Ontdek de 20 Mooiste Dorpjes van Noord-Spanje

Hoewel Noord-Spanje de thuisbasis is van enkele magnifieke steden, biedt de noordkust ook tal van interessante opties om tijd door te brengen buiten de gebaande paden. In dit artikel tonen we jou onze favoriete dorpjes in de noordelijke kustgebieden van Spanje!  

Baskenland

 • Hondarribia 

Hondarribia ligt vlak op de grens tussen Frankrijk en Spanje. Je kunt Frankrijk zelfs zien over het water en er is ook een bootje dat je over en weer vaart! 

Geniet van het culturele landschap en maak een wandeling door het historische centrum met zijn typische Baskische huisjes om daarna af te dwalen naar Calle San Pedro, de belangrijkste handelsroute van de stad.  

Ook het strand (Playa de Hondarribia) is, vooral in de zomermaanden, heel geliefd. Hoewel het hier niet zo warm wordt als aan de Middellandse Zeekust, kan je toch genieten van aangename temperaturen rond de 25 graden van juni tot augustus.  

Huizen in Baskische stijl, Baskenland

 • Pasai Donibane en Pasai San Pedro

Pasai San Pedro en Pasai Donibane  zijn twee stedelijke centra in Pasaia, een stad die gebouwd is rond de baai van Pasaia in de provincie Gipuzkoa van het Baskenland. Net zoals vele andere steden in deze regio, was Pasaia een belangrijke haven voor de maritieme handelsroute.   

Eén van de populairste attracties is de Albaola, De Maritieme Fabriek van de Basken, een door UNESCO gesponsord museum dat behoort tot het Baskische maritieme erfgoed. 

 • Getaria

Getaria is gelegen aan de Spaanse noordkust in de Baskische provincie Gipuzkoa. Het is een klein pittoresk vissersdorpje dat tevens de thuisbasis was van Juan Sebastián Elcano, één van de eerste personen die een reis om de wereld maakte. 

In zekere vorm bestond de stad al in het Romeinse tijdperk maar ze werd pas naar behoren gesticht in de middeleeuwen en is daarmee één van de oudste steden van de streek. 

Vandaag de dag kan je genieten van de belangrijkste bezienswaardigheden van dit kleine vissersdorpje. Breng een bezoekje aan het Cristobal Balenciaga Museum, begeef je naar de kerk van San Salvador of naar de vissershaven of wandel tegen de Monte San Alton op voor prachtige uitzichten over het dorp. 

 • Mutriku

Een bezoekje aan Mutriku is een must als je een vakantiehuis huurt in het Baskenland.  Het is een prachtige Baskische stad aan de Golf van Biskaje. Er zijn aanwijzingen die erop duiden dat er al duizenden jaren mensen in deze streek wonen maar deze versie van de stad was gesticht in 1209 door koning Alfonso VIII van Castilië.

De kerk van San André, gebouwd in 1080, is één van de oudste van de streek. Het historische stadscentrum herbergt verschillende herenhuizen, het stadhuis, de kerk Nuestra Señora de Asunción en een standbeeld van Cosme Damián Churruca, een marineofficier die om het leven is gekomen bij de slag van Trafalgar. 

 

Golf van Biskaje, Baskenland

 • Zarautz

Zarautz is een klein kuststadje dat absoluut een bezoekje waard is als je in San Sebastián verblijft aangezien het amper 10 mijl verderop ligt. Er zijn hier nogal wat dingen te doen, maar één van de populairste attracties is het strand, dat het langste van het hele Baskenland is. 

Kunstliefhebbers kunnen hun hartje ophalen in het Fotomuseum of het in Zarautz Museum voor Kunst en Geschiedenis. Vooral het laatste is bijzonder interessant omdat het gevestigd is in de Toren van Zarautz, het oudste gebouw van de stad. 

Zoals in zoveel Spaanse steden en dorpjes, vind je in Zarautz verschillende mooie kerken terug, waaronder de kerk van Santa Maria la Real en de kerk van Santa Clara.  

Sportievelingen kunnen hier heerlijk surfen, een sport die de laatste jaren steeds populairder wordt. 

Cantabrië

 • Castro Urdiales

Als je een vakantiehuis huurt in Cantabrië, is het bevallige stadje Castro Urdiales in het oosten van de provincie, een echte aanrader. Het is gelegen aan de Golf van Biskaje en populair bij toeristen o.w.v. zijn prachtige stranden en gezellige haven. 

In de oude stad (Puebla Vieja) vind je tal van historische monumenten en bezienswaardigheden terug. Het meest bekende bouwwerk is de kerk van Santa María de la Asunción, een 13de-eeuws gebouw in gotische stijl waarvan de constructie bijna twee eeuwen geduurd heeft!  

Op wandelafstand van de kerk, vind je het kasteel en de vuurtoren, fantastische bestemmingen voor uitzichten over de stad en over de indrukwekkende kustlijn. 

 • Santillana del Mar

Santillana del Mar is een heel interessante stad. Hoewel de naam (Mar = Zee) anders doet vermoeden, is Santillana del Mar geen kuststad. Maar dat betekent niet dat deze stad geen bezoekje waard is. Integendeel, Jean-Paul Sartre noemde het tenslotte de mooiste stad van Spanje; als dat geen uitnodiging is!  

Het is de moeite waard om het Nationaal Museum en het Onderzoekscentrum van Altamira te bezoeken. Het museum is gewijd aan de Altimara grot, die behoort tot het UNESCO-werelderfgoed. 

Ook het centrum van de stad is magnifiek met de Plaza Mayor de Ramon y Pelayo als topbestemming voor jouw vakantiekiekjes! 

Als je reist met kleine kinderen, kan je een bezoekje brengen aan de dierentuin die ongetwijfeld voor enkele uren vermaak zal zorgen.  

 • Comillas

Comillas is een fascinerende plaats die eens de hoofdstad van Spanje was. Hoewel dit maar voor één dag was op 5 september 1881, is Comillas hierdoor nog steeds lid van een heel exclusief clubje samen met Madrid en Toledo. 

Het was een populaire bestemming bij de Spaanse koninklijke familie en de Spaanse adel en het oudste gedeelte van de stad herbergt talrijke herenhuizen. Je hoeft alleen maar naar de schilden te kijken om te achterhalen welke beroemde families deze fantastische gebouwen "thuis" noemden. 

Ook bij toeristen is deze stad erg geliefd o.w.v. de prachtige omgeving en de populaire bezienswaardigheden waaronder een paleis ontworpen door Antoni Gaudí, het Palacio de Sobrellano (een ander paleis), het strand en de toonaangevende Pauselijke Universiteit van Comillas.  

Strandlandschap in Cantabrië

 • Cicera

Cicera is een heel klein dorpje in Peñarrubia, Cantabrië. Als je op zoek bent naar een authentieke beleving van landelijk Spanje, is dit dé place to be. 

De populairste bezienswaardigheid is de kerk, maar naar Cicera ga je eigenlijk om te wandelen. Met Cicera als uitvalsbasis, kan je zo ongeveer alle richtingen uitgaan voor prachtige wandelroutes die je naar adembenemende uitzichtpunten over de vallei leiden. 

 • San Vicente de la Barquera

San Vicente de la Barquera kan je moeilijk een stad noemen omdat het grootste gedeelte ervan ingenomen wordt door het Natuurpark van Oyambre. Er is natuurlijk wel een stad die je kunt bezoeken maar het park is de belangrijkste attractie hier. 

Het natuurpark strekt zich uit over 196 hectare en beschikt over meerdere fantastische wandelpaden. Je kunt hier langs de kust, langs de bergen of langs de rivier wandelen. Naast individuele wandelingen, kan je de galerie bezoeken of deelnemen aan workshops met het hele gezin. 

Deze gemeente heeft een aantrekkelijk historisch centrum met bezienswaardigheden zoals het kasteel van de koning, de kerk van Santa María de los Ángeles en de stranden van Oyambre. 

Asturië

 • Llanes

Llanes strekt zicht uit over de Asturische Costa Verde. Oorspronkelijk was dit een vissershaven en je kunt dit erfgoed terugzien in de monumenten en de tradities van de stad, vooral in het standbeeld van het Vissersvrouw die uitkijkt over de zee, wachtend op de terugkeer van haar echtgenoot. 

De vissershaven wordt geanimeerd door kleine, kleurrijke bootjes en ligt op wandelafstand van een paar strandjes en andere trekpleisters. 

Gedeeltes van de 13de-eeuwse stadsmuren staan nog steeds overeind evenals de Toren van Llanes, die zeker een bezoekje waard is. Andere aantrekkelijke bezienswaardigheden zijn de mooie basiliek van Santa Maria del Conceyu en la Virgen de la Guía, een kerk die iets verder buiten de stad gelegen is. 

Llanes, Asturië

 • Cudillero

Deze stad wordt regelmatig vermeld om zijn schoonheid. Wanneer je de foto's ziet begrijp je waarom! Maar het is uiteraard interessanter om het met je eigen ogen aan te schouwen! 

Je kan ongetwijfeld de hele dag doorbrengen met het stadscentrum te bewonderen maar laat dat je er niet van weerhouden om ook buiten de stad en langs de kustlijn op verkenning te gaan. Je zou de Cabo Vidio en de vuurtoren bovenaan op je bucketlist moeten zetten. 

Als je deelneemt aan de noordelijke weg van de bedevaart naar Santiago de Compestela, kom je voorbij Cudillero. Maak gebruik van de gelegenheid om hier een tijdje te blijven.  

Cudillero, Asturië

 • Luarca

Luarca is een andere stad op het noordelijke pad van de bedevaart naar Santiago de Compostela. Het is een klein vissersdorpje aan de Asturische kust en het is gekend om zijn prachtige architectuur, zijn gastronomie en het beschikt over enkele interessante toeristische trekpleisters. 

Enkele van de populairste attracties zijn de Vissershaven, het Paleis van de Marquis van Ferrera en de vuurtoren. Er was hier voorheen een natuurhistorisch museum dat gewijd is aan een reuzeninktvis maar dit werd helaas een tijdje geleden gesloten. Naar alle verwachtingen wordt het binnenkort opnieuw geopend. 

Als je op reis gaat naar Luarca, raden we je aan om een bezoekje te brengen aan de tuinen die uitkijken over de haven. De tuinen bevinden zich op wandelafstand van het stadscentrum en bieden adembenemende uitzichten over de stad. 

 • Covadonga

Als je kiest voor een vakantie in Asturië, moet je ongetwijfeld een bezoekje brengen aan Covadonga en zijn meren. Covodonga ligt aan de voet van het Picos de Europa-gebergte en is dé bestemming bij uitstek voor fervente trekkers of wandelaars. 

Hoewel er in Covadonga een heel kleine nederzetting met een paar hotels is, zullen de meeste reizigers in de nabijgelegen stad Cangas de Onis verblijven en zich van daaruit naar Covadonga en de Meren van Covadonga begeven. 

Terwijl je daar bent, kan je met volle teugen genieten van adembenemende uitzichten over de omliggende natuur, religieuze heiligdommen en prachtige kerken. 

Het gebied zelf was het thuisfront van een belangrijke Spaanse overwinning tijdens de Reconquista. Het was één van de eerste overwinningen in meer dan zeven eeuwen aan gevechten tussen de Spaanse katholieken en de Moren. 

 • Ribadesella

Ribadesella is een klein dorpje aan de Cantabrische Zee en het is één van de mooiste dorpjes in Asturië. Het is tevens de geboortestad van koningin Letizia van Spanje, de vrouw van koning Felipe VI. 

Je kan tot rust komen in het stadscentrum, een bezoekje brengen aan de kerk of naar de waterkant gaan. 

De nabijgelegen Tito Bustillo-grot maakt deel uit van het UNESCO-werelderfgoed en herbergt grotschilderingen van bijna 30.000 jaar oud! 

Als je jezelf tot de fijnproevers rekent, raden we je aan om Ribadesella te bezoeken tijdens het vis- of kaasfestival, twee populaire evenementen op de kalender van het dorp. 

Ribadesella, Asturië

Galicië

 • Sobrado

Sobrado, ook wel gekend als Sobrado dos Monxes in de lokale Galicische taal, is een kleine stad in de provincie A Coruña van Galicië. Het is bekend om zijn trappistenklooster en het is een fantastische bestemming voor natuurliefhebbers. 

De stad herbergt een kunstmatige lagune die gebouwd werd door de monniken van het bovengenoemde klooster met het oog op de bevordering van de lokale landbouw. In de buurt van de stad is er ook een prachtig eikenbos en in het buurtdorp Portacal, kan je de tweede oudste eik van de streek aanschouwen. 

 • Combarro

Combarro is een prachtig klein vissersdorpje in Poio, Galicië. De populariteit van dit stadje blijft groeien en dat is, gezien zijn charme, dan ook allesbehalve verwonderlijk.  

Naast gewoon te genieten van de schoonheid die deze stad te bieden heeft, wil je misschien ook wel een bezoekje brengen aan de horreos. Horreos zijn typisch houten of stenen Galicische graanschuren die bovenop meerdere pilaren gebouwd zijn om te voorkomen dat knaagdieren eraan gaan knabbelen. 

Je kan ook de Igrexa San Roque bezoeken, de toonaangevende kerk van de stad, of heerlijk ronddwalen in de vissershaven van Combarro. 

 • Monforte de Lemos

Monforte is groter dan een typisch dorpje, maar het zou echt jammer zijn om deze bestemming niet op je lijstje te zetten. Het is tenslotte een wondermooie plaats met minder dan 20.000 inwoners. 

Als je verzot bent op treinen of als je reist met kleine kinderen, vind je vermaak in het Museo del Ferrocarril van Galicië, een excellent spoorwegmuseum met een prachtige collectie locomotieven. 

Om een beetje geschiedenis op te snuiven, begeef je je naar het middeleeuwse gedeelte van de stad. Ga naar het kasteel of bezoek de kerken die gebouwd werden tussen de 14de en de 17de eeuw. 

Bedevaart naar Santiago de Compostela

 • O Cebreiro

O Cebreiro is een tussenstop van de bedevaart naar Santiago de Compostela en in juli en augustus, wanneer veel wandelaars ervoor kiezen om deel te nemen aan de bedevaartstocht, zijn de hostels, hotels en restaurants van dit anders zo rustige dorpje, drukbezet.  

Gelegen op 1.300 meter boven de zeespiegel, is het een hele opdracht om hier te voet te geraken en in de koudere maanden van het jaar, kan je je hier verwachten aan sneeuw en ijs. 

Hier zie je wondermooie, ronde stenen huisjes met strooien daken. Je kan gratis op bezoek gaan in het etnologisch museum om meer te leren over het lokale leven. 

 • Ribadavia

Ribadavaia is een prachtig dorpje aan de oever van de Miño rivier in de Galicische provincie Ourense. Je kan meer te weten komen over het dorpsleven in het Etnologisch Museum of door een bezoekje te brengen aan de restanten van een kasteel uit de 14de eeuw. 

Als je een wijnliefhebber bent, breng dan een bezoekje aan het Wijnmuseum van Galicië. De toegang is gratis en je kan er leren hoe wijn wordt geproduceerd, met name de lokale Ribeiro, die een officiële benaming heeft en de oudste van heel Galicië is. 

Conclusie

Terwijl de meeste toeristen reizen naar Catalonië, de Balearen, de Canarische Eilanden, Andalusië, Valencia en Madrid, is er zoveel te zien en te doen in Noord-Spanje. 

Het Baskenland, Asturië, Cantabrië en Galicië zijn stuk voor stuk uniek en hoewel ze allemaal een gelijkaardig klimaat hebben, kan de geschiedenis, de cultuur, de geografie en de gastronomie sterk verschillen van de ene tot de andere streek. 

Naar welke streek reis je het eerst? 

Aanbevolen artikelen...