De Concha, San Sebastián - Een strandbaai die je moet gezien hebben!

Het Concha strand of 'Playa de la Concha' is zonder twijfel het meest emblematische strand van badstad San Sebastián. Het ligt in de Concha baai, vaak geprezen als 'mooiste stadsstrandbaai van Europa'.
 
Zicht op Concha baai met Concha strand en rechtsbeneden het Ondarreta strand
 
La Concha hoort bij de beste stadsstranden ter wereld ('2de beste stadsstrand' volgens Travel and Leisure magazine). De 'Donostiarras' of inwoners van 'Donostia' - de Baskische naam voor San Sebastián - mogen zich gelukkig prijzen. Wij geven je hieronder tips en info om zelf ook van deze uitzonderlijke strandbaai te genieten op vakantie in San Sebastián!

Waar ligt de Playa de la Concha?

San Sebastián, Concha strand - zicht op stadhuis en haven met daarachter de Urgull berg

La Concha is het meest centrale strand van San Sebastián. Het is gelegen in de indrukwekkend mooie, schelpvormige Concha baai - vandaar de naam 'Concha' of 'schelp' - die de Urgull berg bij haven en stadhuis met de Igueldo berg aan het andere uiteinde verbindt. Vanaf het stadhuis kun je dus in een minuutje afdalen naar het goudgele zandstrand met helder water. Wat een luxe! 

Hoe groot is het Concha strand?

La Concha tijdens het Filmfestival of 'Festival de Cine', San Sebastian

Het Concha strand is heerlijk uitgestrekt, met een lengte van 1350 meter op gemiddeld 40 meter breedte. We zeggen 'gemiddeld', want eb en vloed kunnen dit strand aan de Atlantische Oceaan erg in grootte doen verschillen. Hierboven in de foto zie je het Concha strand tijdens het Filmfestival ('Cine'), maar deze tekeningen gaan tijdens vloed gewoon kopje onder!
 
Het Concha strand eindigt bij de Pico de Loro (de zogenaamde 'Pagegaaisbek'), een smalle overgang van rotsen die verdwijnt bij vloed. Vanaf daar begint het veel kortere Ondarreta strand dat ook in de Concha baai ligt en begrensd wordt door de Igueldo berg. (Zie onze 1ste foto. Zie ook de 'Pico de Loro' overgang in de foto hierboven, met ernaast het Ondarreta strand. Meer info: strandoverzicht voor San Sebastián met kaart)

Perfect voor een wandeling

Zicht op de Concha vanaf het Palacio Miramar, San Sebastián
 
Dankzij die uitgestrektheid is de Concha het fijnste strand van de stad om langs de kustlijn te wandelen; in de zomer in zwemkostuum zoals de lokale inwoners graag doen, maar ook het hele jaar door!

Waarom 'La Concha' uniek is

Concha, San Sebastián

'La Concha', zoals de inwoners haar liefkozend noemen, is als uitgestrekt stadsstrand vooral fantasisch om te zonnebaden en rustig te zwemmen of pootjebaden. Als baai omgeven door bergen is het immers uitstekend beschut tegen golven en wind. Het adembenemende uitzicht vanaf het strand zal je bovendien voor altijd bijblijven! Want welk super centraal stadsstrand in Europa is nog omgeven door groen en kijkt uit op witte bootjes en een eiland?

Een rustig bad in de baai

Concha strand met Santa Clara eiland

Het eiland Santa Clara lijkt als een berg uit de zee te rijzen. Je kunt er vanaf de Concha gewoon naartoe zwemmen, varen of kajakken.

La Concha is bovendien bekend om de lokale zwemmers die er het hele jaar door te spotten zijn. Dit mag dan de koudere Atlantische Oceaan zijn, in San Sebastián geloven vooral oudere inwoners heilig in de deugdzame invloed van een dagelijkse zwembeurt in de zee. Zelfs in de winter, en ook wanneer het sneeuwt! 

San Sebastián, Concha strand in de zomer

Als zandstrand in een beschutte baai is het ook ideaal voor gezinnen met kinderen. Zo kun je een eind de zee inlopen, wat een gemakkelijke toegang biedt voor alle leeftijden en veel speelruimte in het water. Bovendien is dit het rustigste water, veilig voor kinderen.

Elegantie ten top

La Concha is zeker een van de meest elegante stranden ter wereld. De blauwe en witte parasols met ligstoelen die je tijdens de zomerperiode op het Concha strand kunt huren, zijn typisch voor San Sebastián en geven dit strand een knap zicht. (Blauw en wit zijn de kleuren van de vlag van de stad, de lokale voetbalclub Real Sociedad,...)

San Sebastián, Concha strand, met rechts het Perla Spa centrum

Er is bovendien het elegante witte Perla spa-centrum in Belle Epoque stijl, dat uitkomt op het strand zelf en zo het plaatje compleet maakt. (rechts in de foto) Een dagje strand kun je hier dus perfect combineren met een avondje spa én diner in het restaurant erboven, allebei met zeezicht door de grote ramen.

La Concha, een koninklijk strand

La Concha was in de 19de eeuw dé plek in Spanje waar koningin Isabel II voor badtherapie koos nadat ze die voorgeschreven kreeg door haar dokter. Daardoor werd San Sebastián de zomerverblijfplaats van de koninklijke familie, en bijgevolg ook de Europese adel.

Het Palacio de Miramar torent vandaag nog steeds uit boven de baai. Je kunt van het uitzicht op de Concha baai genieten vanuit haar tegenwoordig publieke voortuin. (Te zien in de 4de foto in dit artikel)

San Sebastián, Concha strand en promenade

Ook de lange, hoger gelegen promenade met de sierlijke witte ballustrade en gracieuze klokken en lantaarns geven het Concha strand de roem die ze verdient. Ze biedt een wandeling en zitbankjes met spectaculair zicht op de baai! Hier komen bezoekers uit heel Spanje en de rest van de wereld uitgebreid plaatjes schieten en poseren. 
 
De emblematische lantaarns van de Concha bestaan in beeldjes die tijdens het Internationale Filmfestival van de stad als prijs worden uitgereikt. Lees meer over dit Filmfestival en andere culturele evenementen in 'San Sebastián Culturele Hoofdstad 2016'.

Welke faciliteiten zijn er nog aan het Concha strand?

La Concha mag dan een stadsstrand zijn, het ligt er altijd netjes bij, en het water is aangenaam schoon en verfrissend in de zomer.

Hier wordt 's nachts ook niet gefeest op het strand, ondanks de aanwezigheid van enkele clubs of bars aan de promenade. Alleen tijdens het San Juan zomerfeest troepen 's nachts veel jongeren samen op het strand, maar ook dat blijft relatief rustig in vergelijking met andere mediterrane steden in Spanje. De cocktailbars aan de Concha promenade, zoals die van de Perla spa met restaurant, bieden overigens een fantastisch terras voor een drankje met uitzicht! 

Concha, San Sebastián

Naast de hierboven vermelde zone met blauw-witte parasols en ligstoelen is er een zone gereserveerd voor sport. Zo kun je er balsporten spelen, al zijn de voorzieningen voor beachvolley bijvoorbeeld beter aan het Zurriola surfstrand. Buiten het zomerseizoen speelt de lokale jeugd ook wel eens een partijtje voetbal of andere spelen op het Concha strand. In de zomer is het mogelijk kano's te huren om de baai en het eiland te verkennen. 
 
Leuk ook voor zwemmers en kinderen in de zomer zijn de platforms met glijbanen in het water, waar je naartoe kunt zwemmen om er lekker even uit te blazen of te spelen.
 
Begin juni tot eind september is er een Rode Kruis dienst. Verder biedt La Concha nog zeer goede faciliteiten als strandwachten, toegang voor rolstoelen, wifi, douches (binnen en buiten), toiletten, kluisjes en kleedkamers,... Je zult je aan dit strand even koninklijk voelen als de koningin die hier ooit kwam baden! 
 
Het Concha strand staat in onze Top 10 Mooie Stranden in Spanje. We lezen graag ook jullie mening of ervaringen hieronder in het commentaar.

Kaart

Lees meer over de andere stranden op de kaart.