Een bezoek aan het eiland Santa Clara, San Sebastián

San Sebastián wordt geroemd om haar fantastische stranden. Ze liggen in prachtige baaien, omringd door groene bergen en blauwe zee. Je zou er al snel jaloers worden op de kleine jachten die er heerlijke boottochtjes maken! Gelukkig zijn er ook voor toeristen en voor de minder fortuinlijke inwoners voldoende mogelijkheden om vanop het water te genieten van de stad.

Een intrigerend eiland in de stad

Santa Clara eiland, San Sebastian

 
Middenin de Concha baai van San Sebastián ligt het eiland Santa Clara. Een plaatje dat veel ansichtkaarten siert en elke bezoeker intrigeert. En terecht! Het kleine groene eiland maakt de Concha, vaak al tot ‘mooiste stadsstrandbaai van Europa’ uitgeroepen, zo mogelijk nóg mooier.
 
Bovenop Santa Clara prijkt een wit vuurtorenhuisje. Aan de voet van het eiland, dat op een heuvel lijkt die uit de zee rijst, ligt een steiger met daarnaast een chiringuito met terras. Dat zijn de enige ‘gebouwen’ op het eiland.
Santa Clara was dan ook nooit echt bewoond, hoewel het in de late 16de eeuw als 'quarantaine' dienst deed voor mensen die aan de pest leden. Iedereen in de stad die besmet was door de plaag, werd per boot naar het eiland overgebracht. 
 
 
Santa Clara eiland, San Sebastian, zicht op Ondarreta strand en de Igueldo berg
 
Een lugubere geschiedenis waar nu gelukkig geen spoor meer van te zien is. Via een hellend wandelpad kun je vanaf de steiger en het terras naar de top. Het hele eiland rond kun je trouwens van ongelooflijke uitzichten genieten!

Zwemmen naar het eiland

De eerste keer dat ik San Sebastián bezocht, was in de zomer. Toen ik hoorde dat je naar het eiland kon zwemmen, ben ik meteen het water in gerend. De afstand tot de bar van het eiland vanaf het midden van het dichtsbijzijnde strand Ondarreta bedraagt zowat 406 meter. 
 

zicht op het Concha strand, San Sebastián

 
Vanaf de prachtige klokken aan de Concha strandpromenade (dus eerder bij vloed) tot het uiterste punt van de aanlegsteiger op het eiland is dat zowat 1130 meter. Halverwege zijn er drijvende ‘rusthaltes’, met glijbaan om vrolijk weer het water in te plonzen. Of je kunt er even heerlijk uitrusten in de zon! 
 
Pas later merkte ik de boten in de baai op. Met de kleine blauwe boot kun je het eiland bezoeken. De grotere witte boot geeft je een rondleiding langs de volledige kust van San Sebastián stad, die bestaat uit 3 stranden: Ondarreta, de Concha en Zurriola.  Een 3de mogelijkheid om het eiland te bezoeken is per kajak vanaf het Ondarreta strand. 
 
Hieronder bespreken we een bezoek aan de Concha baai en het eiland per boot. Ontdek je liever de hele kust van San Sebastián tijdens een soort 'cruise' in de witte boot, of op sportieve wijze per kajak (ook met eilandbezoek), bekijk dan 'San Sebastián vanop zee'.

Met de boot naar het eiland

de boot naar het eiland, San Sebastian

 

Bij mooi zomerweer biedt het eiland een prima dagje uit. Vanaf 10 uur kun je met je strandzak en picknick de boot ophoppen, om er vervolgens tot 20u de dag door te brengen aan het strand of te genieten van andere activiteiten als wandelen en een drankje genieten op het terras van de bar. Een unieke plek en zondagsfavoriet onder de lokale inwoners!

Zomers eiland Santa Clara

Santa Clara eiland, San Sebastian

 
In de zomer bruist het eiland van levendigheid, vooral op het strand en het terras aan de aanlegsteiger. Geen wonder dat het prachtige strandbaaitje van het eiland soms het ‘4de strand van San Sebastián’ wordt genoemd. Het lijkt wel een kleine wonderlijke cala, en dat met de majestueuze Concha baai als panorama!
 
Bijzonder aan dit strandje is dat het bij vloed bijna volledig ondergedompeld raakt. Dit is nu eenmaal de Atlantische Oceaan, waardoor de strandbaaien van San Sebastián er voortdurend anders gaan uitzien. Geniet bij eb dus zeker volop van het strandje!
 

Terras, Santa Clara eiland

 
De sfeer is er gezellig familiaal, met ouders die hun kinderen graag een uniek dagje boot en eiland bieden. In de zomer zijn er ook badmeesters en douches aanwezig.
 
Op het terras kun je je honger stillen met pizza's, paella's (zowat 10) of andere eenvoudige gerechten of snacks. Als je naar het eiland besluit te zwemmen of kajakken en je wilt bij aankomst graag van een ijsje of drankje genieten, vergeet dan niet wat kleingeld mee te nemen!
 
 
Santa Clara eiland, San Sebastian
 
 
Langs het eilandpad kun je hogerop de rust opzoeken, aan picknicktafels in de schaduw van de bomen. Er zijn ook huisjes met kleedkamers, toiletten en douches beschikbaar.
 
Tijdens de wandeling langs het water en de trappen omhoog naar de picknicktafels nabij het vuurtorenhuis heb je een adembenemend zicht op de stad. Het groen van de bomen biedt er volop schaduw, zalig in de zomer!
 
 
Santa Clara eiland, zicht op Urgull berg
 
 
Je kunt het hele eiland rond wandelen, langs de zee, met hier en daar een bankje om te verpozen en te genieten van de prachtige panorama's rondom.
 
 
Zicht vanaf eiland Santa Clara op Igueldo, San Sebastian
 
 
Aan de andere kant van het eiland is er een ligweide waar je in het gras uitkijkt op de zee, de Peine del Viento en de Igueldo berg. Romantisch!  

De boottocht naar het eiland en terug

Waar neem je de boot? 

boot vertrekt in haven, San Sebastian

 
De tocht begint in de haven, waar zich ook het loket bevindt voor de ticketverkoop (Lasta Plaza). Als het even kan, ga dan tijdens de week om de weekenddrukte te vermijden.
 
De boottochtjes naar het eiland worden georganiseerd door een privébedrijfje dat 'Motoras de la Isla' heet. Deze blauwe boten zijn enkel in de zomer beschikbaar, van 1 juni tot 30 september. Ook tijdens Semana Santa (de Spaanse vakantiedagen voor Pasen) is de pendelservice beschikbaar.
 
Prijzen en uren:
 
Er zijn 2 soorten tochtjes beschikbaar: direct vervoer naar het eiland, of vervoer naar het eiland met als omweg een 30-minuten durende rondleiding in de baai. 
 
De prijs van het directe vervoer bedraagt 4,00€ heen en terug. Deze tochtjes zijn de hele dag om het halfuur beschikbaar van 10.00 tot 20.00. Is het weer minder goed en is er dus minder volk, dan kan het dat het slechts om het uur is. 
De prijs van het vervoer met rondleiding in de baai bedraagt 6,00€ heen en terug. Deze tochtjes zijn 
beschikbaar op de volgende tijdstippen: 13:00 / 14:00 / 15:30 / 16 : 30 / 17:30 / 18:30 / 19:30 uur. De rondleiding krijg je dan op weg naar het eiland; het terugkeer verloopt direct.
 
 
Loket Motoras de la Isla, haven San Sebastian
 
 
Afhankelijk van het weer en andere omstandigheden, kunnen de tochtjes minder frequent zijn. Daarom is het verstandig om vooraf even te checken aan het loket. Ook al omdat ze je daar kunnen informeren over het beste tijdstip om de rondleiding te doen. Enkel bij vloed kan de boot dichtbij de Peine del Viento komen (de bekende 'Windkam' beelden van de kunstenaar Eduardo Chillida).
 
Via een glasraam in de bodem van de boot kun je dichter bij het eiland en de Peine del Viento tijdens de rondleiding trouwens een glimp van de rotsige zeebodem opvangen.  
 
Kinderen onder de 4 jaar mogen gratis mee. Ook voor groepen zijn er speciale prijzen die je kunt navragen bij Motores de la Isla. (info@motorasdelaisla.com; tel. +34 943 000 450)
 
Geïntrigeerd? Bekijk onze video van onze boottocht, met uitzichten van bij het eiland Santa Clara!