Zurriola, San Sebastián - Een bruisend surfstrand, middenin de stad

Zurriola is het enige strand van San Sebastián dat niet in de veelgeprezen Concha baai ligt. Het is een beetje een buitenbeentje - minder elegant, ruwer - maar ook heel bijzonder. Het is het meest onbeschutte strand van de stad, en het stedelijke surfstrand bij uitstek in het groene noorden. Ook activiteiten als skateboarding trekken er een jonger publiek. En wist je dat nudisten er welkom zijn?

Zurriola: een strand tussen bergen en rivier

Zurriola strand, San Sebastian

Zoals het Ondarreta strand aan de andere kant van de stad aan de imposante Igueldo berg grenst, zo stopt het Zurriola strand bij de Ulía berg (Vanaf het strand kun je trouwens wandelen over deze berg naar een schattig vissersdorpje). Igueldo en Ulía zijn samen de 2 bergen die San Sebastián insluiten en begrenzen.
Aan de andere kant van Zurriola mondt de rivier Urumea in de zee uit, met een wandelpromenade langs de golfbreker

Het strand van culturele evenementen

Kursaal San Sebastian
 
Steek je vanuit het centrum de brug over, dan vind je het Zurriola strand net achter het moderne Kursaal gebouw van architect Rafael Moneo - het soms voor de grap genoemde kleine 'Guggenheim' van het naburige Bilbao, en waar onder andere evenementen uit het jaarlijkse Filmfestival plaatsvinden. De Concha mag dan het meest elegante strand zijn, bij het Zurriola strand lopen ongetwijfeld de meeste internationale filmsterren over een rode loper!
 
Jazzfestival San Sebastian
 
Achter het Kursaal op de promenade en op het Zurriola strand zelf vinden soms openluchtconcerten plaats, vooral tijdens het jaarlijkse Jazzfestival en het Semana Grande feest in de zomer. (Meer info over deze festivals in ons artikel 'San Sebastián Culturele Hoofdstad')

Zurriola: jong, sportief, rebels,...

Hoe groot is het Zurriola strand?

Zurriola, Gros, San Sebastián

Zurriola ging als strand onder uitgebreide renovatie in 1995. Toen werd onder meer een golfbreker aangelegd, zodat het wilde water wat ingetoomd werd en zwemmers kon verwelkomen. Het strand werd toen ook groter. Tegenwoordig biedt La Zurriola een strook aangenaam zand over een lengte van ongeveer 800 meter en een breedte van gemiddeld 110 meter

Naakt middenin de stad

Zurriola, San Sebastian

Sinds 2004 is nudisme hier toegelaten. Daarmee is La Zurriola een van de weinige Spaanse stadsstranden waar je helemaal uit de kleren kan (Let wel, in de zone achter het Kursaal gebouw). Het zal je misschien niet eens opvallen, want de meeste mensen komen er gewoon in zwemkostuum.

Een surfstrand in de stad

Zurriola playa, San Sebastián

Er zijn altijd wel surfers te zien aan het Zurriola strand, ook wel 'la playa de Gros' genoemd. Ze komen immers vaak aangefietst of gerend vanuit de aangrenzende 'surferswijk' van de stad, Gros. Het lijken wel haaien, wanneer ze in de zee op golven wachten. Hun kunsten zijn soms indrukwekkend om te zien!

Uiteraard zijn er verschillende surfscholen aan dit strand. Pukas is een van de bekendste. Ook zijn er surfplanken te huur, het hele jaar door. 

Het Zurriola strand biedt surfplezier voor alle niveaus. Er kan gesurft worden over de hele baai, en aan de oostkant bij de zeemuur heb je rechtsbrekende golven. La Zurriola kan uitstekende golven voortbrengen, van klein tot middelgroot. In het najaar en de winter wagen meer ervaren surfers zich aan de dan grotere golven, terwijl er in de zomer meer beginners en cursisten zijn. Er zijn vooral veel lokale surfers, en op drukke dagen kunnen die misschien wat territorium opeisen en is de kwaliteit van het water misschien wat minder. Maar in het algemeen is dit een prima stadsstrand met goede surfvibes!

Een mix van zwemmers, surfers en bodyboarders

Zurriola playa, San Sebastián

Zwemmers krijgen er in de zomer een eigen zone, gescheiden van de surfers. Let dus op dat je niet in de surfzone komt, afgebakend met rood-blauwe vlaggen. Veel kinderen houden er ook van om er te bodyboarden, dus die kom je misschien wel tegen in een golf. Zolang bodyboarders nog klein zijn of geen zwemvliezen dragen, mogen ze tussen de zwemmers in bodyboarden.

Voor zwemmers kan het ook fijn zijn in de golven te springen en spelen. Wie graag gewoon rustig zwemt of jonge kinderen bij zich heeft, is beter af aan een van de andere stranden in de Concha baai. 

Een strand dat bruist van de activiteiten

Zurriola playa, San Sebastián
 
Door de surfsfeer komen hier gewoonlijk meer jongeren en zijn er verschillende hippe strandbars, ook aan de hoger gelegen promenade. Bar ZM is daar een goed voorbeeld van, en 's avonds zijn er soms live concerten. Ook op het strand zelf hoor je al sneller een muziekje. En behalve surfwedstrijden worden er ook andere sportieve competities georganiseerd, zoals bodyboarding of skaten.
 
Zurriola is ook het beste strand van de stad om balsporten te spelen, met volleybalnetten voorzien in een speciale zone gereserveerd voor sport. Het strand heeft een 'local feel', en je zult er bijvoorbeeld ook Baskische balsporten zien als 'pala' of 'pelota'.

Welke voorzieningen biedt het Zurriola strand nog? 

Zurriola, San Sebastián
 
Aan een strand als dit spelen strandwachten en vlaggen die de toestand van de zee aangeven, een belangrijke rol. Verder zijn er speciale diensten voor andersvaliden, en zomerse strandvoorzieningen als douches en verhuur van ligstoelen (3,5 euro/dag) en grote zonneschermen (13,10 euro/dag). Gratis openbare toiletten zijn er steeds te vinden onder het Kursaal, toegankelijk vanaf het strand. 
Naast de surfscholen is er in de zomer ook een kinderclub aanwezig, met zwembaden op het strand en zwemlessen (net als op het Ondarreta strand).

Surfstunts en zonsondergang 

Zurriola playa, San Sebastián

Leuk is ook dat je langs de promenade kunt doorwandelen tot aan de Ulía berg die dit strand begrenst, en vanaf daar een schitterend uitzicht hebt op de open zee en de andere 2 bergen van de stad: Urgull en Igueldo. Urgull is de kleinere berg met het Christusbeeld aan de top, bij het oude centrum aan de andere kant van de rivier. 
 
TIP: Je kunt aan het einde van Zurriola een prachtige zonsondergang bewonderen terwijl je de kunsten van de surfers bestudeert, zittend op de zeemuur met een drankje. Een heerlijke afsluiter van een fantastisch stranddagje in San Sebastián!
 
Bezoek ook Hondarribia, een heerlijk middeleeuws dorpjeOf reis je verder richting Cantabrië met haar mooie stranden? En wist je dat je er een huis van Gaudí kunt bezoeken?

Kaart

Lees meer over de andere stranden op de kaart.