Er is een camping op het eiland voor als je graag wat langer dan één dag blijft. Het kampeerterrein is geopend van mei tot september en ook hiervoor is een vergunning nodig. 

Het is aanbevolen de Cíes eilanden tijdens de lente- en zomermaanden te bezoeken. Dan is het klimaat op zijn best en kan je volop genieten van de prachtige stranden en de ontelbare wandelpaden, midden in de ongerepte natuur. 

Cabrera archipel, Balearen

De Cabrera archipel ligt op ongeveer 15 kilometer ten zuidoosten van de kust van Mallorca. Ze bestaat uit 19 ruige eilanden en is daarmee het grootste natuurreservaat van Spanje. Er zijn geen permanente bewoners op deze eilanden o.w.v. hun afgelegen locatie wat tot gevolg heeft dat deze wondermooie streek totaal ongerept bewaard is gebleven en je kan hier dan ook enkel per boot geraken.  

Dit park herbergt bedreigde zeedieren zoals schildpadden en walvissen evenals zeldzame vis- en koraalsoorten die te vinden zijn in de onderwatergrotten. Om de diersoorten hier te beschermen, beperkt de Cabrera archipel het aantal rondvaarten en boten mogen hier enkel in de natuurlijke haven of in een ander specifiek gebied aanleggen.  

Eén van de beste attracties in Cabrera is de "Cova Blava" of de "Blauwe Grot". Dankzij de ligging van deze grot verlichten de stralen van de middagzon de rotswanden waardoor een prachtige saffierkleurige glans op het water ontstaat. Hier kan je boot- en watersportexcursies maken waarbij je kan zwemmen in deze helblauwe waters. 

Als je je geroepen voelt om deze beeldschone eilanden te voet te verkennen heb je geluk: er zijn hier immers zeer veel wandelpaden van verschillende moeilijkheidsgraden, van erg eenvoudige tot extreem vermoeiende routes. Eén van de gemakkelijkste wandelpaden brengt je naar het kasteel dat een adembenemend uitzicht biedt op het Tramuntana gebergte en op het Arta gebergte van Mallorca. Dagelijks worden hier ook begeleide wandelroutes aangeboden. 

De Cabrera archipel is erg populair onder duikers. Op de beschermde zeebodem van Posidonia oceánica leven meer dan 400 plantensoorten en 200 vissoorten. Om het behoud van de natuurlijke leefomgeving te beschermen, zijn er dagelijks slechts een beperkt aantal duikexcursies toegestaan. Als je een vakantiehuis huurt in Mallorca, is de ideale tijd voor een bezoek aan de Cabrera archipel tijdens de lente en de zomer wanneer de temperaturen schommelen tussen 21°C en 25°C zodat je met volle teugen van de stranden en wandelpaden kunt genieten!

De Doñana Moerassen, Andalusië

Het Nationaal Park Doñana  in Andalusië wordt gekenmerkt door zoetwatermoerassen, zandstranden, duinen en mediterraan bos. Dit park strekt zich uit over 543 kilometer en loopt doorheen de provincies Huelva, Cadiz en Sevilla. Doñana herbergt twee unieke ecosystemen en is Europa's grootste drasland. Ervaar de ruige natuur en spot de zeldzame Iberische lynx en de moorse landschildpad evenals meer dan 300 vogelsoorten, waaronder flamingo's. 

Er zijn verschillende mogelijkheden om het park te bezoeken. Eén van de beste excursies is de boottocht vanuit Sanlúcar de Barramed. De oversteek leidt je door een gedeelte van het nationaal park waar je roze flamingo's en reigers kunt observeren. Verken het gebied te voet via de verschillende wandelpaden en bezoek de zandklif van Asperillo, de verschuivende zandduinen aan de monding van de rivier Guadalquivir en geniet van kilometers aan ongerepte stranden. 

De beste periode om Nationaal Park Doñana te bezoeken is van maart tot mei en van september tot november. Tijdens deze maanden is er het meeste vogelactiviteit, observeer het nestelen en voeden in de lente en de vogeltrek in de herfst. 

Nationaal Park Teide, Tenerife

Het Park El Teide is één van de meest indrukwekkende natuurwonders van Tenerife. Het is hier dat je de hoogste berg van Spanje vindt - El Teide. Deze vulkaan (die nog steeds actief is) is vanaf ongeveer overal op het eiland zichtbaar, pronkend op een hoogte van 3718 meter. Het vulkanische landschap dat de berg omringt, beschikt over talrijke wandelpaden die zich uitstrekken over 190 kilometer en een abundantie aan flora en fauna bieden, evenals grotten en lavatongen. 

Met jaarlijks meer dan 3 miljoen toeristen is het Nationaal Park El Teide één van de populairste trekpleisters in Spanje. De kabeltram is één van de beste manieren om het park te observeren. Eens je de top bereikt, kan je genieten van adembenemende uitzichten over dit indrukwekkende landschap, alsof je van een andere planeet komt.   

Het gebied heeft een ruim aanbod aan wandelroutes, als je rond de krater van de vulkaan wilt wandelen dien je online een speciale vergunning aan te vragen. Merk de geelkleurige tint van het landschap op en ervaar de geur van de zwavel die in de lucht van de fumarolen hangt. 

Het Nationaal Park El Teide biedt nachtexcursies aan waarbij wereld's grootste bergschaduw op de zee wordt gezien onder het licht van de maan en de sterren. Deze "Sunset and Stars" Teide tour is inclusief transport voor kleine groepen met een gids die je laat zien hoe je een telescoop gebruikt en die je de Griekse mythologie, verborgen achter de sterrenbeelden, vertelt. De sterrenhemel hier, behoort tot de helderste ter wereld samen met die van Chili en Hawaï, waar het mogelijk is om 83 van de 88 officieel erkende sterrenbeelden te zien. 

El Teide kan in eender welke periode van het jaar bezocht worden en dankzij zijn locatie, ervaart Tenerife het hele jaar door aangename temperaturen. In de zomermaanden verlengt het park zijn openingstijden maar houd er rekening mee dat de temperaturen lange wandelingen erg moeilijk kunnen maken. 

Nationaal Park Timanfaya , Lanzarote

Als je een vakantieverblijf huurt in Lanzarote is een bezoek aan het Nationaal Park Timanfaya een absolute must! Dit ruwe terrein is gevormd door vulkaanuitbarstingen die plaatsvonden tussen 1720 en 1736 en door een andere in 1824. Het landschap strekt zich uit over 51 kilometer en lijkt wel uit een andere wereld te komen. 

Dit park, dat in 1993 uitgeroepen werd tot UNESCO-biosfeerreservaat, bedekt een kwart van het eiland. Toegang tot dit gebied is streng gereguleerd om de flora en fauna, die al bijna 300 jaar nagenoeg hetzelfde is gebleven, te beschermen. De beste manier om Timanfaya te bezoeken is door middel van een georganiseerde bustour of wandeltochten in kleine groepen. Tijdens de lente- en zomermaanden raden we je aan op voorhand te boeken om teleurstelling te voorkomen. 

Bewonder de grillige lavarotsen, de indrukwekkende rotsblokken, het terracotta zand en de silhouetten van de vulkanen. De vulkaan Timanfaya (waar het park naar vernoemd is) is tot op de dag van vandaag nog steeds actief. Voor een unieke dinerervaring, kan je terecht bij "El Diablo". Hier grillen de chef-koks het vlees zonder elektriciteit of gas maar door gebruik te maken van de hitte van de vulkaan. Je lunch wordt hier klaargemaakt door middel van een "Vulkan grill" op een lavabron die 6 voet (1,80 meter) onder de grond ligt en een temperatuur van 400°C heeft.   

Houd er rekening mee dat de temperaturen hoog kunnen oplopen in de zomer. Het park is een open ruimte dus vergeet niet om zonnebrandcrème en een hoofddeksel mee te nemen. 

Nationaal Park Ordesa en Monte Perdido, De Aragonese Pyreneeën

De omgeving van het Nationaal Park Ordesa en Monte Perdido wordt gedomineerd door het bergmassief van Monte Perdido op 3355 meter. Adem de zuivere lucht in terwijl je door weelderige bossen, stromende rivieren, steile bergruggen en oeroude gletsjermeren trekt! 

De wandelroutes variëren in moeilijkheidsgraad en je kan kiezen voor kortere paden of voor langere waarbij je kan overnachten in hostels, campings, landelijke pensions of accommodaties gelegen in het park. Eén van de populairste routes loopt door de Ordesa vallei die naar de Paardenstaart waterval leidt. Tijdens een wandeltocht van ongeveer twee uur, word je meegenomen door dichte bossen, groene velden en watervallen gevormd door de rivier Arazas. 

Er zijn meerdere bedrijven die adrenaline-gevulde activiteiten aanbieden in het park zoals 4×4 excursies, kajakken, raften en canyoning. Ook klimliefhebbers kunnen hier hun hartje ophalen, de unieke rotsformaties van dit park bieden tal van klimmogelijkheden. Er zijn vier hoofddomeinen voor rotsklimmen in de vallei en begeleide beklimmingen variëren in moeilijkheidsgraad en lengte. 

Het park is het hele door toegankelijk maar we raden aan om Ordesa en Monte Perdido te bezoeken op het einde van het voorjaar of in het begin van het najaar wanneer het klimaat milder is en het park minder druk bezocht wordt. 

Nationaal Park Sierra Nevada, Andalusië

Het Nationaal Park Sierra Nevada strekt zich uit over 850 kilometer en zijn verbluffend landschap wordt gekenmerkt door een wijd uitgestrekte bergketen, rivieren, gletsjermeren en besneeuwde toppen. 

Er zijn vele wandel- en fietsmogelijkheden, verspreid over het hele park. Sierra Nevada is het meest zuidelijke skigebied van Europa. Het skiseizoen hier is ook het langste in Europa, beginnend in november, en afhankelijk van de sneeuwval, kunnen de hellingen openblijven tot begin mei. 

Een absolute aanrader wanneer je in het Nationaal Park Sierra Nevada bent, is een bezoekje aan de witgekalkte heuveldorpjes in Alpujarras. Deze dorpjes liggen aan de voet van de Sierra Nevada aan de zuidkant en bieden een adembenemed uitizcht op de met sneeuw bedekte bergen. Pampaneira is het meest pittoreske witte stadje van het gebied en wordt gekenmerkt door de beekjes die midden door de smalle, geplaveide straatjes stromen. Breng een bezoekje aan de vele ambachtelijke winkeltjes en proef van de traditionele keuken. Er zijn veel wandelpaden die dwars door de heuvels, die de dorpjes met elkaar verbinden, lopen. Hier kan je je een idee vormen van hoe het leven is op deze afgelegen locaties. 

Het beste moment voor een bezoek aan het Nationaal Park Sierra Nevada is op het einde van de lente of in het begin van de herfst. De zomers kunnen erg heet zijn en in de winter kan hier een bijtende kou heersen. 

**Vergeet niet dat alle nationale parken in Spanje beschermde gebieden zijn en van groot belang zijn voor het milieu. Het is van essentieel belang dat de bezoekers de natuur die zij vinden op elk van deze locaties respecteren zodat de flora en fauna voort kunnen blijven bestaan. 

Aanbevolen artikelen: