Fietsvakanties in Spanje

De populariteit van fietsvakanties gaat in stijgende lijn. De toenemende interesse in een gezonde, groene en duurzame levensstijl zet steeds meer mensen aan om op de fiets te stappen voor leuke daguitstapjes, gezinsuitstapjes en ook voor het pendelen naar het werk. 

Fietsen biedt je de mogelijkheid om, aan je eigen tempo, te genieten van de prachtige natuur om je heen. Vele fervente fietsers, maar ook amateurs, hebben Spanje op het oog om zichzelf te bewijzen in een race, of gewoon om op een milieuvriendelijke en ontspannende manier, wondermooie natuurlandschappen te ontdekken. Deze gids brengt de meest geliefde en meest spectaculaire fietsroutes van Spanje in kaart, sommige meer geschikt voor fietsliefhebbers en andere ideaal voor een leuk dagje uit met het hele gezin. Welke route ga jij als eerste afleggen? 

De Camino Frances

De Camino de Santiago is ongetwijfeld één van de populairste bedevaartswegen ter wereld. De Camino Francés is het gedeelte dat van Roncesvalles naar Santiago de Compostela loopt. Met een lengte van ongeveer 800 km, is dit één van de meest begeerde routes voor diegenen die Santiago de Compestala met de fiets willen bereiken.  

Langs deze route, ontdekken bedevaartgangers enkele van de meest indrukwekkende landschappen van Spanje en krijgen ze de kans om oude steden, kastelen en kloosters te verkennen. 

Het traject is niet bijzonder moeilijk, maar vereist wel een goede fysieke conditie. Onderweg kan je gebruik maken van de vele herbergen voor een welverdiende rust. Maak je rugzak een beetje lichter en geniet van een koud biertje samen met je medebedevaartgangers na een lange fietsdag. 

De CiclaMadrid

CiclaMardrid is een route van 420 km die in 17 etappes moet worden afgelegd. Deze route verbindt de stad Madrid met plaatsen die tot het Mundiaal Cultureel Erfgoed behoren, met natuurijke landschappen en met Natuurparken. De CiclaMardrid passeert langs kastelen, forten, witgekalkte dorpjes, kloosters, wijnmakerijen en wijngaarden. 

Je kunt verschillende gedeeltes van de route afleggen, afhankelijk van wat je graag wilt zien en van wie er met je mee fietst. Voor vriendengroepen en familievakanties, is de route in de streek Aranjuez, ideaal. Op deze route vind je heuvels, vlakke wegen, olijfgaarden en stopplaatsen voor een welgekome verfrissing. Voor diegenen onder ons die liever mountainbiken, raden we de route in de Sierra Norte de Madrid aan. Fiets op deze route doorheen prachtige heuveldorpjes zoals Patones met zijn pittoreske huisjes van stenen muren, en geniet van charmante plekjes om tot rust te komen en iets te eten. 

De Via Verde de Ojos Negros

De Via Verde de Ojos Negros, de langste Via Verde van Spanje, bestaat uit 160 km aan gerestaureerde spoorwegen die de provincies Teruel, Aragon en Valencia doorkruisen. Oorspronkelijk werd deze spoorweg aangelegd voor industriële en commerciële doeleinden, nu wordt hij niet meer gebruikt vanwege de verbetering van het wegennet. In dit specifieke geval, werd de route gebouwd om mijnbouwmaterialen en arbeiders te vervoeren tussen de Sierra Menara-mijnen en Valencia. 

Ojos Negros beschikt over een comfortabel fietsoppervlak, met stukken asfalt en paden met verdichte grond. Het traject loopt doorheen ontelbare beschermde natuurgebieden en biedt een grote verscheidenheid aan landschappen. Deze route is perfect om een strandvakantie in de streek van Valencia te combineren met sport en sightseeing. Als je bijvoorbeeld de Via Verde opgaat in de omgeving van Sagunto, krijg je de gelegenheid om de historische steden Segorbe en Jerica te bezoeken. Deze steden liggen ongeveer 20 km landinwaarts en tellen diverse natuurlijke en historische bezienswaardigheden. 

De Camino del Cid

Deze langeafstandsroute (ongeveer 2000 km) verbergt een waar avontuur, niet alleen vanwege het parcours, dat in het eerste gedeelte door enkele van de meest fascinerende en afgelegen gebieden van Noordwest-Spanje loopt, maar ook vanwege de legende die hieracher schuilt. De route is genoemd naar het verhaal van El Cid Campeador, een ridder uit de 11de eeuw die uit zijn land werd verbannen en na een periode van ballingschap terugkeerde om Valencia te veroveren. 

De route kan onderverdeeld worden in tien secties, met lengtes variërend van 60 tot 350 km, over de afstand tussen Burgos en Orihuela (Alicante). De Camino del Cid is niet bijzonder veeleisend en kan in feite genoten worden door zowel amateurs als gezinnen evenals door langeafstandsfietsers. De route doorkruist meer dan 60 natuurgebieden, 8 Spaanse plaatsen die door UNESCO verklaard zijn tot werelderfgoed, middeleeuwse kastelen, torens, Romeinse en islamtische gebouwen en talloze natuurlandschappen. 

De Ruta de Don Quijote

Consuegra, Castilla-La Mancha

Spanje verkennen op de fiets, is een geweldige manier om de Spaanse cultuur te ontdekken. Deze route toont je de plaatsen die behoren tot de beroemdste Spaanse roman ooit geschreven: Don Quichot. In 2005 werd deze route ingehuldigd om de 400ste verjaardag van de publicatie van de roman te vieren, passerend langs de belangrijkste plaatsen van het leven van Cervantes en van de roman.

De wegen van dit traject strekken zich uit over 2500 km in de streek van Castilla-La Mancha en kunnen worden onderverdeeld in 10 kortere paden, die elk doorheen enkele van Spanje's mooiste dorpjes en meest rustgevende landschappen lopen. De plaatsen die zeker een bezoekje waard zijn, zijn de historische steden (Albacete, Toledo, Ciudad Real en Zaragoza), de middeleeuwse steden (Almagro, Puerto Lapice, Argamasilla de Alba, Toboso) en het schitterend natuurschoon van Campo de Criptana (de plaats van de beroemde windmolenstrijd). 

De moeilijkheidsgraad is gemiddeld aangezien het pad grotendeels vlak is. Hou er wel rekening mee dat de temperaturen hier in de zomer hoog kunnen oplopen en dat het grootste deel van de oppervlakte verdichte grond is, wat betekent dat het erg modderig kan zijn door de regen die hier in het voor- en najaar valt (meer geschikt voor mountainbikers)

De TransAndalus

De TransAndalus is een spectaculair circuit van meer dan 2000 km dat zich uitstrekt over de hele regio. De TransAndalus, die alle provincies en belangrijkste steden van Andalusië doorkruist, is een geweldige manier om enkele van de vele rijkdommen die Zuid-Spanje te bieden heeft, te ontdekken. Zowel wat betreft natuur als wat betreft culturele - en historische bezienswaardigheden, zal je hier niet teleurgesteld worden!

Dit traject is heel uitgestrekt en bestaat uit een mix van bewegwijzerde en niet-bewegwijzerde gedeeltes, daarom is het belangrijk de juiste aanwijzingen betreffende de toegangspunten en de verschillende routes, op de officiële website te bekijken. Als je deze route aflegt, krijg je de kans om op enkele van de beste plaatsen in Zuid-Spanje te verblijven. Eén van de mooiste landschappen langs dit pad, is Cabo de Gata in  Almería. Hou er rekening mee dat je hier in de zomer met hittegolven te maken kan hebben en je dus beter kiest voor het voor- of najaar. Dit traject is geschikt voor wandelaars en mountainbikers. 

De Via de la Plata 

De Via de la Plata maakt deel uit van het Camino de Santiago netwerk. Deze route verbindt Sevilla met Santiago de Compostela, loopt van het zuiden naar het noorden van het land en gaat dwars door Andalusië, Extremadura, Castilië en Leon en Galicië. 

Dit traject is 960 km lang en kan met de fiets afgelegd worden. Via de la Plata is geen gemakkelijke route, het is een combinatie van landelijke wegen met zandpaden en smalle bergachtige paden. Het klimaatverschil tussen het noorden en het zuiden van het land is radicaal, waardoor de voorbereiding op de reis allesbehalve eenvoudig is. Ook op deze route krijg je de kans enkele van de mooiste historische steden van Spanje te bezoeken: Sevilla, Merida, Caceres, Salamanca, Zamora en Astorga. Het parcours loopt langs een oude Romeinse weg maar was waarschijnlijk al in de prehistorie in gebruik. 

De TransCantabrica

Natuur- en mountainbikeliefhebbers kunnen hier hun hartje ophalen: TransCantabrica biedt 600 km aan zandpaden en smalle paden die dwars door de bossen en berglandschappen van Galicië lopen. De route begint in Piedrafita del Cebrero (provincie Lugo) en eindigt in Reinosa (Cantabrië) na het oversteken van de Cordillera Cantabrica, op een hoogte van ongeveer 2500 meter. Om te kunnen profiteren van de beste fietsomstandigheden, raden we je aan een reis te plannen in de lente of in de herfst. Deze route is fysiek nogal zwaar maar is desondanks niet alleen voorbehouden aan professionele fietsers. 

De Fietsroute van Lanzarote 

Dankzij zijn fantastisch klimaat en zijn talrijke land-en zandwegen, is Lanzarote een waar paradijs voor fietsliefhebbers. In 1993 werd het hele eiland tot UNESCO-biosfeerreservaat verklaard. Lanzarote is een prachtige combinatie van vulkanische landschappen en woestijnachtig terrein. 

Een absolute aanrader is een uitstapje naar La Graciosa, een eilandje op slechts enkele kilometers van de noordkust van Lanzarote. Je kan je fiets meenemen op de veerboot die Lanzarote verbindt met Caleta de Sebo (de enige haven op La Graciosa). Profiteer van het autoverbod, geldig op dit eilandje, om op een volledig ontspannen manier de kustlijn vanop je fiets te verkennen. La Graciosa beschikt over verschillende magnifieke, afgelegen strandjes waar je ongestoord kunt genieten van de stilte die er heerst. 

De Via Verde del Aceite

Via Verde del Aceite, een vrij gemakkelijke en uitnodigende fietsroute, is perfect voor gezinnen. Op deze route zal je een gedeelte van Andalusië dat dikwijls over het hoofd gezien wordt, meer bepaald de thuisbasis van enkele van Spanje's beste olijfoliën, ontdekken. De Via Verde gaat dwars door een aantal spectaculaire natuurlandschappen en is 120 km lang. Dit traject begint in Jaen en eindigt aan het treinstation Puente Genil in Cordoba. 

De route loopt langs de oude spoorweg die decennia lang werd gebruikt om olijfolie te vervoeren naar de haven van Malaga. De route is redelijk eenvoudig met zo goed als geen hindernissen en beschikt over een perfect aangelegde bestrating (asfalt en verdichte grond). De verlaten treinstations, die je langs deze spoorweg vindt, zijn met de tijd omgevormd tot restaurants en musea, zodat je tussen het fietsen door kunt genieten van een heerlijke maaltijd en meer te weten kunt komen over de omgeving. 

De Via Verde de la Sierra

De Via Verde de la Sierra is een wandel-en fietsroute die langs een verlaten spoorweg loopt, geschikt voor het hele gezin. De route is zo aangelegd, dat ze bijna volledig vlak is. Daarom is dit traject ideaal voor een gezin met kinderen en voor amateurfietsers die willen genieten van de natuur en van fantastische panorama's. 

Dit pad doorkruist het Sierra de Cadiz gebergte, ten zuiden van de provincie Sevilla. Het is amper 36 km lang en er kan op meerdere plaatsen gestart worden. Vanwege de hoge temperatuur in Andalusië in de zomer, raden we je aan de maanden juli en augustus te vermijden. 

De Camì de Cavalls

Een vakantiehuis huren op Menorca is ideaal voor natuur- en buitensportliefhebbers. Het hele eiland werd tot UNESCO-biosfeerreservaat verklaard. Dankzij deze prestigieuze erkenning, zijn er hier strikte maatregelen genomen om het milieu te beschermen. Tot deze maatregelen behoren onder meer het behoud van de natuurlijke omgeving langs de kustlijn en het herstel van het eeuwenoude pad eromheen - de Camì de Cavalls. 

Dit unieke pad kan enkel te voet, te paard of op de fiets afgelegd worden. Het loopt dwars door verschillende dennenbossen en moerassen heen: je zal op dit pad duinen en landtongen beklimmen en langs uitgestrekte, witte zandstranden en verlaten baaien passeren. Tijdens het hele traject kan je hier met volle teugen genieten van een adembenemend uitizcht op de turquoise wateren van de Middellandse Zee. Dankzij het vlakke landschap van Menorca, geeft de Camì de Cavalls geen bijzondere technische problemen en is daarmee uitermate geschikt voor gezinnen. Hou er rekening mee dat er onderweg geen voorzieningen zijn en je dus voldoende water en eten mee zal moeten nemen.   

De Sierra de Tramuntana

De Sierra de Tramuntana, het belangrijkste gebergte van de Balearische archipel, is uitgeroepen tot UNESCO-biosfeerreservaat. Het ligt in het noordelijkste gedeelte van Mallorca en biedt adembenemende uitzichten over de Middellandse Zee, over weelderige bossen en over charmante bergdorpjes. 

Diegenen die graag eventjes willen ontsnappen aan de drukke steden en populaire badplaatsen om op verkenning te gaan in dit fascinerende deel van Mallorca, kunnen gebruik maken van de vele bergpaden en wegen die hier aangelegd zijn. De meerderheid van deze paden zijn tamelijk rustig en bieden veel mogelijkheden voor zowel mountainbikeliefhebbers als wielrenners. 

Eén van de niet te missen routes, is het spectaculaire pad dat beneden in de Cala Sa Calobra baai begint en boven in de bergen eindigt, steeds met een prachtig uitzicht op de zee. Omwille van het vele klimmen. is deze route fysiek veeleisend en daarom niet voor iedereen weggelegd. Eens je de top bereikt, zal je niet anders kunnen dan erkennen dat de schitterende uitzichten, waarvan je hier eindeloos kunt genieten, het absoluut allemaal waard zijn geweest. Vanwege het milde en zonnige klimaat, waarmee Mallorca het hele jaar door gezegend is, kan je dit gedeelte van de kust zelfs in de winter verkennen. 

De Camino del Levante

De Camino del Levante maakt al sinds de middeleeuwen deel uit van het Camino de Santiago netwerk. Deze route begint in Valencia en loopt langs een gedeelte van de oude Romeinse weg "Via Augusta". Net zoals geldt voor de meerderheid van de etappes van het Camino netwerk, biedt ook de Camino del Levante talloze mogelijkheden om zorgeloos te genieten van natuurlijke landschappen, historische steden en andere belangrijke historische locaties. 

Beginnend ter hoogte van de zeespiegel, bereikt deze route al snel een hoogte van 1300 meter. De route loopt dwars door verschillende bergpaden heen. De Camino del Levante kan fysiek erg zwaar zijn en diegenen die eraan denken deze weg af te leggen, zouden het heetste gedeelte van de zomer moeten vermijden aangezien fietsen bij zo'n hoge temperaturen behoorlijk ongemakkelijk kan zijn. 

Natuurpark Montseny

Het natuurpark Montseny is het oudste beschermde gebied in Catalonië en is verklaard tot UNESCO-biosfeerreservaat. Deze fietsroute begint en eindigt in het prachtige middeleeuwse dorpje Hostalric (gelegen op 40 km ten noorden van Barcelona) en is 140 km lang met een helling van 2000 meter! Fietsliefhebbers kunnen deze route in één dag afleggen. 

Op deze route, zal je de kans krijgen heel wat cultuurelementen en natuurlijk erfgoed van de streek te ontdekken. De wegen op deze fietsroute slingeren doorheen talrijke mediterrane en Europese landschappen. De Montseny bergketen, trots en majestueus, kan dikwijls vanaf de fietsroute gespot worden. Wanneer je de finish bereikt, kan je het heuveldorp Hostalric verkennen. Het dorpje heeft een prachtige ligging, op de top van de vulkanische heuvel. Breng hier zeker een bezoekje aan het kasteel dat rond het jaar 1145 gebouwd werd op een oude Iberische nederzetting. 

De Transpirenaica

Deze spectaculaire route wisselt af tussen on-road en off-road en sommige paden ervan verbinden de Atlantische Oceaan met de Middellandse Zee. De route start in Hondarribia (Baskenland) en eindigt in Cabo de Creus (Catalonië). Deze weg biedt 800 km aan adembenemende natuurlijke landschappen en gezellige dorpjes voor de nodige rustpauzes. 

Het afleggen van deze route is niet voor iedereen weggelegd! De route heeft een aantal heel steile hellingen en moeilijk te beklimmen passages. De Transpirenaica loopt langs mythische bergpassen (Aubisque, Aspin en Tourmalet), bekend bij wielerliefhebbers omdat ze funcioneerden als decor voor de legendarische races van de Tour de France. 

Aanbevolen artikelen: