Bestemmingen voor een zonnige wintervakantie in Spanje

Het is niet overal warm in Spanje tijdens de winter. In tegenstelling tot wat heel wat mensen denken, zijn er plaatsen waar het dan ook echt wel koud wordt.

Er zijn echter ook heel wat plekken in Spanje waar je terecht kunt voor wat winterse zonneschijn en warm weer. Enkele van deze bestemmingen liggen voor de hand, terwijl andere je misschien wel zullen verrassen.

strand in de winter, Spanje

Hier zijn enkele suggesties voor plekken waar je kunt ontspannen en waar je zeker geen kou zult lijden.

De Canarische Eilanden

Tenerife in de winter

Voor een zachte winter moet je op de Canarische Eilanden zijn. Zo zakken de temperaturen tijdens de koudste maanden op het koudste eiland niet veel onder de 20℃ wat in veel Noord-Europese landen als zomerweer zou aanvoelen. Atlantische depressies veroorzaken echter vaak zware regenval en zo nu en dan een storm over de hele eilandengroep. Vooral de noordelijke eilanden worden vaak getroffen, omdat ze blootgesteld worden aan noordoostelijke passaatwinden.
  
Desondanks heerst op alle Canarische Eilanden een veelzijdig tropisch klimaat. De hitte en de regen zorgen voor de ideale habitat voor talloze exotische planten en dieren, zoals de drakenbloedboom en gigantische hagedissen. De noordkust van elk eiland wordt vaker geteisterd door regenval, dus als je nat weer wilt vermijden, dan zet je best koers richting de zuidkusten.
 
Drakenbloedboom, Tenerife
Van de Canarische Eilanden is het zuidelijke gedeelte van Tenerife het heetst en het droogst in de wintermaanden. Het noordelijke gedeelte van het eiland daarentegen is gevoelig kouder, mistiger en natter. Het zuidelijke gedeelte van het al even populaire Gran Canaria heeft een klimaat dat vergelijkbaar is met dat van het zuiden van Tenerife. Een perfecte locatie dus als je op zoek bent naar een warme en zonnige vakantiebestemming tijdens de winter.
 
 
Op Lanzarote en Fuerteventura, daarentegen, heerst ook een geweldig winterklimaat voor een zonvakantie. Beide eilanden zijn echter ook onderhevig aan sterke winden en regenbuien.

Almería

Mojácar Pueblo

Almería is een provincie die bekendstaat om de weinige neerslag en het warme winterweer. Voor wie van traditioneel koudere oorden komt, is de warmte die je tegemoet komt wanneer je voet op Spaanse bodem zet in Almería het eerste aangename ingrediënt voor een vakantie in deze unieke streek. 

Er zijn tal van geweldige plekjes om te verblijven in Almería en sommige van die plekjes, zoals Agua Amarga, komen zelfs voor in beroemde films.

Mojácar Pueblo

Het rustige Agua Amarga is veel warmer dan enkele van de omliggende provincies en je kunt er bovendien nog eens genieten van de zee en stranden. In het kleine Agua Amarga is alles te belopen en als kers op de taart ligt het natuurpark Cabo de Gata vlakbij. Rijd zeker eens van je huurverblijf naar dit natuurpark, want het is de rit meer dan waard! Tal van kleine stranden liggen er op je te wachten. Vergeet zeker ook je fotocamera niet om enkele geweldige bezienswaardigheden op beeld vast te leggen.

Wat deze warme winterlocatie echter zo bijzonder maakt, is de rust die er heerst. Wat kun je nog meer verlangen in hartje winter dan aangename temperaturen, zonneschijn, rust, voortreffelijke eigendommen die je kunt huren en spectaculaire uitzichten.

Murcia

Als je wat meer leven in de brouwerij wilt zonder dat je kou hoeft te lijden, dan is Murcia een uitstekende bestemming. Deze magnifieke drukke stad zelf of de badplaatsen van de gelijknamige provincie zijn aanzienlijk warmer dan andere provincies tijdens de wintermaanden.

stadhuis van Cartagena, Murcia

Misschien wil je wel een vakantiehuis huren in de populaire badplaats Puerto de Mazzarón of het kleinere maar even warme en uitnodigende Águilas. Beide plekken zijn geschikt voor het hele gezin en als je ze bezoekt buiten het seizoen, dan zul je het strand zo goed als voor jezelf hebben.

De stad Murcia zelf wordt veel te vaak over het hoofd gezien door vakantiegangers in Spanje. Het is een geweldige stad waarvoor je zeker genoeg tijd moet uittrekken om ze in al haar glorie te ontdekken.

De Costa Tropical

Een Spaanse kustlijn die bekendstaat om haar warme winterweer is de Costa Tropical. Dit stukje kust bevindt zich in de provincie Granada. Terwijl de stad Granada, op minder dan een uurtje rijden, koud kan zijn tijdens de wintermaanden, is de Costa Tropical aangenaam warm.

Almuñecar, Costa Tropical

Plekjes zoals Salobreña en Almuñécar zijn leuk om te bezoeken of om als uitvalsbasis te verblijven buiten het seizoen. Je zult hier aangenaam verrast worden door het hoge aantal warme en soms zelfs hete dagen.

La Herradura, Costa Tropical

De Costa Tropical loopt van La Herradura in het westen tot het kleine stadje Motril in het oosten. Deze kustlijn doet haar naam bovendien alle eer aan, want het gebeurt niet vaak dat je je in Europa in tropische oorden waant in de periode van december tot maart.

Bekijk ons aanbod aan vakantiehuizen aan de Costa Tropical en kies je favoriete streek.

Málaga

Málaga is een van de warmste plaatsen in het zuiden van Spanje tijdens de wintermaanden. Met een gemiddelde temperatuur van 17 in januari is het in geen geval weer om op het strand te gaan liggen, maar je zult toch kunnen genieten van zonnige en warme dagen.

Málaga stad in de winter

Je kunt al wandelend van het prachtige Málaga genieten op je stedentrip. De stad heeft heel wat te bieden tijdens de wintermaanden, zoals musea, kunstgalerijen, historische monumenten en een botanische tuin vol tropische plantensoorten van over de hele wereld.

De Botanische tuin La Concepción is net buiten de stad gelegen. Om hem te bereiken begeef je je in noordelijke richting voorbij de buurt Ciudad Jardin. Je zult aangenaam verrast worden door dit tropische paradijs.

In de tuin kun je in totaal zo'n achthonderd tropische en subtropische plantensoorten bewonderen. Zo vind je er meer dan honderd soorten palmbomen, een soort die we normaal associëren met warmere klimaten.

Botanische tuin, Málaga

Al deze planten zouden niet kunnen bloeien in de botanische tuin zonder het tropische klimaat dat het hele jaar door heerst in Málaga. De stad kent een microklimaat door de bergketen die rondom de stad ligt. Hierdoor zijn zelfs de winters extreem zacht.

Uiteraard zijn er honderden geweldige vakantiehuizen die je kunt huren in de provincie Málaga en aan de immer populaire Costa del Sol.

Als het wat te koud is om op het strand of aan het zwembad te liggen, dan kun je op verkenning gaan in de streek waar je verblijft. Stedentrips naar Spanje zijn een uitstekende keuze voor een zonnige vakantie tijdens de koude wintermaanden.

Zoals je ziet, is de warmte opzoeken in de winter helemaal niet moeilijk in Spanje!