Vegetarisch eten in Spanje: dat gaat prima!

Een paar voorbeelden van Spaanse gerechten waar het hoofdingrediënt nu eens geen vis of vlees is:

Berenjenas con miel

Aubergine with honey

Een klassieker, vooral in Andalusië. De aubergine wordt in dunne plakken gesneden, ingestrooid met wat zout, gewenteld in ei en een speciaal flinterdun beslag, en vervolgens gefrituurd in olijfolie. Wat het helemaal af maakt, is miel de caña (rietsuiker honing) afkomstig uit het prachtige plaatsje Frigiliana (maar overal beschikbaar). Een bijzondere zout/zoet combinatie die de moeite waard is om te proberen!

Gazpacho, salmorejo en porra

Gazpacho

De koude tomatensoep gazpacho bestaat uit komkommer, tomaat, paprika, olijfolie en peterselie. Het is een heerlijk verfrissend zomergerecht! Maar wist je dat er varianten zijn op de gazpacho

Zo heb je salmorejo en porra. Hoofdingrediënt is nog steeds tomaat, maar er wordt gevarieerd met de hoeveelheid broodkruim, en de komkommer en paprika worden weggelaten. Bij de porra worden normaal gesproken bovenop gesnipperd hardgekookt ei (huevo duro), stukjes ham (jamón) en tonijn (atún) geserveerd, maar die laatste twee kun je vragen weg te laten. Niet te versmaden!

Pimientos asados

Pimientos de Padron, Tenerife

Een fantastische snack, die gebakken pepers, en niet pikant. Er worden speciale groene pepers voor dit gerecht gebruikt. Het valt wat vet uit in de olie, maar het is nog altijd gezonder dan gezouten chips, en met wat brood erbij is het erg lekker.

Pan con tomate

La Mas Bonita, Valencia

Een simpel en tegelijkertijd geweldig ontbijtje: geroosterd brood met fijngewreven tomaat, met een beetje heerlijke olijfolie en zout erop (in die volgorde). Klaar! Laat je niet weerhouden door de olie op de lege maag. Als je eenmaal de smaak te pakken hebt, wil je niets anders meer!

Heerlijke kazen: Cabrales, Manchego en zelfs 'queso asado'

Queso asado - Gegrillter Käse

Spanjaarden kunnen er wat van: kaas maken. Van kakelvers (queso fresco de Burgos bijvoorbeeld) tot half-belegen (semi-curado), belegen en añejo. Ook in het departement moeilijke kazen is er veel lekkers: Torta de Casár uit Extremadura is bijvoorbeeld een fors uitgevallen stinkkaas, maar oh zo lekker... En dan is er de befaamde Cabrales, het Spaanse antwoord op Roquefort. De geiten of cabras die de melk voor deze scherpe kaas leveren, grazen exclusief in de weides van de westelijke Pyreneeën.

Op Tenerife bijvoorbeeld bestaat verder nog een bijzonder gerecht: queso asado of 'gebakken kaas' (zie de foto hierboven). Perfect als je houdt van kaas en zin hebt in een warme snack met proteïnes. Dit kun je bijvoorbeeld proeven in het wondermooie UNESCO-stadje La Laguna.

Tortilla, met of zonder uienTortilla de patatas

In Spanje moet je onderscheid maken tussen de Mexicaanse tortilla uit maïsmeel en de Spaanse tortilla, met aardappelen. Spaanse tortilla is een traditioneel gerecht dat door alle moeders thuis wordt bereid. Iedere Spanjaard weet gelijk of een tortilla home-made (casera) is of uit de fabriek komt. Het bereiden van een tortilla is knap lastig; het omdraaien van het omeletgevaarte alleen al, zonder kleerscheuren, vergt heel wat ervaring.

Tortilla wordt in iedere tapasbar geserveerd. In Córdoba specialiseert een tapasbar naast de Mezquita Catedral zich zelfs in het serveren van de dikste tortilla van Spanje. Hoe doen ze dat toch....?!

Patatas bravas en papas arrugadas

Papas arrugadas

De bravas zijn gebakken aardappelstukjes in een pittige rode saus (pepers, olijfolie en mayonaise). Papas arrugadas daarentegen zijn aardappels gekookt in hun eigen jasje, geserveerd met mojo picón, een traditionele saus die uitgevonden is op de Canarische eilanden.

Over het algemeen houdt men in de Spaanse keuken niet van erg pittig eten en de mojo picón is een van de pikantste smaken die je zult proeven. Dus als dat meevalt...

Sofrito met berejena en calabacín en pisto

Wat Spanjaarden pisto noemen, met berenjena (aubergine) en calabacín (courgette), dat noemen de Fransen ratatouille: erg lekker met wat verse kruiden, warm of koud (op wat brood). Altijd goed.

Migas

migas

Vraag of ze de morcilla en chistorra worsten eruit weg kunnen laten. Het is een traditioneel boerengerecht dat gemaakt wordt óf met broodkruim óf met bloem. Onder voortdurend scheppen wordt het hoofdingrediënt gebakken in olijfolie, eventueel met ui. Van een afstand lijkt het op couscous.
Het klinkt vet, maar dat valt best mee; bovendien ruikt en smaakt het heerlijk naar olijfolie.

Potajes, lentejas

Veel stevige soepen en gerechten met linzen bestaan hoofdzakelijk uit aardappelen, bouillon, wortel, ui, courgette en kikkererwten. Vaak wordt nog wel worst en / of spek toegevoegd, maar je kunt vragen deze weg te laten.

Empanadas

Gevulde pasteitjes in alle uitvoeringen, zoals de empanada con béchamel y champignons. Een heerlijk hapje, en nog goedkoop ook. In Barcelona is er bijvoorbeeld een prima adresje dat zich specialiseert in deze lekkernij, aan uitstekende prijzen. Check hiervoor nummer 1 onze Top 10 Voordelige Eetadresjes in Barcelona.

Hummus & couscous

Allerlei soorten hummus in een tapasbar in Granada

Kikkererwtenpuree in alle soorten en maten. Erg lekker is hummus met een klein beetje tabasco en limoensap. Couscous wordt veel gegeten in met name Andalusië, waar je ook veel Marokkaanse restaurants vindt. Kijk maar eens rond in de bars van Granada. De Andalusisch/Marrokkaanse keuken biedt veel smakelijke vegetarische gerechten.

¡Que aproveche! Smakelijk!