Fietsen in de natuur? Deze Vía Verde is de mooiste route tussen Cádiz en Sevilla

Al gehoord van de ‘Vías Verdes’? Het zijn ‘Groene Wegen’ langs oude verlaten spoorwegeneen heus netwerk van wandel -en fietspaden kriskras door landelijk Spanje, weg van alle stadsdrukte!

Hoe ontstonden de Vías Verdes?

Via Verde de la Sierra, Cadiz

Er zijn meer dan 6000 km verlaten spoorwegen in Spanje; de meeste zijn nooit gebruikt of zelfs maar afgewerkt.

Ze ontstonden uit ambitieuze plannen om zelfs de kleinste dorpjes via spoorwegen met elkaar te verbinden, maar die plannen vielen in het water tijdens de Spaanse Burgeroorlog en daarna. De spoorwegen raakten daarom in verval, stilaan opgeslokt door de natuuromgeving.

De voordelen van de Vías: ideale fiets-en wandelroutes

Via Verde de la Sierra, Cádiz

In 1993 werd het 'Vías Verdes' programma gelanceerd, naar het model van de 'Greenways' in de UK en de VS. Het doel: milieuvriendelijk ruraal toerisme via al bestaande spoorweginfrastructuur. 

Ondertussen zijn meer dan 2400 km ongebruikte spoorwegen omgetoverd tot wel 110 routes over heel Spanje! Elk jaar krijgen ze miljoenen bezoekers dankzij de grote voordelen:

- De Vías zijn ideale fiets-en wandelroutes, zeker voor gezinnen. Spoorlijnen zijn van nature immers relatief recht en vermijden steile hellingen. Ze zijn dus heerlijk vlak en autovrij.

- De 'Groene Wegen' kregen hun faam omdat ze dwars door fantastisch mooie natuurlijke landschappen lopen.

- Wel 98 treinstations zijn ondertussen nieuw leven ingeblazen ten dienste van de bezoeker, als musea of bezoekcentra, hotels, restaurants of zelfs zwembaden.

- Omdat vrijwel alle vías geasfalteerd zijn en goed aangegeven, zijn ze ook rolstoelvriendelijk en geschikt voor ouderen.

- Gemotoriseerde voertuigen zijn niet toegestaan langs de Vías, zodat je je in alle rust en veiligheid kunt onderdompelen in de Spaanse natuur.

Hieronder geven we alle nodige info voor een heerlijke fietstocht (te paard kan ook) langs de Vía Verde de la Sierra, Cádiz - Sevilla!

Waar loopt de Vía Verde de la Sierra, Cádiz - Sevilla?

Map of the Via Verde de la Sierra

De Vía Verde de la Sierra kruist de bergen in het noorden van de provincie Cádiz en raakt tot aan het zuiden van de provincie Sevilla.

Ze is 36,5 km lang, en loopt van Olvera naar Puerto Serrano, langsheen de dorpjes Pruna, Coripe, Montellano, en El Coronil. (Klik hier voor een vakantiewoning in pittoresk Pruna)

Waarom deze Vía Verde? 

Cadiz provincie, landschap

De Via Verde de la Sierra in Cádiz is een van de mooiste Vías Verdes in Zuid-Spanje. Ze werd verkozen tot 'Beste Groene Weg in Europa' in 2009 en kwam op de 2de plaats voor ‘Voortreffelijkheid’ in 2013. 

Wat kun je verwachten?

Zaframagon viaduct

De route is spectaculair en loopt dwars door enkele van de mooiste en meest ongerepte natuurplekjes van Andalusië: door weelderige valleien, weiden en velden, allerlei tunnels, over bruggen en viaducten, langs rivieroevers en zelfs enkele van Andalusië’s best beschermde natuurmonumenten!

Tunnel in the Via Verde de la Sierra

Er zijn 30 tunnels in totaal: de langste is meer dan 900m! De meeste hebben automatische verlichting, maar niet allemaal. Het is dus wel zo handig een goede zaklamp en / of helmlampje mee te brengen.

Er zijn 4 viaducten in totaal. De grootste, de Viaducto de Coripe, is 237m lang. 

Kostbare natuurschatten onderweg

Penon de Zaframagon

De 2 grootste punten van ecologisch belang zijn het Peñón de Zaframagón natuurreservaat en de Chaparro de la Vega, een beschermd natuurmonument. 

Nog 2 van de vele beschermde natuurmonumenten in Andalusië vind je op ongeveer een uurtje, in Ronda: de imposante Tajo kloof van dit wonderlijke witte dorp, en de 'Cueva del Gato', een grottencomplex met natuurlijke rivierzwembaden. Meer hierover in onze Top 12 Meest Betoverende Plekjes van Ronda! 

De Peñón de Zaframagón: een paradijs voor vogelliefhebbers

Zaframagon, Sierra de Cadiz

De Peñón de Zaframagón ligt bijna halverwege de Vía Verde, aan de voet van de Sierra de Grazalema, en precies op de grens van de provincies Sevilla (Coripe) en Cádiz (Olvera). De Peñon is de thuisbasis van een van de grootste broedkolonies vale gieren (Gyps fulvus) in Europa!

Het hele gebied is een ornithologisch paradijs met nog tal van andere vogelsoorten: bijeneters (Merops apiaster), slangenarenden (Circaetus gallius), Egyptische gieren (Neophron percnopterus), uilen (Bubo bubo), torenvalken (Falco naumanni), blauwe reigers (Ardea cinerea) en ijsvogels (Alcedo atthis). 

Zaframagón treinstation - bezoekerscentrum

De Zaframagón is te bereiken via het treinstation er net naast, tegenwoordig een bezoekerscentrum vanaf waar je ook vogels kunt observeren. Er zijn zelfs 2 krachtige digitale camera's verborgen, hoog in de bergen, zodat bezoekers de broedplaatsen van de vale gier van dichtbij kunnen zien, ‘live’! Het centrum zou elke dag open moeten zijn (al was dat niet het geval toen wij er waren).

Openingsuren: In principe elke dag 10u - 16u

Prijs: 2 € per volwassene (1 € voor kinderen). 

Het beste is het om eerst even te bellen, om zeker te zijn: +34 956136372 / 638.280.184.

De Chaparro de la Vega: een eeuwenoude boom

Chaparro de la Vega, Sierra Sur, Sevilla

Foto: El Pantera

De Chaparro de la Vega is een 700 jaar oude steeneik met een diameter die tot meer dan 28 meter gaat. Het staat aangeduid net voorbij het Coripe station, en is toegankelijk via een paadje naar de boom. De Chaparro de la Vega is uitgeroepen tot 'natuurmonument van Andalusië.'

Praktisch

Via Verde de la Sierra, Cadiz

Hoe kom je er?

Handig is dat 3 voormalige treinstations - Olvera, Coripe en Puerto Serrano (hierboven te zien op de kaart met foto) - omgebouwd zijn tot kleine hotels met restaurants. Ze bieden een prima start-of eindpunt, aangezien alleen deze plekjes langs de route met de auto bereikbaar zijn.

Ter info: Startpunt Olvera ligt op minder dan een uurtje van Antequera, en op een halfuurtje van Zahara de la Sierra, het prachtige witte dorpje in het binnenland van Cádiz. Je kunt er zelfs een frisse duik nemen - lees hier meer over Zahara de la Sierra.

Op slechts een halfuurtje van eindpunt Puerto Serrano ligt prachtdorpje Arcos de la Frontera, met verderop ook Jerez de la Frontera en Vejer de la Frontera. Ze horen bij de mooiste Andalusische dorpjes!

Optie 1: vertrekken vanuit Olvera 

De meeste bezoekers vertrekken vanuit dorpje Olvera en fietsen de volledige route-afstand naar Puerto Serrano en dan weer terug omhoog. 

Er  zijn immers allerlei fietsen te huur - van kinderfietsen tot tandems, driewielers en zelfs elektrische fietsen - bij Sesca (www.sesca.es), aan de ingang van de Vía. Kinderstoeltjes en een aparte kar zijn er ook beschikbaar. De prijzen schommelen in het algemeen rond 12 € voor een hele dag. De fietsen zijn ook vooraf te reserveren via e-mail. 

Vanaf Olvera vertrekken, betekent echter ook een terugtocht ‘bergop’. Het zijn geen steile heuvelhellingen, maar toch een gestage stijging die vermoeiend kan worden na een hele tijd fietsen, vooral voor kinderen, of voor jezelf als je de allerkleinsten mee op sleeptouw neemt.

Optie 2: Vertrekken vanuit Coripe

Via Verde de la Sierra, Cádiz

Deze optie betekent dat je bijna in het midden van de Vía start (zie kaart hierboven), en dus kunt kiezen voor een kortere fietsafstand. Via het station van Coripe heb je bovendien toegang met de wagen. 

Fietsen richting Olvera naar de Peñón en andere mooie plekjes gaat via deze kortere afstand gemakkelijker, ook bij het terugkeer. Iets minder gemakkelijk is hier misschien het huren van fietsen, aangezien hotel- en restaurantgasten voorrang krijgen. Er is slechts 1 bedrijfje (www.coriperural.es - +34 955858675/655526716).

Vind je de afstand nog te groot, dan kun je ook terug met een speciaal aangepaste taxi, via het eerder genoemde bedrijf Sesca. Op het moment van schrijven kon je een taxi voor 4 personen + fietsen van Coripe of Puerto Serrano naar Olvera bestellen voor 45 €. Voor 7 personen is het 50 €. Let wel, vooraf bellen en reserveren is noodzakelijk.

Al bij al een fantastisch dagje uit met het hele gezin!! Deel je ervaring gerust hieronder!

Dit lees je misschien ook graag: De 10 Mooiste Wandeluitstapjes in Andalusië.

En wist je dat je ook heerlijk kunt fietsen in Córdoba, langs prachtige pleinen?

Kaart