Waar verblijf je het best in de provincie Alicante?

De provincie Alicante is een van de populairste toeristische gebieden in Spanje. Het aangename klimaat, de azuurblauwe zee en het uitgebreide aanbod aan ontspannende activiteiten trekken jaarlijks duizenden bezoekers aan. Heel wat bestemmingen in Alicante hebben zich de laatste dertig jaar toegelegd op toerisme met als resultaat dat ze nu een voorbeeld vormen voor veel andere Spaanse bestemmingen.

De regio telt verschillende natuurparken en kan uitpakken met een opmerkelijk historisch en artistiek erfgoed. Bovendien kunnen actieve vakantiegangers en fervente sporters er zich naar hartelust uitleven. Kortom, Alicante is een droombestemming. Lees onze gids en kom te weten waar je het best een vakantiehuis in de provincie Alicante boekt!

 

De beste bestemmingen voor een strandvakantie

Calpe

De kust van de provincie Alicante behoort tot de beroemde Costa Blanca, een kustlijn waar enkele van de populairste strandbestemmingen van Spanje gelegen zijn. Alicante beschikt over een enorm aanbod aan mooie (naakt)stranden met tal van voorzieningen en afgelegen baaitjes. Welk strand kies jij?

Calpe, Benidorm, Moraira, Dénia en Jávea behoren zonder twijfel tot de beste en mooiste strandbestemmingen van de provincie. Ze beschikken over lange zandstranden (perfect voor gezinnen) en afgelegen baaitjes in een prachtige natuurlijke omgeving (voor wie rust wil). Je vindt er een ruim aanbod aan voorzieningen en activiteiten voor een geslaagde vakantie vol plezier.

Strand van Moraira

Dénia is een uitstekend voorbeeld van hoe divers de stranden van de provincie Alicante kunnen zijn. Ten noorden van het stadscentrum liggen kilometers aan witte zandstranden, een strook die ook wel bekendstaat als Las Marinas. Als je in zuidelijke richting gaat dan ontloop je de grote massa en stuit je op de kleine baaitjes van Las Rotas. Huur een vakantiehuis in Dénia om kennis te maken met dit strandparadijs.

Jávea is een andere uitstekende strandbestemming met voor elk wat wils. Het aanbod varieert van het prachtige zandstrand El Arenal tot de prachtige baaitjes rond Cabo San Antonio. Spectaculaire stranden als Cala Ambolo en Cala Granadella behoren zonder twijfel tot de mooiste stranden aan de Costa Blanca en moet je dus zeker gezien hebben.

De beste bestemmingen voor een gezinsvakantie

Gezinsvakantie in Benidorm

De volledige provincie Alicante leent zicht tot een vakantie met het hele gezin, zelfs als je kinderen nog heel jong zijn. Het hele gebied is perfect voorbereid om duizenden bezoekers te ontvangen. De dienstverlening is van hoge kwaliteit en het aanbod aan activiteiten heel uitgebreid. Toch zijn er bepaalde bestemmingen die populairder zijn dan andere voor een gezinsvakantie in de provincie Alicante.

Calpe is een uitstekende bestemming met prachtige stranden voor jong en oud. Het ondiepe, kalme water zorgt voor een veilige en aangename strandervaring voor het hele gezin. Alle voorzieningen zijn aanwezig op de lokale stranden en aan de strandboulevard liggen tal van winkels.

Calpe, Playa La Fossa

In Calpe zal je een ruim aanbod aan activiteiten aantreffen. Je kan er archeologische sites (op enkele meters van het strand) bezoeken. Er zijn ook tal van water- en pretparken in de omgeving en ook op het strand is het aanbod aan activiteiten voor alle leeftijden uitgebreid. Het uitzicht in Calpe wordt gedomineerd door de beroemde Peñon de Ifach, een majestueuze rots in de zee. We raden je aan om naar de top van de rots te wandelen en volop te genieten van het spectaculaire uitzicht op de stad en de lokale zoutvlaktes met flamingo's.

Iets verder richting het noorden ligt Dénia, een prachtige gemeente met stranden voor jong en oud (van rotsachtige baaitjes tot zandstranden) en een uitgebreid aanbod aan leuke activiteiten. Aangezien de meeste voorzieningen en activiteiten binnen handbereik liggen, moet je niet per se een auto huren. Bezoek zeker het lokale kasteel en verken de haven. Je kan hier boten huren, lessen volgen in de lokale duikcentra en zelfs een boottocht maken naar Ibiza (op minder dan 100 kilometer afstand van Dénia).

Torrevieja is een van de populairste vakantiebestemmingen in de provincie Alicante. De stad heeft een kustlijn van zo'n 20 kilometer lang met uitgestrekte zandstranden. Torrevieja is in de loop van het jaar bovendien het decor voor tal van evenementen en activiteiten. Wie zijn vakantie graag in de natuur doorbrengt, kan terecht in een van de vele parken en groene zones. Hier kan je een fietstocht maken en heerlijk picknicken met het hele gezin.

Tijdens je vakantie in Torrevieja zal je je alvast niet vervelen! Zo kan je bijvoorbeeld heerlijk relaxen op het prachtige Playa de la Mata (bekroond met een Blauwe Vlag). Een andere leuke activiteit is samen met je kinderen uit de bol gaan in het waterpark aan Playa de Los Naufragos. Of wat denk je van zwemmen in een van de natuurlijke baden dicht bij het stadscentrum? Bezoek zeker ook de zoutvlaktes van La Mata en Torrevieja. Beiden liggen in beschermd gebied (op enkele minuten van het centrum). Vergeet je verrekijker niet mee te nemen, want in het gebied leven heel wat vogelsoorten waaronder flamingo's. Je kinderen zuller er dol op zijn!

De beste bestemmingen voor een vakantie vol cultuur

De provincie Alicante kan pronken met een rijk historisch en cultureel erfgoed. De goede ligging - centraal tussen belangrijke handelsroutes in het westen van de Middellandse Zee - heeft ervoor gezorgd dat de regio vaak het decor was voor veldslagen tussen verschillende koninkrijken. Deze voortdurende strijd om landsgrenzen heeft geleid tot een landschap met tal van kastelen en forten.

Mercado Central, Alicante

Alicante-stad is een van die plekken met een fascinerend historisch erfgoed. Denk maar aan het symbool van de stad: Castillo de Santa Barbara. Dit grote fort ligt op een rotsachtige heuvel op zo'n 200 meter boven de zeespiegel en torent op spectaculaire wijze uit boven het stadscentrum en de baai van Alicante.

De uitstekende staat van het kasteel en het prachtige uitzicht maken het een must visit wanneer je op vakantie bent in Alicante-stad. Aan de andere kant van het stadscentrum ligt een tweede kasteel, Castillo de San Fernando, op korte afstand van Castillo de Santa Barbara.

Alicante - Castillo de Santa Barbara

Een andere aanrader om te bezoeken is de archeologische site Lucentum, op zo'n 3 kilometer van het historisch centrum. Dit heel goed bewaard gebleven deel van een Romeinse nederzetting dateert uit de vierde eeuw voor Christus. Andere onmisbare bezienswaardigheden in Alicante zijn de moderne Mercado Central, de spectaculaire Basilica de Santa Maria en het Santa Faz-klooster, waar zich volgens de legende een doek bevindt waarmee het gezicht van Jezus afgeveegd werd tijdens de Passie. Huur een vakantiehuis in Alicante om al deze bezienswaardigheden te ontdekken.

Alicante is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en dat vertaalt zich in een uitgebreider en levendiger cultureel aanbod dan op andere plekken. Cultuurliefhebbers kunnen in Alicante hun hart ophalen in tal van musea en expositieruimtes, terwijl ook de kalender bol staat van de festivals en de traditionele feesten.

Zo'n 25 kilometer ten zuidwesten van Alicante ligt de stad Elche. Elche is de enige Spaanse gemeente die vermeld wordt in drie verschillende categorieën van de UNESCO. De bekendste UNESCO-site van de stad is zonder twijfel de spectaculaire Palmeral Histórico de Elche, een unieke palmboomgaard in het stadscentrum met maar liefst 200.000 dadelpalmen. De gaard stamt uit de tijd van de eerste islamitische nederzettingen in de streek. Ook de technieken die gebruikt werden om de gaard aan te leggen hebben een oosters kantje en worden nog steeds toegepast in het Midden-Oosten. Zo werd bij het aanleggen van de gaard gebruik gemaakt van een irrigatiesysteem waarmee tal van onherbergzame landen toch een landbouweconomie op poten wisten te zetten.

El Misteri of Festa d'Elx is dan weer een religieus drama uit de vijftiende eeuw dat in het Latijn en een oud-Valenciaans dialect opgevoerd wordt. Tijdens het stuk draait het vooral om de maagd Maria. In 2001 riep UNSECO El Misteri uit tot immaterieel erfgoed van de mensheid. Om dit spectaculaire stuk in levende lijve mee te maken, kan je elk jaar op 13 en 14 augustus terecht in de Basilica de Santa Maria.

Last but not least behoort het Escolar de Pusol-museum tot het Good Practice Register van de UNESCO. Dit is vooral een erkenning voor het beschermen van immaterieel erfgoed, in dit geval eeuwenoude tradities uit de streek.

Elche ligt ook op de Ruta de los Castillos. Deze historische route loopt langs de vallei van de Vinalopó-rivier, een landelijke streek die bekendstaat om haar wijngaarden. In de middeleeuwen vormde dit gebied de natuurlijke grens tussen de koninkrijken van Castille en Aragón.

Door de eeuwen heen werden in de vallei heel wat politieke twisten en veldslagen beslecht. Het resultaat daarvan is een historisch erfgoed dat vandaag de dag nog heel goed zichtbaar is. Veertien kastelen sieren het landschap aan de Middellandse Zeekust en het binnenland. Enkele van die kastelen werden gebouwd tijdens de meest turbulente periode (tussen de twaalfde en de dertiende eeuw), terwijl andere kastelen dateren uit de tijd van de Moorse bezetting. Als je deze omgeving met al haar versterkte torens en eeuwenoude slagvelden wil verkennen dan raden we je aan om op zoek te gaan naar een vakantiehuis in Villena. Villena is een charmant stadje dat in het midden van de Ruta de Los Castillos ligt. Vlakbij ligt het Paraje Natural Del Maigmó y Sierra del Sit, een natuurpark waar natuurliefhebbers hun hart kunnen ophalen. Villena is een uitstekende uitvalsbasis om de lokale natuur te ontdekken en van de Alicantaanse gastronomie te proeven.

Een andere bestemming bij uitstek om een inkijk te krijgen in de geschiedenis en cultuur van de provincie is Orihuela, aan de oevers van de Segura. Deze stad wordt al sinds het neolithicum bewoond en heeft heel wat culturen en volkeren de revue zien passeren: de Feniciërs, de Grieken, de Carthagers, de Romeinen, de Visigoten en de moslims.

In de dertiende eeuw werd Orihuela veroverd door de Kroon van Aragón. De stad beleefde vervolgens een glorieperiode en werd het belangrijkste centrum van een ruim gebied. De majestueuze kathedraal stamt uit deze periode. Zoals wel vaker het geval was, werd hij gebouwd op de overblijfselen van een oude moskee.

In Orihuela vind je, afgezien van de gotische kathedraal, heel wat middeleeuwse monumenten en archeologische sites. Een mooi voorbeeld is het Santo Domingo-klooster (veertiende eeuw) dat ook dienst doet als school. De hoogtepunten van het klooster zijn twee prachtige kloosterhoven en een refter met spectaculaire keramische siertegels aan de muren. Ook de Iglesia de las Santas Justa y Rufina mag je zeker niet overslaan. Het pronkstuk van deze gotische/barokke kerk is zonder twijfel de klokkentoren die een klok bevat uit 1439. Kies voor een vakantiehuis in Orihuela Costa om het fascinerende Orihuela, op 20 kilometer van de lokale stranden, te bezoeken.

De beste bestemmingen voor een vakantie in de natuur

De provincie Alicante staat vooral bekend om haar vele strandbestemmingen, maar kan ook uitpakken met natuurpracht.

Heel wat mensen gaan in hun zoektocht naar natuurpracht op excursie naar Guadalest, een landelijk dorpje op zo'n 50 kilometer van hoofdstad Alicante en op minder dan 20 kilometer van Benidorm. Bezoek zeker het kasteel dat op de top van een heuvel gelegen is. Van hieruit kan je genieten van een spectaculair uitzicht op de vallei en het azuurblauwe meer.

Ook Fuentes de Algar is een niet te missen stukje natuur. Tijdens een excursie naar deze trekpleister maak je kennis met een fantastische natuurlijke omgeving met watervallen, natuurlijke zwembaden en paden door weelderige natuur. Kies voor een vakantiehuis in Altea en verblijf op minder dan 10 kilometer van Fuentes de Algar.

Een vakantie in de natuur kan je ook ten volle ervaren tijdens een daguitstap naar Alcoy. Deze stad omvat een rijk historisch erfgoed, maar is ook gelegen in een betoverende natuurlijke omgeving. We raden je aan om de paden te verkennen die je door de bossen van de Carrascal de la Font Roja zullen leiden. Wie graag fietst, zal zich naar hartelust kunnen uitleven op de lokale Via Verde (''groene route''). Voor meer natuurpracht moet je koers zetten richting het prachtige landschap van de La Sarga-grotten. In deze grotten zijn prehistorische grottekeningen teruggevonden. Dat heeft de UNESCO ertoe aangezet om de site uit te roepen tot werelderfgoed.

Alcoy is een heel goede plek om een van de spectaculairste evenementen van de regio in levende lijve mee te maken: het traditionele Moros y Cristianos-festival. Dit festival staat in het teken van de katholieke overwinning op de Moorse troepen tijdens de Reconquista. Hoewel het festival in bijna elk dorp en elke stad van de provincie georganiseerd wordt, zijn de feestelijkheden in Alcoy veruit de populairste.

De beste bestemmingen voor een actieve vakantie

Het aangename klimaat, de talrijke beschermde natuurgebieden en de lange gevarieerde kustlijn maken van de provincie Alicante een geweldige bestemming voor sportliefhebbers en actieve vakantiegangers.

Een vakantiehuis in Santa Pola is door de vaak uitstekende omstandigheden de perfecte uitvalsbasis voor wind-en kitesufers. Er zijn ook heel wat surfscholen waar je materiaal kan huren en lessen kan volgen. Wie graag zeilt, kan terecht in Dénia of Alicante-stad. Beide bestemmingen tellen verschillende clubs waar je een boot of een catamaran kan huren om de kustlijn te verkennen.

Ook voor duikers biedt de provincie Alicante tal van mogelijkheden. De rotsachtige zeebodem van Cabo San Antonio (tussen Dénia en Jávea), de kust van Marina Alta en de zeebodem van de baaitjes in Las Rotas (Dénia) zijn de beste plekken voor een duiksessie.

Ook tijdens een verblijf in een vakantiehuis in Moraira zal je kennismaken met prachtige baaitjes, een prachtige zeebodem en rijk zeeleven. Het duikcentrum in de haven van Moraira organiseert excursies langs de kust en Cap Blanc en Cap d'Or.

Zin om te duiken langs de kust van een eiland? Dat kan op Isla Tabarca, een klein eiland op korte afstand van de kust van Alicante. Het is gemakkelijk bereikbaar vanuit verschillende havens in de streek zoals de haven van Torrevieja. Een uitstap naar Isla Tabarca is een uitstekend idee als je duiken wil combineren met een bezoek aan een uniek landschap.

De provincie Alicante is een heel populaire fietsbestemming. Het uitstekende klimaat met jaarlijks heel wat zonnige dagen en het uiteenlopende landschap trekken fietsers van over de hele wereld aan. Zowel recreatieve fietsers als professionele wielrenners komen naar Alicante om zich op de racefiets of op de mountainbike uit te leven. Boek een vakantiehuis in Calpe of Dénia en huur een fiets bij een van de vele lokale bedrijfjes. Bekijk zeker ook eens de lokale wedstrijdkalender aangezien in de streek het hele jaar door zowel professionele als amateurraces georganiseerd worden.

De beste bestemmingen voor een goedkope vakantie

Strandvilla in Moraira

De toeristenbestemmingen in de provincie Alicante zijn over het algemeen redelijk goedkoop. Er is bovendien een ruime keuze aan accommodatie voor elk budget. 

Voor goedkope vakantiehuizen, restaurants en transportmogelijkheden plan je het best een vakantie naar El Campello, Torrevieja of Santa Pola. Al deze bestemmingen liggen op slechts een aantal kilometer van de luchthaven van Alicante en beschikken over een ruim aanbod aan betaalbare accommodatie en voorzieningen. Bovendien kan je gemakkelijk de belangrijkste bezienwaardigheden van de nabijgelegen steden Alicante en Elche bezoeken. Voor prachtige natuur kan je dan weer terecht in de Serra del Maignó en de Vinalopó-vallei.

De beste bestemmingen voor een luxevakantie

Zin in een luxueuze vakantie op een idyllische bestemming? Huur dan een villa met zwembad in Altea Hills. Dit rustige residentiële gebied ligt op korte afstand van het strand en bevindt zich op zo'n 2 kilometer van het centrum van Altea. Het spectaculaire zeezicht krijg je er gratis bij.

Reizigers die zichzelf eens goed in de watten willen leggen, bekijken het best eens het aanbod in Moraira. Je vindt er luxe-accommodatie en dan vooral in de buurt van de haven en het prachtige Playa El Portet. In Moraira zal je adembenemende villa's aantreffen waar je kan genieten van privacy en een rustige omgeving.

De beste bestemmingen voor nachtleven

Zoals op elke authentieke vakantiebestemming is in de provincie Alicante zeker geen gebrek aan mogelijkheden om de bloemetjes buiten te zetten. Vooral langs de kust en in de zomer zal je kunnen genieten van een bruisend nachtleven. In de populairste bestemmingen zal je voor elk wat wils vinden.

De beste bestemmingen om uit te gaan zijn Benidorm en provinciehoofdstad Alicante. Om het nachtleven in Alicante-stad te ervaren, ga je het best naar het historisch centrum (de wijken Santa Cruz en El Carmen), de havenwijk en de buurt van Playa de San Juan.

In Benidorm begeef je je het best naar de casco antiguo (historisch centrum) en de buurt ten noorden van de haven aan Playa de Levante. Hier zal je talloze clubs, pubs en discotheken voor alle leeftijden vinden.