Wist je dat je in Cantabrië een huis van Gaudí kunt bezoeken?

Op 50 km ten westen van Santander ligt Comillas, een kustdorpje met fantastische modernistische gebouwen. Er is zelfs werk van de bekende grootmeester Antoni Gaudí! Geen wonder dat Comillas Historisch-Artistiek Erfgoed (1985) is verklaard, en dat dit het stadje in Cantabrië is waar de meeste films werden opgenomen.

Waarom Comillas een modernistisch kustdorpje is

Comillas

Op weg naar Comillas zie je ze al opduiken: de elegante herenhuizen of casas señoriales, vaak met een palmboom pal in hun voortuin. Een palmboom in het noorden van Spanje? Inderdaad! Deze exotische planten dateren uit de tijd van de indianos: zo werden de Spanjaarden die in de 19de eeuw naar de oude kolonies van Amerika trokken, genoemd.
Zij keerden naar Spanje terug met een fortuin, bouwden een chique woning en plantten een palmboom als symbool van hun nieuwe status. Een beetje zoals je vandaag met een duur horloge of een cabriolet zou pronken...

Antonio López, de man waaraan Comillas haar status dankt 

Toegangspoort Universidad Pontificia, Comillas

Comillas heeft haar roem en aantrekkingskracht vooral te danken aan een van die indianos: Antonio López y López. Hij verliet als arme jongen zijn geboorteplek Comillas en vertrok richting Cuba. Hij keerde terug als het hoofd van een zeetransportbedrijf en verschillende tabaksplantages. Koning Alfonso XII verhief hem prompt tot de adel als 'Marqués de Comillas'.
 Palacio de Sobrellano, Comillas
De kersverse markies verordende vervolgens de bouw van een paleis in neogotische stijl, el Palacio de Sobrellano (ook 'Palacio del Marqués de Comillas'; 1888), speciaal voor de koning. Het is ontworpen door Catalaans architect Joan Martorell en bevat meubels van Antoni Gaudí. Het was ook het eerste gebouw in Spanje dat elektrisch licht had!

Gaudí's 'Capricho' in Cantabrië

El Capricho, Comillas

Een ver familielid van Antonio López, Máximo Díaz de Quijano - ook al een rijke indiano - liet een indrukwekkend paviljoen bouwen in Comillas. Het werd ontworpen door een jonge architect, Antoni Gaudí (1852-1926). Zo kwam hier een van zijn weinige bouwwerken buiten Catalonië!

Uit de beginfase van Gaudí

De originele en kleurrijke 'Villa Quijano', beter gekend als 'El Capricho' (dat zowel 'bevlieging' als 'tierelantijn' kan betekenen), dateert uit 1883-1885 en is uiterst interessant om te bezoeken. Samen met Casa Vicens (1883-1888) in Barcelona waren dit de eerste huizen die Gaudí ontwierp. Met de Sagrada Familia was hij net gestart in 1882.
 
In El Capricho zie je elementen die typisch waren voor het begin van zijn carrière: een mix van oosterse, middeleeuwse en moorse mudejar stijl. Het huis heeft bovendien een toren die doet denken aan die van het huis in het Parc Güell in Barcelona.

De fascinerende ideeën van Gaudí in El CaprichoEl Capricho, Comillas

In de inrichting kon de jonge Gaudí tal van creatieve ideeën kwijt. Zo volgt de distributie van de kamers en hun functie de baan van de zon, met bijvoorbeeld de ochtendzon in de slaapkamer. Daarom zijn er ook zonnebloemen verwerkt in de groene buitentegels.
 
Gaudí integreerde onder meer de eigenaar’s liefde voor muziek in de architectuur. Zo schuiven de ramen open en dicht op het ritme van een ingenieus klokkensysteem. Hij ontwierp ook smeedijzeren balkons met ingebouwde bankjes die naar het huis gericht zijn. Stuk voor stuk verrassende details! Sinds 1969 is El Capricho Historisch Monument verklaard.
 
In de achtertuin vind je trouwens een stenen grot en standbeeld van een zittende Gaudí die peinzend naar zijn werk omhoog tuurt...

Comillas, koninklijke zomerresidentie

De markies slaagde er als senator ook in om koning Alfonso XII naar zijn Comillas te lokken in de zomer. Daardoor volgden al snel andere politici en belangrijke figuren, en ook zij lieten er hun tweede residentie bouwen in modernistische stijl.
 
Universidad Pontificia, Comillas
 
Daartoe behoort nog een gebouw in neogotische mudejar-stijl dat de markies promoveerde, de Universidad Pontificia - tegenwoordig de Fundación Comillas waar buitenlandse studenten nu de Spaanse taal en cultuur leren. Een reusachtig paleis! 
 
Verder is er in Comillas een kerkhof met mysterieus engelstandbeeld te bezoeken, en een charmant historisch centrum met een mooie Plaza Mayor. 
 
Voor meer historische pracht, bezoek ook middeleeuws dorpje Santillana del Mar, op slechts 17 km! 

Het strand van Comillas

Cantabria - Comillas strand

Vergeet ook niet het strand te bezoeken. Uiteindelijk was Comillas oorspronkelijk een pittoresk vissersdorpje. De kwaliteit van dit schone strand is bovendien erkend met een Blauwe Vlag.
 
Het fijne zand is er goudgeel en je kunt heerlijk zwemmen in de golven. Comillas werd al snel de 2de toeristische bestemming in Cantabrië, na kuststad Santander. Je kunt er ook langs het strand wandelen tot aan de vissershaven, waar je lekkere rabas (calamares of gebakken inktvis) kunt proeven in een van de rumoerige cafeetjes.
 
Je ziet, Comillas biedt een heerlijk dagje uit, met een volledige mix aan strand, natuur, indrukwekkende architectuur, lekker eten en cultuur! 
 
Het strand van Comillas is trouwens maar 1 van 10 op onze lijst Mooiste Stranden van Cantabrië!

Tips voor de reiziger

Comillas, Cantabria

De hele kust van Comillas is geschikt voor watersport.

Uit eten:

Genieten van de lokale gastronomie kan al voor een prikje in restaurante El Faro de Comillas, met zicht op zee. (Calle de Muelle, 9; http://elfarodecomillas.es/)

Praktische info voor een bezoek aan El Capricho

- Adres: Barrio Sobrellano, 39520 Comillas, Cantabrië
Openingstijden: Elke dag van het jaar behalve 24, 25 en 31 december, en 1 en 6 januari. Winter (november-februari) 10.30-17.30u; om 17.00u mag je ten laatste naar binnen dus telkens een halfuur voor sluitingstijd.
Zomer (juli-september) 10:30-21:00 uur. Lente / Herfst 10:30-20:00u.
- Prijs: Volwassenen 5€, kinderen (7-14 jaar; tot 7 jaar gratis) 2,5€

Geniet ook van de natuurlijke omgeving:

Het Parque Natural de Oyambre bevindt zich rondom de monding van rivier la Rabia, met heel wat watervogels. Playa de Oyambre is er een van de mooist bewaarde stranden, en is begrensd door duinen en een spectaculair landschap. Er is ook de Reserva Forestal de Monte Corona
Meer info: http://www.turismocomillas.com/parquenatural.html