Playa La Granadella: 7 Redenen waarom je naar dit 'Beste Strand van Spanje' wilt

La Cala de la Granadella in Jávea staat met reden op nummer 1 in onze Top 10 Stranden in Alicante. Het werd al meermaals tot 'Beste Strand van Spanje' gekozen en is dan ook een strand dat je minstens 1 keer gezien moet hebben!

7 Redenen waarom je ook naar dit 'Beste Strand' wilt

Cala La Granadella, Jávea

1. Beste strand van Spanje

Playa de la Granadella is al 2 keer na elkaar door Spanjaarden tot 'beste strand van Spanje' gestemd - achtereenvolgens in 2012 en 2013 - op de website van een Spaanse televisiezender. Niet verwonderlijk, want het ligt in een pittoreske hoefijzervormige baai met helder turquoise water, omgeven door grillige rotsen en pijnbomen. Een plaatje!

2. Een van de mooiste calas

Het mooiste strand van het land is veel gezegd met zo veel prachtige stranden in Spanje, maar het is zeker befaamd als een van de mooiste calas of strandbaaitjes aan de Costa Blanca!

3. Blauwe Vlag voor kwaliteit

Playa La Granadella is erkend met een Blauwe Vlag sinds 1987, dankzij de kwaliteit van water, diensten,...

4. Een natuurlijk zwembad 

Granadella Playa, Javea

Het strand bestaat uit mooie witte ronde keien en grind, maar vanaf enkele meters in het water krijgen zwemmers een zachte zandbodem onder hun voeten, wat deze cala omtovert tot een natuurlijk zwembad, fantastisch ook voor duikers.

5. Beschermd door kliffen

Doordat het baaitje omarmd is door klifhellingen, is het water heerlijk rustig en mooi om te zwemmen.

6. Een snorkel-en duikparadijs

Deze rustieke cala is de perfecte plek voor duikers of snorkelaars die graag zeegrasvelden en kleurrijke vissen bewonderen in kristalhelder waterVoor duikers zijn er diverse mooie routes, waaronder een gemakkelijke route direct toegankelijk vanaf het strand en minder dan 10 meter diep.

Ook vanaf een bootje of kajak zul je trouwens de visjes zien zwemmen!

7. Een fantastisch microklimaat

Het bijzondere microklimaat maakt dit een van de beste plekjes van de hele kustlijn voor zachte zeebriesjes, en dat terwijl het omarmd is door hoge klifhellingen. Een fris windje (maar nooit storend hard) is er een fijne verademing in de warme zomermaanden! Ook het water blijft er lekker fris.

Hoe ziet La Granadella er verder uit?

La Cala Granadella, Jávea

La Cala de la Granadella ligt in de provincie Alicante in het noorden van de Costa Blanca, ten zuiden van de verrukkelijke badplaats Jávea. Velen noemen het terecht een verborgen parel, dat vanaf de hellende weg geleidelijk opduikt en elke bezoeker bekoort.

Hoewel het strand uit grind bestaat, is het zeer populair bij zowel zonaanbidders als fervente duikers en snorkelaars.

Het is ongeveer 220 meter lang en 24 meter breed, en dus behoorlijk klein te noemen in verhouding tot haar populariteit. Er vroeg bij zijn is hier zeker de boodschap!

Faciliteiten

Cala Granadella, Jávea

Dit is een aangenaam schoon strandbaaitje. Er zijn vuilnisbakken en het strand is duidelijk goed verzorgd.

Veiligheid:

- In de zomer zijn er strandwachten aanwezig, elke dag van 15 juni tot 15 september van 11.00 tot 19.00 uur.

- Vlaggen geven de toestand van de zee aan

- Er is een medische post van het Rode Kruis

Comfort:

Cala Granadella, Jávea

- Verhuur van ligzetels en parasols (09.00-19.00u), aan dit soort kiezelstrand extra aangewezen voor zorgeloos comfort.

Goedkoop zijn ze aan deze exclusieve cala echter niet. De prijs bedraagt 9 euro per ligzetel, en 28 euro voor 2 ligzetels en een parasol. Die laatste prijs is 10 euro meer dan bijvoorbeeld aan playa La Grava bij de vissershaven en jachthaven van Jávea.

- Houten wandelpaden voor het gemak van de strandgangers.

Tip: Ben je niet dol op keien en grind in het algemeen, dan zijn waterschoenen aan dergelijke strandjes altijd handig. 

- Er zijn publieke toiletten, gratis te gebruiken.

- Kraantjes om de voeten te spoelen.

- Douches zijn in de zomer te gebruiken tegen een bijdrage van 50 eurocent, omwille van de waterschaarste in de omgeving en om zo een bewustzijn hiervan te creëeren. 

- Er is zijn 2 parkeerterreinen vlak aan het strand (met parkeerplaatsen voor andersvaliden), maar in de zomer en op zondag spreekt het voor zich dat die snel vol raken. 

Parkeertip: Vroeg aankomen is de boodschap - het feit dat ligzetels al vanaf 9 uur 's morgens te huur zijn, geeft je al een idee. Het moeilijkst om te parkeren in de zomer is het tussen 12 en 16u. Je kunt er dus ook voor opteren een heel stuk later in de dag te komen, maar houd er rekening mee dat er dan al snel schaduw valt van de kliffen, en je dan dus minder tijd in de zon hebt.

Vertier 

Cala Granadella, Jávea

- Vanaf het strand kun je langs rotsige paden verder langs de zee lopen om zo een spetterend uitzicht op de omringende kliffen te krijgen.

- Vanaf de parkeerplaats start een mooie wandelroute met spectaculaire uitzichten over de cala. Ze leidt naar de Castell de la Granadella, de overblijfselen van een 18de-eeuws fort ter verdediging tegen piraten. Het is het wandelpad rechts van de cala naar 'Morro del Castell' (CV-354), goed aangeduid. Vanaf het kasteel kun je gewoon via dezelfde weg naar het strand terugkeren. Deze wandelroute neemt ongeveer anderhalf uur in beslag.

- In het water zijn er drijvende platforms tijdens de zomer, om er te zonnen, spelen of vanaf te duiken in het water. Leuk ook voor kinderen!

 

- Verder zijn er kajaks te huur om heerlijk langs de kliffen mee te varen. Waterski kan ook.

Let wel: Omdat de cala beschut is tegen veel wind, is ze niet geschikt voor surfsporten (windsurf, stand-up paddle, golfsurf). Daarvoor ga je het best naar de playa del primer Muntanyar. Ook zandstrand Arenal biedt hiervoor de nodige faciliteiten. 

Opgelet: Honden zijn aan dit strand niet toegelaten. Kamperen ook niet.

Restaurants

Het leuke aan deze cala is dat er weinig bebouwing is, en dus geen hotels of winkels. Wel zijn er, naast een strandbar of 'chiringuito', ook een paar restaurants waar je van mediterrane rijst-en visgerechten kunt genieten, of gewoon een glas of een ijsje met prachtig zicht op de baai.

De restaurants zijn enkel open in de zomer, en bij goed weer ook tijdens het weekend in het voorjaar (vanaf april/mei). Aanraders:

- Restaurante Rosita (Avda Tio Català, 39, Cala Granadella - Tel. 630 458 131) serveert al sinds 1982 mediterraanse gerechten, vooral rijstgerechten, paella en fideuà. De service is vriendelijk en huiselijk, met een goede prijs-kwaliteit verhouding. 

- Restaurante Sur (Tio Catala, 49, 03730 Jávea - Tel: 965771612) is the place to be voor verse lokale vis en een dakterras met heerlijk uitzicht over de cala.

In de Avenida del Tío Catalá zie je trouwens nog de visserhuisjes van vroeger, ondertussen privé-eigendom. Om zelf van deze cala te genieten tijdens je vakantie, bekijk hier onze vakantiewoningen in Jávea.

Hoe kom je er?

Cala Granadella, Jávea

La Cala Granadella is toegankelijk via de weg met dezelfde naam, de 'carretera de la Granadella'. Je kunt dus gewoon die straatnaam in je gps invoeren en tot het einde van deze weg rijden, doorheen de Parque Forestal de la Granadella, tot je bij de cala uitkomt.

De Granadella weg kun je nemen vanaf de carretera Cabo de la Nao, ongeveer 2 km voor je bij het strand aankomt. Je volgt daartoe gewoon de aanwijzingen langs de carretera Cabo de la Nao.

Hou je van strandbaaitjes als deze? Mis dan ook Cala Barraca niet! 

En heb je niet genoeg aan de 9 stranden van Jávea, ontdek dan ook aan welke van de 12 mooie stranden in Denia (op 10 kilometer van Jávea) je nog fijn kunt snorkelen of duiken.