Ondarreta, San Sebastián - Vind het perfecte familiestrand, met uniek uitzicht

Het Ondarreta strand is het kleine broertje van het beroemde lange Concha strand in de majestueuze Concha baai. Ondarreta vormt het westelijke stranduiteinde van de stad, met de Igueldo berg als natuurlijke grens. Het is met een halve kilometer bijna een kilometer korter dan de Concha, maar is met gemiddeld 100 meter wel breder door haar locatie en een minder sterke variëteit in de getijden. Het verschil in strandruimte zie je duidelijk in mijn foto hieronder, genomen vanaf de Igueldo berg: Ondarreta ligt rechts beneden onder de rotsovergang, en het Concha strand er net boven.
 
Concha strand en eronder Ondarreta, gezien vanaf Igueldo, San Sebastián
 
De genoemde rotsovergang tussen het Ondarreta en Concha strand heet de 'Pico de Loro', wat 'Papegaaisbek' betekent. Het is een smalle overgang van rotsen die verdwijnt bij vloed en zich onder de voortuin van het Palacio de Miramar bevindt, de vroegere zomerverblijfplaats van de koninklijke familie. Die voortuin is nu publiek, zodat je er van een fantastisch zicht op het Ondarreta strand en de hele Concha baai kunt genieten!

Een elegant, rustig strand

Ondarreta strand, San Sebastián
 
Na La Concha is Ondarreta zeker het elegantste strand van San Sebastián, met ook die prachtige witte balustrade, een promenade langs sierlijke tuinen met daarin het standbeeld van koningin Maria Cristina, en vlak daarachter uitsluitend laagbouw, met vrijstaande chique villa's en daarachter de wat afgelegen, rustige wijk Antiguo. Ondarreta ligt dus in een heerlijk vredige omgeving, en biedt aangenaam zacht zand om in te zonnebaden of naar de bootjes te staren (bij eb kunnen er door woelig water wel wat stenen bloot komen te liggen). Het grootste deel van het jaar is het er niet druk en de sfeer is altijd relaxed.

Een spectaculair gezinsstrand

Ondarreta strand, San Sebastián

Ondarreta is een gezellig gezinsstrand waar ook de jeugd graag op afkomt. In de zomer biedt een club voor kinderen er bijvoorbeeld 2 zwembaden op het strand zelf, met zwemlessen. Ook zijn er speeltuigen in het zand. Soms worden er ook balsporten als voetbal gespeeld. 
 
Het uitzicht op de baai, de Igueldo berg met het Peine del Viento kunstwerk en het Santa Clara eiland is er al even spectaculair als vanaf het Concha strand. Naast het eiland kun je in de verte ook de haven, het stadscentrum en de Urgull berg zien (foto hieronder).
 
Zicht op het Santa Clara eiland, Urgull en de haven, San Sebastian
 
Dit is ook het beste strand om naar het eiland te zwemmen, kajakken of roeien vanop een surfboard (SUP). Onderweg kun je lekker uitrusten op een platform met glijbaan. 
Ondarreta biedt een verhuurdienst voor kano's en stand-up paddle surf (SUP) op het strand zelf. Bekijk 'San Sebastián vanop zee' voor meer info, ook over boottochtjes.

Kun je er ook surfen?

Je zou het misschien niet verwachten aan dit rustige water, maar voor de grondige renovatie in 1995 van het Zurriola surfstrand aan de andere kant van de stad, kwamen de surfers naar hier. Nu zie je ze soms nog, vooral bij stormachtig weer. Het zijn dan veelal gevorderde surfers of bodyboarders die golven pakken bij de zeemuur aan de promenade langs de Igueldo berg, maar Zurriola is tegenwoordig de echte surfspot en veel beter geschikt voor deze sport. Ondarreta ligt immers beschut in de baai door zowel het eiland als de Igueldo berg. Golven zijn er enkel als de zee wat wilder de baai wordt ingeduwd. 

Handige voorzieningen 

Ondarreta strand, San Sebastián

Verder biedt het strand kleedkamers, douches en openbare toiletten. In de zomer zijn er zoals op de andere stranden van San Sebastián strandwachten en verhuur van strandmateriaal. Aan Ondarreta heb je de keuze uit blauw-witte tentjes of carpas (21,90€), zonneschermen of toldos (13,10/dag), parasols (17,50€/dag) en stoelen (1€ per ochtend/namiddag). Je kunt er ook een glas drinken of iets eten (hamburgers, salade, paella,...) op het terras van de strandcafetaria.

Nog een voordeel van Ondarreta is dat je goedkoop en dichtbij kunt parkeren want in de aangrenzende straten zijn er veel parkingruimtes, al moet gezegd dat die in de zomer snel vol raken.
 
Ontdek ook het naburige Bilbao: het verrassende Alhóndiga en de mooie Ribera gastro-markt bijvoorbeeld!
 
Lees meer over de andere stranden op de kaart.