De stranden van San Sebastián

San Sebastián of 'Donostia' in het Baskisch, dit jaar Culturele Hoofdstad van Europa, hoort bij de mooiste steden van Spanje. Daar hebben haar 3 goudgele zandstranden veel mee te maken! Ze liggen niet alleen in prachtige groene baaien middenin de stad, er heerst ook een bijzondere sfeer. Van populair surfstrand en eilandstrand tot 'mooiste stadsstrandbaai van Europa', ontdek ze hier!

1. Het Concha strand / Playa de la Concha

Concha strand, San Sebastián

De ligging van dit grootste en meest centrale strand (zie kaart onderaan) in de majestueuze Concha baai is haast met geen woorden te omschrijven. Het is al meerdere keren geprezen als 'mooiste stadsstrandbaai van Europa', en pronkt op lijstjes als 'mooiste stranden van Spanje'!

'Concha' betekent 'schelp', naar de schelpvormige baai. Het goudkleurige strand buigt zich zo over een lengte van 1350 meter, met een gemiddelde breedte van 40 meter. Het biedt een uniek plaatje, geflankeerd als het is door imposante groene bergen, met in het midden het al even groene en pittoreske Santa Clara eilandJe kunt er vooral heerlijk zwemmen in kalm water, beschut door de baai en het eiland - waar je ook naartoe kunt trouwens (zie nummer 4 onderaan)!

Concha bay from Igueldo, San Sebastian

Lees meer over het Concha strand.

2. Het Ondarreta strand / Playa de Ondarreta

Ondarreta ligt ook in de Concha baai (het strand rechtsbeneden in de foto hierboven). Het water is er zo mogelijk nog kalmer, want het ligt tegen de Igueldo berg en recht voor het Santa Clara eiland. Het is verbonden met het Concha strand via de Pico de Loro ('Pagegaaisbek'), een smalle overgang van rotsen die verdwijnt bij vloed (zie foto hierboven). Dit is immers de Atlantische Oceaan, zodat de stranden afhankelijk van het getijde groter of kleiner worden.

Ondarreta strand, San Sebastián

Het Ondarreta strand is met 600 meter op een gemiddelde breedte van 100 meter een stuk kleiner dan het Concha strand, maar het zicht op de baai en omgeving is er al even spectaculair! Het is vooral een gezellig familiestrand. Zo zijn er speeltuinen, een chiringuito of strandbar en een verhuurdienst voor kano's in de zomer. Vanaf dit strand raak je ook het snelst bij het Santa Clara eiland. Dat kan al zwemmend, zoals hierboven vermeld, of met de kano of boot. Lees meer over kano -en boottochten langs de kust van San Sebastián. 

3. Het Zurriola strand / Playa de la Zurriola

Surfstrand Zuriola, Gros, San Sebastián

Zurriola is het surfstrand van de stad, en hoort bij de surfwijk Gros. Je kunt er vaak surfers spotten of je kunt het zelf proberen bij een van de surfscholen. Het hele jaar door zijn er surfplanken te huur.

Door de surfsfeer komen hier meer jongeren en zijn er verschillende hippe strandbars. Je hoort er dus al sneller een muziekje. De golfkracht is er sterker dan aan de andere stranden, iets om rekening mee te houden als je graag rustig in de zee zwemt of jonge kinderen bij je hebt. Voor hen is dit echter wel een leuk strand als ze bijvoorbeeld graag stoeien in de golven of bodyboarden. Lees meer over het Zurriola strand.

4. Het strand van het Santa Clara eiland / Playa de la isla Santa Clara

Santa Clara island, San Sebastian

Het kleine strandbaaitje op het Santa Clara eiland wordt ook wel het '4de strand' van San Sebastián genoemd. Je kunt er alleen over het water heen komen vanaf de haven of het Ondarreta of Concha strand - zoals hierboven vermeld al zwemmend, per kajak of per boot. Ook bijzonder is dat dit strandje tijdens vloed bijna volledig kopje onder gaat.

Santa Clara biedt een werkelijk uniek stranduitstapje, want je krijgt een adembenemend zicht op het Concha strand, het Ondarreta strand en de rest van de omgeving. Er zijn eenvoudige strandvoorzieningen als douches en een chiringuito of strandbar en je kunt ook genieten van de rest van het eiland. Lees er alles over in ons artikel over het Santa Clara eiland!

Lees ook: Fantastische kustwandeling vanuit San Sebastián naar het pittoreske Pasajes 

Of: Bezoek het naburige prachtdorpje Hondarribia en de stad van het Guggenheim, Bilbao.

Kaart: de stranden van San Sebastián