De mooiste stranden van Catalonië

Catalonië bulkt van de prachtige stranden in een adembenemende natuurlijke omgeving. De drie kusten van Catalonië - de Costa Brava, de Costa Barcelona en de Costa Dorada - trekken elk jaar duizenden toeristen aan. Zij genieten er van het aangename mediterraanse klimaat, het kristalheldere water en het fijne gouden zand op de stranden. Maak kennis met de mooiste stranden van deze autonome regio en kom te weten waar je het best een strandvilla in Catalonië huurt!

 

1. Cala Montgó

De Costa Brava staat bekend om haar milde klimaat en de ruige, rotsachtige natuur die heel wat natuurliefhebbers aantrekt. Deze kustlijn herbergt prachtige stranden zoals Cala Montgó, zonder twijfel een van de beste stranden van de kustplaats L'Estartit. Met een breedte van 200 meter is het het breedste strand van de Costa Brava. Je zal dus gemakkelijk een plekje vinden om je handdoek neer te leggen. De ronde vorm van de baai doet bovendien vermoeden dat het vroeger een zinkgat was dat door de jaren heen groter geworden is. Fijn zand, pijnbomen en azuurblauw water maken van Cala Montgó een van de mooiste stranden aan de Costa Brava.

Cala Montgó wordt door het Montgrímassief beschermd tegen de sterke noordelijke wind. Dit zorgt voor eerder kalme golven. Langs de boulevard aan het strand zal je bovendien veel faciliteiten aantreffen. Hou je van de natuur? Geen probleem, want het Parc Natural del Montgri bevindt zich vlak aan het strand.

 

2. Sa Caleta

Sa Caleta (Costa Brava) is een kleine baai van zo'n 110 meter lang en 50 meter breed. Omdat Sa Caleta op wandelafstand van het centrum van Lloret de Mar ligt, is het een uitstekend strand om wat tijd door te brengen tijdens je gezinsvakantie in Catalonië. Sa Caleta is een klein stukje paradijs met azuurblauw water, weelderige vegetatie, rosten en een prachtig uitzicht op het Castell d'en Plaja.

Sa Caleta is door de rotsachtige zeebodem en het gevarieerde zeeleven ook erg geliefd onder duikliefhebbers. In de zomer kom je hier het best wat vroeger aan om jouw plekje in de zon te bemachtigen.

 

3. Cala Giverola

Cala Giverola is een kleine baai van zo'n 200 meter lang die zonder twijfel een plekje verdient op de lijst van de beste stranden in Tossa de Mar. Kenmerkend voor Cala Giverola zijn het fijne gouden zand, het kristalheldere water en de kliffen met weelderig groene pijnbomen. Je kan deze baai gemakkelijk bereiken vanuit het centrum van Tossa de Mar (op 5 kilometer afstand). Ook een boot behoort tot de mogelijkheden om je richting Cala Giverola te verplaatsen.

Alle nodige voorzieningen zijn hier aanwezig voor een dag op het strand: douches, ligbedden, parasols, restaurants, chiringuitos, kajaks ... Daarnaast kan je kiezen voor een vaartocht met een catamaran of een boot met een glazen bodem om het rijke zeeleven te bewonderen. Wil je de onderwaterwereld van nog dichterbij bestuderen? Ga dan duiken of snorkelen en ontdek de vele soorten algen en vissen die zich tussen de rotsen schuilhouden.

 

4. Cala Sa Tuna

Sa Tuna - Begur, Costa Brava

Het pittoreske Sa Tuna (80 meter lang) ligt in het al even charmante dorpje Begur. Als je van ongerepte stranden houdt dan is Cala Sa Tuna iets voor jou. De kleurrijke vissershuisjes en de bootjes in het water zorgen voor een schilderachtig plaatje. Cala Sa Tuna wordt niet overspoeld door het massatoerisme, omdat het strand relatief moeilijk toegankelijk is. Je kan het onder meer bereiken via de Camí de Ronda, een wandelroute langs de prachtige Costa Brava.

In de zomer kan je beschutting voor de zon zoeken in de Cova des Capellans, een grot waar lokale inwoners soms Catalaanse muziek spelen. Sa Tuna ligt in een wat meer rurale omgeving. Er zijn dan ook geen uitgebreide voorzieningen aanwezig zoals speeltuinen, maar je kan er wel gebruik maken van douches en toiletten.

 

5. Cala El Golfet

Cala El Golfet

Cala El Golfet is een baai van 75 meter lang en 20 meter breed met indrukwekkende rotsformaties op de achtergrond. Het is een van de mooiste stranden in Calella de Palafrugell, maar blijft toch relatief onontdekt door de grote massa toeristen. Dat komt waarschijnlijk doordat het strand op een redelijk afstand van de wat drukkere kustplaatsen gelegen is. Je zal hier geen voorzieningen aantreffen, maar wel een stukje prachtige natuur. De rode rotsen in de zee zorgen voor een mooi contrast met de groene pijnbomen en het turquoise water.

Cala El Golfet is een van de beste stranden van Catalonië om te duiken of te snorkelen. Van op het strand geniet je ook van een uniek zicht op de Formigues-eilanden. Je kan Cala El Golfet via de Camí de Ronda en te voet vanuit Calella de Palafrugell bereiken (30 minuten wandelen).

 

6. Platja d'es Codolar 

Platja d'es Colodar is een kleine baai aan de voet van het historische centrum van Tossa de Mar en Torre de Colodar. Laat zeker de kans niet liggen om te genieten van het adembenemende uitzicht op de Middellandse Zee vanuit Vila Vella, zo'n 50 meter boven de zeespiegel.
 
D'es Colodar was ooit een belangrijke haven van Tossa de Mar. Vandaag de dag meren vissers nog steeds aan in de baai met hun kleurrijke bootjes en zo zorgen ze voor een pittoreske setting. Het kristalheldere water aan Platja d'es Colodar vormt het perfecte speelterrein voor duikers en snorkelaars. Let wel op, want de zee wordt hier snel diep. Houd je kinderen dus goed in de gaten wanneer ze op het strand aan het ravotten zijn. 
 
In de zomer is het heel druk op Platja d'es Colodar doordat het centrum en de vakantiehuizen in Tossa de Mar vlakbij gelegen zijn. Volg Calle del Portal del Socors om aan het strand uit te komen. 
 

7. Cala Treumal

Het kleine, paradijselijke Cala Treumal (100 meter lang) ligt op slechts 4 kilometer van Blanes, een van de beste vakantiebestemmingen aan de Costa Brava. Je vindt er azuurblauw water, heldergroene pijnbomen en indrukwekkende kliffen op de achtergrond. Een grote rots scheidt Cala Treumal van het naburige Cala Santa Cristina en geeft de baai een wat wild karakter. Bovendien beschermt deze rots de baai tegen de sterke wind.

Cala Treumal is een must-visit tijdens je strandvakantie in Catalonië. Je kan het strand gemakkelijk bereiken en vindt er restaurants, douches, hangmatten, parasols en watersportmateriaal. Voorzichtigheid is wel geboden, want het strand loopt fel af en dat kan gevaarlijk zijn wanneer de golven sterk zijn. Op zoek naar beschutting tegen de zon? Bezoek dan de Jardín Botánico Pinya de Rosa en ontdek meer dan 7000 tropische plantensoorten.

 

8. Platja de Altafulla

De Costa Dorada (de ''gouden kust'') dankt haar naam aan de talloze goudkleurige stranden met kristalhelder water. Het kalme en ondiepe water maken dit deel van de Catalaanse kust heel erg geschikt voor een strandvakantie met het hele gezin. Ook nudisten en watersportfanaten zullen hun gading vinden aan de Costa Dorada. 

Platja d'Altafulla is een van de mooiste stranden aan de Costa Dorada. Het strekt zich uit van Cap Gros tot Roca de Gaiá en is daarmee een van de langste stranden van heel Catalonië. Door het schone water en de goede waterkwaliteit mag Platja d'Altafulla pronken met een Blauwe Vlag. De zee is hier kalm en het water is helder en ondiep. Zeilers kunnen terecht bij de zeilclub aan het strand die  heel vaak internationale kampioenschappen organiseert. Op wandelafstand zal je het middeleeuwse dorpje Altafulla vinden, een van de beste bestemmingen aan de Costa Dorada.

 

9. Platja de Tamarit

Platja de Tamarit - Tarragona, Costa Dorada

Platja de Tamarit (1750 meter lang) is een populair strand op maat van gezinnen. Zij genieten er met volle teugen van de aantrekkelijke omgeving vol pijnbomen en het uitzicht op het majestueuze Castell de Tamarit. Platja de Tamarit ligt bovendien vlak naast het Riu Gaià-natuurreservaat (Tarragona), waar je met z'n allen een heerlijk dagje in de natuur kan doorbrengen. 

Kalme golven, kristalhelder water en fijn gouden zand zijn maar enkele van de factoren die hebben bijgedragen aan de toekenning van een Blauwe Vlag aan Platja de Tamarit. Het aanbod aan faciliteiten omvat onder meer douches, toiletten, ligbedden en parasols. Er is ook een eerstehulppost. Zin in enkele lokale specialiteiten? Ga dan eten in een van de vele restaurants en chiringuitos boven aan het strand.

 

10. Playa de Calafell

Op zo'n 1,5 kilometer van de prachtige stad Tarragona, zal je Platja de Calafell aantreffen. Platja de Calafell was een van de eerste stranden van Catalonië met een ISO 14001-certificaat en een Blauwe Vlag. Dat heeft alles te maken met de inspanningen die geleverd worden om schoon en kwaliteitsvol water te garanderen. Op Platja de Calafell vind je een ruim aanbod aan activiteiten zoals zeilen en jetskiën en je kan er ook waterfietsen huren. Kinderen kunnen zich dan weer uitleven op de speeltuinen. Als je even genoeg hebt van het strand dan kan je nog altijd de Romeinse ruïnes van Tarragona ontdekken. 

 

 11. Cala Fonda of Waikiki

Cala Fonda, Tarragona

Cala Fonda (200 meter lang) wordt ook wel Waikiki genoemd door de gelijkenis met de stranden van Hawaii. Cala Fonda bevindt zich op zo'n 10 kilometer van de vakantiehuizen in Tarragona, maar is relatief moeilijk bereikbaar. Dit zorgt er echter voor dat de baai haar ongerepte karakter en charme weet te behouden.

Het is een rustige baai die omgeven wordt door kliffen en pijnbomen en zo bezoekers heel wat privacy biedt, weg van de grote massa. Breng alles mee wat je nodig hebt, want er zijn geen voorzieningen aan Cala Fonda.

 

12. Platja de Riumar

Platja de Riumar - Tarragona, Costa Dorada

Platja de Riumar bevindt zich in het Parc Natural del Delta de l'Ebre, een van de grootste draslandgebieden in het Middellandse Zeegebied. In dit beschermd gebied vind je fruitbomen, rijstvelden en, als je het park tijdens het juiste seizoen bezoekt, heel wat trekvogels. Platja de Riumar strekt zich uit over 4 kilometer en combineert duinen, ondiep water en fijn gouden zand.

Door de goede ligging kunnen watersportliefhebbers, zoals kitesurfers en surfers, zich uitleven op Platja de Riumar. Bovendien zijn er tal van voorzieningen aanwezig: douches, een eerstehulppost, bars en restaurants. Je kan er ook een boot huren.

 

 13. Platja de Cunit

Platja de Cunit - Tarragona, Costa Dorada

Platja de Cunit (2,5 kilometer lang) ligt op 50 kilometer van Tarragona, tussen Salou en Barcelona.  Het strand wordt redelijk goed beschermd tegen het massatoerisme. Platja de Cunit bestaat uit baaitjes die van elkaar gescheiden worden door zeven golfbrekers. Je kan er gebruik maken maken van tal voorzieningen: ligbedden, parasols, douches, volleybalnetten en voetbalvelden. Je kan er ook een waterfiets huren en verschillende wateractiviteiten uitproberen. Tijdens de zomermaanden is er een strandwacht aanwezig.

Al deze factoren maken van Platja de Cunit een uitstekend strand voor het hele gezin. Na een geslaagde dag op het strand kan je genieten van een aangename wandeling langs de boulevard of lekker gaan eten in een van de kleine ''chiringuitos''.