Cantabrië, groen paradijs tussen berg en zee

Cantabria infinita oftwel 'Oneindig Cantabrië' is de slogan van deze autonome regio die anders dan bij andere autonome regio´s in Spanje bestaat uit slechts één enkele provincie. Minder bekend is ze, dit charmante deel van Spanje dat overloopt van natuurlijke schoonheid. Cantabrië ligt nochtans op slechs 2 uur rijden van de Franse grens, met vlakbij als mogelijke stop de culinaire badstad San SebastiánLaten we vooral op weg gaan om dit groenblauwe paradijs tussen berg en zee te ontdekken!

Santander & baai

Santander bay

Santander is de hoofdstad van de regio en de provincie. Traditioneel en modern tegelijk, met haar comfortabele infrastructuur en uitgebreide culturele, gastronomische en toeristische aanbod. De afstanden zijn klein dus kun je bijna alles te voet ontdekken. Ideaal voor een familieuitje!

Een hoogtepunt  in Santander is de fraaie baai, een van de mooiste ter wereld. In zomer en winter is het er heerlijk toeven.

De stranden van Santander

El Sardinero Beach - Santander, Cantabria

Ook beschikt Santander over meerdere stadsstranden. Het water is er heerlijk helder en schoon. Een aantal van deze stranden is zelfs beloond met de Blauwe Vlag voor veilig en schoon zwem-en ander sportplezier.

Liefhebbers van archiCentrum Botín.tectuur kunnen hun hart ophalen in Santander. Meerdere monumenten zijn de moeite waard om te bekijken, o.a. de Kathedraal, het koninklijk paleis De la Magdalena, de concerthal, het Grand Casino en het sportpaleis.

Als je gek bent op cultuur, wil je een bezoek aan deze musea niet overslaan: het Prehistorisch Museum, het Maritiem Museum van de Cantabrische zee, het museum voor moderne kunst, de galerie Fundación Marcelino Botin en het Centro Botin. 

Santillana del Mar

Santillana del Mar, Cantabrie (Espagne)

Dit middeleeuwse plaatsje ligt op ca. 30 kilometer ten westen van Santander en werd opgebouwd rondom de kerk Santa Juliana. Die werd gebouwd in de XIIe eeuw bovenop de resten van een Benedictijns klooster. 

Het historisch centrum van Santillana del Mar is opgetrokken in verschillende architectuurstijlen uit de XIVe en XVIIIe eeuw en je kunt haar het allerbeste te voet bezoeken. Je kunt er ook heerlijk eten. Meer info, tips en adresjes in dit artikel!

De Altamira grotten

Cueva de Altamira - Cantabria

Santillana del Mar is ook beroemd vanwege de grotten die er werden ontdekt in 1879, las Cuevas de Altamira. De grotten bestaan uit meerdere galerieën waar historische grotschilderingen werden ontdekt uit het post-paleontologische tijdperk. De bijnaam 'de Spaanse Lascaux grotten' zegt al veel over de waarde ervan! Sinds 1985 staan ze bovendien op de UNESCO monumentenlijst.

De schilderingen dateren van ongeveer 14.000 jaar geleden. Je ziet hoofdzakelijk bizons afgebeeld, herten, wilde zwijnen, paarden en menselijke vormen. Er werden natuurlijke kleurstoffen gebruikt voor de schilderingen, met name roodtinten en zwart.

De schilderingen zijn gevoelig voor de temperatuurschommelingen en CO2 uitgeademd door de mens. Om degradatie tegen te gaan, zijn de grotten nagebouwd in het museum van Altamira en kun je in principe alleen de (wel degelijk uitstekende) replica´s bekijken. Tenzij je geselecteerd bent en 1 van de 5 bezoekers per week aan de échte grotten wordt. Meer info hierover in ons Santillana del Mar artikel.

Comillas

El Capricho de Gaudi, Comillas - Cantabrie (Espagne)

Comillas is een levendige badplaats en emblematisch stadje op ongeveer 50 kilometer afstand ten westen van Santander. Haar architectuur is opmerkelijk, net als de bestrate centrumwegen, charmante pleintjes, vestingwerken, maar bovenal haar beroemde Capricho, een paleis ontworpen en gerealiseerd door niemand minder dan Antonio Gaudí. De architectuur van het paleis laat zich kenmerken door een mengeling van kunststijlen: art nouveau, barok, hispano-arabisch,... Het werd Historisch Monument verklaard in 1969.

Gaudí werkte ook mee aan het Palacio Sobrellano, ook wel Palacio del Marqués de Comillas genaamd, verwijzend naar Antonio López. Hij was een zakenman die na fortuin te hebben gemaakt aan de andere kant van de Atlantische Oceaan terugkeerde van Cuba naar zijn geboortestad Comillas, waar hij diverse monumenten oprichtte. De toenmalige koning van Spanje Alfonso XII verhief hem tot de adellijke stand in 1878 en kende hem de eer toe deel te nemen aan de Reconquista in 1881.
 
Universidad Pontificia, Comillas
 
Ook was López medeoprichter van de Universidad Pontificia de Comillas, tegenwoordig een belangrijk historisch monument dat na het centrum de toon zet voor de stad.

Comillas beschikt over mooie zandstranden nabij het centrum, bedekt met fijn goudkleurig zand en met alle mogelijke voorzieningen.

In de directe omgeving van Comillas vind je het Parque Natural Oyambre, rondom de monding van de rivier la Rabia. Strand Playa de Oyambre is een van de best geconserveerde stranden van de regio en is gelegen aan de rand van een schitterend landschap. De gehele kust bij Comillas is bovendien geschikt voor watersporten.
 

Op steenworp afstand: de Picos de Europa

Lago Enol, Picos de Europa

De Picos de Europa vormen een indrukwekkende bergketen in het noorden van Cantabrië die zich uitstrekt over Cantabrië, Asturië en León. Het hoogtepunt is Torre de Cerredo, op 2 648 meter hoogte op ongeveer 30 kilometer van de kust. Je kunt met andere woorden zoals bij de Sierra Nevada ´s ochtends skiën en ´s middags op het strand liggen!

Het Nationaal Park Picos de Europa was het eerste officiële natuurpark in Spanje. In 1918 werd ze onder de naam Parque Nacional de la Montaña de Covadonga gepresenteerd. In 2002 werden ze ook bestempeld als UNESCO Biosfeer. Ontdek bij een bezoek zeker de prachtige bergmeren van de Picos!

Onder een van de excursies die je niet wilt overslaan raden wij deze wandelroute aan: La ruta de la Hermida. Deze route kronkelt zich een weg langs de rivier de Deva en het landschap onderweg is werkelijk prachtig! 

Monasterio de Santo Toribio de Liébana - Cantabria
In de regio Potes vind je Santo Toribio de Liébana, een Franciscaner klooster dat haar roem te danken heeft aan het feit dat er de Lignum Crucis tentoongesteld is. De Lignum Crucis wordt door de Katholieke kerk erkend als een van de belangrijkste relikwieën in de christelijke wereld, en is naar de overlevering vervaardigd uit het hout van het kruis waarop Jezus Christus werd gekruisigd.

Om het klooster te bezoeken neem je de kabelbaan El Cable vanuit Fuente De. Vanuit de cabine geniet je van een spectaculair uitzicht over de vallei, vanaf het uitkijkpunt Mirador de Fuente op 1.850 meter hoogte. Meer over deze en andere wandelroutes in de Picos. In vrijwel alle delen van de Picos kun je trouwens prachtig, veilig en comfortabel wandelen, op alle niveaus via helder gemarkeerde en goed georganiseerde paden.

En ten slotte...

Cocido montañés

En na alle lichamelijk inspanning, volgt ook de compensatie! Om weer op krachten te komen, laaf je je aan de rijkelijk gevulde keuken van Cantabrië, bestaande uit vooral stevige stoofpotten en soepen. De cocido montañés bijvoorbeeld is een ragout op basis van erwten en charcuterie. Opgelet! Wij raden aan met een lege maag te beginnen, aangezien de gerechten flink vullen.

¡Viva Cantabria infinita!

Nog op zoek naar een geschikte vakantiewoning in Cantabrië? Klik dan hier.

Ben je er al geweest of ga je er zelf naartoe? Laat ons hieronder weten wat je er van vond!

¡Buen viaje! Goede reis!