10 redenen om naar Spanje op vakantie te gaan

Waarom het zo leuk is in Spanje:

1.) Omdat de Atlantische en Mediterrane Spaanse kusten en stranden zo mooi zijn

Beach of La Vega near to Ribadesella village in Asturias

La Vega strand bij Ribadesella, een van de mooiste dorpjes in Asturië

Ieder jaar verschijnen meerdere Spaanse stranden in de ranglijst van mooiste stranden ter wereld. Meer dan 500 Spaanse stranden beschikken over de blauwe vlag erkenning en je vindt er alles, van kiezelstranden en goudgele of parelwitte zandstranden tot beschutte baaien met azuurblauw water. Hoe kun je daar niet van houden?!

2.) Omdat de bergen vaak binnen handbereik zijn

Spanje biedt een interessante mix van strand en berglandschap. Je kunt dus de drukte opzoeken, maar die ook weer snel achter je laten. Na Zwitserland is Spanje het meest bergrijke land van Europa.

Formigal, Pyrenees (Spain)
Formigal in de Pyreneeën

Van de Pyreneeën waar je aan de oostkant wildwaterrafting kunt beoefenen tot de weilanden van de Cabrales geiten in het westen, en de dramatische bergkliffen van Asturië en Cantabrië tot de eenzame hoogtes van de Sierra Nevada en de Teide op Tenerife.

Asturias, Picos de Europa, Collado Jermoso
Collado Jermoso, Asturië

3.) Omdat je er kunt eten in de beste restaurants ter wereld

El Celler de Can Roca
Het elegante sterrenrestaurant Celler de San Roca, Catalonië

Sinds de culinaire legendes Arzak en El Bulli een onuitwisbare afdruk op het culinaire wereldplatform achterlieten, regent het ieder jaar weer Michelinsterren in Spanje. 
Hier een overzicht waar je aan de Costa Brava op hoog niveau kunt tafelen.

4.) Omdat het zo overduidelijk een voormalig Romeins bolwerk was

Na Italië is er in Spanje het meest overgebleven uit de tijd van de machtige Romeinen. Het amfitheater in Mérida doet nog steeds dienst, waar in de zomermaanden jaarlijks theater wordt opgevoerd op de eeuwenoude stenen.

Roman Theater, Merida
Het Romeinse theater van Mérida, nog altijd in gebruik

5.)...en Arabisch

Alhambra, Granada

De Alhambra Paleizen in Granada

Met name in Andalusië merk, zie, proef en ruik je overal de meer dan 800 jaar oude erfenis van de machtige sultans. Deze erfenis heeft zich genesteld in de taal, in de wijze van landbouw voeren, in de architectuur en in de gastronomie.Het belangrijkste overgebleven monument zijn de Alhambra Paleizen, die overigens ook 's avonds te bezoeken zijn. Dat is nog eens een échte 1001-nacht belevenis...

6.) Omdat Spanjaarden zo hartstochtelijk kunnen feesten

Barcelona - Fiesta de la Merce, correfoc

Het Mercè festival in Barcelona

Een goed Spaans feest begint om 01:00 's nachts en eindigt om 07:00 's ochtends. Het is een lokaal ritueel dat mensen vanaf 16 jaar oud tot dik in de 40 erg serieus nemen. Nergens ter wereld wordt er zo maf gefeest als in Spanje. Denk maar eens aan het tomatensmijtfeest in Buñol, het stierenrennen in Pamplona in juli, de Fallas in Valencia, de beroemde feria's, lente- en zomerfeesten overal in Andalusië,.. Hiervan vinden de grootste en leukste plaats in Cordoba, Sevilla en Malaga.

Carnaval de Las Palmas de Gran Canaria
Carnalval op Gran Canaria

Verder natuurlijk de uitbundige Carnavalsvieringen van Cádiz en het Carnaval op Tenerife, de vele Middeleeuwse feesten in Noord-Spanje, het ciderfestival in Asturië, de Castellfeesten in Catalonië en niet te vergeten de vele, vele, vele jazz- en andere openluchtfestivals. 

7.) Omdat ze er prachtige gebouwen hebben

Kathedralen, kastelen, vestingwerken, muren, kapelletjes,.. Van de kathedralen van Burgos, Ávila en Toledo tot de moskee van Córdoba, het klooster van Escorial, de basiliek van Zaragoza en de kathedraal van Santiago de Compostela, Spanje biedt een heel arsenaal van de mooiste religieuze gebouwen. 

Santiago de Compostela

En niet alleen klassiek doet het goed. Wat dacht je van de hypermoderne Ciutat des Arts in Valencia of de Metropol Parasol in Sevilla? En alle kunstwerken van Gaudi in Barcelona natuurlijk!

Casa Vicens
Casa Vicens ontworpen door Gaudi

8.) Omdat je er zo lekker en goedkoop wijn kunt drinken


Vista desde un viñedo en Las Alpujarras

Hooggelegen wijngaarden van Las Alpujarras, Granada

La Rioja mag dan wel exportproduct nummer 1 zijn, er zijn ook veel andere interessante wijngebieden om wijn te proeven: Ribera del Duero, Ronda, Tenerife, Lanzarote, Alpujarras, Penedès, Valdepeñas. enz,... Een kwaliteitsbar of restaurant schenkt altijd de wijn aan tafel in, zodat je weet dat je de wijn krijgt die je besteld hebt. Verder nemen Spanjaarden wijn dusdanig serieus dat je vreemd wordt aangekeken als je die in de discotheek bestelt...Voor €10 tot €15 per fles kun je in een Spaans restaurant al een hele goede wijn drinken.

9.) ...je er een tapa bij je drankje krijgt

Let op: er iets bij serveren in Spanje is iets anders dan een portie olijven of chips. En de enige plek waar je écht gratis een tapa erbij kunt krijgen is in de provincie Granada. In de kleinere steden en dorpen zijn de tapas er groter en heb je er na drie drankjes een avondmaaltijd op zitten. Of lunch.

Tapas menu
Buiten op het bord staat het traditionele tapasmenu geschreven: portie huzarensalade, fijngehakte schelpdieren (het binnenste natuurlijk), gebakken groene paprika en spinaziepotje met kikkererwten. 

10.) Omdat de mensen hun huizen zo mooi aankleden

Kijk, hier wordt iedereen blij van:

Cordoba patio festival - flowers
Patio in Cordoba. Bezoek het Patiofestival in mei! Wij zijn er geweest en hebben er een reisvideo opgenomen.

Er zijn nog veel meer redenen te bedenken! Laat je aanvulling hieronder weten.