San Sebastián vanop zee, per boot of kajak

San Sebastián is een fantastisch mooie plek, en dat heeft de stad voor een groot deel aan haar prachtige strandbaaien te danken. Bij warm weer is het er heerlijk zwemmen in het rustige water, en liggen er tal van bootjes te schitteren in de zon.

 

Concha baai, zicht op het Santa Clara eiland

 

Ook jij kan mee genieten op het water en de heerlijke baai en badstad vanaf de zee verkennen! Bovendien kun je het eiland Santa Clara middenin de Concha baai bezoeken. Dat kan al zwemmend of met een speciale boot die op en af pendelt. Of per kajak of surfboard, zoals we hieronder in punt 1 bespreken.

Met de kajak of Stand-Up Paddle Surf kun je al peddelend de hele Concha baai rondom het eiland verkennen. Doe je dat liever ontspannen zittend in een boot, dan kan dat ook. Een heuse ferry die je  langs de hele kust van San Sebastián stad vaart! Meer info volgt hieronder in punt 2.

1. Verken de Concha baai en het eiland per kajak

strandje Santa Clara eiland, San Sebastian

 

Voor sportievelingen kan het erg leuk zijn met een kajak actief de baai te verkennen. Ervaren hoef je niet te zijn, want het water in de beschutte Concha baai is net heerlijk kalm. Het voordeel van een kajak is ook dat je ermee op het Santa Clara eiland kan aanmeren, om er te genieten van het kleine strandje en het water rondom het eiland. Dit alles op je eigen ritme, via een route die je zelf kiest!

Waar vind je de kajaks?

het strand van het Santa Clara eiland, met zicht op de Concha (links), de Pico de Loro, en het Ondarreta strand (rechts)

 

Ze zijn in de zomer te huur op het Ondarreta strand, dichtbij de Pico de Loro of zogenaamde 'papegaaisbek' - de uitstekende mirador aan het Palacio de Miramar en een gemakkelijk herkenningspunt. Vandaaruit kun je in minder dan een kwartier naar het eiland kajakken. Het bedrijfje dat de kajaks verhuurt, heet aloKAYAK (Tel. +34 646 11 27 47 - E-mail: info@alokayak.com).

Prijzen 

De prijzen beginnen er bij 6,50€ voor een individuele kajak gedurende een halfuur, tot 18€ voor 2 uur. Voor een tweepersoonskajak is dat respectievelijk 10,50 en 25€. Er zijn ook kajaks voor 3 personen beschikbaar, handig voor een ouder die bijvoorbeeld 2 kinderen wil begeleiden.

Huur een surfboard voor stand-up paddle surf 

Stand-up Paddle Surf, Concha, San Sebastian, terug van het eiland naar het Concha strand

 

Een Stand-Up Paddle (SUP) board, waarbij je staand kunt 'surfen' met behulp van een peddel (hierboven te zien in de foto), is te huur aan dezelfde tarieven als van een individuele kajak. Erg moeilijk is het niet in het kalme water, en ook hiermee kun je zelfstandig naar het eiland (Klik hier voor een volledig overzicht van de tarieven).

Wanneer kun je kajaks of een SUP board huren?

Juni en september: maandag-vrijdag: 12:00 - 19:30. Weekend en feestdagen: 11:00 - 19:30.

Juli en augustus: elke dag 10:00-20:00.

Ervaring is niet vereist, maar aloKAYAK biedt ook een begeleide excursie met gids, langs de meest emblematische plekjes van de baai, zoals de haven, de Peine del Viento (de 'Windkam' beelden langs het water),... De excursie duurt ongeveer anderhalf uur en is beschikbaar voor minimum 4 personen. Kinderen mogen mee vanaf 6 jaar, de prijs per persoon bedraagt 25 voor volwassenen en 15 voor kinderen tot 10 jaar. 

2. Met de boot de baai rond 

De prachtige baaien van San Sebastián nodigen uit tot een verfrissend boottochtje, daarover bestaat geen twijfel. Zo vaar je gezellig tussen de andere bootjes, jachten en kajaks, en kun je de stad en haar heerlijke natuurlijke omgeving bewonderen vanop zee!

 

boot tour, San Sebastian

 

De boottochtjes langs de volledige kust van San Sebastián worden georganiseerd door een privébedrijfje dat 'Catamarán Ciudad San Sebastián' heet. Deze boten zijn wit van kleur en met 2 verdiepingen redelijk groot. (Klik hier voor de boottocht uitstluitend in de Concha baai en die je ook naar het eiland brengt)

Waar neem je de boot?

boot tour San Sebastian, aankomst in de haven

 

De tocht begint in de haven; het loket en vertrekpunt (Paseo del Muelle 14) bevindt zich verderop, voor de visrestaurants die er tegen de Urgull heuvel aanleunen. Heb je honger na de boottocht, dan kun je bij het uitstappen dus ook meteen een van deze restaurantjes binnenwandelen! (in het weekend is reserveren zeker aan te raden).

Wat biedt deze boottocht?

Boot tour San Sebastian

 

Met deze tocht kun je niet naar het eiland, maar krijg je wel een mooi zicht vanop zee op San Sebastián stad en haar volledige kustlijn.

De tocht gaat rondom de Urgull berg, langs de Urumea rivier en het Kursaal gebouw, tot aan het Zuriola surfersstrand en de Ulía berg. Daarna keert de boot rechtsomkeert terug om langs het eiland dichtbij de Peine del Viento te varen, en ten slotte via het Concha strand terug naar de haven te keren. De tour kan ook in omgekeerde richting afhankelijk van het getijde. Om dichtbij de Peine del Viento te komen, heeft de boot het vloedgetijde in de baai nodig. Je kunt je vooraf bij het loket informeren over het beste moment om te varen.

Omdat de boot wat dieper in de zee vaart, kan het aardig op en neer gaan over de zachte golven in de baai. Houd er dus rekening mee dat het even kan gaan kriebelen in de buik!

Prijzen en uren

Boot tour San Sebastian

 

De tocht duurt ongeveer 40 minuten en beslaat zowat 8 kilometer op het water. Er is een bar aan boord voor wie dorst heeft onderweg, met drankjes aan 1,50 / 2€.

De prijs voor volwassenen bedraagt 10.00€, die voor kinderen (3 tot 10 jaar) 5.50€. 

De boot vertrekt telkens om 12:00, 13:00, 16:00, 17:00, 18:00, en 19:00. In de zomer is er een extra vertrekuur om 14.00. Dan kan reserveren ook nodig zijn. Koop je ticket vroeger op de dag aan het loket of contacteer het bedrijfje vooraf per telefoon (contactgegevens onderaan dit artikel). In de winter zijn er in principe geen tochten beschikbaar, tenzij op aanvraag voor groepen. 

 

Haven, loket boot tour, San Sebastian

Op de foto hier zie je het aanmeren in de haven. Op onze G+ pagina kun je ook een video zien van kinderen die er in het water van de haven springen. Er heerst altijd een leuke sfeer in de stad als het warm weer is!

Andere boottrajecten zijn ook beschikbaar vanuit San Sebastián naar Hondarribia, San Pedro / San Juan en Guetaria.

Voor meer info of reservaties is Catamarán Ciudad San Sebastián telefonisch te bereiken op +34 943 287 932 / +34 607 201 155.