De 10 Mooiste Wandeluitstapjes in de Andalusische natuur

Wie denkt dat Spanje alleen zon en zee biedt voor een ontspannende vakantie, heeft het mis. Zelfs het warme droge zuiden van Spanje biedt tal van actieve uitstapjes in de bergen of in het groen. In de zomer verfrissend om aan de hitte of drukte van strand of stad te ontsnappen, in de lente, herfst en zelfs de winter de perfecte activiteit, bij aangename temperaturen met zonneschijn!

Duizelingwekkende landschappen, exotische vogels, wilde paddestoelen,… Is Andalusië behalve strandparadijs ook een natuurparadijs? Na enkele van deze 10 mooiste wandeluitstapjes – van Cádiz tot Granada - denk je gegarandeerd van wel! 

1. Het gerestaureerde 'Koningspad' of de Caminito del Rey - El Chorro - Malaga

Het team voor Spanje-artikels op VakantiehuizenSpanje.nl was er vanaf de opening bij, op uitnodiging samen met andere media. Bekijk dit avontuur in deze video!

Het gerestaureerde wandelpad ‘Caminito del Rey’ is een van de meest bezochte plekjes in het hart van El Chorro.

Sinds de opening in maart 2015 trok dit pad al meer dan 300.000 nieuwsgierige  wandelliefhebbers met zin voor avontuur. Tickets voor dit Spaanse wonder vlogen meteen de deur uit en de Lonely Planet riep het zelfs al uit tot een van de coolste nieuwe reiservaringen van 2015! 

De Caminito staat dan ook bovenaan deze lijst en biedt veel meer dan een wandeling. Het is echt een avontuur om op je bucket list te zetten (als je geen hoogtevrees hebt tenminste!). 

2. Geschiedenis met adembenemende uitzichten - De eeuwenoude 'Arabische trap' of Escalera Árabe, Malaga

Arabische Trap, El Chorro

Niet ver van de Caminito del Rey ligt een historische trap verborgen tussen een grote rots en stenen wanden, beter gekend als ‘de Arabische trap’. 

Het is een pad dat de wandelaar volop beloont met boeiende verhalen en fantastische uitzichten op het prachtige landschap van El Chorro. Het is ook geschikt voor avontuurlijke wandelaars met weinig of een gemiddelde ervaring, en is 11 kilometer lang, aan gemiddelde snelheid te wandelen in zowat 5 uur.

3. Keuze uit 20 routes in de Los Pedroches vallei - Córdoba

Pedroches

De Pedroches Vallei biedt 20 prachtige routes (de meeste bestemd voor vee), met tal van aanwijzingen om dit gebied vol geschiedenis en cultuur te voet of per fiets te verkennen. Leuk voor bijvoorbeeld een actieve vakantie tijdens een verblijf in de provincie Córdoba.

De vele paden verschillen in moeilijkheidsgraad, maar zijn allemaal even fijn om te doen. Wij zijn vooral fan van de route van Arroyo de Santa María naar de Puente de la Reina Cava (Vertaald: 'de Brug van de Koningin  der Cava'), ongeveer 7 km lang en ideaal als gezinsuitstap.
 
Voor een overzicht van de wandelpaden in de Pedroches vallei, bekijk deze kaart op de officiële website.

4. Spaanse Indiana Jones setting voor het hele gezin - De hangbruggen van Los Cahorros 

De hangbrug-oversteek, Monachil, Granada

Droom je ervan imposante bruggen over te steken in Indiana Jones stijl, dan is de route van de hangbruggen van Los Cahorros helemaal voor jou! Of misschien vind je het vooral leuk de kinderen met dit avontuur te verrassen. Trek naar het kleine dorpje Monachil in Granada – een nog onontdekte parel voor velen – en vertel dit geheim vooral niet door..!

5. Een verfrissende wandeling door de río Chillar - Nerja

Gezinswandeling in Rio Chillar

Deze route doorheen de Chillar rivier is een klassieke truc voor gezinnen om in de zomer aan de hitte te ontsnappen. Ze loopt doorheen de Sierras de Tejeda, Almijara en Alhama, in een werkelijk unieke omgeving en met alle garanties op een heerlijk dagje uit voor het gezin!

De route is bovendien rechtlijnig en gemakkelijk te lopen. Wel is comfortabel schoeisel (zoals rivierschoenen) aan te raden, en ook een sterke tak ter ondersteuning kan handig zijn. Bekijk vooraf echter wel de weersvoorspelling, want regen kan er plotselinge overstromingen veroorzaken.

 

 

6. UNESCO-route langs de rivier / río Majaceite - Sierra de Grazalema - Cádiz

Gezin bij de rivier Majaceite, Grazalema

Als je de kans hebt in de provincie Cádiz te verblijven, trek dan zeker eens naar de Sierra de Grazalema! Je kunt er fantastisch wandelen langs de Majaceite rivier.

Deze natuurlijke omgeving is Biosfeer Reservaat verklaard door UNESCO, dankzij de rotsachtige bergen en rijke vegetatie vol dennen, eiken en andere boomsoorten. 

 

 

7. Het 'koninklijke bos' of Bosque de los Reales - Sierra Bermeja - Casares - Malaga

Bosque de los Reales

Doorheen het Natuurpark Los Reales de Sierra Bermeja kronkelt een bijzonder pittoresk wandelpad doorheen een prachtig sparrenbos vol kleur en leven. Tussen natuurlijke waterlopen en lokale plantensoorten kun je er ook dieren spotten, van steenarenden en slechtvalken tot berggeiten, kameleons of hagedissen.

Dit wandelpad is dan ook heerlijk om te doen en ligt tussen enkele van de leukste Andalusische stadjes om te bezoeken: Casares (op 5), Genalguacil (op 22) en Esteponahoewel het grootste deel van dit sparrenbos tot Genalguacil behoort. 

8. Ontdek het enorme eikenbos in Tarifa - Cadiz

Je zou het misschien niet geloven, maar tussen Cádiz en Málaga kun je wel 170.000 hectare bos vinden, in een heuvelachtig gebied uniek dankzij het bijzondere klimaat en de speciale bodem! Het gaat hier om een van de grootste eikenbossen ter wereld, en het geniet dan ook speciale bescherming.

Dit gebied leent zich uitstekend voor ruraal toerisme en uitvoerige verkenning via de vele wandelpaden. Ook zijn er tal van rivieren en reservoirs, want water is onmisbaar voor dit ecosysteem!

 

9. Verzet bergen in de Sierra - Sierra de Tejeda, Almijara en Alhama

Zicht vanaf de top van La Maroma

Ben je meer uit op avontuur - van het soort dat je langs indrukwekkend lange, duizelingwekkende ravijnen vindt - dan ben je in de Sierras de Tejeda, Almijara en Alhama aan het juiste adres. Je vindt er bergtoppen van wel meer dan 1500 meter hoog!

Het is geen gemakkelijke route maar wel degelijk haalbaar, hoewel het niet geschikt is voor kinderen. Wandelaars die ervaring hebben met canyoning zijn echter dol op de kalksteenpaden met scheuren zoals in Las Chorreras, tussen Sedella y Canillas de Aceituno.

Ga de uitdaging aan en klim naar de top van La Maroma, een van de hoogste bergtoppen in de provincie, met als trofee een indrukwekkend plaatje of selfie zoals de foto hierboven!

Is dit wat te hoog gegrepen? Geniet evenwel van deze natuurlijke omgeving tijdens een lichte panoramische wandeling naar de Pico de Lopera bergtop in de Sierra de la Almijara, of onderneem een rustig uitstapje naar het witte prachtdorpje El Acebuchal! 

 

10. Beleef het stenen tijdperk in El Torcal de Antequera - Malaga

Torcal, Antequera

We eindigen met een magische plek die zo uniek is dat je het bevreemdende gevoel zult krijgen op een andere planeet te zijn beland! Of toch in een andere tijdperk, want de stenen uit de prehistorie waartussen je hier wandelt, geven deze omgeving echt iets surreëel.

Dit is Torcal de Antequera, een waar bos van kalksteenrotsen, met adembenemende uitzichten! Het is een betoverende ervaring die geschikt is voor alle leeftijden, en iedereen weer kind kan doen voelen, vol verwondering over dit natuurlijke fenomeen. En misschien heb je wel geluk en krijg je tijdens deze wandeling ook een kudde Andalusische berggeiten te zien!

Deze wandeling valt bovendien uitstekend te combineren met een bezoek aan het witte dorpje Antequera, waar je ook nog eens de dolmen van Antequera, de zevende UNESCO site van Andalusië kunt bezoeken.